Скъсените срокове за депозитите обезсмислят специалния надзор, смята анализатор

Комисията очаква да се предостави незабавен достъп на вложителите до сумата от банковия им депозит, на която имат право. Крайният срок за отговор от страна на България е 15 октомври.

© Велко Ангелов, Капитал

Комисията очаква да се предостави незабавен достъп на вложителите до сумата от банковия им депозит, на която имат право. Крайният срок за отговор от страна на България е 15 октомври.Транспонирането на директивата на ЕС за схемите за гарантиране депозити в духа, предписан в писмото на Еврокомисията на практика означава, че банки с проблем (ликвиден или капиталов) или ще се обявяват незабавно в несъстоятелност, или ще се спасяват с пари на данъкоплатците. Това мнение изрази в профила си във "Фейсбук" анализаторът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов по повод обявената вчера от Брюксел наказателна процедура заради забавеното изплащане на гарантираните влогове в затворената банка.  


Според него сроковете обезмислят специалния надзор и времето, което той би дал за оздравяване, преструктуриране или продажба на частен инвеститор. Няма частен инвеститор, който в рамките на дни, без да е направен подробен анализ, да подкрепи банка в затруднение, посочва анализаторът и допълва, че в този случай остава това да направи държавата (т.е. данъкоплатците) по подобие на редица аналогични решения през последните шест години в ЕС и САЩ.


Богданов напомня, че за разлика от страните в Еврозоната или страните с традиционна централна банка, в България има валутен борд, което силно ограничава възможностите за, макар и временна, ликвидна подкрепа. Разбира се, всичко това е възможен и работещ вариант на политика - но дали защитниците му си дават ясна сметка за тези последици и дали подкрепят подобни бъдещи действия, пика реторично анализаторът. 
Пред БТА анализаторът напомня, че досега Европейската комисия не е формулирала забележки към българското банково законодателство, но прогнозира, че то ще бъде променено. 


Икономистът Георги Ангелов от институт "Отворено общество " прогнозира пред БТА, че страната разполага с поне два месеца, които ще минат в размяна на кореспонденция с ЕК,  а дотогава със сигурност ще има нови парламент и правителство, които ще трябва да променят Закона за кредитните институции.


Трудно е да се прогнозира в момента как ще се процедира с КТБ, защото предишният парламент отхвърли всички възможни варианти - да се изплатят гарантираните влогове, да се раздели КТБ на добра и лоша банка, въобще отказа да се занимава с този въпрос, каза Ангелов. Не знаем как ще реагира новият парламент, но най-важният въпрос, който ще определи съдбата на банката, е колко е капиталовата дупка, отбеляза той. Ако дупката е умерено голяма по думите му, тя лесно може да се запълни. Ако обаче е толкова голяма, че е изяла всички възможни мерки за спасяване, то тогава логично се отива към затваряне на банката, прогнозира Ангелов.


Според Ангелов дори и да се стигне до вариант за обявяване на КТБ в несъстоятелност, то това едва ли ще бъде заплаха за българската банкова система, защото е минало достатъчно време и е станало ясно, че КТБ не е заразила другите банки. По-скоро трябва да се помисли за ефекта върху икономиката, защото в КТБ има и добри кредитополучатели и вложители, които са от големи отрасли, заяви Ангелов.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Тия са страшни, седят си получават си заплатките, без да знаят как се изкарват пари и да не губят форма, изтръсват по нЕкоя глупост.

 2. 2 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 407 Любопитно

  Добре, а каква е причината да не се изплащат заложените в закона суми по депозитите все още, и само да се бавят?

 3. 3 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И е прав- изведнъж се оказа, че нашето законодателство е по-добро от европейското.

 4. 4 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "vigilo_confido":

  не е отнет лиценза на КТБ

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1503 Весело

  "Ако дупката е умерено голяма по думите му, тя лесно може да се запълни."

  Кой ще я пълни тази умерено голяма дупка, бе Ангелов, ти ли...

 6. 6 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 407 Любопитно

  До коментар [#4] от "zlobar":

  Това означава ли, че този случай може да продължи с години без и един лев да бъде изплатен на хората с гарантирани депозити? Ей така, ако решат да държат банката в безвремие.

 7. 7 Профил на pale4ko
  pale4ko
  Рейтинг: 233 Разстроено

  защо ръсят мозък тези не мога да разбера.
  след като нашия закон противоречи на ЕЮ директива ....прилага се тя. какво мислят нашите мозъци, няма никакво значение.

 8. 8 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Костов и финансовите екперти в хибридна война с Икономедия и "Преходните експерти"!

  Не вярвах, че е възможно!

 9. 9 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Весело

  Най-добре никакъв надзор и всичко да се остави на Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 10. 10 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 618 Неутрално

  [quote#3:"zlobar"]И е прав- изведнъж се оказа, че нашето законодателство е по-добро от европейското.
  [/quote]

  Не е еправ, защото нищо не пречи фонда за защита на влоговете да стъпи на мястото на хората с гарантирани депозити и след това да се мисли за оздравяване на банката.

  Какъв гарантиран депозит е този, до който може да нямаш достъп повече от 6 месеца! Това не е никаква гаранция, а гаранция Франция!

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  До коментар [#4] от "zlobar":


  До коментар [#6] от "vigilo_confido":

  Нема такова нещо! Вчера един колега извади закона и там пише,че парите,(до €195 000),трябва да се върнат на вложителите при ВСИЧКИ случаи,в рамките на ДВАДЕСЕТ ДНИ след като банката пусне кепенците. Няма никакво "ако","при условие" и не знам си какво...

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1503 Весело

  [quote#10:"Ал Бънди"]Какъв гарантиран депозит е този, до който може да нямаш достъп повече от 6 месеца![/quote]

  Ми не е гарантиран. Кинтите отидоха за спасяването на две други банки. Туй да не е мандра...

 13. 13 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#3] от "zlobar":

  Кое е по добро че имаш начална дата за плащане а нямаш крайна тоест могат да ти платят след 10 години ...Големи разбирачи има тука .
  Директивата е за целия ЕС ...но нашите тъпи политици ще правят специален закон за една банка ..НО номера няма да мине

 14. 14 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "vigilo_confido":

  Не, законът е ясен - максимален срок 6 месеца. Точна дата мисля че беше 20 ноември, но не съм сигурен. Следва акционерите да се изкажат ще рекапитализират ли - до отново мисля 20 декември. И се пристъпва към действие.

 15. 15 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "bokko":

  да не се повтаряв коментар 14- друго?

 16. 16 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#14] от "zlobar":

  Значи ще почакаме и ще видим, не остана много.

 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Хубаво си мълчи Левон. И аз ще си мълча. А вие си приказвайте...

 18. 18 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#2:"vigilo_confido"]Добре, а каква е причината да не се изплащат заложените в закона суми по депозитите все още, и само да се бавят? [/quote]
  Явно се надяват за половин година измрат повечко вложители, които и да нямат наследници.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  [quote#10:"Ал Бънди"]Какъв гарантиран депозит е този, до който може да нямаш достъп повече от 6 месеца! [/quote]
  Абсолютно!
  Да не говорим, че после влоговете ще се изплатят в лева, по курс кактъвто сдържавата си измисли. И ако искаш да си върнеш парите пак във валута-пак някой процент надолу...

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И при нашият надзор, закона позволява лимитиран достъп до депозитите и други необходими дейности на банката. Въпрос на добронамереност на компетените власти към КТБ и вчастност Василев. В последният си върянт, БНБ се оправдава не с факти, а "насадено чувство на несигурност в портфейла на банката". Всички знаем кои са градинарите и в кой глави бе направен този расат.

 21. 21 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И сега, нищо непречи на БНБ и надзора да направят, в спешен порядък, редуциран достъп до депозитите и да разреши други полезни дейности. Това бе и неотдавнашно желание и препоръка на ръководството на КТБ, новодачите на БНБ остават глухи към всякакви законносъобразни и полезни инициятиви идващи отвън, дори и тези от ЕК.

 22. 22 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ал Бънди":

  Добре де нима една банка не е съвкупност от клиенти. Ако предположим, че 60 % от влоговете са защитени, фондът ги изплати и стане кредитор на банката какъв е въобще смисилът да продължи да съществува подобна банка? Отделно и въпросът това не е ли стимул всеки да си влага парите в съмнителни банки с високи лихви?

 23. 23 Профил на FAN
  FAN
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Господа "експерти",

  Презумцията на ЕВРОПЕЙСКИЯ закон за защита на влоговете до 100 000 евро е дребните вложители да получат по най-бързия начин достъп до парите си (за Европа вложители с с такива суми се водят дребни. Това, че на нас не ни се струват дребни си е наш проблем. Т.е. наш проблем си е, че сме бедни)
  Та, твърдението Ви, че изплащането на тези влогове в сроковете определени в ЕВРОПЕЙСКИТЕ закони обезмисля специалния надзор е ПЪЛНА ГЛУПОСТ или опит за СЪЗНАТЕЛНО ЗАБЛУЖДАВАНЕ.
  Тези суми се изплащат от фонд генериран с отчисления на САМИТЕ БАНКИ, а не на ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ! И така, без да съм финансист Ви обяснявам как става:
  1. Банка изпада в затруднение
  2. Ръководството и поисква защита и Централната банка я поставя под специален надзор
  3. В рамките на 25 дни (както е по Европейски закон) Централната банка изплаща суми до 100 000 Евро на всеки, който има влогове в банката
  4. Успоредно с 3 а и след тези 25 дни Вие капацитетите си правите седенки, ходите по сутрешни блокове и си блъскате главите как да процедирате с тази банка. Вземете си за това, колкото си време искате!
  5а. Решавате, че банката може да бъде спасена. Спасявате я и тя възстановява изплатените суми във фонда за Защита на влоговете (нали е спасена). Фонда си е свършил работата
  5б. Решавате, че не може да бъде спасена. Фалирате я и почвате да продавате активи на ПАЗАРНИ ЦЕНИ и ПРОЗРАЧНО. Фонда е първи на опашката, за да си пребере в максимална степен изплатените суми. Фонда пак си е свършил работата, заради която е създаден.

  Някъде да прочетохте взимане на суми от данъкоплатец?!?!

  Ако не Ви стана ясно пишете, за да Ви го нарисувам!

  What we do in life echoes in eternity
 24. 24 Профил на iut07368175
  iut07368175
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Всъщност целта на европейската директива е да съхрани банковата система на една страна и да изолира ефекта от затваряне на една или няколко банки в една държава. В противен случай ефектът на доминото ще помете банковата система на една държава и всички ще си загубят парите си във всички банки. За глобализирана валута като еврото е напълно логично да има такива ограничения.

 25. 25 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#6] от "vigilo_confido":

  Не точно, има максимален срок от 6 месеца в който БНБ трябва да вземе решение. Той изтича ноември.

 26. 26 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#23] от "SKIdream":

  Чудесно, как никой преди тебе не се е сетил? Аз това бих го публикувал официално и можеше нобелова награда да взема. Всъщност преосмислете точка 4 и 5. Наблегнете как до момента са спасявани банки в Европа. Имайте напредвид, че ние сме във валутен борд и не печатаме резервни парички като ЕЦБ!

 27. 27 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  Обаче банката не е "пуснала" кепенците. Формално тя работи, но при ограничен режим (само взима пари но не дава).

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  До коментар [#27] от "Делян (delian) Делчев":

  Това на твоето се вика "адвокатски номера". Вчера разви подобни умни иначе тези,за поскъпването на тока,от които накрая излезе,че никой не е виновен. Та и тука пак така...

 29. 29 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 618 Неутрално

  [quote#22:"zlobar"]Добре де нима една банка не е съвкупност от клиенти. Ако предположим, че 60 % от влоговете са защитени, фондът ги изплати и стане кредитор на банката какъв е въобще смисилът да продължи да съществува подобна банка? Отделно и въпросът това не е ли стимул всеки да си влага парите в съмнителни банки с високи лихви? [/quote]

  Освен вложители под 100000 евро една банка има и вложители над 100 000 евро и поне още толкова клиенти, които е кредитирала! По принцип не само съмнителни, а общо взето всякакви банки могат да фалират. Берингс банк беше 400 годишна много консервативна институция в която си държеше парите дори и кралицата на Великобритания, но един брокер от Сингапур успя да я фалира и нея! Задача на контролните органи, а не на дребните вложители е да решат коя банка извършва съмнителни операции и коя не!
  Изплащането на дребните вложители е много важно за доверието на обикновените хора, защото ако веднъж загубят доверие, ще загубят всички банки! Не е случайно, че фонда за защита на влоговете се попълва от другите банки, а не от държавата и много грешно всеки повтаря, че имало държавна гаранция за влоговете до 100 000 евро!

 30. 30 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 971 Весело

  [quote#20:"lcj30372597"]Въпрос на добронамереност на компетените власти [/quote]
  Добронамереност спрямо вложителите от страна на Българската Наемна Банда (АКА БНБ) начело с говньорчето им?!? Епа нЕма тЕк'оу'а дживотно, както казал шопа
  До коментар [#20] от "lcj30372597":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 31. 31 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#29:"Ал Бънди"]Освен вложители под 100000 евро една банка има и вложители над 100 000 евро[/quote]
  и стигаме до момента, в който в банката остават само големите вложители и лошите кредити, което от своя страна именно ни води до първото предложение на БНБ за разделянето на добра и лоша банка, но и това не ни хареса. И аз си мисля, че въобще в цяла Европа има проблем с надзора- в момента ни се предлага да събираме опит от Европа, която похарчи крупни суми от данъкоплатците за да спаси банките. Да, но там си има ЕЦБ, тука сме във валутен борд.
  И по нашето законодателство ще се изплатят сумите на дребните вложители.
  [quote#29:"Ал Бънди"] Не е случайно, че фонда за защита на влоговете се попълва от другите банки, а не от държавата[/quote]
  Тук вече доказахте, че нашето законодателство е в пъти по-добро. В Европа фондът е част от бюджета. Хубавото при нас е че вече имаме набрани средства.

 32. 32 Профил на FAN
  FAN
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Само да поясня: Обръщайки се с "Господа "експерти"" (експерти е съзнателно в кавички) в моя коментар (23) имам в предвид "експертите" от статията, а не коментиращите под нея.
  Няма как да знам дали зад псевдоним седи експерт или не. В това число включвам и себе си!
  Аз финансов и банков експерт не съм, но смятам, че имам едно доста добро ниво на обща култура и интелигентност както може би повечето от коментиращите. За това реагирам, когато някой зад определението си "експерт" се опитва да ми пробута нещо, което БЕЗ ДА СИ ЕКСПЕРТ разбираш, че е nonsense.

  Точките, които съм изброил сигурно звучат наивно просто, но това казано простичко е смисъла на ЕВРОПЕЙСКИЯ закон и на Фонда за защита на влоговете. Всичко останало е шменти-капели!

  Няма никакъв смисъл от този фонд ако когато се обърне каруцата и той трябва да влезе в действие почва месеци дълга дискусия на тема "АМА ДА ВЛИЗА ЛИ В ДЕЙСТВИЕ". Това Господа "експерти" пишещи статии и посещаващи сутрешни блокове е най-краткия път до цялостна банкова криза и пълно недоверие в банките!! Простичък въпрос:

  Ако утре по някаква причина (сигурен съм, че може да измислите такава и тя би звучала за голяма част от обикновенните хора дори логично) решите да не изплатите защитените по закон влогове до 100 000 евро ще има ли някой който да вярва на нещо друго освен на Бурканбанк? Какво ще направят според вас вложителите в другите банки с парите си когато разберат, че "Влогове до 100 000 евро са защитени от закона" е просто един КУХ израз в края на договорите им за депозит?

  А относно критиките ви към ЕВРОПЕЙСКИЯ закон: Сега ли се сетихте?!?!? Ало, "експертите"! ЕВРОПЕЙСКО ПРАВО (учи се 1-ви или 2-ри семестър)! Някъде в увода на всеки учебник по Еропейско право е записано, че за членовете на ЕС приемат, че законите на ЕС имат върховенство над местните закони. ТОЧКА. Тук няма дискусия!

  What we do in life echoes in eternity
 33. 33 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  дъра-бъра, а парите от фонда отидоха за "приятелската" банка на цеко.

 34. 34 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Богданов да не се прави на умрЕлата лисица, валутният борд забранява само на БНБ да оказва ликвидна подкрепа. Всички други желаещи да покрепят са свободни да го правят. И второ: къде беше той през 2006 г. та не ни каза да не влизаме в ЕС, че ЕС може да ни развали режима за специален надзор над банките?

 35. 35 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#28] от "deaf":

  Това не са "адвокатски номера". Закона го позволява, и БНБ директно и открито се позовава на това от 2-рата седмица на затварянето на КТБ. Виж и интервютата на Искров - той казва - "КТБ не е затворена, а е в режим на ограничено изпълнение на действията си, наложен от квесторите". Искров не може да каже "затворена е" защото това значи, че и е отнел лиценза. Той не е. Нещо повече, през цялото време стратегически се стреми да отбелязва, че няма лична намеса "квесторите това", "под управителя изпуснал онова" или "управителният съвет на БНБ взе решение за". Искров е играч. Но определено, това което правят за момента не е незаконно спрямо локалното законодателство. Друг е въпроса, че не е било духа на закона.

  А по отношение на тока, там казвам и винаги съм казвал че невинни няма, а не че няма виновни. Без да се разцепи парадоксалната система - най ниска продажна цена но с най скъпи производители в регулираният микс няма решение. Намаляването на цената не е самодостатъчно, ако не спадне средната производствена цена, напротив то ще избие в нечии фалит (НЕК както виждаме). Намаляването на производствената цена пък избива например в протести на миньорите. Е, нещо трябва да се направи, но не едностранно.

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  До коментар [#35] от "Делян (delian) Делчев":

  Европейското законодателство е над българското. Точка. Още веднъж,Точка. В един спор винаги има точка.
  Когато всички (?!) са виновни,значи няма...виновни! Това за тока.

 37. 37 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#36] от "deaf":

  Ратификацията прави международните договори с приоритет пред нашето законодателство. Но тук говорим за нещо, което "не е правилно пренесено". Тоест БГ съд трябва да следва нашето законодателство, евентуално потепевшите могат да ни съдят в европа. Иначе аз съм съгласен, ако Искров следваше духа на европейското законодателство трябваше на 20-тият ден, щом политиците не гласуваха за спасяване на КТБ да и отнеме лиценза и да пусне фонда да покрива влоговете.

  За тока, това че всички са виновни не значи че няма вина. Напротив, значи че няма невинни. И другарят Станишев не е невинен, нито другарят Борисов, па хептен па другарят Орешарски

 38. 38 Профил на piriov
  piriov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този т.нар. анализатор пише пълни глупости. На великите ни икономически мислители им трябваха няколко месеца да разберат, че първо трябва да изплатят гар.депозити, пък после да си умуват половин година колко е дупката и дали ще оздравяват, та да отпаднат и терзанията на г-н "анализатора". И че едното нито има общо, нито пречи на другото. /промяната на закона във връзка с това е чисто техническа и ще я направят така или иначе, без значение дали им е харесва, такъв е духа на Директивата/
  Те така и не го разбраха де, та се наложи да им го разяснят от ЕК.
  На тоя анализатор явно трябва да му се обясни още веднъж.
  Бавно!

 39. 39 Профил на piriov
  piriov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коментар [#10] от "Ал Бънди" е абсолютно верен и точен!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK