Квесторите на "Виктория" разследват източване чрез нереални договори за наем и услуги

Квесторите на "Виктория" разследват източване чрез нереални договори за наем и услуги

© Надежда Чипева, КапиталКвесторите в поставената под специален надзор търговска банка "Виктория", дъщерна на КТБ, съобщават, че имат данни за източване на банката чрез изключително завишени договори за наем и за други външни услуги, сключени преди поставянето й под специален надзор. Обещават да информират обществеността щом проверката приключи и всички факти и обстоятелства бъдат установени. 


Божидар Аршинков и Христина Стамова опровергават твърдения на служители в банката, които ги обвиняват в подобни практики - за сключени договори на нереално високи цени, необосновани уволнения и конфликт на интереси.


Квесторите излагат позицията си в писмо до ръководството на Би Ти Ви, която тази сутрин изнесе твърденията на служителите. Работещите в банката са изказвали възраженията си срещу работата на двамата квестори и преди с писма до БНБ като са прибягвали и до посредничеството на синдиката "Подкрепа". Едва след телевизионния репортаж обаче квесторите се ангажират с официално опровержение. 
Квесторите са сезирали прокуратурата за неправомерно изнесени документи от банката, някои от които Би Ти Ви е показала тази сутрин. 


Договорите за правна помощ, сключени от двамата квестори, които според служителите са ненужни и на нереално високи цени, според Аршинков и Стамова са насочени към изясняването на състоянието на банката, цените в тях са по-ниски, отколкото сключвани преди от банката и в рамките на минималните адвокатски тарифи, пише в опровержението.


Квесторите обосновават сключването на договори за юридическа помощ с това, че са заварили сериозни слабости и пропуски в правния отдел на банката, между които "част от оригиналите на кредитните досиета бяха открити в насипно състояние по шкафовете и чекмеджетата на юристите".


Именно това била и причината за освобождаването на шефа на правния отдел Георги Дренски, срещу което възрази синдикатът "Подкрепа". Според квесторите обаче Дренски и двама негови подчинени същия ден създали синдикална секция, чиято цел било "да саботира процеса по изясняване на фактическите обстоятелства, довели до затварянето на банката". От деня на учредяване на синдикалното звено - 23 септември, ръководството й било в болнични с една и съща диагноза, пишат квесторите като обявяват и характера на заболяването "увреждане на междупрешленен диск". Квесторите са поискали болничните листове да бъдат проверени от НОИ, здравното министерство, здравната каса и МВР. 


В отговор на слух, че Аршинков е кумец на управителя на БНБ Иван Искров, двамата заявяват, че нямат никакви роднински връзки с членове на ръководството на БНБ, включително и по сватовство. Такава връзка отрече по телефона пред Би Ти Ви и самият Аршинков, се видя в телевизионното предаване. 


Банка "Виктория" (бивша "Креди агрикол България") стана собственост на КТБ формално на 12 юни, когато беше подписан договор за прехвърлянето на собствеността от френската банка към българската, Десет дни по-късно беше поставена под специален надзор (два дни след новата банката - майка). 


Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1497 Неутрално
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Е,то днеска сабале го казаха по телевизора.И това действие на квесторите ми звучи като -Гузен негонен.бяга.

 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Би било учудващо да не се източва банката.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на Минуса
  Минуса
  Рейтинг: 564 Неутрално

  сложете заглавието в ексел и ще получите "circular reference"
  Крадеца вика, дръжте крадеца...за тези които са гледали репортажа по Бтв и заекващите квестори са наясно за какво става НА въпрос..

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Дори по време на война, когато мародерите просто ги разстрелват, явлението е съществувало.
  А днес, когато цяла банка ( даже две) са сложени на тезгяха, мародери ще се намерят и вероятно вечè действат. И няма как ние, зрители и читатели, да различим кой е крадеца и кой вика "дръжте крадеца".

 6. 6 Профил на gov18371755
  gov18371755
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Банка "Виктория" (бивша "Креди агрикол България" стана собственост на КТБ формално на 12 юни, когато беше подписан договор за прехвърлянето на собствеността от френската банка към българската, Десет дни по-късно беше поставена под специален надзор (два дни след новата банката - майка)."

  Хайде някой (БНБ) да обясни как се източва банка за десет дена. Или ще обвинят и французите?!?!?

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  Квесторите разследват,а кой ще разследва квесторите?

 8. 8 Профил на blago3
  blago3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  http://btvnews.bg/article/videos/tazi-sutrin/sluzhiteli-na-viktorija-kvestorite-iztochvat-bankata.html

  Служители на "Виктория": Квесторите източват банката
  Консултанти получават тлъсти хонорари за 30-часов труд в денонощието

 9. 9 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Затвор за квесторите на Доган. Затвор за Искров.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 387 Неутрално

  [quote#6:"gov18371755"]Хайде някой (БНБ) да обясни как се източва банка за десет дена. Или ще обвинят и французите?!?!? [/quote]
  Мила родна картинка - хванатият в пладнешки обир почва да обвинява наляво и надясно. Как стана така, че довчера нарочената за добра банка, изведнъж се оказва източена за отрицателно време?! При това по механизъм, по който са те хванали да бъркаш в кацата - с консултантски договори на нереални суми. Слабо изпълнение, явно не са имали време да скалъпят нещо по-засукано.

 11. 11 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Е това вече е пълна тъпотия! Че има разни нарушения в банките има, но не може всяка банка да е източвана. Мисля, че тези квестори, с това си писмо атакуват банковата система в България и следва да бъдат разследвани. Иначе излиза че наистина за 10 дена е възможно да се източи току що придобитата банка (ако стоим на опорната точка, че Цецо източва банките)

 12. 12 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Беше здрава уж тази банка, а сега източвана и то за 10 дни. Кой ви вярва вече престъпници.?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Таман едните почнали да краднат и след 10 деня дошли други, изгонили ги и почнали и те. Туй като едно време гражданската война в Русия.

  "Една от платените фактури към фирмата „Буллойерс” ООД е на стойност 17 000 лева, които са платени само за 4 дни работа.
  Общата сума, одобрена от квесторите и платена на фирмата, е почти 100 000 лв
  В доходоносната дейност са замесени двама квестори, две фирми и няколко физически лица.

  Румен Димитров е един от собствениците на фирма Буллойерс. Той и съдружникът му са получили 100 000 от банката до този момент.

  Съдружник на Димитров е Бисер Атанасов. Според документите, с които разполагаме, той е взел пари от „ Виктория" освен през Буллойерс, и през друга своя фирма- още 108 000 лева. "

  200 бона за 3 месеци. Чето ако беха викнали щерката на Костов щеше да им земе само 90.

 14. 14 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "да саботира процеса по изясняване на фактическите обстоятелства, довели до затварянето на банката"
  Че какви обстоятелства в правен отдел на КредиАгрикол са довели до затварянето на банката? Обстоятелствата трябва да се търсят в БНБ. Разрешението на БНБ за продажбата на КредиАгрикол на КТБ доведе до затварянето на първата. Тук нито е имало искане за поставяне под надзор, нито е имало ликвидни проблеми, нито капиталови... Единствената причина да бъде затворена е, че е част от групата КТБ.

 15. 15 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Въъъй. Кол сега ще ни пази от пазачите /квесторите/ ???

 16. 16 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Този път на квесторите няма да им мине номера. Прекалено голям шум се вдига. Има да ни убеждават, че за 10 дена банката е източена, ама друг път. По-скоро доколкото се видя те я източват.
  А всъщнот точно тази банка е повода да бъде потърсена наказателна отговорност на БНБ. Как става да е одобрява покупка на нова банка 10 дена преди фалит????

 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Уви,пак няма да разберем.

 18. 18 Профил на terazini
  terazini
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доколкото гледах репортажа по БТВ, там не ставаше въпрос за роднински връзки с Искров, а за приятелски. Къде го чукаш, къде се пука... Дано и другите им "опровержения" не са по въпроси, които никой никога не е поставял.

 19. 19 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Крало се е яко.
  И Белград е избран отдавна...

 20. 20 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Виновните да бъдат съдени, осъдени и да ги вкарат в затвора + връщане на всички необезпечени кредити...

 21. 21 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Чудех се как за толкова кратко време Дилян Пеевците успяха да съсипят добрата френска банка, а ето то имало начин.

 22. 22 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#21] от "Uprsport":

  Не беше ли дъщерята на Цветан Василев - Председател на Надзорния съвет на тази банка? Значи е наследила добри качества от татко си - за няма и месец, два и хоп... точене на "Виктория" през договори за наем и услуги. Крушата не пада по-далеч от дървото, нали така беше?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK