След три стрес теста Фондът за гарантиране на влоговете е готов да плаща

Вложителите от месеци протестират срещу това, че гарантираните им депозити не се изплащат. Европейската комисия също многократно напомни, че това противоречи на евродирективите.

© Анелия Николова

Вложителите от месеци протестират срещу това, че гарантираните им депозити не се изплащат. Европейската комисия също многократно напомни, че това противоречи на евродирективите.След три стрес теста Фондът за гарантиране на влоговете в банки е готов да изплати депозитите в поставените под специален надзор КТБ и дъщерната й "Виктория" веднага щом лицензът бъде отнет. Това съобщи пред парламентарната бюджетна комисия шефът на фонда Росен Николов като направи уточнението, че казусът е възникнал за фонда изненадващо.  


Вече е извършена проверка на депозитната база в двете банки и техническата готовност за изплащането е налице, увери той. 


Николов посочи, че са проведени преговори с няколко глобални  чуждестранни институции, готови да предоставят ликвидност на фонда срещу залог на ДЦК, каквито фондът притежава за 500 млн. лв. Така няма да се окаже натиск върху цената на българския дълг. 
Други 1.6 млрд. лв. на фонда са по сметка в БНБ и като се изплатят с тях гарантираните депозити, ще бъде оказан, по думите му,  "позитивен ликвиден шок на банковата система". 


За да гарантира доверието към фонда след изчерпването на финансовия му ресурс, ръководството е договорило с ЕБВР стендбай кредитна линия, която би могло да използва, ако се наложи изплащането на влогове при фалит на друга банка, каза Николов.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK