Ангарски оцени като напредък готовността на БНБ да слуша мнения

Красимир Ангарски

© Георги Кожухаров

Красимир АнгарскиАкционерите на КТБ да увеличат капитала, да бъде направен опит тя да бъде продадена, да участва фондът за гарантиране на влоговете, да бъде влята в друга банка или да се продаде дъщерната й "Виктория" - този набор от пазарни решения за поставената под специален надзор банка изреди пред БНР  банкерът Красимир Ангарски, който е член на консултативния съвет за спасяването на КТБ, излъчен от работодателските и синдикалните организации.


Ангарски оцени като положителен факт в изявлението на управителя на БНБ Иван Искров от вчера, че централната банка вече е готова да изслушва външни мнения по темата.


Той изрази учудването си, че Искров в писмото критикува обществената активност по темата, включително и на консултативния съвет. Подчерта, че работодателските и синдикалните организации обединяват стотици вложители и кредитополучатели, които са заинтересовани от оздравяването на банката. "Затворили са се и не приемат мнения на заинтересованите, естествено е, че всички са заинтересовани", каза Ангарски.  
Експертът полемизира с Искров и по твърдението му, че досега в БНБ не е постъпило нито едно конкретно структурирано предложение за оздравяване на банката. "Разбира се, че не може да има такова предложение, защото БНБ не е казала за резултата от техните проверки. Казват за 3.5 млрд. лв. неясни кредити, но не и дали се обслужват", посочи Ангарски. "Оманският фонд и кандидат - инвеститорите не могат да разработят конкретно структурирано предложение без да знаят какво точно е състоянието. Трябва или да бъдат пуснати да направят проверка или да им се каже колко пари липсват", каза той.


Ангарски изрази недоумението си от това, че БНБ досега не е поискала помощ, не е поставила въпроса на дискусия  и не е изслушала различните мнения по темата. Подчерта, че готовността за диалог е напредък. 


Той изказа учудване и за желанието на БНБ да изчака формирането на следващо Народно събрание. "Какво ще реши следващия парламент? В бюджета сега няма пари и в следващия едва ли ще има", посочи той. 

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ангарски, те не слушат мнения от хора като теб, от други изпълняват нареждания, дори преди нареждащият да решил какво да им нареди, те вече са готови.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 2. 2 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Естествено, че Ангарски иронизира и се подиграва на Искров, но онзи отдавна се е продал, и му е все тая ... може и вече да не знае на кой свят е - вчерашното му писмо е безсмислено, и паническо !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 3. 3 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 711 Неутрално

  "Какво ще реши следващия парламент? ..."

  БНБ чака резултатите от изборите и ако Бойко има властта да прокара заем 5-6 млд.лв., то КТБ ще е фалирана, като се покрият цялостно депозитите, а кредитите няма да бъдат търсени.
  Така определени фирми ще изплащат заемите не на несъществуващата вече КТБ, а на някои други места!
  Ако Бойко не успее да прокара заема в желания от него размер, то ще започне едно вайкане, протакане, избор на нов управител на БНБ и всевъзможни разкатавания на "мамата", като резултата ще е отново фалит на КТБ, но без покриването на паричките на Веждито и други ВИП.

 4. 4 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Три месеца комплектовали, преди това обявените от него за изчезнали, кредитни досиета и още неможел да каже нищо, включително й най-важното, според Ангарски, дали се обслужват, а те се обслужват и банката е, въпреки Искров и компания, в относително добро състояние според проф. Миланова, квестори и одитори. Гл. Прокурор официално обяви, че Държавата и нейните органи са главните виновници за случаят КТБ и напълно оневини нейните вложители. Поемайки вината, държавата е длъжна да оздрави банката за да не се превърне в крадец на средствата на собствените си граждани, фирми и производствени предприятия. Да не говорим, че последствията от фалита й е въпрос на държавната икономическо- финансова и банкова сигурност. Искров субективно отказа законната подкрепа за КТБ и незаконно обяви банката в несъстоятелност, априори, без каквито й да било проверки и доказателства. Сега продължава да я държи в мъртва хватка, разчитайки на закона, който многократно нарушава. Три месеца задушава, поръчково, банката и сега след "дъжда сложи качулка". През цялата това време, синхронно,обществото маниполативно се "бонбандира" от големите медиини олигарси, лицемерно загрижени за данъкоплатците. Сега въпроса е как да се извади банката от ръцете на този неблагонадежден човек. Очевидно е, има страх само от Менторите си, от Главният прокурор и г-н Борисов пред когото публично коленичи в прахта и каточели "символично целуна ръчичка на капо де тути капи на цялата държава".

 5. 5 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1415 Любопитно

  [quote#4:"lcj30372597"]Гл. Прокурор официално обяви, че Държавата и нейните органи са главните виновници за случаят КТБ и напълно оневини нейните вложители.[/quote]
  Остана да си посипе главата с пепел и, както го посъветва още съвсем в началото Костов, да си подаде НЕЗАБАВНО ОСТАВКАТА. След което да го поема новият главен прокурор и да му покаже къде зимуват раците. Ама ако може заедно с тарторите на аферата, молим...

 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Всяка банка си има кокошки които снасят златни яйца (спомнете си убииството на банкерката). Сега тече битка кой да прилапа кокошките на Цветан Василев и на вложителите да се остави оглозгани кости.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  Хапът който ще трябва да преглътнем е много горчив и много голям. Още не са казали истината за банката . Щадят ни чуствата преди изборите.

  klimentm
 8. 8 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#7:"klimentm"]Хапът който ще трябва да преглътнем е много горчив и много голям. Още не са казали истината за банката . Щадят ни чуствата преди изборите.[/quote]

  от 7 поста преди мен само един е дал прав прочит на Истината

  когато една работа не трябва да се свърши-прави се комисия , за по-сигурно няколко..

  започват да се замерят с тези,"анализи" , времето минава , сълзите се забравят.......
  .до неизбежното
  .........

  Дано няма други подобни изненади

 9. 9 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Дори и да се "оздрави" банката което всъщност е наливане на собствен капитал и активи до изравняване на балансовта сметка това реално до нищо няма да доведе освен на теглене на влоговете от потребителите. Пазарната цена е паднала на половина. Най-добрият вариант е да се използват парите над 100000 евро за преобразуване на собствен капитал. И ликвидиране на банката.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 10. 10 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  До коментар [#9] от "zuk_trombon":

  Дори да приемем, хипотетично, че преодолее и това, накрая Пеевски-Борисов-Доган пак ще я ''налазят'' и пак ще трябват нови милиарди за следващото й спасяване

 11. 11 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Банката е необходимо да се оздрави и започне да работи, първоначално под ограничителен режим на тегленията под контрола на държавата. При държавна гаранция и първоначален контрол повечето вложители няма да имат желание да изтеглят депозитите си. Така държавата няма да има нужда да изплаща прословутите 3.6 милярда гарантирани депозити и ще се ограничи до 1.3 милярда ликвидна подкрепа или дори по-малко, ако се въведе първоначален ограничителен режим на тегления. Освен това банката и сега заработва 50-60 милиона месечно от раздадени кредити. Акционерите и самият Искров знаят много добре това. Сигурен съм, че банката няма толкова лоши показатели, колкото се раздуват от медийните олигарси и техните покровители.

 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Мястото на банките зависи от размера на активите им.За да бъде КТБ четвърта по големина,значи има достатъчно активи.
  Да се оправят вече,че писва.
  http://www.bnb.bg/BankSupervision/BSCreditInstitution/BSCIFinansReports/BSCIFRBankingSystem/BS_201402_BG

 13. 13 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#12] от "xmm":

  Активи в балансовата сметка са и заеми към други лица и към свързани лица. Ако ктб смята че тези активи са добри да ги продаде и да затвори капиталовата си дупка. Там е работата че тези активи струват доста под номинала си.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 14. 14 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Кой докара Искров - НДСВ, а после и ГЕРБ го преизбра! Ако не помните - САМО СИНЯТА КОАЛИЦИЯ гласува ПРОТИВ Искров тогава! Ако бе Гаврийски това с КТБ нямаше да се случи! Чудя се защо от РБ не го напомнят по-често, може би защото Кунева и ББ са кадри на НДСВ?! ами СДС и ДСБ защо мълчат?
  Все пак този случай показва защо бе полезно в НС да има и неща като Синята коалиция! И защо с усилията и на ДПС и на ГЕРБ тя бе разбита! И защо сега искат да разбият и РБлок - и един-двама неконтролирани от олигарсите депутати да има в НС - гласът им ще се чува, а това дразни!дори и Да се коалира с ГЕРБ, РБ ще пази ББ от някоя по-голяма глупост!!

 15. 15 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 784 Неутрално

  абе нали вече на всички стана ясни - искат да я фалират тези взели големите кредити! от по десетки милиони! за да не го връщат или да върнат само малка част!
  разбира се има и апетити да се изкупят активите й на безценица, което най лесно ще стане ако фалира!

 16. 16 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#13] от "zuk_trombon":

  Имат и доста евтино придобити активи,могат да се справят

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK