Квесторите в КТБ установиха нарушения при обезпеченията

Сградата на Корпоративна търговска банка

© Георги Кожухаров

Сградата на Корпоративна търговска банкаИзбори 2022

Квесторите в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) са установили много нарушения при обезпеченията на кредити, отпускани от банката, се вижда от доклада им, предоставен на медиите от БНБ. 


Сред нарушенията са предвидени в договора за кредит, но неучредени обезпечения, сключени, но невписани договори за залог, вписване на залози по начин, който не обезпечава всички парични вземания, вписани залози и ипотеки, които не са първи по ред вземания от КТБ. 

Почти всички договори за кредит, разгледани от одиторите, предвиждат като обезпечение особен 
залог  на  вземания  на  залогодателя  по  сметки  в  КТБ,  без  да  е  предвидено  изрично задължение за поддържане на определен размер на наличности по сметките. Особеният залог на вземания по сметки не представлява реално обезпечение върху налична сума в определен размер, защото по правило кредитополучателят може да се разпорежда свободно с наличностите по сметките до пристъпването на принудително изпълнение върху тях, се посочва в доклада. 


Досега квесторите са оценили кредитите на 137 клиенти на банката с общ дълг 5.284 млрд. лв. 
По една пета от проверените са напълно изрядните и неизрядните клиенти.


Общо 28 клиента са подали пълна информация за кредитите си, чиято обща стойност е 913.671 млн. лв. Други 29 клиента не са представили финансова информация и документи до 1 септември. Техният дълг е за 983.733 млн. лева.


Останалите проверени 80 клиента (59% от от общия брой кредитополучатели от извадката) са 
представили документи частично.


Двама кредитополучатели са погасили всичките си задължения до 1 септември. 


Квесторите прогнозират, че до 20 октомври ще успеят да извършат цялостна оценка на активите на банката. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK