Депутатите разрешиха на кабинета да подготви външен заем до 3 млрд. лв.

Депутатите разрешиха на кабинета да подготви външен заем  до 3 млрд. лв.

© Надежда Чипева, КапиталНародното събрание даде съгласие правителството да подготви тегленето на външен заем до 3 млрд. лв., с който да се покрие недостигът на средства във Фонда за гарантиране на влоговете за изплащане на гарантираните депозити в останалата без лиценз Корпоративна търговска банка, както и нарасналият дефицит.


С одобреното днес решение правителството получава възможност да подготви и средносрочна програма за емитиране на дълг на международните пазари, която, за разлика от стандартната форма на еднократното издаване на облигации, предлага повече гъвкавост при предлагането на траншове с различни параметри, се посочва в мотивите на проекторешението. 


От 158 присъстващи 117 гласуваха "за", 27 – против, а 14 се въздържаха. Подкрепа за решението дадоха депутатите от ГЕРБ, Рeформаторския блок, Патриотичния фронт, Български демократичен център и АБВ. БСП и "Атака" бяха против, а  ДПС се въздържа. 
Председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова поясни, че днешното решение на парламента ще даде възможност на правителството да започне преговори с банки преди приемането на актуализацията на държавния бюджет, с която се определя размерът на дълга. Правителството няма време да подготви и да изтегли дълга до края на годината, да му дадем още две седмици толеранс, призова тя. Стоянова добави, че след това Министерският съвет ще поиска ратификация от Народното събрание на заема. 


Заместник-председателят на парламентарната група на "Атака" Десислав Чуколов коментира, че децата ще получат дълг за коледа, който те ще трябва да плащат. Емил Димитров от Патриотичния фронт пък изтъкна, че вложителите в КТБ си чакат парите. Йордан Цонев (ДПС) призова да не се спекулира с темата. Предишното правителство няма никаква вина за това, че собственикът на една банка си я окраде, добави той.


Не ми е ясно защо българските данъкоплатци ще плащаме този масраф, коментира Таско Ерменков от "БСП лява България". Социалистът отбеляза, че има и други методи да бъдат осигурени средства за Фонда за гарантиране на влоговете. Левицата предлага да се вземат пари от резервния фонд на управление "Банково" в БНБ. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK