Бизнесът и синдикатите остро протестират срещу продажбата на кредитите на банка "Виктория"

Декларацията идва на фона на протести на вложители в двете, поставени под специален надзор банки.

© Надежда Чипева, Капитал

Декларацията идва на фона на протести на вложители в двете, поставени под специален надзор банки.Национално представителните работодателски и синдикални организации остро протестират срещу подготовката за продажба на кредитите на търговска банка "Виктория", дъщерна на Корпоративна търговска банка (КТБ).


В декларация до управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) и до управителя й Иван Искров те заявяват, че са шокирани и крайно обезпокоени от новината, която преди ден съобщиха "Капитал дейли" и "Дневник", както и от срока за подаване на оферти до 1 октомври. (бел ред. Всъщност до сряда - 1 октомври, банките, желаещи да купят пакети заеми от кредитния портфейл на "Виктория" трябва да заявят това пред квесторите й. Окончателните оферти се подават до квесторите до 15 октомври. Квесторите пък имат срок 20 октомври, за да внесат в БНБ доклад за получените оферти).


Според представителите на шестте организации мярката е скандална и цели да ликвидира, вместо да оздрави банката. Като се обръщат пряко към Искров, представителите на бизнеса и синдикатите настояват той незабавно да спре незаконните според тях действия и го уведомяват, че ще настояват за отстраняването му, ако това не се случи. 
За нас е непонятен стремежът да се сключат необратими разпоредителни сделки, след които може да се окаже невъзможно банката да възобнови дейността си, преди да е постановено решение за съдбата й от овластения за това орган и без да е представен план за мерките, разчет или оценка за очакваните резултати, се посочва в декларацията, подписана от председателите на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, на Българската стопанска камара Сашо Дончев, на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Огнян Донев, на КНСБ Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. 


Те подозират, че се предприемат "целенасочени действия, резултатът от които би бил не оздравяването на банка "Виктория", а нейната ликвидация извън нормалната процедура по несъстоятелност. "Можем само да се питаме с каква цел се предприемат подобни действия за банка, за която от предишни доклади на квесторите знаем, че е в добро състояние и дори самото й поставяне под особен надзор беше изключително спорно", се посочва в отвореното писмо.


Според експертите на шестте организации грубо се показва Законът за кредитните институции, защото продажбата на въпросните кредити е ликвидационна, а не оздравителна процедура. "Кредитите са активи, които се осребряват само при несъстоятелност, т.е. подобна процедура може да се прилага само в рамките на производство по несъстоятелност, след евентуалното отнемане на лиценза на банката, е аргументът им. Освен това организациите напомнят, че квесторите не са синдици и не разполагат с ликвидационни правомощия, а само с оздравителни. 


Не ни се иска да вярваме и на непотвърдената все още информация, че оферти са изпратени не само на избрани банки, но и на други юридически лица, които нямат качеството на финансови институции, продължава писмото. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK