Дефицитът в бюджета достига почти милиард през юни

Петър Чобанов по време на дебатите за актуализацията на бюджета

© Надежда Чипева, Капитал

Петър Чобанов по време на дебатите за актуализацията на бюджетаБюджетният дефицит към края на юни е 996.6 млн. лв., като само година по-рано дупката в държавните финанси беше само 7.6 млн. лв. Това показват данните от изпълнението на консолидираната фискална програма, публикувани от Министерство на финансите. Към юни 556 млн. лв. са дефицит по националния бюджет, а по европейските средства - 439.5 млн. лв., съобщи "Капитал Daily".


От министерството уточняват, че по-голямото неизпълнение се дължи основно на по-високите разходи по европейските програми и фондове. Като причина се посочват по-високите социални разходи и базовият ефект от увеличението на пенсиите от 1 април 2013 г., макар че при изготвянето на бюджета това е трябвало да бъде взето предвид.


Влияние върху дефицита оказват и временно замразените плащания по "Околна среда" и "Регионално развитие". Ако плащанията към България по тези програми бъдат отблокирани, ще бъдат възстановени сертифицирани разходи в общ размер на 478.3 млн. лв., обясняват от министерството на Петър Чобанов.
Данните от фискалната програма показват още, че общо приходите се запазват на същото ниво от 2013 г., а за тази година те са разчетени да са половин милиард повече. Общо данъчните постъпления са с 294.3 млн. лв. повече, а за цялата година трябва да се съберат с 1.5 млрд. лв. над миналогодишните. В същото време разходите за полугодието са с близо 1 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2013 г.


Най-големият проблем е при събираемостта на косвените данъци, които намаляват със 148 млн. лв. спрямо 2013 г. Само от ДДС постъпленията за първите шест месеца на тази годината изостават с 250 млн. лв. спрямо миналата година. От акциз държавата е получила с 28 млн. повече. Въпреки това изпълнението при косвените данъци за полугодието е едва 42.1% спрямо плана.


Размерът на фискалния резерв към 30 юни 2014 г. е 6.6 млрд. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK