Служителите в банка "Виктория" настояват за смяна на квесторите

Търговска банка "Виктория"

© Надежда Чипева, Капитал

Търговска банка "Виктория"Избори 2022

Служителите в поставената под специален надзор банка "Виктория" настояват квесторите в нея да бъдат сменени. Ако това не стане, са готови да протестират ефективно. Това се разбира от съобщение до медиите на конфедерацията на труда "Подкрепа", която застава зад исканията на работещите в банката.


"Публично заявяваме, че подкрепяме безусловно искането на служителите на ТБ "Виктория"за незабавна смяна на квесторите, назначени в тази банка, като прилагаме официалното писмо до БНБ, в което е отправено това искане и причините за него са достатъчно добре аргументирани. Ако въпросното искане не бъде удовлетворено своевременно, служителите на банката заявяват своята готовност да излязат на протест, за да защитят своите права и законни интереси", се посочва в съобщението на синдиката. 

Служителите информират БНБ за остър конфликт между двамата квестори, който се проявявал и публично на много съвещания. В резултат на това служителите получават противоречащи си и дори  взаимоизключващи се указания и инструкции. Единият от квесторите пък си назначил консултант, който и сега продължава да работи в друга банка, но въпреки това получил достъп до банкова тайна и информация за клиентите на "Виктория". 


Другият квестор пък си назначил консултант със заплата, превишаваща определеното от БНБ възнаграждение на самия квестор. 


Шефът на правния отдел в банката бил сменен на формално основание, квесторите се отнасяли с подозрителност към останалите служители и показвали, че очакват да бъдат саботирани, което пък обижда работещите.  


Служителите подчертават, че банката съществува от 1996 г. и оттогава е сменила няколко собственика, но никога служителите й не са чувствали нужда от синдикална защита, както след влизането на квесторите. 


Лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев е опитал да обсъди темата с шефа на "Банков надзор" Нели Кордовска, а след неин отказ - и с управителя Иван Искров, но не е срещнал разбиране. 
Това според синдиката е поредната "индикация за явно нежелание за поемане на отговорност от страна на БНБ по въпроси от нейната изключителна компетентност".  


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK