Квесторите на "Виктория" разследват източване чрез нереални договори за наем и услуги

Квесторите на "Виктория"  разследват източване чрез нереални договори за наем и услуги

© Надежда Чипева, КапиталКвесторите в поставената под специален надзор търговска банка "Виктория", дъщерна на КТБ, съобщават, че имат данни за източване на банката чрез изключително завишени договори за наем и за други външни услуги, сключени преди поставянето й под специален надзор. Обещават да информират обществеността щом проверката приключи и всички факти и обстоятелства бъдат установени. 


Божидар Аршинков и Христина Стамова опровергават твърдения на служители в банката, които ги обвиняват в подобни практики - за сключени договори на нереално високи цени, необосновани уволнения и конфликт на интереси.


Квесторите излагат позицията си в писмо до ръководството на Би Ти Ви, която тази сутрин изнесе твърденията на служителите. Работещите в банката са изказвали възраженията си срещу работата на двамата квестори и преди с писма до БНБ като са прибягвали и до посредничеството на синдиката "Подкрепа". Едва след телевизионния репортаж обаче квесторите се ангажират с официално опровержение. 
Квесторите са сезирали прокуратурата за неправомерно изнесени документи от банката, някои от които Би Ти Ви е показала тази сутрин. 


Договорите за правна помощ, сключени от двамата квестори, които според служителите са ненужни и на нереално високи цени, според Аршинков и Стамова са насочени към изясняването на състоянието на банката, цените в тях са по-ниски, отколкото сключвани преди от банката и в рамките на минималните адвокатски тарифи, пише в опровержението.


Квесторите обосновават сключването на договори за юридическа помощ с това, че са заварили сериозни слабости и пропуски в правния отдел на банката, между които "част от оригиналите на кредитните досиета бяха открити в насипно състояние по шкафовете и чекмеджетата на юристите".


Именно това била и причината за освобождаването на шефа на правния отдел Георги Дренски, срещу което възрази синдикатът "Подкрепа". Според квесторите обаче Дренски и двама негови подчинени същия ден създали синдикална секция, чиято цел било "да саботира процеса по изясняване на фактическите обстоятелства, довели до затварянето на банката". От деня на учредяване на синдикалното звено - 23 септември, ръководството й било в болнични с една и съща диагноза, пишат квесторите като обявяват и характера на заболяването "увреждане на междупрешленен диск". Квесторите са поискали болничните листове да бъдат проверени от НОИ, здравното министерство, здравната каса и МВР. 


В отговор на слух, че Аршинков е кумец на управителя на БНБ Иван Искров, двамата заявяват, че нямат никакви роднински връзки с членове на ръководството на БНБ, включително и по сватовство. Такава връзка отрече по телефона пред Би Ти Ви и самият Аршинков, се видя в телевизионното предаване. 


Банка "Виктория" (бивша "Креди агрикол България") стана собственост на КТБ формално на 12 юни, когато беше подписан договор за прехвърлянето на собствеността от френската банка към българската, Десет дни по-късно беше поставена под специален надзор (два дни след новата банката - майка). 


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK