Кабинетът одобри промени в бюджета - нов дълг от 3.4 млрд. лв., но по-малко пари за здравната каса

Петър Чобанов

© Надежда Чипева, Капитал

Петър ЧобановМинистерският съвет одобри актуализация на бюджета за тази година като таванът на държавния дълг се увеличи с 3.425 млрд. лв., предимно за стабилизация на Корпоративна търговска банка.  В същото време министрите смятат, че Националната здравноосигурителна каса ще се справи с допълнителни 225 млн. лв., със 103 млн. лв. по-малко, отколкото касата искаше. 


Кабинетът предлага с промени в Закона за държавния бюджет за 2014 г. приходите да бъдат намалени с 500 млн. лв., съобщи пред медиите финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от БТА. 


Правителството предлага увеличаване на нивото на държавния дълг с допълнителни 3.425 млрд. лв. От тях 2.7 млрд. лв. са за стабилизиране на ситуацията с КТБ, а 725 млн. лв. ще могат да се използват като буфер от следващите две правителства тази година.
С тези промени дефицитът на бюджета ще достигне 2.7 процента на БВП.


Министерският съвет взе решение за държавна гаранция за още два милиарда лева за Фонда за гарантиране на влоговете. Фондът също може да емитира дълг и с тези два милиарда лева ще бъдат гарантирани негови евентуални дългове, посочи Чобанов.


Здравната каса получава 225 млн. лв., от които за болниците са 200 млн. лв., а за лекарства - 25 млн. лв. 


За да влязат в сила, промените трябва да бъдат одобрени от Народното събрание. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK