Финансист попита на какво основание се одържавява "Креди агрикол"

Стоян Александров

© Юлия Лазарова

Стоян АлександровНамерението на БНБ да отдели "добрата част" от КТБ и да я прехвърли към дъщерната й "Креди агрикол,", която да стане държавна, може да се окаже неизпълнимо. Това прогнозира  пред ТВ7 финансистът Стоян Александров. 


На какво основание една банка - без значение кой е собственикът, която е нормално функционираща, ще я одържавиш, попита Александров. Изтъкна, че това е юридически казус, който показва несъгласуваност между БНБ, правителството и парламента. 


Финансистът попита как ще бъдат прехвърляни партиди от една банка в другата и как ще се изплащат депозитите, при положение, че "Креди агрикол" е малка банка само с няколко офиса. 


Оказа се, че много хора на отговорни постове се оказаха неподготвени за екстремалната ситуации, каза Александров и уточни, че има предвид и управителя на БНБ Иван Искров. "Едно е да се возиш, да ходиш по коктейли, а друго - да ти се случи екстремална ситуация, да запазиш самообладание, да имаш познание и да знаеш как да реагираш", каза той. Според него в казуса е имало умишлено бездействие или подценяване на ситуацията. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK