Регулатор на повикване, надзор на разположение, контрол по избор

Регулатор на повикване, надзор на разположение, контрол по избор

© Надежда Чипева, КапиталПубликуваме с незначителни съкращения анализа на Движението за европейско обединение и солидарност - ДЕОС, на ситуацията около Корпоративна търговска банка и мерките за преструктурирането й, които БНБ предлага. Проектът ДЕОС възникна покрай протестите и обединява хора, които вярват, че имат силите и капацитета да се изправят срещу статуквото и да доведат до промяна.


На терена на евтиния популизъм се разиграва грозен театър с лош сценарий, евтини актьори и бутафорен декор. Главната роля в него е на банковия регулатор, който до момента не успява да убеди никого каква е необходимостта законът да не бъде спазен.


Основната мисия на Българската народна банка е разписана в чл. 2 от едноименния Закон за БНБ, според който тя следва да регулира и осъществява надзор върху дейността на кредитните институции в страната с оглед поддържане стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите.
Вече знаем, че ръководството на БНБ с години не е упражнявало нито своите правомощия, нито вменените ѝ по закон задължения.
Звучи смешно, жалко и обидно за авторитета на институцията, която представлява, когато Иван Искров обяснява на народни представители и на медии, че в един от най-модерните закони в страната има дупки, непълноти и сиви зони. По примера на Мая Манолова по повод електронното гласуване преди време, Иван Искров се опита да заблуди обществото, че независимостта на "Банков надзор" била прекалено голяма и той нямал възможност да влияе върху неговата дейност.


Фактическата обстановка, обаче, е съвсем друга, защото Законът за БНБ и Законът за кредитните институции задават само основната правна рамка, докато всичко останало от дейността на това управление на БНБ се регулира с наредби и решения на Управителния съвет (УС), чийто председател г-н Искров е от октомври 2003 година та все до ден днешен.


Необходимо ли е да напомняме, че неспазването на разпоредби на Закона за БНБ или на подзаконови нормативни актове на УС се наказва с глоба до 3000 лева при първо нарушение и в двоен размер за второ и последващи? Вероятно е излишно да питаме колко пъти неизпълнението на тези разпоредби е било установявано и съответната административнонаказателна отговорност – ангажирана.


Знаейки всичко това, логично е да твърдим, че този Управителен съвет на БНБ няма правото да предлага решения на тази криза извън наличните законови инструменти. Защото това ще означава признание за несвършена работа, липса на професионализъм и поддаване на натиск, този път с различен източник.


БНБ системно не е изпълнявала надзорните си и контролни функции и е допуснала това да се случи.
КТБ е растяла със завидни темпове и пет пъти е била награждавана за най-динамична банка в България. Банката расте в периоди, когато цялата система е по-скоро в застой. Накратко – темповете на развитие на тази банка никога не са се подчинявали на пазарната логика. Поне не за последните осем години. 


Очаквано, приключилият на 11.07.2014 г. много важен етап от ревизията на БНБ на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка, подейства като бомбен взрив. Обявените обстоятелства са изключително обезпокоителни. Ако отговарят на истината, значи регулаторът е вършил работата си проформа или под натиск. Или и двете заедно.


Твърди се, че липсват части от кредитни досиета на заеми на обща стойност 3.5 милиарда лева.
В предходната си публикация по тази тема изразихме съмнение към декларирания нисък дял (1.5%) лоши кредити в портфейла на КТБ на фона на агресивното кредитиране от нейна страна и средния дял лоши кредити у нас (17%). Въпреки че БНБ (е длъжна да) извършва непрекъснат контрол върху дейността на банките, а от 20.06. тече подробна ревизия на кредитния портфейл на КТБ, в петък ръководството на БНБ обяви, че външният одит не е намерил достатъчна информация за 65% от тези кредити.


Това изявление показва три неща:


БНБ системно не е прилагала разпоредбите за контрол над банковата дейност; Установяването на точния размер лоши кредити ще отнеме месеци, а покриването на загубите от тях, доколкото те са обезпечени с имущество, ще отнеме години; Има поне три независими един от други източника на информация – Централен кредитен регистър, Регистър на особените залози и Централен депозитар, които се поддържат и електронно. Меко казано нелепо е да търсиш само и единствено хартиените изразители на тази ценна информация при възможностите, които предоставя съвременното информационно общество.


Прехвърлянето на голяма част от активите на КТБ – около две трети от кредитния ѝ портфейл или половината от общите активи – към банка "Креди Агрикол България" би било прибързано. От гледна точка на стабилността на "Креди Агрикол България", тя може да поеме пасиви (депозити в КТБ), отговарящи на размера на новите активи. Следователно в краткосрочен аспект новата държавна банка може да поеме задълженията към вложителите в КТБ единствено след създаването на реципрочни по размер "не-лоши" активи. Има и допълнителна краткосрочна опасност – поради осъзнаването на несъпоставимостта между прехвърляните в ТБ "Виктория" активи и пасиви, напълно реалистично е да очакваме, че вложителите ще изтеглят част от прехвърлените от КТБ депозити, което би изразходило одобрения преди две седмици ликвиден буфер.


Да си поиграем с парите на хората и фирмите


Държавата има задължение да гарантира депозитите до определен размер (196 000 лв.) и при редица ограничения. Като цяло, държавното гарантиране на частна собственост се обозначава с термина морален риск (moral hazzard). Този термин обозначава ситуация, при която управляващият средствата е склонен към рисково поведение, защото в рискови ситуации получава неравностойно големи печалби, а възможните загуби се поемат от други лица. През последните години много вложители следваха принципа "искам висока лихва, без значение в коя банка, защото държавата гарантира депозита". Моралният риск доказано води до неефективност, но по редица причини, включително изисквания на ЕС, тази система съществува и няма да я коментираме.


На този етап, обаче, БНБ предлага нещо значително по-лошо – държавата да поеме допълнителни задължения, но след като рисковото събитие вече се е състояло. Петъчното изявление на ръководството на Централната банка предлага гаранция на всички депозити и сметки в КТБ със задна дата. Налице, с други думи, злоупотреба с обществени средства, което, разбира се, е в нарушение на (сега) действащото законодателство.


Как БНБ смята да се справи с тази ситуация? Много просто – като предложи нов специален закон за отделни, специално подбрани от нея вложители в КТБ! С други думи, БНБ иска да влезе в ролята на нещо като морален съдник и да раздели вложителите по критерии, който не гарантира корелация с добросъвестността им.


Замразяването от страна на БНБ на средствата по депозити и сметки, притежавани от свързани с Цветан Василев фирми, е наивен популизъм. Доколкото е известно, голяма част от тези фирми са кредитополучатели от КТБ, съответно блокираните средства са пренебрежимо малко или представляват оборотни средства, без които те биха фалирали.


Звучат изключително странно изказванията на Иван Искров, че съществуват "добри и лоши пасиви", което означава, че стотици фирми, бизнеси и физически лица са предполагаемо виновни, поради някаква свързаност с Цветан Василев. Ако приемем злонамерен умисъл в действията на управителите на КТБ, то логично е този начин на действие (т. нар. "източване") да е повторен и в контролираните от тях компании. От друга страна съществуват много начини да се прикрие истинската свързаност и материалния интерес между две лица.


В заключение, вместо да видим експертна оценка на реална ситуация, пред избрани медии беше демонстрирано свободно съчинение стил "преразказ по картинка", което ние оценяваме като недодялан опит за замазване на очите, създаване на странични фронтове за общественото внимание (като например одиозните 205 милиона кеш) и прехвърляне на отговорност.


Поради всичко казано по-горе, ДЕОС призоваваме към:


Оставка на целия Управителен съвет на БНБ без освобождаване от отговорност за евентуалните нарушения, които са вършили или допускали. В Наказателния кодекс има достатъчно хипотези за злоупотреба с власт, не-употреба на власт, търговия с влияние и вреди на стопанската система.


Силно се съмняваме, че този Главен прокурор има достатъчно воля за такива действия, но се надяваме, че ще е преди изтичането срока на давност за наказателно преследване. Апелираме Народното събрание да не приема предложенията за законови промени от страна на БНБ. Настояваме възможно най-скоро да бъдат огласени пълни, точни и верни данни за финансовото състояние на КТБ и одиторите да предложат план за оздравяване, преструктуриране или ликвидация на база тези данни.


Необходимо е и да пристъпи към изплащане на предвидените по закон средства на граждани и фирми.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Накратко-много иставки и бързи избори.Ама няма да стане.Кърлежа не можеш да го махнеш ,докато не се насмуче.Мислете като гласувате!

 2. 2 Профил на Dragond
  Dragond
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Абсолютно безпредметно е да се правят каквито и да било анализи по същество, защото базата им е една бомба на Искров, написана в стил "Ментата дава интервю за вестник Шок". Нямаме нито доклади, нито конкретни числа. Вместо това имаме - "ще дадем колкото - толкова", "бездънна каца" и други натуралистични изрази от изявлението на БНБ. В момента нямаме дори минимума от факти, че да се твърди, че има дупки, при това милиардни и прочее. Всичко, което имаме е едно активно мероприятие, в което хвърчат обвинителни актове с достоверност като "Приказки от 1001 нощ".

 3. 3 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Метафорично казано не може убиеца(Искров и управителния съвет) да разследват убийството-източването или дискредитирането от некоректни длъжници на КТБ ,а най-вероятно и двете.Незабавна оставка и съд за Искров и Мавродиев-има защо.

 4. 4 Профил на stan_da_man
  stan_da_man
  Рейтинг: 480 Неутрално

  На фона на всичко гнило в тази държава, ето едно грамотно написано експозе!

 5. 5 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Еврика! Предвид ситуацията около т.нар. "5 пъти най-динамична банка" се сетих за покойния вследствие остра оловно-сърдечна недостатъчност Дмитрий Русевич Минев - Димата Руснака - когото приживе НАП веднъж бе титулувала като най-голям частен данъкоплатец или нещо от сорта... Само че тоя път вместо обикновена мутра отстреляха цяла мутрорганизация Лошото е, че когато има "стрелба на едро", падат и косвени жертви...

 6. 6 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Бутафорна прокуратура, престъпен ДАНС, ЙоФчев, Пеевски, Цацата ... защо БНБ да бъде различна? Логично е също да е бутафорна.

  Няма спасение от тази мафия. Единствен изход е ремонт на конституцията и разформиране на силовите структури, уволнение на Цацаров.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 7. 7 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Нямаше да е зле да има поне едно име зад тези писания - нито на сайта на движението нито в статията пише нещо за това кои са тези хора.

  Това настрана, не съм несъгласен с написаното - прочетох сега действащият закон и той изглежда доста по-оммислен и работещ от свободните съчинения на БНБ и анализатори.

 8. 8 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1078 Весело

  На територията България прокуратура и следствие НЕ преследват нарушителите на законите защото са НЕЗАВИСИМИ ОТ НИКОГО по комунистическата Конституция от 1991г. и никой не може да им потърси отговорност за БЕЗДЕЙСТВИЕ и КОРУПЦИЯ!

  Резултат е тази банкова криза и всички минали и бъдещи кризи!

  ОСТАВКА цацаров!

  НОВА КОНСТИТУЦИЯ!

 9. 9 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 817 Любопитно

  И последно, как се казва всъщност тази банка: "Креди Агрикол България" или "Виктория"? http://www.mediapool.bg/dashteryata-na-tsvetan-vasilev-oglavi-banka-viktoriya-news221477.html Струва ми се доста показателно за цялата твърде скъпа каша.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Весело

  Иван Искров === Лая Костинбродска

  Удачно попадение на авторите

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Движението за европейско обединение и солидарност - ДЕОС...

  Явно ред-колегията си е сменила името...
  Няма имена, няма нищо!
  Фърляме боб и мъгла!
  Не опорочавайте идеите, моля!
  Не симулирайте "трети фронт", освен гражданския и вашия си, "Капиталския"...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  """ Очаквано, приключилият на 11.07.2014 г. много важен етап от ревизията на БНБ на поставената
  под специален надзор
  Корпоративна търговска банка, подейства като бомбен взрив. Обявените обстоятелства са изключително обезпокоителни. Ако отговарят на истината, значи регулаторът е вършил работата си проформа или под натиск. Или и двете заедно. ""
  ======================

  В Закона за БНБ е написано "" ОСОБЕН надзор ""
  и няма такова понятие "особен надзор"
  При един бъдещ съдебен процес БНБ ще хвръкне !
  Не вярвам Искров толкова да не познава Закона ,
  а мисля че съзнателно И С ТОВА отново е заложил бомба !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#12:"Чардо"]и няма такова понятие "особен надзор" [/quote]
  ИЗВИНЕТЕ :
  . . .и няма такова понятие ""СПЕЦИАЛЕН надзор ""

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 14. 14 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 760 Любопитно

  Разумно.
  Да влиза палача.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 15. 15 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Върнахме България на хората, няма страх, 250 000 нови работни места, възстановихме демокрацията, тухла по тухла възстановяваме държавността.

  (Всичко да се чете наобратно)

  Няма шики-мики.
 16. 16 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "...Регулатор на повикване,
  надзор на разположение,
  контрол по избор...

  Персонална прокуратура,
  Полицейска охрана на престъпниците,
  Пенсионери на каишка,
  Цигани на хранилка...
  Младежи на Терминал 2..

  Държава в кома...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 17. 17 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#16] от "Γαλλα":


  [quote#16:"Γαλλα"]Персонална прокуратура,
  Полицейска охрана на престъпниците,
  Пенсионери на каишка,
  Цигани на хранилка...
  Младежи на Терминал 2..

  Държава в кома... [/quote]

  Много добро описание. От което на човек му се реве!

  Няма шики-мики.
 18. 18 Профил на pale4ko
  pale4ko
  Рейтинг: 237 Неутрално
 19. 19 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 975 Весело

  http://deos.bg/home/
  До номер 7 и 11

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 20. 21 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 975 Любопитно

  До коментар [#16] от "Γαλλα":

  Болници и лекари на носилка ...
  Кметове и общини на поилка...
  15 процента са нормално лудите...
  Колко ли са неграмотните ?

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 21. 22 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#16] от "Γαλλα":

  Точно и ясно, няма какво да се добави! Предусещайки всичко това, преди година се включих към групата от пред последният абзац! Надявах се нещата да се пооправят и да се завърна но за съжаление няма светлина в тунела!

  "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
 22. 23 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Ей, браво! На гърба на тоя проблем се изказаха де що имаше коментатори и аналитици.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 23. 24 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  анализът е много прост:
  1. КТБ дава кредити на фирми на ДПС срещу което получава държавни пари
  2. БНБ знае за връзките на КТБ с политиците и не я регулира, затваря си очите за някои нередности като кредити към свързани лица
  3. Василев и Пеевски се скарват за парчета от баницата и за това кой кара влака
  4. Василев спонсорира Бареков с цел да измести ДПС като балансьор
  5. ДПС му отмъщава като:
  - пуска прокуратурата в действие (измислено обвинение в убийство)
  - изтегля пари от КТБ на своите фирми, както и на държавни фирми като предизвиква липса на ликвидност
  - нарежда на БНБ да вземе банката с измислени обвинения за липса на документи за кредити и източване на банката от Василев
  6. Целта е фирмите на ДПС да не връщат кредитите си, а сметката да платят данъкоплатците

  Изводът е: всички държавни институции са впрегнати в услуга на мафията.


  Истината ни прави свободни.
 24. 25 Профил на Дарин
  Дарин
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Е, написахме си имената. Плюйте сега персонално, като сте толкоз ербап

 25. 26 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не ми е ясно и мен,защо трябва нов закон,освен да се намали натиска за разследване върху управляващите.Няма разумно обяснение.Оня манекен Искров, подозрително бързо изкара и нов закон за БНБ.Той не си вършил работата 2 мандата и закона не му пречел,ама сега се уляли в кражбите и хоп закона е виновен.Колко драматично и за наивници...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 26. 27 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1607 Любопитно

  "Необходимо ли е да напомняме, че неспазването на разпоредби на Закона за БНБ или на подзаконови нормативни актове на УС се наказва с глоба до 3000 лева при първо нарушение и в двоен размер за второ и последващи? "

  Ай стига бе! Можеш да завлечеш милиони и накрая ще платиш глоба от 3000 лева?! Няма такава държава.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 27. 28 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#14] от "arnautsky": Гоският да идва,че е крайно време да се изметат тези.Както казва Гоце : само ние и РБ не сме зависими от Сава-Доган и Пеевски. За първото не съм сигурен.Само за РБ съм сигурен....това е то. И да идва Костов, че коня пак в ряката.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 28. 29 Профил на Дарин
  Дарин
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#27] от "Николай Николов":

  Това е разпоредба в закона за БНБ и се отнася до неспазването му. Тоест - ако някой не си е вършел работата (например в надзора) е могъл поне да бъде глобен. По повод изказването на Искров, че не може да влияе по никакъв начин на подуправителя си

 29. 30 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Дайте сега бързо,дружно и единно да ги оправим тия,че други се задават.

 30. 31 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  [quote#29:"Дарин"]Това е разпоредба в закона за БНБ и се отнася до неспазването му. Тоест - ако някой не си е вършел работата (например в надзора) е могъл поне да бъде глобен. По повод изказването на Искров, че не може да влияе по никакъв начин на подуправителя си[/quote]Ама не е достатъчно. Не може да имаш такава огромна отговорност (и да получаваш огромни заплати) и накрая като се издъниш всичко да се изчерпва с 3000 лева глоба. Просто е неадекватно.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 31. 32 Профил на Дарин
  Дарин
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#31] от "Николай Николов":

  То ако дойде до "накрая" нещата отиват на съд. Превантивно е трябвало, превантивно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK