Одитът в КТБ установи, че две трети от кредитния портфейл е за лица без дейност

Централата на КТБ остава затворена от 20 юни.

© Георги Кожухаров

Централата на КТБ остава затворена от 20 юни.Одиторите в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) са установили, че две трети от кредитния портфейл на институцията - общо 3.4 млрд. лв., са отпуснати на 82 лица, повечето от които нямат собствена дейност или тя е силно ограничена. Много от тях са новосъздадени, нямат бизнес планове, обезпечението е с бъдещи постъпления и реално могат да бъдат върнати едва 2 на сто от парите. 


Това съобщи Българска народна банка след като в понеделник одиторите внесоха заключенията си за управлението на финансовата институция.  


В групата от 82 кредитополучатели, взели общо две трети от всички кредити, отпуснати от КТБ, 67 нямат собствена оперативна дейност или тя е силно ограничена, а приходите им се генерират изцяло или преобладаващо от трети лица. 
Това  са  дружества и холдингови компании, чиято основна дейност е предимно инвестиционна, в много случаи без собствен персонал и друга оперативна дейност. Много от тях са създадени не по-рано от година преди отпускането на първия кредит или са учредени с цел придобиване на дялове и акции в други дружества.


В повечето от кредитните досиета на кредитополучателите от тази група не са намерени подробни бизнес планове или друга информация, която да подкрепя икономическата целесъобразност да бъдат финансирани, не са изяснени и източниците за погасяването на кредитите. В голяма част от досиетата липсват документи, доказващи, че парите са използвани по предназначение, сочат изводите на проверяващите. 


Обезпечения по тези кредити се оказват с пропуски при тяхното учредяване или несъществуващи, а валидните покриват едва 2 на сто от дълга. 


Обслужването на повечето от тези кредити е преустановено след поставянето на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г. Затова проверяващите предлагат пълна обезценка на стойност 3.021 млрд. лв.


Най-големи, според одиторите, са загубите в резултат на извършеното на 20 юни теглене в брой на 206 млн. лв. в полза на "Бромак" ЕООД на мажоритарния собственик Цветан Василев. Дружеството  се е задължило да върне парите на 30 юни, но не го е направило. Не съществуват ясни основания както за фактическото възникване на вземането, така и за реалната му събираемост от банката. Поради това неговата стойност е нула според одиторите.


Проверяващите са установили и друга подобна операция - предоставяне на ДЦК за 80 млн. евро на свързаното с Василев ТЦ-ИМЕ АД, които то не е в състояние нито да върне, нито да плати.  Дружеството е в процедура по несъстоятелност и одиторите оценяват вероятността това вземане да бъде събрано като минимална.


Оценката на кредитния портфейл на банката включва експозициите на общо 138 фирми кредитополучатели с общ размер на задълженията към 30 септември от 5.335 млрд. лв. 


Коректните кредитополучатели са 14 с общ размер на кредитите от 441 млн. лв.  Независимо че в пет 
от случаите не са установени съществени валидни обезпечения, финансовото състояние на фирмите дава основание за заключение, че за тази  група са необходими обезценки в размер на едва 46 млн. лева.


За  29 кредитополучателя  с общ размер на кредитите 888 млн. лв. е установено влошаване на финансовото състояние, невъзможност да обслужват кредитите и необходимите обезценки се оценяват на 594 млн. лв.


Шестима кредитополучатели, взели общо 377 млн. лв., се оказват зависими от малко на брой свързани лица, а необходимите обезценки за тях възлизат на 216 млн. лв.


Сумарно към 30 септември общата сума на брутната балансова стойност на кредитите от извадката е в размер на 5.335 млн. лева с оценка за необходими обезценки по тях в размер на 4.057 млн. лв., е изводът на одиторите. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Перфектната пирамида....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И Мустака и Кой и Майка му, сигурно и още много други знайни и незнайни герои са били на хранилката.
  А после не било пирамида...

 3. 3 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Весело

  И отново Цецо Василев -света вода ненапита

 4. 4 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 445 Гневно

  Кой еб.л, еб.л. Честито на всички печеливши, бизнес по български, после питайте конкурентите им фирми как се работи срещу тях.

 5. 5 Профил на sedef4o
  sedef4o
  Рейтинг: 217 Гневно

  Слагай големи лихви, за да лапнаш въдицата шараните. Играй на стабилна банк няколко години. И после тегли кредити на воля. Докато се усетят, минали години...

 6. 6 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Лицата" са прибрали парите и в момента ги няма -
  ще трябва да ги почакаме ...

 7. Останалата една трета са Бареков и Нешка Робева.

 8. 8 Профил на rebel11
  rebel11
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Цветан Василев от руснаците ли краде? Лошо много лошо!

 9. 9 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Как допуснахме да ни извъртят банковият номер втори път!!!!

 10. 10 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Има едно правило в събирането на дългове:
  Имало ли е някога, някъде пари, ще се намерят. Къде законно, къде почти.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2318 Гневно

  Т.е. като страна отново сме в ситуацията от времето на разграбването на банките от началото на прехода. Защо сме отново в същата ситуация? Защото и тогава никой не опра пешкира освен българския народ.

  Очевидно е че и сега има въпиющи нарушения, които ще трябва да бъдат наказани с цялата строгост на съществуващото законодателство. Очевидно е че и законодателството се налага да бъде подсилено защото се знае че страх лозе пази. Крайно време е да се действа по крумовски ако не ни се иска отново и отново да бъдем окрадвани от пладнешки разбойници. Виновните за пладнешкия обир в затвора!

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 13. 13 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Много са се престарали одиторите. Международните счетоводни стандарти за финансово отчитане изискват обезценка на активите да се прави на база настъпила реална загуба – т.е. да се гледа обслужва ли се портфейла, което е основен индикатор за необходимостта от обезценка, а това не е направено!

 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Такова крадене е за учебник. В него следва да се опише и как държавата, в лицето на нейните органи, участва с необходимата логистика за извършване на грабежа.

 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5417 Неутрално

  Ами тия лица са на известни наши политици или на КОЙ знае на кого, всеки случай НЕ е моето лице.

 16. 16 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#9:"georgi_val"]Как допуснахме да ни извъртят банковият номер втори път!!!![/quote]

  Това няма нищо общо с 1996. Сега просто си направиха пирамида, всичко си върви по план.

  Втората част от плана е, че данъкоплатците ще се бръкнат и за лихвите, които са си отпускали на специалните влогове... а дотогава и обикновените хора няма да имат достъп до парите си, и ще ги използват за натиск да сменят закона...

  Трябва да се спре поне част 2... и добре, че сме в ЕУ, та още не са измислили как да заобиколят правилата.

 17. Иван Костов: Мога да оправя КТБ

  Мога да оправя тази банка аз! Има десетки решения за учените, знаещите и можещите да не се прехвърля всичко върху гражданите на България. Не давам никаква заявка, не само аз, и други могат да оправят банката.

  На кого ни оставяш бащице....

 18. 18 Профил на Любомир Христов
  Любомир Христов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Всичко е нагласено-доклада за кредитния портфейл на КТБ.
  ЦЕЛТА е да се изкарат непогосяеми тези над 4 милиарда лева и българският народ чрез бюджета или специален закон да плати крадитите на "някои наши хора" близки до властта(тайна или явна).
  Отворете си очите, ушите и всичко друго да видите измамата как някои добри хорица ще им се изчистят задълженията а иначе са в безизходица и фалит... 😱

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на philosophiser
  philosophiser
  Рейтинг: 246 Гневно

  Егати измислената банка, не град на мечтите, ами направо метрополис на измишльотините...

  И отново, хайде БНБ Надзорът ще се оправдава, че са получавали фалшива информация, ама не мога да проумея какво са заверявали външните одитори толкова години?!? Днес пишеше, че КПМГ са едни от поканените за пряко договаряне за одитор на агроплащанияата... Ако бъдат избрани, значи е само за замитане и проформа проверки!

 20. 20 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Докато има алчни вложители с акъла на риба попче така ще е. Да си поемат удара сега и толкоз. И добре да разберат, че техните пари са откраднати от същите тези полит-мутро-мафиоти, които толкова силно уж мразят.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 21. До коментар [#10] от "др. Иванов":

  Другарю Иванов,
  През: Изгони ГЕРБ - спаси България..., та до:

  Протестите се провалиха, народът победи олигархията!!!...

  Изцепи някое ново слоганче да се посмеем на недалновидността ти.

 22. 22 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#14] от "stedim":

  Със сигурност атаката срещу КТБ ще влезе в много учебници - и по финанси, и по право, даже политолозите ще я изучават и не само у нас, а и по света. В интересни времена живеем - твърде интересни и твърде мръсни, като едиственото чувство, което трайно оставят е омерзение и отвращение.

 23. 23 Профил на Любомир Христов
  Любомир Христов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Собственика на ТАЗИ МЕДИЯ също има кредити от КТБ.
  Ще е коректно той да каже колко и дали ги погасява.
  И квесторите-модератори Внимание полека с цензурата...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Така, простичко казано - тези 82 лица не носят отговорност - кой е ръгал Цецо да им дава пари, Цецо не носи отговорност - така или иначе е неоткриваем без да се крие, т.е няма го, прокуратурата не носи отговорност - така или иначе не може да намери Цецо, некадърността не е наказуема... и т.нат по веригата и стигаме до теб и мен - ние носим отговорност, щото друг не остава и с нашите пари ще спасим тия 82 лица...

 25. 25 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#16] от "404":

  [quote#16:"404"]Това няма нищо общо с 1996. Сега просто си направиха пирамида, всичко си върви по план.
  [/quote]

  Няма абсолютно никаква разлика! И тогава и сега в банките имаше едни народни пари които бяха раздадени под формата на кредити. И тогава и сега редица банкови и политически институции са си затворили очите пред въпиющи нередности с раздаването на кредитите и разходването на изработените от вложителите пари.

  Единствената разлика е че едно време парите бяха в банките поради заварено положение, а сега поради измамата с лихвите и уж контрола от БНБ. Доста хора ще трябва да намажат наровете за да няма и трети път!  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 26. 26 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Дайте фирми и имена.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 27. 27 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Гневно

  Интересното е къде са отишли парите?
  Към 2 и нещо милиарда лева..
  Бая пара...
  И няма и следа от тях! Някои ги "опапаха"!
  Черна дупка в космоса...

  ПП: Столицата на България трябва да бъде преместена в друг град! София е пълна с едрокалибрени мошеници, които трябва просто да бъдат оставени "на сухо"... Нещата са добили такъв размер, че това е единственото решение!
  Апропо, разходите по преместване на столицата едва ли биха били 2 милиарда!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 28. 28 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  А бе и аз съм без дейност, ама що никой не ми се обади да ми даде!

  Това си е направо пладнешки обир под закрила на политици !

 29. 29 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#24] от "georgi_val":

  Цецо е давал парите, но къде са били тези чиято работа е била да контролират редовността на кредитите? Много хора са били замесени тук и от банката и от държавата. Поне 20 човека са за затвора. Тук си се иска един "нюрнбергски" процес за назидание. Иначе ще се краде отново и отново. Ако ги оставят да се измъкнат ще означава че българският народ няма нищо против да бъде лъган, краден и мамен.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 30. 30 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Или по просто казано далеч от банка с БГ мажоритарни собственици/мошеници/л

 31. 31 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#13] от "abygale": Нали това пише:"Обслужването на повечето от тези кредити е преустановено след поставянето на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г."

 32. 32 Профил на Baron Samedi
  Baron Samedi
  Рейтинг: 426 Любопитно

  3.4 млрд. лв. са отпуснати на 82 лица... Средна експозиция на "лице" от 41.4 милиона лева. Не е лошо, като за без дейност. Сериозен анализ на кредитния риск ще да са предприемали, убеден съм...

 33. 33 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#25] от "emil":

  Тогава целта беше да се обезцени лева, така че кредитите да се изпарят. Няма нищо общо със сегашната схема.

 34. 34 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Перфектният банков обир.

 35. До коментар [#22] от "abygale":


  [quote#22:"abygale"]Със сигурност атаката срещу КТБ ще влезе в много учебници - и по финанси, и по право, даже политолозите ще я изучават и не само у нас, а и по света.[/quote]

  Нито някъде ще влезе, нито някой ще се интересува от това.

 36. 36 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ще хвърчи олово явно....

 37. 37 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#31] от "fec32306340":
  [quote#31:"fec32306340"]"Обслужването на повечето от тези кредити е преустановено след поставянето на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г." [/quote]

  Ами то излиза, че всяка банка поставена при такива условия, при които е поставена КТБ, целия й кредитен портфейл е потенциална загуба...

 38. 38 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  "валидните покриват едва 2 на сто от дълга..." - сега ще се наваксат загубите. Толкова протакане за очевадни неща?! Всички знаели, но си траели, сега до го отнасят най-незнаещите. Сбъркана система, за сбъркани хора.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 39. 39 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ако всичко беше точно както БНБ се опитва да го изкара, Василев нямаше да кръжи около българското медийно пространство и да се опитва някакси да възстанови банката, а щеше да си е бил камшика на някое топло и спокойно място и да си гледа кефа

  не се вързвайте толкова лесно, нещата никога не са черно-бели

 40. 40 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  До коментар [#10] от "др. Иванов":

  Др. Иванов, вие така на прима виста колко бихте събрали от шофьорчетата, пазачите , секретарките , алжирския бежанец и македонския селянин?

 41. До коментар [#26] от "Танас":


  [quote#26:"Танас"]Дайте фирми и имена.[/quote]

  Ще дадат те... Някоя дребна мишка най-много да върне заем за некоя трошка или за неква си съборетина... Къде се чуло и видяло в България кредитен милионер да върне пари?

  Ние не може Цветан Василев да върнем в България, та камо ли некой откраднат лев?

 42. 42 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#21] от "Wornoxmaniak Съвършеният":

  Къде са ГЕРБ?
  Олигархията опря на агент на ДС, не му помня името, за военен министър, събира хора от кой и въже само за да изкара няколко месеца на власт докато опоска новите заеми, но това ще е последното.

  Свърши се!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 43. 43 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Аз не съм учуден.
  Но доста партиини касички ще пресъхнат.

 44. 44 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#13] от "abygale":

  Днес вече можем ли да говорим за пирамиди и кубове?

 45. Окрадоха държавата, остава само някой да се сети да открадне и държавата. Сигурно това ще бъде ДПС:


  България - закривай!

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Iliyana Angelova
  Iliyana Angelova
  Рейтинг: 262 Гневно

  Василев в България! Веднага!

 48. 48 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  От шофьори и секратарки ще събера много. Още след първата среща ще кажат на кой реално са дали парите. Има строг закон за банкова измама и когато секретарката се види за десет години в затворническа килия вместо в дискотека ще се сети на мига каква е била цялата схема.
  Да споменавам ли, че половината от тази сума е 1.5 млрд. лв.? По света има хора и организации които ще я съберат даже от американския президент.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 49. 49 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 433 Неутрално

  200 млн на Бромак не са от одиторите, а от доклада за доклада, съставен от Димитър Костов,въпреки че не се е подписал

 50. 50 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  [quote#18:"Любомир Христов"]Всичко е нагласено-доклада за кредитния портфейл на КТБ.
  ЦЕЛТА е да се изкарат непогосяеми тези над 4 милиарда лева и българският народ чрез бюджета или специален закон да плати крадитите на "някои наши хора" близки до властта(тайна или явна).
  Отворете си очите, ушите и всичко друго да видите измамата как някои добри хорица ще им се изчистят задълженията а иначе са в безизходица и фалит... 😱 [/quote]
  Добре написано, но колко са хората които ще проумеят този факт.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 51. 51 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#33] от "404":

  [quote#33:"404"]Тогава целта беше да се обезцени лева, така че кредитите да се изпарят[/quote]

  Тогава нямаше валутен борд и парите девалвираха, т.е. кредитите ги платихме тогавашните вложители. Сега понеже има валутен борд ще се наложи да вземем заем, който ще бъде плащан и от нас и от децата ни, а и много хора със законно изработени пари над 196 хиляди също ще платят част от сметката.

  И тогава и сега обирът беше извършен по един и същи начин, чрез пробиване на кредитната система. Оставихме на един пазач кошница с круши и той ги раздаде на приятели под погледа на БНБ. Разликата е само в това кой и как точно ще плати сметката. Като цяло обаче пак ще плати целокупния народ. Даже и хората на които сега ще върнат пари също ще са задлъжнели чрез новия държавен заем. Т.е. ще връщаме солидарно заради общата глупост и наивитет да разградим държавата си и да оставим на бандити да се оправят с живота ни.  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 52. 52 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Е...ти банката, е...ти регулатора (БНБ). Мафия !

 53. 53 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#45] от "Wornoxmaniak Съвършеният":


  [quote#45:"Wornoxmaniak Съвършеният"]Окрадоха държавата,[/quote]
  Не, окрадоха вложителите. Такива като Веждичката ще ближат рани.
  Лакомията е лош съветник,
  превръща те в несретник...

 54. 54 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ама нема да стигнат до теб. [/quote]

  Голяма част от това ще стигне до мен или аз ще стигна до него! Това ми е работата.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 55. До коментар [#53] от "СЪВЕТНИК на свободна практика":

  Там има пари и на много държавни и общински фирми, които са и твои пари, а ония дремучи контрольорите са си затваряли очите.

  Въпреки че коментара ми беше по принцип.

 56. 56 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  “Най-големи, според одиторите, са загубите в резултат на извършеното на 20 юни теглене в брой на 206 млн. лв. в полза на “Бромак" ЕООД на мажоритарния собственик Цветан Василев."

  Kaкто казва Искров “разкешване” му е майката...

  I Want To Believe
 57. 57 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Аз не мога да проумея?!!! Коя е тази ЧАСТНА банка, която отпуска кредити без обезпечение!!!??? Пак казвам...това не е логично!!!
  Не вдявам!!!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 58. 58 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#47:"labanca"]Василев в България! Веднага![/quote]

  И Дудука.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 59. 59 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Сега остава да бъдат накарани тези 82 кредитополучателя да върнат парите които са им дадени или да им бъде иззето това за което са похарчени парите....

 60. 60 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "..В голяма част от досиетата липсват документи, доказващи, че парите са използвани по предназначение, сочат изводите на проверяващите.

  Обезпечения по тези кредити се оказват с пропуски при тяхното учредяване или несъществуващи, а валидните покриват едва 2 на сто от дълга."

  Раздавали са като за последно !

  На куцо, кьораво и сакато... ))

  Бе направо подаръци от сърце !

  Нямам думи....))

  Да се смееш ли, да плачеш ли ?

 61. 61 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 671 Неутрално

  А колко милиона хонорар са взели одиторите?

 62. 62 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  3 месеца чакане да кажат очевидното. Има ли вече възбудено следствие срещу неизвестен извършител? Или оня симулант цацата само си блогва през сайта на прокуратурата...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 63. 63 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "...и реално могат да бъдат върнати едва 2 на сто от парите...??? "

  Реално никога няма да бъдат върнати !

  Ами какво да кажеме ?

  На печелившите - ЧЕСТИТО !

  На останалите - да пият по една студена витошка вода !

  )

 64. 64 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 530 Любопитно

  [quote#36:"Walter_White"]Ще хвърчи олово явно....[/quote]
  Апропо, Цв. В. дали се разписа тази вечер в районното или малко закъснява?

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 65. 65 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А сега я заличете от регистъра !

  Тази тема КТБ вече брадяса !

  Публиката очаква новите сериали....)

  Абе, Важното е да има екшън ))

 66. 66 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Спомням си преди години бях на някакво събитие, там бяха Момчил Андреев, Андреа Казини и Цветан Василев, и един журналист задеде въпроса Как са възможни такива, лихви, при замирането на жилищният пазар?
  той отговори че винаги има изгодни възможности за инвестиции,
  Андреев се обърна към Казини с насмешка и каза "yeah, right!", двамата започнаха да се смеят.

 67. 67 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#14] от "stedim":

  Нищо ново.
  По Луканово време, когато партийците получиха назначения по същия начин банките раздаваха кредити за които нямаше обезпечения и тези, които ги получаваха знаеха, че няма да ги връщат. Имаше и специално създадени за тази цел банки.

 68. 68 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Обслужването на повечето от тези кредити е преустановено след поставянето на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г
  ---------------------
  Ако целия доклад е такъв.... Не струва и тонера на принтерите.... Поръчкова шитня съшита с бели конци....
  Как да си обслужват кредитите бе, аланкоолу, като тъпите квестори и тъпото БНБ в продължение на месеци ЗАБРАНИХА всякакви движения по сметките????

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 69. 69 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Това са дружества и холдингови компании, чиято основна дейност е предимно инвестиционна, в много случаи без собствен персонал и друга оперативна дейност. Много от тях са създадени не по-рано от година преди отпускането на първия кредит или са учредени с цел придобиване на дялове и акции в други дружества.
  -----------------------------
  Това ли са единствените длъжници по тези кредити (тогава констатацията е вярна ), или са просто SPV-та, като съдлъжници са реално действащи фирми , както и физическите лица управляващи бизнеса????

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 70. 70 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Хмм, до тук от 138 кредитополучателя се обяснява обезценката за 49 от тях. Те общо имат 1,706 мил кредити и обезценката е 856 мил лв.
  Остават 89 кредитополучателя с общо 3,627 мил кредити при които обезценката е 3,201 мил. Нещо да се пише за тях? Странно защо не се споменава нищо при 89% обезценка- най- големия % от всички активи...

  Обезценка по "международните критериии на одиторите" не означава, че заемите са НЕСЪБИРАЕМИ. Нека не се бъркат двете неща. Ако се приложи свръхконсервативния подход, който явно е приложен в този случай към която и да е друга банка била тя българска или чужда препоръчителната обезценка едва ли ще е по- малко от 35 % от активите. Тъй като който плаща той поръчва музиката, ако ЦВ беше платил на одиторите тези обезценки нямаше да ги има, щеше да има само "забележка" в одиторския доклад.
  Сега всички са доволни- ЦВ изпарява 286 мил, другарчетата няколко милиарда, одиторите прибират хонорара, квесторите ще се облажат при събиране на вземанията, Искров ни лук ял ни лук мирисал. Да му мислят данъкоплатците.

 71. 71 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 540 Неутрално

  "Най-големи, според одиторите, са загубите в резултат на извършеното на 20 юни теглене в брой на 206 млн. лв. в полза на "Бромак" ЕООД на мажоритарния собственик Цветан Василев. "

  Значи все пак е имало изнасяне на 206 млн в чували както напред се писа а после прокуратурата май каза че станало с банков превод. На кого да вярваш. Къде са отишли чувалите? Не мога да повярвам че са изнесени през границата.

 72. 72 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Искаме имената на всички кредитополучатели.

 73. 73 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Много елементарно ни минават квесторите. Всички кредитополучатели си имат шефчета, които са лъгали и усвоявали... Въобще - опопват почвата. Истината е една - окупация на бнб на първо време и искров да не бъде пускан там.

 74. 74 Профил на andara
  andara
  Рейтинг: 217 Весело

  Това, което вече беше ясно (на тези, на които са им ясни нещата), се появи най-накрая черно на бяло. КТБ е била най-голямата финансова пирамида в България - а може би и в Европа.
  Била е създадена с една цел: да окраде десетките хиляди глупаци, които са повярвали, че може да станат богати от банкови депозити с нечувани лихви. През това време Ц.В. си е използвал времето да създава кухи фирми (и задгранични банкови сметки) и да ги налива с парите на вложителите, а след това да си прехвърля парите по въпросните лични сметки.

 75. 75 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да се съобщат имената на всички които са теглили кредити и не са ги върнали в полагаемите срокове. Да се види кои са грабителите, дали не са пак ЧЕРВЕНИ БАРОНИ!!!

 76. 76 Профил на Ivailo Vasilev
  Ivailo Vasilev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Някой може ли да обясни отговорността на Искров .Ама може ли да получава в скапаната ни държава месечна заплата от 95000 лева и да се оправдава че не са имали точна информация че от КТБ ги лъжели амчи ти за какво си поставен вече 9 години само да си бъркаш в носа ли бе говедо. За тия години Искров е вземал от заплати 9 милиона лева. Вземете му сега всичко на този негодник и го оставете гол като пушка и да върви да духа супата.

  Bati
 77. 77 Профил на bulgarian_lev
  bulgarian_lev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#18] от "Любомир Христов":
  Затова трябва да публикуват всичко поименно, да видим непогасяеми ли са кредитите, колко са и на кого са дадени. Нищо не трябва да погасяваме ние. Ако искат да си оздравяват банката собствениците, но с нито лев наша пара. Обявяват я във фалит и те ако решат да си я възстановяват. И без това ще задлъжнеем с 1,5 млрд. за да допълним фонда за гарантиране на влоговете.

 78. 78 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 590 Весело

  [quote#13:"abygale"]Много са се престарали одиторите. Международните счетоводни стандарти за финансово отчитане изискват обезценка на активите да се прави на база настъпила реална загуба – т.е. да се гледа обслужва ли се портфейла[/quote]

  Ма направо бързат бееее! Гадни одитори- гледам- опашка пред банката да обслужват кредити! С едни чували- най- отпред са Василев и Корпулентния- помляха портиера от зор бързо да върнат кредити!

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 79. 79 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#9:"georgi_val"]Как допуснахме да ни извъртят банковият номер втори път!!!! [/quote]

  Лесно. Простият човек лесно допуска да го клатят.

  Как клъвнахте на такава лихва бе хора- в развитите държави лихвата е 1- 2 %, на Ганьо му обещали 7, 10, че и за 13 % чух- и той захапал, ама не гола кукичка, ами едно друго голо нещо...

  И това- след като по същия начин ви удариха с пирамидите, при това- само преди няколко години, а не преди 2 века!

  С цялото ми уважение към склупторите на Веждито- препоръчвам да хваща длетото и да започва да дяла, а не да ми реве по телевизиите. От мен пари да не чака- моите са на малка лихва- сори!

  И- Вежди- ако пак направиш някакви парички- огледай се наоколо- ако лихвата в белите държави е 1-2 %, а някой български супермен ти предложи 50 %- веднага му ги дай! Той със сигурност ще ти ги плати с лихвата! Пак!

  За мен не мисли- моите пак ще са на 1-2 %- щото съм прост...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 80. 80 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Идеята на пирамидата КТБ беше в това, че тя беше обща за всички които са на власт. Точно затова се задържа толкова дълго време.
  Защото на хранилката на тази пирамида бяха политици от всички партии, отговорни държавни чиновници, съдии, прокурори.., 'интелектуалци', артисити, журналисти и обикновенни палячовци от типа на титипапазов, въргала, Капута и т.н.
  Цв. Василев си създаде ШИРОК кръг от верни хранени ПОМИЯРИ.
  Същите на които хвърля по някой кокал.
  Та не се чудете, защо банковия надзор и лицето Искров са си затваряли очите!
  Те са били назначени да правят това

 81. 81 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Покрай голямата дандания се замазва един доста важен въпрос - а отговорността на одиторите? Тази банка е минавала периодично пред контрол и то от фирма със световно име... е, вярно българският и клон. Само месец преди да затвори пак е проверена и е разрешено да купи една друга банка.

  Как така одиторите тогава не са забелязали това всичкото което се пише сега, какъв е смисълът от тези одитори след като грандиозни кражби те не ги забелязват? Още повече, че във вестниците имаше предупреждения.

  Как така вестниците с ограниченият си достъп до информация и то само публично достъпната успяват да забележат че около КТБ понамирисва а специализирана агенция с теоретически пълен достъп до информацията не го вижда? Не само тя но и БНБ която си има специален отдел да следи за изрядността на банките.

  За Костинброд за няколко бали с технологичен отпадък се вдигна вой до небето и дело за недостатъчен контрол се заведе а тук става дума за откраднати МИЛИАРДИ! Ще има ли заведени дела и наказани за недостатъчен контрол в за КТБ?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 82. 82 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Любопитно

  "3.4 млрд. лв., са отпуснати на 82 лица"

  Какво ще ги правим сега тези 82 лица?!! Ммм?!

  А кукловодите им, кои са?!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 83. 83 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Неутрално

  "извършеното на 20 юни теглене в брой на 206 млн. лв."

  ОПАААА!!! Нали БНБ се поправи, че тези пари са теглени от 2011 г. до 2014 г.?!!! Пак ли почнаха с лъжите?!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 84. 84 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Разстроено

  [quote#18:"Любомир Христов"]Всичко е нагласено-доклада за кредитния портфейл на КТБ.
  ЦЕЛТА е да се изкарат непогосяеми тези над 4 милиарда лева и българският народ чрез бюджета или специален закон да плати крадитите на "някои наши хора" близки до властта(тайна или явна).
  Отворете си очите, ушите и всичко друго да видите измамата как някои добри хорица ще им се изчистят задълженията а иначе са в безизходица и фалит... 😱 [/quote]

  Напълно те подкрепям!!! Сигурно има и доста прокурори и съдии замесени, щото това ще мине през Прокуратурата и евентуално през Съда, а там стават едни "случайни" разпределения на делата... Подготвили са се. А и лицата кредитополучатели сигурно са разни невменяеми, бездомници и какви ли още не дето най-много да ги вкарат в затвора за подписите им. Парите няма да се върнат.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 85. 85 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#26:"Танас"]Дайте фирми и имена.[/quote]

  Няма смисъл, имената са подставени лица (бушони) които са поставяли подписи за много малък % от откраднатото. Да се разследва и да се стигне до крупните крадци!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 86. 86 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#29:"emil"]Тук си се иска един "нюрнбергски" процес за назидание. Иначе ще се краде отново и отново. Ако ги оставят да се измъкнат ще означава че българският народ няма нищо против да бъде лъган, краден и мамен. [/quote]

  Амин!!! Само дето и Прокуратурата и Съда са в кюпа с мошениците. Тая работа е подготвяна предварително! Нали се сещаш че има едни 20-на % дял за корумпираните юристи и централни банкери!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 87. 87 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#71:"canuck99"]Значи все пак е имало изнасяне на 206 млн в чували както напред се писа а после прокуратурата май каза че станало с банков превод. На кого да вярваш.[/quote]

  Нали после БНБ се поправи, че изнасянето им не станало в един ден (20 юни 2014 г.), ами започнало още през 2011 г. та до ден преди затварянето. ЛЪЖАТ!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 88. 88 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#76:"Ivailo Vasilev"]Някой може ли да обясни отговорността на Искров .Ама може ли да получава в скапаната ни държава месечна заплата от 95000 лева[/quote]

  Посмали, мънго! Нали човекът каза, че целият управителен съвет на БНБ не вземал 80000 лв мвесечно! Сега 95000 лв откъде го измислихте?! Искров взема май само около 30000 лв месечно (4 пъти повече от Президента). КОЙ всъщност управлява тая държава?!! Ще да са банкерите и крупния капитал, свещените крави на капитализма...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 89. 89 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Има няколко международни фирми, които издирват паричките и ги връщат, без да ги интересува обезпечени ли са, преоценени ли са, на кум, на сват или брат са.

 90. 90 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Докладът е супер за тези, които са го поръчали.

  От общо 5.3 млрд кредити да се обезценят 4 млрд.

  Все пак остава странния въпрос защо след като Цветан Василев е организирал и извършил кражбата на 4 млрд. заминава от Виена за Белград, а не в Ю. Африка или на някой топъл тихоокеански остров?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 91. 91 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#10] от "др. Иванов":

  айде давай, нали и ти събираше стресирани вземания ....

 92. 92 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  [quote#9:"georgi_val"]Как допуснахме да ни извъртят банковият номер втори път!!!![/quote]
  И десет удивителни да бяхте използвали, щяха да бъдат малко. Колосалното ограбване на държавата продължава.

 93. 93 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  [quote#17:"Wornoxmaniak Съвършеният"]Иван Костов: Мога да оправя КТБ [/quote]
  Интересен феномен. Хубавото, което ни предстои винаги е в бъдещето, винаги има Спасител и ... никога не се реализира. Сега разбирам същността на настоящето ни - живот в перманентно очакване на светлото бъдеще.

 94. 94 Профил на ksto
  ksto
  Рейтинг: 374 Гневно

  Откраднати и/или са на ход последните стъпки по грабежа на над 4 милиарда лв. По един или друг начин, повече-или по-малко ще бъдат директно ощетени ВСИЧКИ български граждани. Реална е опасността от сриване на цялата банкова система, на без това стагниращата ни икономика, на доверието към България (колкото е останало).Държавата не е вършела и не си върши работата, няма основания да се мисли, че с наличните овластени хора, закони и практики, ще се справи с грабежа, ще защити народа си, ще възстанови доверието на хората към институциите си. 4-те милиарда кражба, вършена от особено опасна, организирана, широко разклонена престъпна група в продължителен период от време може да бъде пресечена, НАПЪЛНО възстановена и сурово наказана, ако:
  1. ДАНС - Закриване на т.н. "финансово разузнаване". От всички служители да бъдат изискани и снети "обяснения" и отчети за работата им последните 2-3 години. Низшият състав да бъде пренасочен към районни упоравления на МВР, средния - да бъде наказан с 3 заплати еднократно и лишаване от бонуси и премии за 2014 г. Всички ръководители на управлението/отдела или каквото е там, да бъдат уволнени дисциплинарно, както и целия ръководен състав на ДАНС, вкл. председателят му.
  2. ОДИТОРИ. ВСИЧКИ фирми и лица извършвали, заверявали и подписвали одити на КТБ да им бъде отнета възможността да упражняват такава дейност (Отнемане на лицензи, права, разваляне на договори за обслужване и т.н.) Ако има държавни служби и лица - съкращаване и преструктуриране и дициплинарни уволнения.
  3. НАДЗОР. Също като т.2.
  4. Промени в НПК. Бързи съдебни производства за длъжностни престъпления, за бездействие и неизпълнение на служебни задължения, за служебна небрежност, за помагачство и съдействие в извършване на документни престъпления, небрежност или прикриването им. ВСИЧКИ служители на КТБ трябва да минат през проверка и обяснения за работата си последните години.

  Който иска - да допълва точки. И да погледаме, ще се размърдат ли канещите се да управляват политици и партии, ще се появят ли нови. Ще се появи ли въобще "КУРАЖ" за извънредни и безусловни, драконовски действия за да се върнат тези 4 милиарда на хората и държавата, а ЦЯЛАТА пасмина в тази огромна организирана престъпна група да бъде наказана. Всекиму, според участието (или бездействието).

 95. 95 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Обирът на века ... да видим дали ще има затворници ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 96. 96 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 374 Весело

  Хахахах, коя е нецензурната обидна дума ? Хомосексуален ? Дневник, хомосексуален е идентификатор за еднополова любов, но не и обидна или вулгарна дума. Обидните думички на тази тема са други и можете да ги намерите на http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

  Освен това не виждам и къде се идентифицира "конкретно лице" в името на централен банкер. Централни банкери, пък било то и с хомосексуални наклонности има не малко може би, но данни за конкретно лице в моя пост няма. Очаквам да си коригирате автоцензурата относно моя комента номер 11 : "Издирва се един централен банкер с хомосексуални наклонности.".

  Благодаря !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK