Според бившите шефове в КТБ заключенията на одиторите са без правна стойност

Банката беше поставена под специален надзор на 20 юни по искане на тогавашното ръководство и от тогава не работи.

© Анелия Николова

Банката беше поставена под специален надзор на 20 юни по искане на тогавашното ръководство и от тогава не работи.В открито писмо изпълнителните директори на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) заявяват, че съобщението на Българската народна банка (БНБ) от вчера, което резюмира заключенията на одиторите в КТБ, е "безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ".


"След като БНБ държа в кома КТБ в продължение на четири месеца, вчера представи на българската общественост безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ. БНБ демонстрира или потресаващо незнание на закона, или неприкрита форма за манипулиране на общественото мнение", пишат бившите шефове.


В писмото, текстът на което Би Ти Ви публикува изцяло, бившите шефове заявяват, че изводите на одиторите за раздавани кредити без обезпечения на свързани лица за над 4 млрд. лв., са "неформални, неангажиращи и без правна стойност становища на консултанти".
В писмото се цитират извадки от писмо за ангажимент от 13.10. 2014 г., според което "услугите няма да представляват одит или преглед или друг ангажимент, извършен в съответствие с Международните одиторски стандарти", че  одиторските фирми "не поемат никаква отговорност за докладите и заключенията в тях" . Проверяващите освен това изрично  договорили, че докладите им не са публични и не следва да се ползват от други лица извън БНБ.


Това според бившето ръководство на КТБ означава, че оценките в доклада не са предназначени да обосновават каквото и да било решение, още по-малко такова на БНБ за квалифициране на досегашната дейност на търговската банка или за сезиране на прокуратурата. В договорите изрично е записано, че докладът не е предназначен да послужи като доказателство или друго експертно заключение в съдебни или други производства, пишат изпълнителните директори по повод това, че БНБ изпрати вчера доклада на държавното обвинение. 


"Дневник" не е получил писмото, а в текста, публикуван от Би Ти Ви и други медии, не са посочени имената на авторите му. Телевизията уточнява обаче, че текстът е само част от становище, което предстои да излезе в цялост в петък.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Въртят, сучат...... Чудят се как да излязат всички сухи от далаверата.

 2. 2 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 905 Весело

  Става дума за бивши шефове на КТБ, не на БНБ

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 3. 3 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Аз продължавам да се чудя защо ръководството на БНБ не бъде веднага свалено и не влезе прокуратура там и в КТБ! Това което се прави там е престъпление от страна на Искров и неговите кукловоди! КТБ НЕ се източи преди 4 месеца... Тя се точи вече 4 месеца!

 4. 4 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Повече по темата тук, но четете внимателно - четири страници с много интересни неща:
  http://btvnews.bg/article/bulgaria/ikonomika/direktorite-na-ktb-bnb-pusna-po-parzalkata-obshtestvoto-s-paskvil.html?p=1

 5. 5 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1085 Любопитно

  Ами ето становището на временно онстранените директори на КТБ, публикувано във в. "БАНКЕР":

  "..."След като БНБ държа в кома КТБ АД в продължение на четири месеца, вчера представи на българската общественост безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ". Това казват временно отстранените изпълнителни директори на Корпоративна банка в становище, разпространено до медиите.
  Според тях Централната банка демонстрира или потресаващо незнание на закона, или неприкрита форма за манипулиране на общественото мнение..."

  http://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/bnb-niama-pravo-da-se-pozovava-na-oditorskite-dokladi

 6. 6 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Отново няколкото ми скромни съвета към Цацаров.

  1. Моментален арест на "лицата без дейност" получили кредитите. Изискване от тях на информация относно КОЙ им е заръчал кредитите? С кого от банката са работили за одобряване на кредитите? На кого са превели или предали изплатената сума? От техните отговори и кооперативност ще зависи колко време ще лежат. Не трябва да има пощада нито за секретарки, нито за шофьори, нито за бездомни. И трябва да се разчуе!

  2. Моментален арест на лицата от КТБ одобрявали и отпускали кредити на "лица без дейност". Изискване от тях на информация относно КОЙ им е нареждал, въздействал, заплашвал да одобрят и отпуснат кредитите. От тяхното съдействие ще зависи размерът на поисканата присъда.

  3. Моментален арест на Искров и подуправителите на БНБ. Изискване на информация относно занижения контрол. Конкретно кой е провеждал надзора на КТБ и по чие нареждане? Получавал ли е Искров (или подуправителите) обезпокоителни доклади относно надзора на КТБ? Как е била събирана, проверявана и засичана информацията получавана от КТБ? Оказван ли е политически или криминален натиск върху Искров да не се оказва ефективен надзор и да не се проверява информацията в докладите от КТБ? Кой извърши миналогодишния одит и кой представи задоволителни резултати. Моментално да бъде арестуван? Всички те отиват в затвора за различни но справедливи периоди от време. За нехайство или престъпление по служба не може да има пощада.

  4. Моментален арест на служителите от КТБ изготвяли нереални и заблуждаващи доклади до БНБ относно състоянието на кредитите в КТБ. КОЙ им е нареждал да подправят или скриват информация? Оказван ли им е служебен или криминален натиск? Присъдите ще са в съответствие с тяхната кооперативност.

  5. Покана за разговор на шефа на ДАНС и установяване на отговорностите на лица от ДАНС относно финансовата стабилност като фактор на националната сигурност? Кой от контраразузнаването проспа изнасяне на близо 70% процента от парите на една национална банка и в чии ръце попаднаха тези пари? Кой и какъв натиск е осъществявал върху тяхната дейност. Ако не са достатъчно кооперативни присъдите им ще бъдат поне за престъпления в резултат на неизпълнение на служебните задължения.

  6. Да бъде извършена проверка в прокуратурата дали са плучавани сигнали относно финансови престъпления или порочни практики в КТБ? Кои са прокурорите игнорирали или скривали подобни сигнали? Ако има такива те веднага да бъдат освободени и аресувани. Парламентарна проверка ще провери отговорността на самия Цацаров и дали е бил информиран за подобни сигнали. Иначе и той е за затвора.

  7. Прокуратурата моментално да подготви обвинение към Цветан Василев съобразно неговата отговорност по резултатите от извършеният одит. Информацията да бъде предадена на сръбския съд разискващ екстрадацията на Ц. Василев.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Одиторите да върнат всички пари за одитиране за последните години
  Управителите,подуправителите и купищата директори на БНБ да поемат имуществена отговорност  пп
  и,дневник,оправете си заглавието.

 8. 8 Профил на многодобре
  многодобре
  Рейтинг: 376 Неутрално
 9. 9 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Излиза, че методиката за оценка на активите на банката е натъкмена през август така че да пасне на космическите дупки, обявени от управителя на БНБ още през юни. Хитро, Иване, хитро Искров. Пък ние те подценяваме.

  "Оценката е субективна, тъй като за оценяване на активи към 30.06.2014г. се ползва методика от месец август, която се прилага със стара дата, като тази методика е изработена от квесторите, т.е. изпълнителят сам създава правилата на работата си, в случая - според поставената от БНБ задача"

 10. 10 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 905 Весело

  Интересно че в почти всички медии се премълчава един интересен факт: Огромните обезценки по кредитите в КТБ са направени по нова методика. По старата, прилагана от отстранените директори, обезценките са само 146 млн. лева. Голяма част от заемите всъщност са били обслужвани и просрочията са натрупани след затварянето на КТБ.

  Тази методика се прилага ЗА ПЪРВИ ПЪТ в България. Интересно как би изглеждал кредитният портфейл на която и да е друга банка, проверен и оценен по тази НОВА методика?!?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 11. 11 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  И още за тия, дето ги мързи да четат (нищо лично, не ме разбирайте погрешно
  "Относно направената оценка, тя не отразява състоянието на КТБ от собствената й дейност, тъй като активите към 30.06.2014г. се оценяват на база настъпили събития и обстоятелства в промеждутъка от тази дата до 30.09.2014г., т.е. преценяват се като негативни за банката събития, предизвикани от специалния надзор на БНБ;
  Чудесна работа на квесторите. Да се готвят за орден Стара планина, или там каквито ги раздават pour le merit –за особени заслуги.

 12. 12 Профил на многодобре
  многодобре
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Питаме се "Кой" , но точният въпрос е "Кои",защото сам човек не е способен да дърпа конците на Искров,Пеевски и купищата други марионетки,които ни "пускат по пързалката" и крадат ,крада,крадат!

  magazinitisia
 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Тия да не искат 10 години одити да правят и накрая да ще я изкарат на печалба го [email protected]

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 14. 14 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Това не е лоша идея - по методиката "Искров" да бъдат оценени активите на всички банки. Вместо стрес-тест, да бъдат поставени под специален оздравителен надзор от страна на БНБ. А г-н Искров да ни уведомява как върви теста чрез прессобщения на страницата на БНБ. Искам го тоя човек за вечен управител на централната банка! Умен! Професионалист! Независим! Обективен!
  *Последното да се приема с нужната доза хумор моля.

 15. 15 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ако услугите на одиторите не са одит, не са преглед, не са извършени в съответствие с международните одиторски стандарти, нито пък те изразяват мнение, сигурност и тъй нататък КАКВО са тогава?

  „По своята същност Услугите са консултантски. Услугите няма да представляват одит или преглед или друг ангажимент, извършен в съответствие с Международните одиторски стандарти или Международните стандарти за ангажименти за извършване на преглед. Съответно ние няма да изразим мнение или каквато и да е друга форма на сигурност по счетоводни въпроси, финансови отчети или друга финансова информация или вътрешни контроли, като част от Услугите.” (Писмо за поемане на ангажимент, 13.10.2014г.)

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2104 Весело

  Накрая ще се окаже ,че банката е жертва финансови пънкари които са кукловоди на прокуратурата, БНБ и медиина група която най-много шум вдигна!
  Днес гледах интервю на банкера който е най-агресивен към КТБ , сигурен съм ,че е запознат със сценария защото при подобни обстоятелства неговата банка в Италия за малко да фалира.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на Tyson
  Tyson
  Рейтинг: 422 Неутрално

  [quote#6:"emil"]Отново няколкото ми скромни съвета към Цацаров.

  1. Моментален арест на "лицата без дейност" получили кредитите[/quote]
  Лицата без дейност, направиха Цацаров главен прокурор

  НЕГЪР НЕ СЪМ, НИТО БИЯЧ, МИС КАЛИФОРНИЯ ДАЖЕ НЕ СЪМ Я ВИЖДАЛ САМО ЧЕ ЗНАЙ ТАЙСЪН СЪМ АЗ
 18. 18 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1085 Любопитно

  [quote#11:"jozi81"]Чудесна работа на квесторите. Да се готвят за орден Стара планина, или там каквито ги раздават pour le merit –за особени заслуги. [/quote]
  За такава "чудесна работа" се полага само едно - поставяне под СПЕЦИАЛЕН НАДЗОР на бай Ставри в Софийския централен Затвор и нищо друго. Къде са сега "протестърите" да ореват орталъка за явния бандитизъм на държавно ниво в обрулената ни държавица?!?

 19. 19 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 905 Неутрално

  [quote#14:"jozi81"]Това не е лоша идея - по методиката "Искров" да бъдат оценени активите на всички банки. [/quote]
  В интерес на истината: Тази НОВА методика не е на Искров (или квесторите му), а е създадена...одобрена от една от комисиите в управлението на ЕС. Проблемът с нея е че все още не е прилагана никъде, но се знае че с нея много по лесно се обезценяват кредити, дори и за технически проблеми (липса на пълна документация и т.н.).
  До коментар [#14] от "jozi81":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 20. 20 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#17] от "Tyson":

  Хахаха, много добро попадение!

 21. 21 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#9:"jozi81"]Излиза, че методиката за оценка на активите на банката е натъкмена през август така че да пасне на космическите дупки, обявени от управителя на БНБ още през юни. [/quote]

  А-ха, то затова беше нужно и удължаване на времето за ''одита''. Съшито с бели конци мероприятие. Малцина разбират за какво иде реч, но ги е страх да кажат истината, защото ''гражданското общество'', слуша в телешки възторг заключенията на Катиту за ''изчезналите'' кинти, дето тепърва ще се търсели от ''междунаридни'' експерти.

  Банкерите са прави и от форалната страна на казуса. Т.н. одит няма правна сройност, тъй като е в нарушение на ЗКИ. Няма непредубеден съд, който в производството по обжалване на предстоящия акт на БНБ ще приеме, че същият е законосъобразен.

 22. 22 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Ти да видиш! Това не го знаех. България отново ли е морско свинче, на което първо се експериментират всички хрумки на ЕС?

 23. 23 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Тези са за разстрел. И са нагли дори повече от Искров

 24. 24 Профил на deelee
  deelee
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Тези шефове от КТБ явно нямат представа как работят международни одитори и за хилядите дисклеймъри, които са неизбежни….

 25. 25 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  [quote#17:"Tyson"]Лицата без дейност, направиха Цацаров главен прокурор[/quote]
  Ноо са извинявам, бат Бойко вече беше премиер. Как може да йкеветити по тос срамен начин Слънцето? Както всички знаем, Кокинов изрече сакралната фраза - "Ни са смей, оти ти си го назначи"/Цацров/.

 26. 26 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  Определено това писмо е най-важната и близка до истината позиция по темата КТБ. А как хитро един от коалиция ППП я смота и праща да изтече само за час!
  Дневник, само сайта Афера е по-долен от вас, там също бързо махат новините, които не са в интерес на собственика.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 27. 27 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1085 Любопитно

  [quote#19:"Мойше! Толкоз!!!"]В интерес на истината: Тази НОВА методика не е на Искров (или квесторите му), а е създадена...одобрена от една от комисиите в управлението на ЕС.[/quote]
  Не е баш така.
  "...Оценката е субективна, тъй като за оценяване на активи към 30.06.2014г. се ползва методика от месец август, която се прилага със стара дата, като тази методика е изработена от квесторите, т.е. изпълнителят сам създава правилата на работата си, в случая - според поставената от БНБ задача..."
  Това твърдят отстранените директори на КТБ. Въобще цялата скверна история с тия т.н. одити, които не са одити, плаче за ИСТИНСКИ прокурор и съд. Но изпълнителите са напълно сигурни, че и косъм няма да падне от главите им. При такова овченаселение, не е безпочвено, нали...

 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  [quote#27:"alexsilver"]При такова овченаселение, не е безпочвено, нали...
  [/quote]
  Глей къ мислиме еднакво....
  http://www.dnevnik.bg/comix/094445/?ref=id&_ga=1.179263399.225870779.1410459687

 29. 29 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#24] от "deelee":

  Не мога да разбера кое те кара да правиш такова заключение. Дисклеймърите на одиторите - за широката публика да поясня, че това е най-общо казано "ограничение на отговорността" или въобще "ограничения", са ясни. По-интересното в случая, че управителят на Централната банка май не е наясно с тях. Пояснявам: Един подобен дисклеймър е "БНБ няма право да се позовава на тях /изводите в доклада/, тъй като фирмите изрично са договорили, че докладите им не са публични и не следва да се ползват от други лица извън банката"
  И още:
  "Нашият доклад ще бъде предоставен конфиденциално в полза на Банката и не следва да се копира или разпространява, изцяло или частично, извън Банката без нашето предварително писмено съгласие, което може да бъде предмет на определени условия"
  Уффф, то само тая конфиденциалност да беше нарушил многоуважаемия г-н Искров.


  БНБ няма право да основава каквато и да било своя позиция върху одиторските доклади

 30. 30 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Имам усещането, че срещу народа върви активно мероприятие по пълната му дезориентация, с цел анестезия и подготовка за ампутация на едни 4-5 млрд. лева от джоба му...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 31. 31 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Отборите, участници в една и съща игра, сега си подмятат обвинения, а хората, които знаят, могат и трябва да си свършат работата по подвеждане под отговорност седят и чакат...кой?
  Не можеш да принудиш институциите да се задействат ако тези, които ги ръководят не са убедени, че трябва да работят...
  Системата не е грешна, неправилни хора са се настанили на възлови позиции и няма сила да ги помести, колкото и да избираме...
  А ние ще наблюдаваме, наблюдаваме и ще преглътнем или ще напуснем нелепия театър...както се случва досега

 32. 32 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 543 Неутрално

  просто отговорът на БНБ би бил много лесен, просто трябва да публикува одита, и всички ще видим кой, какво и за какво е вземал заеми...Одиторските Фирми са все уважавани международни институции и аз не се съмнявам в тяхният анализ ако и трите са с еднакви закючения

 33. 33 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1676 Весело

  До коментар [#30] от "Γαλλα":

  Ако ми бръкнат в джоба скъсан,
  ще напипат някой мръсен...

 34. 34 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#30] от "Γαλλα":

  Не може да си представиш колко си права! Вече не знаем на кого и в какво да вярваме. Летят едни доклади, едни писма, безумни цифри, пари в чували, тирове, самолети. Обвинения и контра-обвинения, изказвания и пресрелийзи. А ние се люшкаме като трева на вятър, напълно побъркани, тотално объркани, докато окончателно ни погълне и всмукне черната "дупка" от някакви си милиради, дето я имало, пък може и да я нямало... И като се освестим, ще трябва да плащаме едни пари, за които никой от нас няма вина. И в двата случая - и с КТБ и без КТБ. И с дупка, и без дупка.
  Благодаря ви, мили политици, скъпи ми висши и добре платени чиновници в институции всякакви - за всичките положителни емоции, за уж безплатния театър, дето го разигравате и дето накрая през носа ще ни излезе.

 35. 35 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#33:"СЪВЕТНИК на свободна практика"]Ако ми бръкнат в джоба скъсан,
  ще напипат някой мръсен...[/quote]
  Очевидно, мероприятието е изпълнило целта си...
  Разсъждаваш, като упоен пред хирургическа интервенция...
  Човек в кондиция, живо би се интересувал, защо в джоба му има само "някой мръсен..."

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 36. 36 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  До коментар [#33] от "СЪВЕТНИК на свободна практика":

  И водата ли спреха?

 37. 37 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#34:"jozi81"]Не може да си представиш колко си права![/quote]
  Ааа...мога...но, какво от това, след като мнението ми е глас в пустинята и ше си остане за историята...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 38. 38 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1100 Любопитно

  До коментар [#33] от "СЪВЕТНИК на свободна практика":

  Да не си събирал реколтата...морковената?

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 39. 39 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Продължавам да изпитвам силни съмнения, че няКОЙ се опитва да изМЕНТА суверена с 4 млрд лева.
  Далаверата на десетилетието или далаверата на Прехода?
  По- скоро, далаверата на десетилетието.Далаверата на Прехода я продуцираха '97-'98 година инженерите на демокрацията пръкнати от партията Майка.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 40. 40 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 905 Неутрално

  [quote#27:"alexsilver"]Не е баш така. [/quote]
  Баш така е Информация за новата методика (МНОГО по консервативна и стриктна, но още не'пробана на живо), приета в ЕС, се появиха още през юли/август. Виж моя коментар № 12 от 1/9 : http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/01/2372758_vlojiteli_v_ktb_otnovo_protestiraha_s_nastoiavane_da/#msgid9696616

  Съжалявам че не сейвнах линка към статията (май тук, ама може и да е било в друга медия) относно тази нова методика

  Все пак съм написал този коментар в горепосочената тема бая преди бившото ръководство да спомене тази "нова методика".
  До коментар [#27] от "alexsilver":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 41. 41 Профил на stivy
  stivy
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Проверяващите освен това изрично договорили, че докладите им не са публични и не следва да се ползват от други лица извън БНБ."
  Тея определено се правят на застреляни зайци, гледам и част от коментиращите дали от незнание или от нещо друго- хора много ясно, че доклада представлява банкова тайна. За това и се публикуват само общи данни.

  "че текстът е само част от становище, което предстои да излезе в цялост в петък"
  Никой вече не се интересува от становища, да дават парите и да спасяват, нямат време!

 42. 42 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Бившите шефове на КТБ - още ли са на свобода? В каква държава живеем?!?

 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Хаха, твърдят че "нямат правна стойност" но грижливо се пазят да кажат че не са верни или че са лъжливи. Което ме кара да мисля, че всичко казано от одиторите и написано от БНБ е истина.

  А дали има правна стойност да му мислят юристите, мен ме интересуваше колко точно е откраднато в КТБ. Че е крадено го знаех само размерът ми беше неизвестен. В интерес на истината и аз мислех че е крадено по-малко, примерно около 3 милиарда, явно Мустака накрая е действал на принципа "като за последно".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  [quote#34:"jozi81"]А ние се люшкаме като трева на вятър, напълно побъркани, тотално объркани,[/quote]
  Люшкат се тези които са се отказали да мислят със собствените си глави и искат някой друг да го прави вместо тях. Елементарно правило е, че всеки преследва някакъв интерес и следователно нищо не трябва да се взема на вяра, да се търсят фактите и аргументите, да се проверяват от няколко източника и накраят човек сам да си създаде мнението - ако сбърка поне грешката ще е негова а не чужда.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 45. 45 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  За мене няма значение дали е правно издържан някакъв текст, аз просто не искам да плащам!!!! Дали обаче вообще ще ме попитат?

 46. 46 Профил на maxximum
  maxximum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много интересно, защо никой не отваря и дума за изчезнали кредитни досиета на фирми, близки до известни в последните 20-25 години политици ??? В същото време е ясно с просто око, че Цв. Василев е нарочен яко. Но по-загадъчното е ЗАЩО ??!

 47. 47 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#30] от "Γαλλα":

  У мен се зароди и една неприятна асоциация с едни книжки, едни бонове, една масова приватизация.

 48. 48 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Съвсем прост въпрос: Колко са несъбираемите или необслужвани кредити към 20 юни 2014 и с колко са нарастнали за 4 месеца - докато банката бе затворена от БНБ ? Ако тогава са били 4 милиарда, управителите на КТБ сами да влизат в затвора. Ако, обаче, на 20 юни "лошите" кредити са били в рамките на обичайните за системата, а 4 милиарда са натрупани за 4 месеца, то и квестори и отговорни лица от БНБ трябва да бъдат подведени под отговорност, защото са предизвикали и допуснали натрупване на 4 милиарда дълг като не са търсили дълговете или обезпеченията от недобросъвестните кредитополучатели! Незабавно наказателно преследване трябва да започне и срещу организаторите и помагачите им, целенасочено предизвикали затварянето на КТБ!

 49. 49 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#47:"murttle"]У мен се зароди и една неприятна асоциация с едни книжки, едни бонове, една масова приватизация.[/quote]
  Това с масовата приватизация си беше първото настъпване на мотиката...удари ни в челото, паднахме, загубихме ума и дума...после станахме и всичко беше забравено...после дойде виденовата мотика...и след нея пак паднахме, пак забравихме ума и дума, пак станахме и пак с амнезия...сега ни гласят трета мотика...че ше паднем, ше паднем, ма дали и как ше станем, не знам още...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 50. 50 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Понеже ще настанат масови безредици, ако се вдигнат данъците, решихме този път да тестваме нов начин, а именно, чрез манипулиране на данни и закриване на една банка. Така реално ние като данъкоплатец ще платим "масрафа" и ще понапълним хазната. Защо ли, защото от голямото крадене и незаинтересованост да се приложат правила и закони, не можем да достигнем събираемостта на бюджета.
  Честно казано, чудя се на тези идеалисти, които сме останали тук, за да се борим срещу вятърните мелници и да гледаме как една ненаситна за богатство и власт клика се е самозабравила и повлича след себе си още и още благоверни души.

  Бойко е зависим
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7735 Неутрално

  Естествено че одиторите не дават решение,те само описват фактите.На друго място ще се вземат решенията.

 52. 52 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Буквоядци. Най-обикновени буквоядци. Тръгнали да четат договорите на одиторите. Да си прочетат своите си договори , сключени с всички вложители и да кажат изпълняват ли си ги. Становищата на одиторите нямали правна стойност... да кажат верни ли са, по-добре! За какво се прави одит, ако нямало да служи нито за доказателство, нито за нищо? Типично банкерско мислене -- дай да правим нещо, да вземаме пари, а то после за нищо няма да служи. Пф.

 53. 53 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 418 Неутрално

  .....и като се стигне до съд ще се питат тия независими одитори отговарят ли на закона - имат ли поне пет години трудов стаж като шеф на банка и ако нямат ......документа пада в съда автоматично.....
  пс: одита трябваше да отложи решаване казуса на ктб във времето , нищо повече и да се изчакат изборите за да се търси политическо решение на банката....което няма да го има, няма кой да си слижи главата в торбата пред ек и европарламента....та затова и станишев избяга там да лобира ......както и тук в страната....

 54. 54 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#52] от "lechevalier":

  Те просто казват че ако БНБ отнеме лиценза, това няма да издържи в съда, и ти ще платиш повече от 4 милиарда като акционерите осъдят държавата.

  До влизането на прокуратурата в КТБ всички които са искали да теглят са теглили, та са си изпълнявали договорите с вложителите. КТБ я точат в момента - активите ще се продадат на подставени лица на безценица - все пак тези финансираха доста неща - Булгартабак, на Пеевски поне половината бизнес...

  Помисли...

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 55. 55 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#30:"Γαλλα"]Имам усещането, че срещу народа върви активно мероприятие по пълната му дезориентация, с цел анестезия и подготовка за ампутация на едни 4-5 млрд. лева от джоба му...[/quote]
  Напълно си прав, точно това трябва да е целта на маневрата. Няма ли някой сведущ финансист да обясни: за какво всъщност служат одиторските доклади? Ако нямат никаква съдебна стойност, да бяха наели вещи лица...

 56. 56 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Но, общо взето, работата с връщането на парите от КТБ е като да получиш от умрял писмо. По-добре да приемем, че станахме жертва на най-голямото до сега "ужилване", осъществено от мафиотизираната ни до основи държава. Да не забравяме, че КТБ се роди и отрасна под крилото на държавата и в един период болшинството от сметките на бюджета бяха там. Ако и това издевателство излезе гратис на политиците, за тях сигнала ще е ясен: "Удряй, чувала още пуска брашно!"

 57. 57 Профил на bate_but...
  bate_but...
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Положението с КТБ е гадно отвсякъде, защото Мустака е раздал пари на собствените си фирми по собствените си бизнес проекти. Та значи, ако се остави банката да фалира, тогава играта на Мустака и неговите хора става да спрат обслужването на кредитите окончателно (ако вече не са го направили) и да започнат да замитат следите като прехвърлят де що има читави активи през други вериги от офшорни компании. Ако пък се тръгне на вариант да се оздравява банката, тогава няма начин да се мине без да се направи някаква сделка с Мустака и да го пуснат под някаква форма обратно в банката, защото само той знае точно на кого и какви пари е давал и срещу какво. Но за парлама няма да пуснат Мустака лично, а ще е някой негов доверен човек.

  И при двата варианта банката ще има голяма капиталова дупка, която или трябва да се запълни със свежи пари (или от държавата или от акционерите или от някаква комбинация между двете. т.е. част от акционерите и част от държавен заем), или ще трябва да се промени закона за банките така че да се направи временно изключение от капиталовите изисквания в полза на КТБ докато трае оздравителния период.

  Ако се отиде на варианта с фалит/несъстоятелност и отнемане на лиценза, тогава хората с негарантирани депозити горят лошо. Затова ще има силен натиск от тези хора (сред тях Костов, и Веждито) да се измисли вариант с оздравяване, за да могат вложителите да си върнат по-голям процент от депозитите. Но варианта с оздравяване чисто технически не го виждам как би могъл да стане ако държавата не се бръкне сериозно. Не вярвам да има интерес от външни банки/инвеститори да налеят особено големи суми. Ако имаше някой навън с подобен интерес към българския банков пазар, те досега щяха да са си купили някоя от съществуващите банки или щяха да си открият собствена банка (по БНБ изискването за начален капитал за лиценз май беше само около 10 милиона в наличност, което за сериозни инвеститори са пари за семки).

  Та накратко казано, вариантите са или държавата да се бръкне с няколко милиарда за оздравяване на КТБ, или да се остави КТБ и вложителите с негарантирани депозити да изгорят. Трети (реалистичен) вариант не виждам. Според чутото досега ми се струва че Баце иска да се отиде към оздравяване на КТБ, но май и на него не му е ясно колко скъпо ще струва. Не го знам как ще обяснява на матриала че трябва да се намерят едни 2-3 милиарда да се закърпи банката на Мустака. Матриала много простотии е простил досега, но чак такъв пладнешки грабеж не ми се вярва.

 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 820 Весело

  Абе тези бивши шефове в КТБ защо не са в кауша, а ръсят мъдрости в СМИ?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#6] от "emil":

  Не само кой им е поръчал кредитите, а и къде са преведени парите. Май истинската причина да лъсне това за което Капитал и Протестна мрежа тръбят повече от година е, че няколко от кредитополуяателите малко преди да бъде нападната КТБ са си поискали парите от видни наши весникари. Толкова ли сме алтави, че пак гледаме само тожа което ни осветяват нечии прожектори. А другите двама участници в шоуто къде са в картинката?

 60. 60 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Дали пък накрая няма да се окаже ,че БНБ(народът) ще плати доволна неустойка на КТБ за измисления сценарий?

 61. 61 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  "неформални, неангажиращи и без правна стойност становища на консултанти".
  Проверяващите освен това изрично договорили, че докладите им не са публични и не следва да се ползват от други лица извън БНБ.

  -Защо ни беше тогава цялото това упражнение?!
  Струва ми се,че пак е мероприятие на БНБ за дозабатачване и прикриване.

 62. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#61] от "dedo pepo":


  [quote#61:"dedo pepo"]че докладите им не са публични и не следва да се ползват от други лица извън БНБ. [/quote]
  Естествено така ще пише, това не са "Шегите на Амура" да се тиражират масово под път и над път...
  Възложителят е БНБ, само БНБ и ползва разработките...
  По закон и само БНБ може да отнеме лиценза на КТБ...

  Апропо тези бивши що не са в кауша а ръсят умности в СМИ.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 63. 63 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 367 Весело

  КТБ дори да е капиталово адекватна, след тези 4 месеца няма шанс да оцелее.
  От цялата история някои хора ще си тръгнат със стотици милиони (Доган холдинг и компания), а други ще загубят инвестициите си (Оманския Фонд, ВТБ, г-н Рашидов и други граждани със спестовни влогове).
  Поредната гигантска измамна схема за кражба на стотици милиони за сметка на българския народ. Цанков Камък, Белене... КТБ... каква е следващата? Борда?

 64. 64 Профил на maxima3
  maxima3
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всяка година "експерти на БНБ" правят физическа проверка във всяка банка на кредити и досиета по изготвена от тях извадка от кредитния портфейл /където винаги са включени големи и чувствителни експозиции/ и впоследствие изготвят доклад от одита си. Въпрос - какво пише в тези доклади по отношение на КТБ през последните години и как това кореспондира с изнесените данни сега и горкото "подведено БНБ"?

 65. 65 Профил на magnolia_2003
  magnolia_2003
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#15] от "jozi81":
  Ако услугите на одиторите не са одит, не са преглед, не са извършени в съответствие с международните одиторски стандарти, нито пък те изразяват мнение, сигурност и тъй нататък КАКВО са тогава?
  И аз това се питам? Кого консултираха толкова месеца и то срещу доста добри възнаграждения. Обидно ми е да коментирам изявленията на БНБ. Те наистина ни мислят за пълни глупаци. Очевидно е, че такава дупка не може да има, че всичко е нагласено с цел да се фалира банката и да се ограби, но това е ясно от първия ден на вандалщините и престъпленията, които се вършат пред очите на цяла България, и въпреки многобройните коментари на изтъкнати финансисти, банкери, икономисти в подкрепа на банката, нищо нормално и адекватно не се случва. Питам се колко ли алчен, злобен и комплексиран трябва да е човек, който в името на това да унищожи Цветан Василев и семейството му, защото друга причина за всичко, което се случва аз не виждам, да пожертва хиляди обикновени граждани, фирми, работещи педприятия, да пожертва държавата, за да бъде удовлетворен? Нима никой не вижда и не осъзнава това?

 66. 66 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#65] от "magnolia_2003":
  [quote#65:"magnolia_2003"] Нима никой не вижда и не осъзнава това?[/quote]

  В тоя дух е коментара и на един журналист:"КТБ е ярък и може би единствен пример за това, как милиони хора наблюдават едно умишлено убийство и никой не реагира. Разгорещените прения и коментари покрай случващото се във и около КТБ показа висока степен на вопиюща финансова и икономическа неграмотност сред българското народонаселение. И тая неграмотност ловко бе насочвана и управлявана от журналисти, финансисти, политици и други манипулатори. Не се иска много ум, за да проумееш, че цялата история с т. нар. казус е един спекулативен и евтин, но много мерзък сценарий, който се реализира в съучастие с държавните органи, в частност прокуратурата. Докато някои злорадо тържествуваха, че съдбата справедливо е наказала "алчните" за лихви вложители, едни типове перфектно си свършиха работата. Не знам колко от вас се замислят върху въпроса какво следва оттук нататък. Не ми се мисли за бюджетните и общински пари в КТБ. Не знам колко са вече фалиралите фирми, които имат пари в КТБ. И няма как да пресметна бройката на бъдещите безработни, които ще отидат в бюрата по труда и ще се хранят няколко месеца с парите на данъкоплатците. Не ми се мисли и за необслужените междуфирмени плащания и последствията от това…"

 67. 67 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Щом всичко е така розово в КТБ и лошите одитори са написали пасквил, то
  НЕКА близките до Цв. Василев фирми получили тези кредити да чакат пред банката от понеделник натам с паричките
  ....
  Нагли, нагли до безкрай. Да ограбят банка и да викат, че някой друг им е срал в гащите. Ама така е.., като няма правосъдие в БГ. И разбира се, че БНБ и Искров са виновни, но не за последните месеци, а защото поръчково си затваряха очите години наред за дейността на престъпния ОКТОПОД КТБ.

 68. 68 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Обезценката е едно, обслужването на кредитите-друго! БНБ да кажат колко кредити са в просрочие!

 69. 69 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Обезценката се начислява според наличната информация за обслужването на даден кредит.И то не от последните 4 месеца, както платените драскачи се опитват да внушат.
  И по двете методики е налице сериозен недостиг.
  Разбира се, Цв. Василев и директорите му ще пеят друга песен.
  В края на краищата, щом всичко е така добре в КТБ, защо те самите поискаха от БНБ да им пусне кепенците?!
  Май, защото пред вратите им чакаха хора, които си искаха парите, а те ги нямаха

 70. 70 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#66] от "jozi81":

  Е, това е пак коментар в защита на едната крайност. Едва ли твърдението, че около стотина от основните големи кредитополучватели имат 13% обезпечение (т.е. давали са се кредити с ясното съзнание, че те вероятно няма да се изплатят) са измислица. Та въпросите кой го е допуснал, на кого, с каква цел и как да се издирят и накажат и отпускащите кредит, и кредитополучателите, са напълно легитимни.
  Друг е въпросът дали тази пиеска не е част от по-мащабна картинка, в която някой е предвидил и планирал това развитие на нещата, разчел е риска, че някои бушончета в схемата ще изгърмят (без те да подозират, че са бушончета), и си е направил сметките така, че като падне завесата, да излезе със законна тлъста печалба.
  Точно заради тези опасения КТБ трябва да попадне под международен одит и да се проучат безпристрастно всички варианти. Както и да се проучат и накажат както кукловодите в първата част, така и да не се допусне разиграването и на втората част.

 71. 71 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Добре де... Кои са тея консултанти, които са обявили тази дупка?? Наши ли са, международни ли са???

  Къде са одиторите на КТБ?? КОИ са те?? КОЙ е одитирал Банка с 4.2 Милиарда скапани кредити???? Наши ли са, международни ли са??

  Какво стана с международно назначения одит от Юни/Юли месец??

  Тези 4.2 милиарда на КАКВА БАЗА са обявени за изгубени?? Отчетени са като "несъбираеми"?? Фирмите, на които са раздавани са фалирали ли??

  Айде Малко яснота по въпроса (не е насочено това конкретно към Дневник), ама ми писна от заглавия "4.2 Милиарда Изчезнали" / "Консултанти взимали подкупи" по всичките медии! И куцо, кьораво и сакато сда е изживява като експерт и да коментира...

  ДАЙТЕ ИМЕНА!! ДАЙТЕ ЯСНОТА!!

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 72. 72 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 492 Неутрално

  [quote#71:"puhpuhan4o"]Добре де... Кои са тея консултанти, които са обявили тази дупка?? Наши ли са, международни ли са???
  [/quote]

  Deloitte, AFA и Earnst & Young са били одиторите...

  Това в следствие на одита от Юли ли е обаче или е абсолютно нов? ...

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 73. 73 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Обезценяват се кредитите на крупните кредитополучатели е едната цел на комплотаджийте на банката другата е изкупуване на базценица на нейните активи. Примерно: Петрол по пазарна оценка струва 400 милиона лв. Но, Пеевски или Прокопиев или друг спекулант купува Петрол по обявената от т.н. синдици 130 милиона. Разликата от 270 милиона. Съответният спекулант обещава под масата част от разликата на партия властваща в момента и сделката е готова и гласувана, ако трябва дори й от НС. Така се извърши разграбването/ приватизацията на България, така се подготвя й грабежа на КТБ. И банкерите Хапарцумян и Виолина основно взимат 3.6 милярда лв. като депозити от клиентите на КТБ, купуват на безценица изгодни кредити, и ако парите до 100 000 хил.евро минат за изплащане през техните банки ще спечелят огромни многомилиони или милярд суми. Поради това всичките заинтересовани, по-горе, от фалита, ги виждате от сутрин до вечер по радиа, телевизий и масмедий да призовават за фалит. Но забравят или отричат да кажат колко ще струва това за данъкоплатеца, десетина милярда, икономиката, стопанската, финасова, социална стабилност на страната.

 74. 74 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Абе щом не били верни докладите - да пускат директорите обратно вътре и да отварят банката. Щом имало само 2% лоши кредити - да отварят. Пък да видим дали ще изплатят депозитите.

 75. 75 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#73] от "lcj30372597":

  Какви 10 милиарда, бе манипулатор. 10 милиарда лева е цялата парична маса в България. Фалита на КТБ ще струва на данъкоплатеца максимум 1.5 милиарда, и много на разни като Доган, Вежди и Костов. Ще им изгорят милиончетата дето ги натрупаха от подкупи. Вече 4 месеца чудесно си живеем без КТБ и икономиката не се е сринала.

 76. 76 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  ""услугите няма да представляват одит или преглед или друг ангажимент, извършен в съответствие с Международните одиторски стандарти", че одиторските фирми "не поемат никаква отговорност за докладите и заключенията в тях" ."
  ===========

  ами това са стандартни текстове бе алооу директорите

  вие досега одиторски доклад не сте ли виждали

  биха могли да коментират все пак изнесените данни, не да пишат глупости

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 77. 77 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  [quote#7:"xmm"]Одиторите да върнат всички пари за одитиране за последните години [/quote]

  принципно не се връщат фии-та ими се водят дела за некомпетеност, вземат се одиторски лицензи, проверява се как са се извършвали одити от кпмж-то от КФН и т.н

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 78. 78 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 421 Неутрално

  ЕК вече заяви,че няма никакво доверие в БНБ,в Цветан Василев,за когото има заповед за задържане от Интерпол и разследване за пране на пари в Швейцария и Лихтенщайн-още по-малко.

 79. 79 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Затива БСП,така упорито отлагаше оставката на кабинета си-"Олигархски",за да замаскира следите от кражбите в КТБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK