Одиторите установиха загуби заради обезценки на лоши кредити в КТБ за 4 млрд. лв.

КТБ

© Анелия Николова

КТБОдиторите в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) са установили, че загубите от обезценки на активи на банката надхвърлят 4 млрд. лв., а едва 13% от кредитния портфейл е покрит с валидни обезпечения. 


Все пак БНБ допуска възможност за преструктуриране и оздравяване на кредитната институция, но очаква от Народното събрание да промени действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване.


От доклада на одиторите БНБ установява, че "Банков надзор" е получавал недостоверни и подвеждащи финансови и надзорни отчети от ръководството на КТБ. Заради многото нарушения и порочни практики тя изпраща доклада на одиторите на прокуратурата. 
Към 30 септември общата сума на всички активи на банката е в размер на 6.662 млрд. лв. (сумата е променена след корекция от страна на БНБ - бел. ред. ). Заключението на одиторските фирми е за необходимост от обезценки на активи на банката в общ размер на 4.222 млрд. лв., е заключението на одиторите. 


Един от изводите в доклада е, че кредитоискателите не са били проучвани задълбочено, липсват пълни анализи на бизнес планове и разчети за проектите, обосноваващи финансирането.


В дейността на банката се наблюдават необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции. Един от примерите за това е специфичният начин на кредитиране, опосредствано от "дружества със специална цел", холдинги и други подобни, с цел финансиране на придобиването на активи, не отговаря на стандартните и надеждни банкови практики.


Липсвал е контрол при учредяването и текущото наблюдение на договаряните обезпечения. Значителна част от обезпеченията са с пропуски при тяхното учредяване или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми. 


Липсвало е текущо наблюдение и контрол върху дейността на кредитополучателите и целевото използване на средствата от отпуснатите кредити. Допускани са множество предоговаряния на кредити, без да са налице необходимите обосновки за това.


Документацията в кредитните досиета не е поддържана в състояние, което да позволява на банката да управлява своите вземания с цел получаване на икономическите ползи, свързани с тях.


Управителният съвет на БНБ е възложил на квесторите да осчетоводят изготвените в пълно съответствие със стандартите на МСФО оценки и до 31.10.2014 г. да представят в БНБ съответните надзорни отчети, които са необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции.


По-рано пред БНР Емилия Миланова, бивш подуправител на БНБ коментира на базата на предварителната извадка от одита, че очакванията са да се отнеме лицензът на КТБ, защото "обезценката на кредитите ще бъде достатъчно голяма".


В първия работен ден на 43-то Народно събрание управителният съвет на БНБ ще внесе в парламента 
обобщена информация за събитията и всички взети решения по отношение на групата КТБ.  


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK