ЕГН-то определя в коя банка гарантираните вложители ще получат парите си от КТБ (коригирана*)

За да не стават опашки, вложителите в КТБ са разпределени между девет различни банки според последната цифра на единния си граждански номер.

© Велко Ангелов, Капитал

За да не стават опашки, вложителите в КТБ са разпределени между девет различни банки според последната цифра на единния си граждански номер.Гарантираните вложители в изгубилата лиценза си Корпоративна търговска банка (КТБ) ще получат парите си в една от девет търговски банки според последната цифра на единния си граждански номер (ЕГН), съобщи Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). 


Юридическите лица ще се обслужват според  последната цифра на ЕИК или БУЛСТАТ 


Например, ако ЕГН на вложителя завършва с цифрата "0",  той ще бъде обслужен във всеки от клоновете на банка ДСК. Ако ЕГН завършва с "1", изплащането на гарантирания влог ще става чрез Обединена българска банка. 


Ето и целия списък:
0 - Банка ДСК ЕАД


1 - Обединена българска банка АД


2 - Юробанк България АД


3 - Райфайзенбанк (България) ЕАД


4 - Алианц Банк България АД


5 - УниКредит Булбанк АД


6 - УниКредит Булбанк АД


7 - Централна кооперативна банка АД


8 - СИБАНК ЕАД


9 - Първа инвестиционна банка АД, включително обслужването на чуждестранните лица


Вложителите на КТБ ще се обслужват от 4 декември, в дните от понеделник до петък в работното време на съответната банка.


От фонда информират, че банките са избрани най-вече според това доколко клоновата им мрежа съвпада с тази на КТБ. Целта е да се избегне струпване на вложители в една финансова институция. 


От началния ден на изплащането – 4 декември 2014 г., всеки вложител в КТБ с гарантиран размер на влога получава достъп до целия размер на подлежащата му на изплащане сума. Вложителят следва да посети офис на определената му обслужваща банка, където представя: за физическите лица - лична карта или документ за самоличност на чуждестранно физическо лице; за юридическите лица – ЕИК или удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ и актуално удостоверение за регистрация, с което се удостоверяват лицата, които управляват и представляват юридическото лице, както и декларация по образец, наличен в банката (в 2 бр.).


Вложителят може да си открие сметка в обслужващата банка и да остави сумата на влог в нея, да нареди превод на сумата по сметка в друга банка или да изтегли парите в брой. Той има срок от 5 години, в който да реши как да се разпореди с парите си.


Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в левове според обменните курсове на БНБ в началния ден на изплащането.


При разпореждане със сумите вложителите следва да имат предвид унифицираната тарифа за таксите за обслужване на вложителите на КТБ, която ще могат да намерят на уебсайта на ФГВБ в секцията за изплащане на влоговете в КТБ. Междубанков превод през БИСЕРА (еднократно) е без такса за вложителите, както и откриването на сметка в съответната обслужваща банка.


Списъците на клоновата мрежа и работното време на банките, които обслужват вложителите на КТБ, ще са публикувани на уебсайта на ФГВБ в секцията за изплащане на влоговете в КТБ. Списъците ще са налични и в клоновата мрежа на обслужващите банки, както на уебсайта на КТБ.


ФГВБ изплаща напълно гарантираните суми на вложителите – български и чуждестранни физически и юридически лица, в размер до 196 000 лв. за един вложител, независимо от броя на сметките му в банката. В тази сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемането на лиценза на КТБ.


Повече информация вложителите в КТБ могат да получат на тел: 0700 144 03 и на уебсайта на ФГВБ: www.dif.bg.


* корекцията е на ФГВБ в таблицата за съответствието между цифрата в ЕГН и името на обслужващата банка. Грешката е техническа. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK