БНБ поиска от EPIC подробности за плановете за спасяване на КТБ

От БНБ обещават пълна прозрачност на преговорите за спасяването на КТБ

© Надежда Чипева, Капитал

От БНБ обещават пълна прозрачност на преговорите за спасяването на КТББългарска народна банка поиска днес от финансовия консултант EPIC информация интересите на кои лица, свързани с КТБ, представлява, както и повече данни относно техните виждания за рекапитализиране на банката, се казва в прессъобщение на централната банка. Допълнителните данни са поискани в писмо от изпълняващия длъжността подуправител и ръководещ на управление "Банков надзор" Нели Кордовска и главния юрист на БНБ Нина Стоянова до управляващия съдружник в EPIC Петер Голдшейдер.


През миналата седмица беше обявено, че Оманският фонд, който държи около 30% от поставената под специален надзор КТБ, е поискал тайни преговори с правителството и БНБ за преструктурирането на банката. EPIC пък беше посочен като финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум между фонда на Генералния държавен резерв на Султаната Оман, други непосочени акционери и потенциални инвеститори.


В писмото от днес от БНБ заявяват, че приветстват усилията на EPIC за подпомагане на рекапитализирането на банката и изразяват готовност да участват, в рамките на своите компетенции, в обсъждането на преструктурирането и оздравяването на групата на КТБ.
В него се уточнява, че увеличаването на капитала на КТБ, респективно прехвърлянето на акции в банка, се извършва при спазване на българското законодателство и съобразно изискванията на Закона за кредитните институции, Закона за мерките срещу изпирането на пари и др. По повод на разбирането на EPIC, изразено в предишно писмо до централната банка, че "държавната помощ ще представлява решаваща част от решението за рекапитализиране", изрично се обръща внимание, че не БНБ, а Министерството на финансите е национален компетентен орган по отношение на отпускането на държавна помощ съгласно Закона за държавните помощи.


В тази връзка и с оглед на необходимостта от намиране на работещо решение за групата на КТБ в най-кратък срок се препоръчва EPIC възможно най-скоро да започне разговори с Министерството на финансите с оглед изясняване на реалните възможности и условия, при които биха могли да получат държавна подкрепа. В писмото на БНБ се уточнява, че държавната помощ в държавите - членки на ЕС, се предоставя по ясни правила, които са част от европейската правна рамка, като тя се разрешава индивидуално за всяка банка.


В случай че не бъде получена държавна помощ от българското правителство, EPIC следва да информира БНБ по какъв начин ще бъде осигурена нужната ликвидност за възстановяване операциите на двете банки от групата на КТБ, се уточнява още в съобщението. В него се обръща се внимание, че към настоящия момент двете банки продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства за изплащане на задълженията към депозантите им, които са в размер на 6227 млн. лева за КТБ и на 285 млн. лева за "Търговска банка "Виктория" ЕАД.


От БНБ поемат и ангажимент да оповестяват всяка информация в хода на разговорите, която не представлява банкова или служебна тайна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2201 Любопитно

  Може ли някой да ми обясни какво е това ЕПИК и има ли българско участие в това НЕЩО????

 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  .......... че "държавната помощ ще представлява решаваща част от решението за рекапитализиране"..........егати спасяването.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 668 Весело

  КТБ - EPIC фейл.

  Евроатлантида
 4. 4 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "писмо от изпълняващият длъжността подуправител и ръководещ на управление "Банков надзор" Нели Кордовска"

  Що за продължаващ нонсенс? Подуправителят е избран от парламента. При отсъствие може да го замества само друг член на управителния съвет на БНБ, но не и старши бюрократ като тая служителка. Нито едно от писмата, подписани от нея, няма правна стойност!

 5. 5 Профил на dnevniklive
  dnevniklive
  Рейтинг: 267 Неутрално

  "изрично се обръща внимание, че не БНБ, а Министерството на финансите е национален компетентен орган"

 6. 7 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 882 Неутрално

  В писмото от днес от БНБ заявяват, че приветстват усилията на EPIC за подпомагане на рекапитализирането на банката и изразяват готовност да участват, в рамките на своите компетенции, в обсъждането на преструктурирането и оздравяването на групата на КТБ.

  А защо в рамките на своите компетенции не предотвратиха разграбването на КТБ? Къде дремаха контролните органи на БНБ?

 7. 8 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Разтакаването продължва. Нищо, че Искров убеждава, че се работи ден и нощ. Едно са думи, друго са дела.

 8. 10 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 521 Неутрално

  интервю в fakti.bg с Красимир Стойчев ...
  за алчността
  .............................

  http://fakti.bg/biznes/113273-krasimir-stoichev-lakomi-milioneri-shte-se-nauchat-che-bezplaten-obad-nama-
  ..............

  трудно се учим на капитализъм...
  1996 беше първия урок , но забравихме

 9. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3894 Весело

  Има малка грешка в плаката показан на снимката горе. Трябваше да бъде:
  "Искров! Ще те държим УЛИЧНО отговорен за КТБ!"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 12 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Цялата новина обобщена в едно изречение: Няколко юридически лица се борят да спасят банка КТБ, но основната тежест на спасяването да падне върху гърба на държавата. С една дума - народът със своите данъци ще спаси банката, за да я подари на чакащите да я вземат на безценица инвеститори.
  Ще имат много здраве от арменския поп. И без това в момента не достигат пари за образование и здравеопазване, пък сега да отделяме от залъка си да спасяваме и банката на богаташите. Който иска да спасява банката - да му дават 100 % от акциите, той да намери 2-3 млрд. за ликвидност и готово. Ако не - фалит, плащане на влоговете до 200 хил. лева и това е.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 11. 13 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1174 Весело

  [quote#12:"Lou"]Ще имат много здраве от арменския поп.[/quote]

  А може "многото здраве" да е за нас Идват избори, след това ще видим кой, колко ще плати на властимащите

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 12. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lou":
  Отлично!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  Мисля, че уличната отговорност трябва да вземе основна част от справедливото решение на обществените проблеми в настояща България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 16 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Дали банки като КТБ с неясен произход на капитала не са пречка за приемането ни в Еврозоната? Щото в КТБ почти всички собственици са офшорки! А ако българия бе член на Еврозоната, ЕЦБ също можеше да помогне с ликвидност на една или друга българска банка!

 15. 17 Профил на iql06371423
  iql06371423
  Рейтинг: 213 Неутрално

  е ама тея от австрия не гледаха ли в4ера прокопиев,
  то пирамида било,ма много са наивни,
  тои прокопиев да вземе да ги консултира,
  да ги предпази...

 16. 18 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  БНБ не е уставовила състоянието на банката и колко пари са нужни за нейното оздравяване. Искров е необходимо да каже колко кеш пари има в банката и колко в активи. Струвами се, че да се изискват над 6 милярда лева без необходимата по- горе информация е некоректно. Имахме разрешение от ЕК за пари за КТБ и ПИБ. Част от тях се дадоха на ПИБ. Къде е остатъка до 3.3 милярда лева. ЕПИК искат конфиденциалност, но Искров и компания я отказват за да маниполират обществото. От далеч личи недоброжелателност. Явно че Искров ще пречи до дупка за решаване на проблема. Необходимо е неговото отстраняване.

 17. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  Подробности няма. Ще ни спасяват и това е!

  klimentm
 18. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":

  Уникално ... "остър" въпрос ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 19. 21 Профил на Adam
  Adam
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Явно намерението им е да "спасят" с помощна на акционерите, но с държавна намеса. То е ясно, че без това май няма да мине. Но две банки със сигурност не им трябват вече. Поне да решат проблема с малката банка по-бързо, например да я продадат на някоя от съществуващите в момента, тъй като и без друго банките в Б-я са много.

 20. 22 Профил на iql06371423
  iql06371423
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lou":

  то4но от твоя постен залак сте баде отделено,
  ако милионерите изгубят парите си в ктб,
  вси4ки искаме богатите да загубят,но в слу4ая губести сте сме вси4ки,в ЕУ досега само в кипар има6е загуби за депозантите -37% за сумите над 100 000 еуро(пари на руски милионери).

 21. 23 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Леко напомняне за който се чуди защо фалира тази банка:
  http://www.dnevnik.bg/biznes/2011/11/07/1198048_boiko_borisov_za_ktb_ako_trugnem_da_vadim_durjavnite/

  Още 2009 беше ясно че тази банка ще фалира брутално, но едва Райков имаше смелостта да дръпне шалтера и добре направи.

 22. 24 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Какво има толкова да му мислят. Дъжавата дава на всеки вложител до 100 хил евра, горницата се преобразува в акции и се дават на вложителите. Гарантират се с активите. Който ще да капитализира, който ще да инвестира. Но друго си е да се вземат частните милиони от джоба на данъкоплатеца - КТБ е частна банка, да водят дела срещу собственика!

  Евроатлантида
 23. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8232 Неутрално

  Epic финансов Care

  Epic финансов Care е фирма на дипломираните финансови урбанисти, които са посветени на предоставяне на независим финансов съвет за изпълнение на финансовите цели и задачи за голямо разнообразие на частни и корпоративни клиенти.

 24. 26 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Искров протестиращите ще го хванат за шнура!Това сме го гледали,гледали!Най-много да почне едно дело което ще спре след 1г макс, с резултат=0

 25. 27 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1007 Весело

  Морален риск и вливане на капитал:
  https://www.khanacademy.org/economics-finance-domain/core-finance/money-and-banking/bank-bailout/v/bailout-10-moral-hazard

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 26. 28 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 968 Весело

  КТБ - първо ви обира спестяванията, след това - и данъците. Пийте по една студена вода и ходете да запалите свещичка в манастира в Гигинци.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 27. 29 Профил на iql06371423
  iql06371423
  Рейтинг: 213 Неутрално

  маи няма да има и дело,а директно присада,
  ра6идов намекна кво сте има ако ограбят хората

 28. 30 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 478 Неутрално

  И за децата е ясно, че КТБ е рентабилна само докато в нея има държавни пари. Жалко че ето този дето го каза остави банката да се разрастне двойно от страх да не му гръмне в ръцете:
  http://www.dnevnik.bg/biznes/2011/11/07/1198048_boiko_borisov_za_ktb_ako_trugnem_da_vadim_durjavnite/ 29. 31 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#16] от "boko_haram":
  "Дали банки като КТБ с неясен произход на капитала не са пречка за приемането ни в Еврозоната? Щото в КТБ почти всички собственици са офшорки!"
  КТБ не е с неясен произход на капитала и той е ВТБ-втората по големина банка в Русия,която в момента търпи санкции от ЕС.Всички офшорки,включително и т.н.Омански Фонд са представители на ВТБ.

 30. 32 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 668 Весело

  Най веселото е че когато Цецо Василев го играеше Цар Мидас, всички му ръкопляскаха, даваха му "Мистър Икономика" и не се замисляха кой плаща купона.

  Евроатлантида
 31. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  [quote#12:"Lou"]С една дума - народът със своите данъци ще спаси банката[/quote]
  Смятам да протестирам ако се опитат да прехвърлят юлара на гърба на данъкоплатците!
  Мисля че доста хора ще се включат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  [quote#32:"sa6"]Най веселото е че когато Цецо Василев го играеше Цар Мидас, всички му ръкопляскаха, даваха му "Мистър Икономика" и не се замисляха кой плаща купона.[/quote]
  Защо реши че това е най-веселото?
  Ти знаеше ли, че Цв.В. върши измами?
  Да не си имал връзки с контролните органи от БНБ?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 35 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Струва ми се, че написаното от Искров е равносилно на отказ. Без оставката на този човек и хората на комплотаджийте изобщо, въпроса с КТБ няма да бъде решен. Едно е доброжелателност за решаване на проблема касаещ финансовата с-ма и икономиката на страната, друго е да го съботераш. Очевидно е нежеланието на Искров и компания да помогнат на страната си, гонейки собствените си корпоративни и лични интереси. Отново проявяват стремежа да бутнат борда и създадат хаост в държавата. Другият заинтересован го видяхме вчера при Дикоф. Време е гл. Прокурор да вземе мерки срещу тези които предизвикват дестабилизацията на страната.

 34. 36 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#34] от "Храбър":

  Не но когато исках да сложа пари там, се замислих че е твърде хубаво, за да е истина.

  Евроатлантида
 35. 37 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#24] от "sa6":

  Планът ти с акциите е много добър, но само в сферата на фантазиите.
  Да вземем за пример Вежди Рашидов, който има 2 млн. лева влогове. За тях ще вземе може би 0,001 % от акциите. С този хвърчащ процент ще има власт в банката, колкото да се почеше на едно място. Освен това в момента акции на банката не се предлагат, защото реално нищо не струват. Дори хартията за печатането им струва повече от стойността.
  Подобен ход беше с боновите книжки в края на 90-те години. Милиони хора си купиха бонове на раздържавени предприятия, подлъгани от чистата простота. И накрая с тези бонове спечелиха едно нещо, такова криво. Същата работа и с акциите на КТБ. По-добре отиди си купи 4 рула тоалетна хартия от магазина, повече работа ще ти свършат от акциите на фалирала банка.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 36. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#30] от "Skydiver":
  Действително Борисов е основния виновник за сегашното състояние на КТБ.
  По негово време тя се разрастна толкова много.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 39 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 478 Неутрално

  [quote#34:"Храбър"]Ти знаеше ли, че Цв.В. върши измами? [/quote]

  То който не е знаел може би е трябвало да прочете поне една от почти ежедневните статии в Дневник/Капитал по темата в периода 2009 досега. Толкова подробно беше описано всичко, после повтаряно и преповтаряно че започна даже да писва. Ама предвид броя измамени вложители нормални хора - очевидно не са повтаряли достатъчно.

 38. 40 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  [quote#24:"sa6"]КТБ е частна банка, да водят дела срещу собственика! [/quote]
  +++
  Точно така, това трябва да се повтаря на милионерите, загубили милионите си. Да се връщат до 100 хиляди евро, както е по закон, останалите да духат супата. Когато са депозирали милионите си, заради супер високите лихви, трябвало е да са наясно, че банки с подобни нереални лихви са съмнителни и рано или късно експлодират за сметка на алчните наивници.

 39. 41 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  "Рамките на компетенциите" ги видяхме
  Състоянието на банката - още не.А е важно.
  Колко са фалшивите кредити и могат ли да се възстановят от продажбата на активите?Това е най-важно,мисля.

 40. 42 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#38] от "Храбър":

  Политическата вина е на Станишев и Борисов като хората които й позволиха да се създаде и разрастне. Но криминалната вина е в ръководството на КТБ за измамата и в ръководството на БНБ за съучастие.

 41. 43 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Какви подробности за краткото и ясно" спасяване на КТБ тихичко и с държавни средства".

 42. 44 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#33] от "Храбър":

  Протестирай пред главния в драгалевци

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 43. 45 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  За какви планове говорят от БНБ след като неса подали необходимата информация. Унизителното поведение на Искров и сие е бепардонно. Нама ли сила в тази страна, която да се погрижи за стабилността на държавата ни и отстраняването на всички саботьори ? Г-н Близнашки, Президенте до кога ще гледате така безучастно антидържавните дела на тези хора. Тренчев го каза добре "една организирана престъпна група, която обществото трябва да победи".

 44. 46 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#31] от "bogomilok":

  мерси за инфото! Аре нема нужда от таквази банка! Още повече раздаваща пари на ляво и на дясно на политици, синдикалисти и всякакви!

 45. 47 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  КТБ бе убита и не може да бъде съживена. Вече трета седмица се заличават активи и се освобождават обезпечения!!! Ако е била слон, то в момента са останали скелета и кожата. След месец ще е останала само кожата от опашката! БНБ и Цацата като помотат още малко и опашката няма да я има.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 46. 48 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#45:"lcj30372597"]Нама ли сила в тази страна, която да се погрижи за стабилността на държавата ни и отстраняването на всички саботьори ? [/quote]

  Казусът КТБ е една добра причина, хората в БГ с пари и власт най-накрая да разберат защо ИМА СМИСЪЛ от закон и работеща съдебна система. Щом не го разбраха по лесния, ще го разберат по трудния начин.

  Евроатлантида
 47. 49 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#16] от "boko_haram":

  Да, щото те европейските данъкоплатци нямат собствени проблеми, та умират да наливат пари в българските банки...

  Същото е и там положението, но има работещ бизнес и БВП има някаква реална стойност.

  В БГ всичко е мижи да те лажем.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 48. 50 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Искров и компания разчитат на тези прослойки от обществото които споделат революционният повик" да мразим тези с парите" или "да вземем парите на богатите". Това са същите тези лумпенизирани прослойки, които с пролетарски ентусиазъм разчистваха пътя към комунизма още при Ленин. Какво става с тази власт и държава ? Нима се връщаме в тези кошмарни времена? За Искров и сие това няма значение, важното е да достигнат до целта, финансов и стопански крах, грабеж и след това бягство към офшорките където са парите им. Това вече е въпрос на националната сигурност и се надявам разумните във властта да си дават сметка за това.

 49. 51 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Аз искам план за спасяване на данъкоплатците и за сега май най-добрият (евтиният) план е фалитът на тази банка!
  А работата на прокуратурата е да издири кой фалира банката и кой го допусна!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 50. 52 Профил на burkera
  burkera
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Докато еничара е гуверньор няма смисъл да се спасява КТБ

 51. 53 Профил на shiriru
  shiriru
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":

  Явно е фонд за частен капитал (Private equity fund) - структура, която събира пари от частни инвеститори и банки, за да ги инвестира впоследствие директно във фирми срещу дялово участие...

  http://www.epicprivateequity.com/

 52. 54 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#50] от "lcj30372597":

  По чисто стечение на обстоятелствата богатите в България са бандитите (мнозинството). Така че ние мразим бандитите. Бедни бандити рядко ще намериш. Финансовите бандити са най-опасните

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 53. 55 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#54] от "zuk_trombon":

  Просто у бедните в България не останаха пари след трите грабежа - комунистическата национализация, деноминацията и масовата приватизация. Закономерно дойде ред финансовите акули на прехода да ударят и новопоявилите се политически милионерчета.

  Евроатлантида
 54. 56 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тея в БНБ са за разстрел ... Вместо да се свържат с инвеститорите и да организарат срещу между 3-те страни (инвеститори, БНБ, МФ) на която да обсъдят положението и да видят какво може да се направи, БНБ отказва да поеме отговорност и прехвърля топката на МФ и инвеститорите.

  Един вид "Нас не ни закачайте, оправяйте се с МФ"

 55. 57 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lou":

  Държавата има задължение да помогне за спасяването на КТБ защото БНБ е главния виновник за сегашната ситуация.

  Ако ликвидната помощ е структурирана правилно, тя ще е обезпечена с активи, тоест след няколко години държавата ще си върне парите.

  Това е най-добрия вариант - никой ивеститор няма да участва в спасяването на КТБ ако трябва да осигури ликвидност, а ако се мине през фалит, целия риск остава за държавата.

 56. 58 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Изглежда и Омансикя фонд и останалите ужилени се надяват на българските данъкоплатци. Това туткане ме кара да мисля точно това. Чакат новия състав на НС за да осъществят източването на данъкоплатците. Това е същото, което стана при управлението на БСП през 1996 г.

 57. 59 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не е задължение на банката да определя кои са бандити или не. За нея всички са вложители. Знае се, че банките информират за движението на всички средства над 30 000 лева. Има си спец органи за тази дейност. Поради това оставете банката на мира, а за другото се обърнете към органите които получават заплащане за това.

 58. 60 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Е Пеевски /Доганов хранен ! човек/ фалира КТБ. Сега иде ред на ББР.
  Естествено НЕК, АЕЦ Козлодуй , МИ2 ще претърпят загуби, дори фалит но ... какво от това

 59. 61 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#57] от "ventsy":

  С какви активи? Заеми към свързани лица? Тез ги пиши бегали. Дай някои други активи ако има ако няма късай- хвърляй

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 60. 62 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#61] от "zuk_trombon":

  Не съм сигурен дали са "бегали" - Василев има много активи в България и Сърбия, поне за 1 - 2 милиарда. Така че положението може и да не е толкова зле колкото се опитват да го направят някои хора.

 61. 63 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#59] от "lcj30372597":

  От умрял писмо чакал ли си? Хората чакат от 1945 . Разследващите органи разбииш ли... Те и те бандити. Или не си вършат работата както и съда както и прокуратурата. Всеки си мие ръцете с другия докато затворят кръга. Данъкоплатеца е в ролята на пиян морков.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 62. 64 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#62] от "ventsy":

  Той Василев може да има ама банката има ли? Акционерно дружество ако фалира активите на акционерите които не са на дружеството не са ли защитени ?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 63. 65 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#51] от "virtual brain":
  При фалит, данъкоплатеца ще трябва да изплати гарантираните депозити, които са 2 - 3 милиарда, и после ще трябва да си търси парите от длъжниците на банката.
  Като знам колко некорумпируеми са служителите които ще бъдат назначени да направят това, и колко независима и справдлива е българската съдебна система, съм сигурен че ще ги съберат до последната стотинка.

 64. 66 Профил на just
  just
  Рейтинг: 521 Неутрално

  В България има 30 банки за сравнение в Гърция има едва 7,
  това може би е повод за размисъл.

 65. 67 Профил на just
  just
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#65] от "ventsy":

  Не няма да ги плати данъкоплатеца, за това си има специален фонд и държавата няма да дава парите на данъкоплатците.
  Това ще сработи ако се изплащат влоговете до 100 000 евро,
  не и повече, както е в закона.

 66. 68 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ясно е, че Искров и компания гони хората от които, ще имаме изгода за спасяване на страната от финансовият хаос и разруха при евентуално падане на борда. Другият е вчерашният гостенин на Дикоф, който въпреки наличието на трите даклада на квестори и одитори и добрите данни за банката в тях, наговори купища клевети и нелепости. Пеевски / Доган не се чуват, но това незначи че недействат. За Калин Христов за които Дикоф показа изобличаващи материали се мълчи, но се знае, че бил за "банкова ваканция". Чобанов получи своите сребърници като стана кандидат депутат и то в два избирателни раьона на Доган.Изобщо хората за банковата ваканция съвпадат с хората желаещи фалита на КТБ. Пречи им това, че нямат никакво основание да фалират законно КТБ и се борят със зъби и нокти да докажат липса на капитал, но немогат защото в банката има все пак и международни одитори и добри показатели. Другото е да търсят някакви груби правни нарушения, защото свързаните лица е нарушение на банковите практики което е повече административно нарушение, защото се установи, че тези кредити се обслужват. Ако можеше Искров щеше да го направи, както й го направи пъвоначално, напълно противозаконно, но политиците зад него се уплашиха и изневериха. Да той беше предаден, но не признаваме предателства м/у бандити. Предполагам, че в момента банката КТБ стана въпрос на политическа търговия, защото много мощтни сили се намесиха в играта. Положението е силно динамично, само оловното човече Искров не искат за сега да го пеместят.

 67. 69 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#64] от "zuk_trombon":

  Тъй като те най-вероятно са финансирани чрез КТБ, банката би могла да ги запорира.
  Проблема е че ако държавата поеме КТБ, не се знае дали държавата ще направи необходимото да си пребере парите, или те ще се "загубят" някъде.

 68. 70 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1007 Весело

  Rating Action: Moody's downgrades Corporate Commercial Bank's deposit ratings to Caa1 from B3; ratings remain on review for further downgrade
  Global Credit Research - 29 Jul 2014
  Limassol, July 29, 2014 -- Moody's Investors Service has today downgraded the long-term local- and foreign-currency deposit ratings of Corporate Commercial Bank AD (Corpbank) to Caa1 from B3 and left these ratings on review for further downgrade. The bank's standalone bank financial strength rating (BFSR) of E, equivalent to a baseline credit assessment (BCA) of ca and the short-term deposit ratings of Not Prime are unaffected.

  The downgrade was prompted by (1) the increased risk of losses to depositors given the uncertainty with regards to when they will regain access to their deposits and the authorities' plan to fully protect uninsured depositors; and (2) the results of an independent audit commissioned by Bulgarian National Bank (BNB) which indicated that Corpbank may incur significant losses, resulting in a larger capital shortfall than previously anticipated.

  RATINGS RATIONALE

  --- THE INCREASED RISK OF LOSSES TO DEPOSITORS

  The downgrade of Corpbank's long-term deposit ratings to Caa1 is driven by increased risk of losses to depositors, which may arise as a result of depositors having no access to their deposits for a prolonged period of time and/or the failure of the authorities' plan to fully protect all deposits. On 15 July, the BNB announced that the bank may remain closed throughout its three-month supervision period, thereby prolonging the period of the bank's deposit freeze. The bank has been closed since 20 June with depositors having no access to their deposits, while the authorities had previously announced the bank will reopen for business on 21 July.

  Moody's also notes the continued uncertainty relating to the Bulgarian government's plan to fully protect uninsured depositors. The plan needs to be approved by the Bulgarian Parliament but the political consensus required to enact the required legislation has yet to be reached.

  --- AUDIT RESULTS POINT TO A SIZEABLE CAPITAL SHORTFALL

  The second driver informing today's action is the preliminary results of the audit commissioned by the BNB, which indicate that Corpbank is likely to incur significant losses and, as a result, experience a larger capital shortfall than previously anticipated. According to the preliminary findings of the audit, data relating to approximately two-thirds of credit files in the bank's loan portfolio was unaccounted for, with a considerable portion of these loans related with the bank's majority shareholder. Moody's expects that as a result of these findings, there will be a larger capital shortfall than previously anticipated, stemming from significantly higher problem loan levels that the current reported NPL ratio of 1.1%. The banking system average for this country was 16.9% as of end-2013.

  RATIONALE FOR REVIEW

  The review for downgrade reflects Moody's concerns that depositors will suffer losses higher than levels normally associated with a Caa1. The review will assess (1) the size of Corpbank's capital shortfall; and (2) the authorities' ability to protect the uninsured depositors.

  WHAT COULD MOVE THE RATINGS UP/ DOWN

  Given the review for downgrade, there is limited upwards pressure on Corpbank's ratings. The bank's ratings could be confirmed if the authorities protect the uninsured depositors and restore access to deposits.

  Moody's could further downgrade Corpbank's ratings if it concludes that uninsured depositors are likely to suffer losses greater than currently anticipated as a result of a failure by the authorities to implement the current rescue plan, or a policy shift that would ultimately impose losses on uninsured depositors.

  The principal methodology used in this rating was Global Banks published in July 2014. Please see the Credit Policy page on www.moodys.com for a copy of this methodology.

  Headquartered in Sofia, Bulgaria, Corpbank had total assets of BGN7.3 billion (EUR3.7 billion) as of March 2014.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 69. 71 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#67] от "just":
  Изобщо не е сигурно че ще платят само до 100 хиляди евро. Нали драпаха за специален закон по който да изплатят всички влогове?

  Отделно че във фонда за гарантиране на депозитите няма достатъчно пари и някои хора търсят държавна помощ от бюджета, вместо фонда да увеличи таксите на банките или да издаде дълг.

 70. 72 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 521 Неутрално

  БНБ май продължава да изпълнява задачата, поставена от Пеевски. Надяваме се - не задълго.

 71. 73 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "В случай че не бъде получена държавна помощ от българското правителство..." Интересно, тази хипотеза не стоеше пред Първа инвестиционна. Така влизаме в процедура по неравнопоставеност на сходни стопански субект и държавата ще плаща. Много. И парите пак ще са от джоба на данъкоплатеца. Много...

 72. 74 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1007 Весело

  ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
  11 юли 2014 г.
  Изявление на Управителния съвет на БНБ

  Уважаеми дами и господа,
  На 18, 19 и 20 юни след множество медийни публикации и странната според нас пресконференция на тогавашното ръководство на Корпоративна търговска банка, от банката бяха изтеглени суми за близо 1 милиард лева.
  На 20 юни, петък, в 11.40 в БНБ бе получено искане от ръководството на Корпоративна търговска банка за поставяне на банката под специален надзор на основание на чл. 115, ал. 2, точки 2 и 3 от Закона за кредитните институции.
  Тъй като това не е широко известно и имаше неточни интерпретации в медиите относно първоначалните действия на централната банка, обръщаме внимание, че именно при такова искане Българската народна банка е длъжна по закон да наложи специален надзор. Което беше направено – първо при Корпоративна търговска банка, а после и при свързаната с нея Креди Агрикол-България.
  Както знаете, и в двете банки от групата на Корпоративна търговска банка веднага бяха назначени квестори. На 25 юни в двете банки влязоха и независими одитори с цел да бъде направен преглед на активите и пасивите на банките в срок от десет работни дни, които изтекоха в сряда. Вчера, в четвъртък, докладите на одиторите бяха внесени в централната банка.
  Заключенията от прегледа на одиторите в резюме са следните:
  1. Резултатите по отношение на Креди Агрикол-България са положителни. Това е добре управлявана банка с добри банкови практики. Състоянието на кредитния портфейл е много добро, неговото обезпечаване и необходимите провизии са на достатъчно добро ниво.
  2. Резултатите от прегледа на Корпоративна търговска банка говорят меко казано за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики. Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд. лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев.
  В резултат на липсата на достатъчно информация одиторите изразяват мнение, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. За съжаление тези действия не могат да бъдат регистрирани с инструментариума на дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби.
  Тези именно действия на длъжностни лица в Корпоративна търговска банка е възможно да доведат до съзнателно ощетяване на банката със стотици милиони лева. Очевидно е, че миноритарните акционери в Корпоративна търговска банка също са жертва на тези злоупотреби.
  Поради изброените причини днес ще внесем доклада на одиторите за прегледа на активите и пасивите на Корпоративна търговска банка на вниманието на Главния прокурор на РБългария.
  В допълнение на казаното за състоянието на Корпоративна търговска банка и на основание на данните, предоставени ни от отделна проверка, извършена от самите квестори, на 9 юли 2014 г. с входящ номер 6199 вече внесохме при Главния прокурор още един сигнал поради съмнения за криминални действия на лица, свързани с банката. Конкретно - по данни на квесторите на 19 юни тази година – само ден преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро. Какво деяние е това и какви действия следва да се приемат е само от компетенциите на прокуратурата. Разследващите органи могат да отговорят на въпроса дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка. Прокуратурата на Република България може да разчита напълно на експертния потенциал на БНБ, за да стигне докрай в търсенето на цялата истина по този криминален случай.
  По изложените дотук въпроси оставаме занапред да се произнася прокуратурата, за да не пречим на процесуално-следствените действия. Оттук нататък Българската народна банка съвместно с правителството се концентрираме върху преструктурирането и оздравяването на „добрата част“ на Корпоративна търговска банка с оглед защита интереса на всички нейни вложители.
  Какви действия ще бъдат предприети по отношение на Корпоративна търговска банка и Креди Агрикол-България оттук нататък?
  Очевидно е, че не можем да пълним „каца без дъно“, както казва мъдрият български народ и не можем да одържавим Корпоративна търговска банка в сегашния й вид, както беше обявено на 22 юни, преди да бъдат известни данните от проверката.
  Бихме застрашили както дейността на Българската банка за развитие, така и значителна част публични ресурси и ресурси на БНБ.
  Но целта остава непроменена! И тази цел е гражданите и фирмите да могат да разполагат с пълния размер на своите средства. Единственото изключение от това ще бъдат фирмите на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него лица и фирми.
  Какъв е новият практически план за действие, вече обсъден между БНБ и правителството и подкрепен от основните парламентарно представени политически сили?
  Той съдържа многобройни технически подробности, но накратко казано, мерките включват следните стъпки:
  1. Одържавяване на Креди Агрикол – България ЕАД;
  2. Прехвърляне на всички „добри“ активи и пасивите на Корпоративна търговска банка в Креди Агрикол. Важно е да се знае, че тук попадат и всички депозити на гражданите и фирмите, за които това ще представлява само една правна и счетоводна операция, която по никакъв начин няма да засяга главното – всеки гражданин и всяка фирма ще разполагат със своите сметки, депозити и спестявания. Единственото изключение от това, подчертаваме, ще бъде мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него фирми и лица. Те няма да бъдат гарантирани от държавата и остават в КТБ;
  3. Осигуряване на абсолютна ликвидна подкрепа на държавната Креди Агрикол (която ще бъде преименувана) от страна на нейния нов собственик - държавата. За тази цел ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, държавния бюджет и Българската народна банка. Колкото е необходимо – толкова. Механизмите за това вече са разработени, в резултат от съвместната работа на ангажираните с този процес публични институции, в т.ч. БНБ и Министерството на финансите;
  4. Лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването й в несъстоятелност. Привилегировани кредитори на КТБ (в несъстоятелност) ще бъдат държавата в лицето на Министерството на финансите и Фонда за гарантиране на влоговете в банките;
  5. Казаното дотук ще стане възможно след гласуването на проекта на специален закон, който вече е изготвен и ще бъде представен днес на основните парламентарни сили.
  Оттук нататък на ход са политиците!
  Накрая, уважаеми дами и господа,
  Даваме си ясна сметка, че към Българската народна банка има критики за дейността на Банков надзор в конкретния случай. Това обаче, което не е известно на широката публика, искам да изясня днес - а то е: съгласно действащия от 1997 г. и в момента закон за Българската народна банка, законодателят е вменил правата и отговорностите за функцията банков надзор на подуправител, ръководител на управление Банков надзор. Управителят и другите членове на Управителния съвет на централната банка нямат никакви директно възложени задължения, нито права по отношение на текущия банков надзор. Във връзка с това внасяме законови промени, с които ще поемем такива отговорности.
  В заключение бих искал да споделя, че през изминалите няколко седмици Българската народна банка работи в пълен синхрон с държавния глава на Република България и други държавни институции, водени от разбирането, че банковата стабилност е първостепенно обществено благо. И вярваме, че ако някой се е съмнявал, вече всички са убедени, че това е безспорен факт.
  Преструктурирането и оздравяването на тази кредитна институция е много важно както за ключови отрасли на икономиката, така и за големи български общини, болници, много компании и хиляди граждани. Всяко друго решение би било безотговорно и би довело до дългосрочни негативни социално-икономически и политически последици.
  Отново подчертаваме, работим оздравената държавна банка да бъде отворена на 21 юли.
  На ход са политиците!
  Благодаря за вниманието.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 73. 75 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Весело  [quote#74:"zuk_trombon"]части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв.[/quote]

  До коментар [#74] от "zuk_trombon":

  И как станАха 6 млрд.?

 74. 76 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  Ситуацията около КТБ продължава да бъде сложна и неясна!Освен това по всичко личи ,че сумите ,които трябва да се изплатят на депозантите и фирмите нараства!Държавата и БНБ се "мотат" яко и това допълнително изнервя хората ,които имат пари в КТБ!

 75. 77 Профил на just
  just
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#71] от "ventsy":

  Аз точно това написах;
  при положение че се изплащат само до 100 000евро гарантирани депозити.
  Такъв е закона в момента.
  Относно сигурността, няма нищо сигурно в тази ситуация. Наистина даваха идеи за промяна на закона но не посмяха да го направят. Варианта за наливане на пари на данъкоплатците може да се развие след изборите, може да променят закона и да загробят милиарди при положение че тръгнат да спасяват банката, иначе не е необходимо.
  Фонда за гарантиране на депозитите може да събере средства лесно и не е необходима държавна намеса. Това е най-малкото зло иначе ще имаме лавинообразен дълг, съчетан с другите плащания по дълга, енергетика, здравеопазване и т.н.

 76. 78 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 710 Весело

  До коментар [#2] от "sto67nes":

  Е те това мога и Аз да го кажа, без да искам толкова пари!

 77. 79 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  "Българска народна банка поиска днес от финансовия консултант EPIC информация интересите на кои лица, свързани с КТБ, представлява "

  Ами това може да представлява банкова тайна . Защо ли БНБ се бута в шамарите , за да уйдисва на нездрав обществен интерес . Сигурен съм , че на вложителите не им пука кои ще бъдат факторите , които ще закрепят банката , стига да спасят вземанията им с най- малко загуби . Няма нужда БНБ да прави изявления час по- час . Достатъчно е да упражнява здрав контрол и да следва закона . Да прави каквото трябва , и да се надява да излезе каквото искат - спасение и за такива като Веждичката .

 78. 80 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  "По повод на разбирането на EPIC, изразено в предишно писмо до централната банка, че "държавната помощ ще представлява решаваща част от решението за рекапитализиране", "


  Епистолярната форма на общуване няма да доведе до никакъв резултат . Просто представлява обмяна на мнения , без да се познават елементарни неща . Като си изасвямат щое държавна помощ и откого замиси . И точно тизи обяснения навеждат на мисълта , че въпроса ще се решава от ново правителство и НС . Както се искаше и от някои партии в миналото НС. И тъй като общественото мнение е твърдо против наливането на държавни средства в частни банки , , банката рочва дъ пълзи към фалит . Това подсказва и мнението на БНБ , че ликвидните средства , които се търсят са около 6, 5 млрд. Което число е май първото , съобщено от БНБ . А колкото до Искров - накрая ще даде отчет какво е направила Банката в детайли и ще се окаже , че виновни няма . С изключение на собственика . Което също не е много сигулно . Както стана с американските банки .

 79. 81 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1007 Весело
 80. 82 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Гневно

  [quote#72:"abygale"]БНБ май продължава да изпълнява задачата, поставена от Пеевски. Надяваме се - не задълго.
  [/quote]
  Пеевски и цар може да го курдисат утре.По -точно-за халиф..

 81. 83 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 697 Неутрално

  да напомня за някои забравани и да знаят младите!
  БНБ имаше много свестен шеф избран от СДС(Костов) - Гаврийски! като дойде царя го смени с Искров, въпреки протеста на СДС! БСП ги подкрепи!
  Като дойде ГЕРБ - преизбра Искров - И ГЕРБ и БСП и ДПС гласуваха за Искров, само синята коалиция бе против.
  Ако Гаврийски бе шеф на БНБ това с КТБ нямаше да се случи!

 82. 84 Профил на peneva_5
  peneva_5
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Първо, Искров да даде план за фалиране на другите банки и държавата. Срокове има, човекът. Той под масата ли беше, когато Ердоган и Местан спасяваха България? Обувките ли им лъскаше?

 83. 85 Профил на peneva_5
  peneva_5
  Рейтинг: 0 Неутрално

  " Пеевски - нервозното кюфте на прехода"

  http://voinata-ktb.com/Voynata_KTB.pdf

 84. 86 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#83] от "bgpatriot":

  Не само това, Светослав Гаврийски направо е заплашил, че ще излезе пред медиите и ще разобличи пъкления план на ДПС и ГЕРБ за банкова ваканция, който щеше да доведе до истинска катастрофа.

 85. 87 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Не знам Искров по чия свирка танцува, но ето документален факт.
  В интервю за Ройтерс от 5 август Плевнелиев заявява:

  „Българските власти ще вземат решение какво да правят
  с Корпоративна търговска банка (КТБ) едва след като ста-
  нат ясни резултатите от одита към средата на октомври."

  Други въпроси?

 86. 88 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  "По повод на разбирането на EPIC, изразено в предишно писмо до централната банка, че "държавната помощ ще представлява решаваща част от решението за рекапитализиране"

  Хората си го казват в прав текст!
  Ще се включим в далаверата, стига данъкоплатеца да извади компира от жаравата!
  Защото рекапитализирането не означава нищо, ако не се смени собствеността и "фасадата" на КТБ!

  I Want To Believe
 87. 89 Профил на magnolia_2003
  magnolia_2003
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Очевидно е, че сценаристите на престъпните действия срещу КТБ и нейния мажоритарен собственик, начело с Искров не искат и нямат никакви намерения да оздравяват банката. Те въобще не мислят за икономиката на страната, за хилядите обикновени хора, които вече няколко месеца нямат достъп до парите си. Нагло и арогантно, по изключително дебелашки начин се опитват да манипулират общественото мнение и да втълпяват, че КТБ няма и не може да бъде оздравена. И сега извиват ръцете и на представителите на Оманският фонд и EPIC, правят изявления, че видите ли тези спасители на банката искат държавно участие, а пропускат да уточнят, че искането за участие на държавата се свежда до същото участие каквото беше при ПИБ, което е и задължение по закон на БНБ. Искат конкретно разписани стъпки. А как да бъдат посочени тези конкретни стъпки, след като няма никаква достоверна информация относно състоянието на банката. Квесторите вече 4 месеца "работят денонощно", както каза Искров, а резултат няма. А може би техния непосилен труд се изразява в услужливо осигуряване на достъп на разни не здрави сили до досиета, компютри и др. незаконни простъпки. Вече наистина едва ли някой може да каже какво е било истинското състояние на банката след като там си разиграваха коня разни журналисти, одитори, служители от др. банки и т.н.. Знам само, че до началото на вандализма спрямо КТБ, тя беше стабилна и успешно работеща банка.
  Въпреки всичко, вярвам, че истината ще възтържествува и всички виновници, подстрекатели и манипулатори ще си получат заслуженото.

 88. 90 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#89:"magnolia_2003"]Въпреки всичко, вярвам, че истината ще възтържествува и всички виновници, подстрекатели и манипулатори ще си получат заслуженото. [/quote]
  Няма начин .Като излапат КТБ (ако се стигне до там) ще последва едно ново преразпределение на апетитни активи.Един от тях е например пенсионният фонд ,,Доверие"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK