И негарантираните вложители във "Виктория" ще получат парите си, три банки купуват кредитите

И негарантираните вложители във "Виктория" ще получат парите си, три банки купуват кредитите

© Надежда Чипева, КапиталУправителният съвет на БНБ задължи квесторите в търговска банка "Виктория" да започнат да обслужват всички вложители в банката без ограничения от 12 декември, се казва в съобщение на централната банка. 


Банката беше поставена под специален надзор на 22 юни, два дни след банката майка КТБ. Междувременно КТБ загуби лиценза си, докато анализът на одиторите показа, че състоянието на "Виктория е добро, се напомня в съобщението. 


В средата на август БНБ разпореди на квесторите да  разработят пакет от мерки за оздравяване на банката, между които продажба на кредитите й, защото банката не разполага с достатъчно ликвидност и няма откъде да я набави.  
Офертата на "Токуда банк" е оценена като най-добра за кредитите за малкия бизнес и за потребителските кредити с ипотека. СЖ "Експресбанк" е дала най-добрата оферта за ипотечните кредити, а ЦКБ - за потребителските кредити и кредитните карти. Тези оферти покриват почти 100 % от балансовата стойност на съответните кредитни портфейли. За портфейла от "големи и средни корпоративни клиенти" е постъпила само една оферта, при това не за всички кредити, затова за тях сделка няма да се сключва, информира БНБ.


Очакванията на БНБ са, че сделката може да приключи за около три седмици. В резултат може да се очаква осигуряване на ликвидни средства общо в размер на около 180 млн. лева, които ще са достатъчни за пълно изплащане на задълженията по влогове (гарантирани и негарантирани), които са общо в размер на 160 млн. лв.


Очаква се банката да възобнови работата си след приключването на специалния надзор на 22 декември. 


Ето решенията на управителния съвет на БНБ от днес:


• Дава задължително предписание на квесторите да пристъпят към продажба на кредитните портфейли за "малък бизнес", "потребителски кредити с ипотека", "ипотечни кредити" и "потребителски кредити и кредитни карти" на банките, чиито оферти са посочени като най-добри за продавача след сравнителен анализ на представените оферти извършен от "Ърнст и Янг България" ЕООД, като до 10.12.2014 г. да бъде извършено плащане от банките купувачи по сметките на ТБ "Виктория" ЕАД в БНБ. Портфейлът от "големи и средни корпоративни клиенти" да не се продава.


• Дава задължително предписание на квесторите да създадат необходимата организация, така че на 12.12.2014 г. да може да започне обслужване на вложителите в ТБ "Виктория" ЕАД за сметка на постъпилите в БНБ средства от продажбата на кредитните портфейли.


• С цел изпълнение на посочените задължителни предписания, удължава до 22.12.2014 г. включително срока, за който ТБ "Виктория" ЕАД е поставена под специален надзор.


• Удължава до 22.12.2014 г. включително срока, за който е спряно изпълнението на задълженията на ТБ "Виктория" ЕАД, наложено с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ и Решене № 115 на УС на БНБ от 16.09.2014 г., с изключение изпълнението на задълженията към вложители на банката, които започват да се изпълняват, считано от 12.12.2014 г.


• Удължава до 11.12.2014 г. включително наложената с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ и Решене № 115 на УС на БНБ от 16.09.2014 г. забрана ТБ "Виктория" ЕАД да извършва всички дейности, съгласно лиценза си. Считано от 12.12.2014 г., ТБ "Виктория" ЕАД ще може да извършва всички дейности съгласно лиценза си за извършване на банкова дейност.


• Считано от датата на настоящето решение, отменя наложеното с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ и Решене № 115 на УС на БНБ от 16.09.2014 г. лишаване от право на глас в Общото събрание на банката на "Корпоративна търговска банка" АД, притежаваща 100 % от капитала на ТБ "Виктория" ЕАД.


• На основание чл. 107, ал. 3 от Закона за кредитните институции (ЗКИ) дава на квесторите на ТБ "Виктория" ЕАД задължително предписание в срок до 12.12.2014 г. да организират провеждане на Общо събрание на акционерите на банката, на което да бъдат приети решения за: изменение на устава на банката с цел по-ефективно и икономично управление чрез преминаване от двустепенна към едностепенна система за управление; избор на Съвет на директорите на банката и освобождаване от длъжност на досегашните членове на Управителния и Надзорния съвет; избор на регистрирано одиторско предприятие, което да извърши проверка и заверка на финансовите отчети на банката за 2014 г.


• До вписване в Търговския регистър на освобождаването от длъжност на членовете на Надзорния и Управителния съвет на ТБ "Виктория" ЕАД и избирането на членове на Съвета на директорите й, съгласно решенията на Общото събрание на акционерите, което ще бъде свикано съгласно настоящото решение, да продължи отстраняването от длъжност на членовете на Надзорния и Управителния съвет на ТБ "Виктория" ЕАД, наложено с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ и Решене № 115 на УС на БНБ от 16.09.2014 г., и да продължат да упражняват правомощията си квесторите на ТБ "Виктория" ЕАД Христина Стамова и Божидар Аршинков.


Считано от 12.12.2014 г., ТБ "Виктория" ЕАД ще може да възобнови изпълнението на задълженията си към своите вложители, като от същата дата ще отпаднат и наложените й ограничения за извършване на банкова дейност. По този начин от събраните чрез частична продажба на кредитния портфейл ликвидни средства, най-напред ще получат изцяло средствата си вложителите на банката, независимо дали влоговете им са гарантирани или не. Изпълнението на задълженията към други кредитори (банката-майка КТБ) следва да бъде възстановено след 22.12.2014 г., когато изтича максимално разрешеният срок на специалния надзор. Активите на банката са достатъчни за покриване на задълженията й, поради което след изтичане на срока на специалния надзор на 22.12.2014 г., тя би следвало да възобнови дейността си. В случай че след посочената дата банката не изпълнява свои изискуеми задължения или нейните финансови и регулаторни отчети покажат отклонение от нормативните изисквания, към нея ще бъдат приложени съответните предвидени в ЗКИ мерки.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на konstantin80
  konstantin80
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Щом парите ще стигнат и за негарантираните, явно Цветанчо и Кой са нямали време да я ошушкат и нея!

 2. 2 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 927 Весело

  Късметлии, тези с депозити във Виктория

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 3. 3 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  ЦКБ взима потребителските кредити Те имат опит и знаят как да си ги съберат обратно от тия дребнички бедняци!

 4. 4 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Виктория отърва лиценза си.
  Интересни времена и нрави...

 5. 5 Профил на goog
  goog
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това е добра новина - на мен ми излгежда че Виктория няма да смуче от фонда за влоговете и следователно данъкоплатеца. Ама свиквам всичко да чета два пъти защото както се получи и с цесиите детайлите са важни...

 6. 6 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#4:"tolex"]Виктория отърва лиценза си.
  Интересни времена и нрави..[/quote]

  не е била нарочена.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4203 Неутрално
 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4203 Любопитно

  До коментар [#3] от "Делян (delian) Делчев":
  Така е!Варненските "добре облечени бизнесмени" хич не си поплюват........................!

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4203 Неутрално

  До коментар [#1] от "konstantin80":
  ++++++++++++++++++++
  Точно така!

 10. 10 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 916 Неутрално
 11. 11 Профил на sdafcef
  sdafcef
  Рейтинг: 381 Неутрално

  След като продадат кредитите и изплатят депозитите, как банката ще възстанови работа, като няма да има нищо, с което да се занимава?

 12. 12 Профил на today
  today
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Е аз какво ви разправях, че с Виктория го няма проблема на КТБ, защото Цв. Василев е собственик от съвсем скоро.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Еми нали я купиха наскоро, нямали са време за ошушкване. Случая КТБ започна да отшумява. няКОЙ цапна 4 млрд и пак нищо не се случи в тая държава. Сега с 4 милиарди няКОЙ ще купи държавата, институциите, силовите ведомства, съд, медии, електората, близките Ви, Вас и накрая душите Ви. И ще стане султан на всичко, защото никой никога не е цапвал толкова. Тая пара дава невиждана власт.

 14. 14 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 381 Любопитно

  "Портфейлът от "големи и средни корпоративни клиенти" да не се продава."
  "Активите на банката са достатъчни за покриване на задълженията й, поради което след изтичане на срока на специалния надзор на 22.12.2014 г., тя би следвало да възобнови дейността си. В случай че след посочената дата банката не изпълнява свои изискуеми задължения или нейните финансови и регулаторни отчети покажат отклонение от нормативните изисквания, към нея ще бъдат приложени съответните предвидени в ЗКИ мерки."

  Да чакаме, демек, втора серия. Искров и той май това чака.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Тъй ще стане и с КТБ.
  Взехме заем-ще си го изплащаме.

 16. 16 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#12:"today "]Е аз какво ви разправях, че с Виктория го няма проблема на КТБ, защото Цв. Василев е собственик от съвсем скоро[/quote]
  Е ти така разправяш, ама квесторите друго твърдяха доскоро:
  http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/10/22/2404840_kvestorite_na_viktoriia_razsledvat_iztochvane_chrez/
  А истината е някъде в мъглата, явно квестатурата в тая банка е била бонус - кой колкото може да облажи с разни договорчета за услуги. Вече сили не остават за възмущение.

 17. 17 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#13:"Дундурук"] Сега с 4 милиарди няКОЙ ще купи държавата, институциите, силовите ведомства, съд, медии, електората, близките Ви, Вас и накрая душите Ви. И ще стане султан на всичко, защото никой никога не е цапвал толкова. Тая пара дава невиждана власт. [/quote]

  Тази пара дава власт само над хора, които са готови на всичко за пари. Власт над боклука в България.

 18. 18 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 527 Неутрално

  БНБ оставя лиценза на ТБ Виктория на кръга около Цветан Василев?

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 19. 19 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#17:"dombi"]Власт над боклука в България. [/quote]

  Че то общо взето всички СМЕ боклук вече. Ако не ние, то близките ни и роднините ни са корупмирани ... или корумпират ... или позволяват овчедушно всичко това. Всички възростни сме омърсени вече от тая помия.

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  Ех как мечтая, някой да публикува сетълмента от КТБ в ноща преди квестурата!!!! Колко млн, или млрд бяха прехвърлени към Виктория и други банки???

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  До коментар [#4] от "tolex":
  По-точно е да се каже: Цветлин Йовчев вече си има Банка/жена му/.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7053 Неутрално

  Не са стигнали да нея Василев и маминото детенце, за това има пари да изплаща на вложителите си.

 23. 23 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#19:"Дундурук"]Че то общо взето всички СМЕ боклук вече. Ако не ние, то близките ни и роднините ни са корупмирани ... или корумпират ... или позволяват овчедушно всичко това. Всички възростни сме омърсени вече от тая помия. [/quote]

  Прав си. Сега ни остава най-лесното, да се измъкнем.

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#4] от "tolex":

  Не му стигна времето на КОЙ да оглозга и Виктория

 25. 25 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Виктория е малка банка, така че едва ли вложителите с депозити над 100 000 евра са много.

 26. 26 Профил на chuK
  chuK
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#8] от "bat_plamen":

  които ще да са, все някой ще се облажи от ситуацията.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  Някой ще я вземе,заради лиценза.

 28. 28 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ще почакат тия три банки... Решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ и Виктория е оспорено днес от мажоритарния акционер с жалба до ВАС, както и от акционери и много вложители. По закон тези жалби спират производството по несъстоятелност в СГС до приключване на спора във ВАС. В жалбите са посочени груби нарушения на БНБ и квесторите на над 30 разпоредби, правила, процедури, и т.н. Разбира се, това не спира изплащането на гарантираните по закон влогове...

 29. 29 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 434 Неутрално

  знае ли някой-на какъв процент е сконтирането ??

  20 , 30 , 40 % ???

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 30. 30 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  На Вежди, парите във "Виктория" ли са?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4203 Весело

  До коментар [#30] от "grand funk railroad":
  Кой да ти каже.................,а пък смееш ли да попиташ/както се казва/..............-!

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4203 Неутрално

  До коментар [#26] от "drakon":
  +++++++++++++++++++++++
  Винаги има печеливши и губещи!

 33. 33 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  До коментар [#29] от "След КТБ НАКЪДЕ ?":
  Има и 98%!! сладка работа.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 34. 34 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#33:"chichka"]Има и 98%!! сладка работа.[/quote]

  съмнявам се ....

  това не отговаря на процедурата

  няма причина да е 98 %

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 35. 35 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Добре че поне тази банка оцеля, макар да бе дъщерна на КТБ...

 36. 36 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#31] от "bat_plamen":

  +++++++++++++++

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 37. 37 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  А ние,останалите гаранти,които нямаме нищо там,ще получим ли нещо?

 38. 38 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ние,които не сме клиенти на КТБ и Виктория,като редови българи,ще плащаме,за да се попълни Фонда за Гарантиране на влоговете,основно с намаляване на лихвените % по депозитите и увеличаване на лихвените % по кредитите!

  Tony
 39. 39 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#4] от "tolex":

  Всъщност не мисля че са спасили лиценза си. Мисля че това не е законно (тъй като лиценза и е скачен с този на банката собственик). Единственото, което се случва е, че понеже капитала (кредитите) е продаден, потребителите получават пълните си депозити и вероятно (и препоръчително) ще могат да си преместят парите в друга банка. БНБ им дава срок (с удължаването на мисленето, докато банката оперира), след което може би според закона, ще трябва да и отнеме лиценза (тъй като общият актив с банката майка ще е негативен)

 40. 40 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Е защо ги продават тези активи при положение че банката е ОК? Предложенията за кредитният й портфейл вероятно са под пазарната им стойност, да не говорим че ако банката продължи да работи, нормално, изплащането на кредитите ще и донесе още по-добри приходи.
  Да не говорим че добрите активи от КТБ могат да бъдат прехвърлени там, банката да се стабилизира с ликвидна помощ от държавата и след година две да бъде продадена на по-добра цена.

 41. 41 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 389 Неутрално

  А дали някой знае колко пари държавата загуби от влогове КТБ, ако въобще такива има? (чрез участия в дружества или фирми)
  И в такъв случай кой ще ги върне? И дали ще има наказани?

 42. 42 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#39] от "Делян (delian) Делчев":

  По скоро, ми се вижда като опция Виктория да бъде купена в последствие от някоя международна банка, защото като покрие всички вземания на вложителите, и при положение, че част от портфейла се запази в нея, то би следвало да има инерцията да се вдигне на крака (зависи и от качеството на този портфейл) и да стане желана за някой инвеститури. Разбира се, всичко това зависи от начина, по който ще процедират вложителите на банката. Ако някой от тях решат все пак да запазят депозите си там (ако са в рамките на гарантирания минимум, би следвало вложителите да са сигурни), има голяма вероятност да тръгнат нещата... Като цяло времето ще покаже...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 43. 43 Профил на damyanov_ivan
  damyanov_ivan
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Георги Георгиев- изнася информация за клиенти на Токуда банк, внимавайте с този човек

 44. 44 Профил на Maria Damianova
  Maria Damianova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има служител на име Георги Георгиев, който се занимава само и конкретно с измами и кражби. Вкарва клиентите си в дългове и затруднения, а после им иска рушвети.

 45. 45 Профил на samuil.kostov.129
  samuil.kostov.129
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте, искам да се оплача от въпросният господин Георгиев, подхлъзна ме точно по описаният по-горе начин. Явно да изнудва хора е често срещана практика при него. Надявам се да се вземат мерки.

 46. 46 Профил на Дилян Пеев
  Дилян Пеев
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До кога Г.Георгиев ще продължава да злоупотребява с пациенти? Явно има доста потърпвши.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK