Министерството на финансите продаде ДЦК за 300 млн. лв. при доходност 0.78%

Бяха направени поръчки за близо 694 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 2.31.

© Юлия Лазарова

Бяха направени поръчки за близо 694 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 2.31.Министерството на финансите пласира емисия едногодишни сконтови ДЦК с номинал 300 млн. лв. и с падеж 10.09.2015 година, съобщиха от ведомството. Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на одобрените поръчки на проведения вчера аукцион е 0.78%.


Издадените книжа са краткосрочни и по тях не се изплаща лихвен купон. Доходността за инвеститорите се формира на база отстъпката от номиналната стойност при придобиването им. Средната цена, по която участниците купиха книжата, е 99.22 за 100 лева номинал.


Предложеният и одобрен обем на емисията е 300 млн. лева. Бяха направени поръчки за близо 694 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 2.31.
Постъпленията от емисията са предназначени за рефинансиране на изплатената на 4 септември 2014 г. емисия едногодишни ДЦК в същия обем. Тогава доходността беше 0.6%, а коефициентът на покритие - 3.53. 


Разпределението на инвеститорите на аукциона е идентично с това от миналата година, като банките придобиват 70% от книжата, пенсионните фондове 16.89%, застрахователни дружества 7.56% и договорните фондове 5.55%.


Регистрираната на аукциона доходност е по-ниска от пазарната доходност на книжа в национална валута с остатъчен матуритет от една година на следните държави: Унгария (1.32%), Гърция (1.44%), Полша (1.97%), Румъния (2.10%), Хърватия (2.15%), Сърбия (8%) и Турция (8.47%), се посочва в съобщението на Министерството на финансите.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Хубаво е, че бюджетът все още може да се финансира евтино, но лекото повишаване на лихвения процент спрямо миналата година е неприятна индикация.

 2. 2 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Въобще не е онова, което смятате. Покупките на банките са първа част от една много по-голяма финансова операция.
  Банките взимат книжата с отстъпка и веднага ги залагат по номинал (при сконтовите) или пазарна цена срещу заеми от БНБ. Това става, понеже въпреки Валутния борд заради системния риск за финансовата система е разрешено финансиране на банките от БНБ срещу залог на ДЦК. Промениха и условията и от 140% стойност на залога спрямо заема той вече е 110% от стойността на заема.
  Заемите от БНБ практически са безлихвени - 0,04%. С тези заеми банките купуват валута (вкл. и от БНБ) и съответно я изнасят навън.
  На практика какво става:
  1. работи печатница за левове, чрез която ударно се изпразват активите на Борда
  2. въпреки забраните на Борда, реално БНБ финансира бюджета, макар и косвено чрез банките.
  Та затова например според рейтинговата агенция Фич над 11 млрд. от активите на борда вече са в ДЦК въпреки всички правила и забрани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK