Нова идея - да се обяви международен конкурс за управител на БНБ

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ

© Юлия Лазарова

Делян Добрев, депутат от ГЕРБИдеята за международен конкурс за управител на Българска народна банка (БНБ) лансираха днес пред Нова телевизия депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, от Реформаторския блок Гроздан Караджов и от БСП Георги Кадиев. 


В ГЕРБ е имало дискусии около тази идея, но не се е стигнало до конкретни предложения, съобщи Добрев. 


Георги Кадиев също се изказа в полза на международен конкурс, каквато практика има и в други държави. 
Гроздан Караджов каза, че страната има нужда от дисциплинираща фигура на поста, която да въведе ред. "Радвам се, че колегите от БСП са възприели нашето предложение да се проведе международен конкурс и да се избере по възможност чужденец, който да оглави БНБ", заяви Караджов. Все пак той уточни, че условията на един открит конкурс не може да предпоставят, че спечелилият го няма да е българин. 


Според публикация в "Труд" кандидатите на управляващите за нов управител са бившият шеф на Сметната палата Валери Димитров, председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев и подуправителят на БНБ Калин Христов. Добрев отказа да посочи фаворит измежду тримата и постави под съмнение, че това са кандидатурите. Той напомни, че след евентуалната оставка на сегашния управител Иван Искров, ако тя бъде приета от Народното събрание, има тримесечен срок за избор. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK