Обявяването на КТБ в несъстоятелност е само началото

До последно вложителите протестираха с искане банката да заработи отново.

© Велко Ангелов, Капитал

До последно вложителите протестираха с искане банката да заработи отново.В четвъртък Българската народна банка отне лиценза на Корпоративна търговска банка, а ден по-късно внесе в съда искането за обявяването й в несъстоятелност. По този повод "Дневник" публикува анализа на Калоян Стайков от Седмичния бюлетин на ИПИ. 

Докато основната част от политическото, общественото и експертното внимание е насочено към изплащането на гарантираните депозити в КТБ, все по-важни ще стават въпросите около процедурата по несъстоятелност на банката. Въпреки че процедурите по банкова и търговска несъстоятелности се различават, те имат редица сходства и будят спекулации, притеснения и несигурност.


При обявяване на една банка в несъстоятелност съществуват две важни дати – дата на откриване на производството по несъстоятелност и дата на неплатежоспособността. И докато първата дата е ясна, то втората е обгърната от въпросителни. Единственото, което е записано в Закона за банковата несъстоятелност е, че с обявяването на неплатежоспособността на банката съдът също определя и началната ѝ дата, след което открива производство по несъстоятелност. Искането на БНБ се основава на:


чл. 36, ал. 2, т. 2 – отрицателен капитал;
чл. 103, ал.1, т.1 - нарушаване или заобикаляне на нормативни уредби.


В същия ден, в който БНБ отнема лиценза на КТБ, централната банка отне издаденото разрешение от 28 март 2014 г. за увеличение на капитала на КТБ чрез подчинен срочен дълг в размер на 35 млн. евро. Именно тук възниква проблемът с определяне датата на неплатежоспособност. Дали това е датата на отмененото разрешение за увеличаване на капитала на КТБ от март 2013 г., което значи, че банката е работила с ниво на капитала под регулаторния минимум? Дали това е датата на началото на специалния надзор на КТБ, причина за който беше теглене на депозити и недостиг на ликвидност на банката? Дали това е датата на последната надзорна инспекция на БНБ, която е базирана на данни за банката към 30 септември 2014 г.?


Въпросът за началната дата на неплатежоспособността е от ключово значение, защото той е свързан с решения на съда в течение на производството по несъстоятелност. Така например съдът може да обяви всички изпълнени парични задължения на банката след датата на неплатежоспособността за нищожни (чл. 22, ал. 2, т. 1 от ЗБН). Това означава, че получилите плащания от банката след датата на неплатежоспособност ще трябва да ги върнат. Същото се отнася и за сделки с активите на банката, а учредяването на всякакви залози върху активи на банката може да бъде премахнато.


Освен това съдът може да обяви за недействителни (чл. 60, ал. 1) и:


 1. безвъзмездна сделка, извършена в 3-годишен срок преди датата на неплатежоспособността;
 2. безвъзмездна сделка, извършена в 5-годишен срок преди датата на неплатежоспособността, в полза на администратори или акционери на банката, както и на свързани с тях лица;
 3. сделка или действие, извършено в 5-годишен срок преди датата на неплатежоспособността, с намерение да се увредят кредиторите на банката;
 4. погасяване на парично задължение чрез прехвърляне на собственост, извършено в 6-месечен срок преди датата на неплатежоспособността, ако връщането би довело до увеличаване на сумата, която кредиторите биха получили при разпределение на осребреното имущество на банката;
 5. сделка, извършена в 2-годишен срок преди датата на неплатежоспособността, във вреда на кредиторите, страна по която е свързано с банката лице, администратор или акционер на банката, както и негов съпруг, роднина по права линия и роднина по съребрена линия до шеста степен включително, съответно свързано с него лице;
 6. възмездна сделка, при която даденото значително надхвърля по стойност полученото, извършена в 2-годишен срок преди датата на неплатежоспособността;
 7. учредяване на залог, ипотека или друго обезпечение, което е извършено в едногодишен срок преди датата на неплатежоспособността в полза на необезпечено дотогава вземане.
Всички тези възможности са в интерес на кредиторите на банката, включително Фонда за гарантиране на влоговете, и трябва да бъдат използвани в максимална степен. В случая с КТБ това важи с още по-голяма сила за т. 5, предвид установеното отпускане на кредити от страна на банката към свързани лица чрез заобикаляне на изискванията в Закона за кредитните институции.


След попълване на масата на несъстоятелността и оценката на вещите и правата на банката има два варианта – продажба на активите по отделно или по групи, както и продажба на банката като предприятие. По предложение на синдика банката в несъстоятелност може да бъде продадена като предприятие на друга банка с лицензия за банкова дейност или на акционерно дружество с получена условна лицензия от БНБ. В този случай синдикът може да намали задълженията на банката пропорционално, стига това да не ощетява кредиторите на банката в сравнение това, което биха получили при осребряване и разпределяне на имуществото на банката. Т.е. с цел банката да бъде продадена като предприятие синдикът може да намали задълженията на банката до пазарната оценка на масата на несъстоятелността. Решенията на съда, свързани с продажбата на банката като предприятие не подлежат на обжалване.


Както се вижда от законовата уредба съдът разполага с големи правомощия както за попълване на маста на несъстоятелността, което е в интерес на кредиторите на банката, така и за продаването на банката като дружество, а не – на парче. Предвид действащата континентална правна система в България съдебните решения се базират единствено на тълкуването на закона, което зависи в най-голяма степен от компетенциите и специализацията на съда. Същевременно, липсата на специализирани съдилища в България, както и липсата на фалирала банка в България през последните 10 години поставят под въпрос тази компетентност.


Отнемането на лиценза на КТБ е само първата стъпка от процедурата по несъстоятелност и удовлетворяването на кредиторите на банката, включително Фонда за гарантиране на влоговете. От тук нататък трябва да се следи определянето на началната дата на несъстоятелността, приемането или отхвърлянето на цесиите, прихващанията и др. операции преди и след тази дата. Не по-малко важна е оценката на пазарната стойност на активите на банката и евентуално решение за продажбата ѝ като дружество, а не – на парче. Лицензът е само началото – има още много работа до приключване на казуса "КТБ".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Откъде накъде държавата ще плаща за грешките на частна банка?! Нали това е капитализЪма - всеки да си носи кръста?
  Ах, да забравих, банкстерите си прокараха лобистки закон. Те никога не губят, печалбите им са гарантирани и обезпечени със всички активи на държавата.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  СИРЕЧ /както казва Бойко/ тези дето се стЕгат да се облажат от фалита, да си направят вноската за съда, че може мнооого да им се объркат мераците.

 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Лошата новина е, че съдът е на подчинение на Доган.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Истината още не е излязла. Ще е интересно...

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Дано не се пречупи през политическата призма на таканаречения -Интерес в името на България.

 6. 6 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ще е интересно и да бъдат обявени имената на тези, които в последните два-три месеца живот на банката са теглили заеми или са си изтеглили депозитите си. Тогава ще е доста интересно.

 7. 7 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Весело

  Ще има коренно преобръщане на резултатите от цялата приватизация. Приватизираните заводи, фирми, предприятия ще се окажат с нови собственици, а старите тарикати ще духат супата.
  Сега е ред новите да дебелеят !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 8. 8 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В тая КТБ нямам влог, но при другата банка не е по-розова ситуацията. Понеже обещават високи лихви при годишен влог, както беше в Кипър.
  Държавата трябва да гарантира влоговете до максимум 100.000 лв, независимо дали частна или държавна банка, в САЩ всички са частни и се гарантират, оттам нагоре получават вложителите акции на банката, при продажба на банката са на стойност от вложеното, не пълно, но част.

  Преди 16 години, когато изгубих сума ти пари с Минералбанк и Балканбанк, нямаше държавни гаранции, сумата се изплащаше след 6-месечна хиперинфлация, където нямаха стойност. Бях прецаканият

  Es muß Geld fließen!
 9. 9 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "today ":

  Не съдът,цялата държава е на подчинение на Доган.

 10. 10 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 434 Разстроено

  [quote#4:"СЪВЕТНИК"]Истината още не е излязла. Ще е интересно...ДОБИ ВЕЛКОВ[/quote]

  дано НЕ си прав , че иначе ????

  www.b2bmedia.bg/index.php/koi-shte-garantira-60-te-mlrd.-depoziti-pita-bojidar-danev-1091011.html


  от друга страна "терапията" е добра -
  да се научи българина ,
  че няма безплатна софра / Лихви

  всичко има Цена

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 11. 11 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Повече от ясно е,че всички ще плащаме за аферата КТБ.Много неще още ще излезат наяве.От юни ми се върти мисълта - КАК така се случи и КОЙ изплати тегленията от ПИБ на стойност 1 млд.лева за 1 ден?Искам отговор!

  Tony
 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#11] от "Free person":


  [quote#11:"Free person"]КАК така се случи и КОЙ изплати тегленията от ПИБ на стойност 1 млд.лева за 1 ден?Искам отговор![/quote]
  Няма да получиш отговор.
  Разбира се познатият двоен стандарт в действие.

 13. 13 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Заплеснали сте се по тая банка, а тя всъщност е само инструмент за източване на парите във Фонда + бонус 1.5млрд. отгоре. То затова и не беше банка, затова и никой не се опитваше да я оздравява..

 14. 14 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 265 Неутрално

  [quote#13:"Ivan Stoev"]Заплеснали сте се по тая банка, а тя всъщност е само инструмент за източване на парите във Фонда + бонус 1.5млрд. отгоре. То затова и не беше банка, затова и никой не се опитваше да я оздравява.. [/quote]

  Няма да се учудя, ако Борисов, Цацаров, Пеевски, Василев и Искров са комбина.. от 3.5 млрд. ще има достатъчно за всички.. )

 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  "каквото ще правиш,
  по-скоро го прави!..."

 16. 16 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  ,,Обявяването на КТБ в несъстоятелност е само началото,,

  А бе вярно ли е, че КОЙ в лицето на Лев Инс иска да купи банка Виктория

 17. 17 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Подозирам ,че писателят на този пасквил-дописка в която е вметнал на едно място ....
  КТБ ....
  несъстоятелност ....
  От сами началото не разбира свойството и значението на това което говори и ярко и очевидно не умее да ръководи действията и постъпките си .
  Нямам друга причина с обяснение за подобно заглавие

 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Много интересни факти ще излязат ако ги покажат на хората за вложители и за взелите кредити, които сега на КОЙ ще връщат ?

 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  До коментар [#16] от "сидер":

  Това "лев инс" не беше ли на друг КОЙ , пас подсъдим и оправдан ако не се лъжа.

 20. 20 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#8] от "slan":

  [quote#8:"slan"]Преди 16 години, когато изгубих сума ти пари с Минералбанк и Балканбанк, нямаше държавни гаранции, сумата се изплащаше след 6-месечна хиперинфлация, където нямаха стойност. Бях прецаканият[/quote]


  Те и сега натам отиват работите май ....

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK