Лихвите по кредитите и депозитите може да паднат след развръзката с КТБ, прогнозира анализатор

Георги Ангелов

© Юлия Лазарова

Георги АнгеловСлед развръзката на кризата с КТБ лихвите по кредитите и депозитите ще паднат, прогнозира старши икономистът в институт "Отворено общество"  Георги Ангелов в интервю за "Стандарт". 


Обяснението е в това, че след изплащането на гарантираните депозити парите ще бъдат внесени в други банки и системата ще стане още по-свръхликвидна, отколкото е в момента.  


След като несигурността около банката приключи и ако бъде съставено стабилно правителство, два проблема ще отпаднат, а с увеличения ресурс на банките за кредитиране ще се създадат и повече възможности за инвестиции, прогнозира анализаторът. 
Банките чужда собственост в България вече са преминали през одита на Европейската централна банка заедно с банките майки, напомня Ангелов и препоръчва и останалите финансови институции да преминат такава проверка, "за да няма никакви съмнения и спекулации" за тяхната стабилност. 


Според експерта трябва да с направи външен одит и на банковия надзор, да се смени ръководството му и да се реформира работата му, за да се върне общественото доверие в институцията. 


"Съмнявам се, че случилото се в КТБ е възможно да стане и с други банки, имайки предвид, че Цветан Василев е един. Той се занимаваше с много неща, които не са нормална дейност за една банка - медийн ипроекти, интервюта против президента, сваляне на правителство. КТБ винаги се е държала различно от другите банки, включително с концентрацията на държавните пари в нея, политическата подкрепа,, с която се ползваше през годините. Просто тази банка винаги е била уникална с начина си на действие и в този смисъл няма как да има други такива банки като нея", се посочва в интервюто. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK