Растежът на БВП няма да се ускори през второто шестмесечие, прогнозира "Райфайзенбанк"

Растежът на БВП няма да се ускори през второто шестмесечие, прогнозира "Райфайзенбанк"

© ShutterrstockИкономическият растеж в България през втората половина на годината ще бъде подобен на отчетения през първите шест месеца, прогнозира редовният месечен анализ на Райфайзенбанк - България, основан на макроикономическите данни, налични към август. 


"Реалният растеж на БВП през второто тримесечие на 2014 г. беше относително висок: 1.6% на годишна база. Увеличение отбелязаха индустрията с 4.5% на годишна база и услугите (плюс 1%), докато аграрният сектор намали продукцията си с 1.5% на годишна база поради лошото време, белязано от сериозни наводнения", коментира икономическият анализатор на банката Емил Калчев. "Нашите очаквания все пак са, че през второто полугодие растежът на БВП ще бъден подобен на отчетения ръст през първите шест месеца", допълни той, цитиран от пресцентъра на институцията. По данни на Националния статистически институт  между януари и март тази година БВП нарасна с 1.1% на годишна основа. Бюджетът е разчетен при годишен растеж от 1.8%.


"Подобри се заетостта през вторите три месеца на годината, а безработицата спадна до 11.4%, което е близо до средната безработица в еврозоната", допълни той.
Според анализаторите на Райфайзенбанк един от основните макроикономически проблеми на българската икономика е високият бюджетен дефицит. "Отнесен към БВП за полугодието (35.3 млрд. лв.), реализираният дефицит до юни съставлява 2.8% от него. От друга страна, държавният дълг, отнесен към БВП, остава един от най-ниските в ЕС", посочи Калчев.


В анализа на Райфайзенбанк е отбелязано също така, че според паричната статистика на БНБ за юни, кредитите към домакинствата и фирмите за пети пореден месец отчитат ръст - 3.1% на годишна база. В същото време, нивото на лошите и преструктурирани кредити се понижи минимално с 0.1 процентни пункта, но остана на значително високото ниво от 22.2%.


"Нашите очаквания са кредитирането да подкрепи реалната икономика. Негативно влияние върху нея в момента оказва политически несигурната предизборна ситуация", каза анализаторът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK