Цацаров обяви КТБ за скъпо банково украшение, пазено от държавата, и поиска оздравяването ѝ

Сотир Цацаров

© Анелия Николова

Сотир ЦацаровЗа финансово оздравяване и против ликвидацията на Корпоративна търговска банка се обяви главният прокурор Сотир Цацаров, предаде БНР. Според него всички вложители трябва да си получат парите, а не само тези с гарантираните от държавата депозити, въпреки че по думите му банката е била скъпо банково украшение, съществувало години наред с протекцията на държавата и политиците.


В търсене на решение около кризата с КТБ главният прокурор ще организира среща през следващата седмица. Той очерта два типа проблеми пред КТБ - криминални и финансови. "Разследването е разследване. Финансовата смърт на банката обаче не е изход за хората, които са вложили парите си в тази банка", подчерта той.


"Може да изразя едно много радикално мнение от гледна точка на това, че трябва да бъде надскочен законът за гарантиране на влоговете в банката, трябва да се търси път за оздравяване на тази банка и едва след като се намери път за оздравяване на тази банка, и то финансов, да се мисли за вариант, при който вариант хората да са в състояние да получат парите си", подчерта Цацаров.
Според него банката е функционирала при неефективен надзор и със съмнително високи лихви по влоговете. "В продължение не на месеци, а на години КТБ е била едно скъпо банково украшение, което е било поставено под похлупак, то е било поставено под един красив стъклен похлупак от държавата", обясни той, цитиран от Би Ти Ви.


По думите на главния прокурор държавата е правила максимума, за да обгрижи този похлупак, за да държи парите си и парите на държавните предприятия в този похлупак, "тоест тя се е грижила това, което се е намирало под похлупака, да стои чисто, неопетнено, здраво и изглеждащо стабилно", заяви той и подчерта, че при подобно развитие "ние не можем да кажем на хората, извинете ме за израза, спасявайте се".


Евентуален финансов колапс на КТБ беше определен от главния прорукор като ненормален изход от създалата се криза. "Понеже в създаването на тази ненормална ситуация участие имат държавата, участие имат политиците, участие имат държавните органи, е, сега съдбата на банката не трябва да бъде финансова смърт, а вложителите трябва да си получат парите", коментира още Сотир Цацаров.


Той заяви, че не прави популистки изказвания. "На мене ми е ясно, че в момента те няма откъде да си получат палите. Но на мене ми е ясно в същото време, че в страната има достатъчно хора, които предлагат едни или други рецепти финансови за оздравяване. Нямам предвид тези, които спекулират или истеризират с тези рецепти, но има достатъчно компетенти хора. Може би е време те и ръковоството на БНБ да седнат на една маса. Нещо повече - аз самият ще направя необходимото в началото на другата седмица това да се случи", заяви главният обвинител.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK