През юни КТБ не е отговаряла на условията за държавна помощ

Димитър Костов

© Юлия Лазарова

Димитър КостовМениджърите на Корпоративна търговска банка (КТБ) не са подготвили предварително планове за действия при ликвидна криза, каквито е трябвало да има. Банката не е отговаряла и на условията, при които може да потърси държавна помощ. Това казва в интервю за "Стандарт" подуправителят на БНБ и шеф на управление "Банково" Димитър Костов. 


"Изглежда акционерът и мениджмънтът са разчитали на факта, че  банката е голяма и БНБ и правителството ще им свършат работата", казва банкерът. 


Той посочва, че има редица неща в практиките и процедурите по текущия банков надзор, които трябва да се преразгледат и ревизират. В същото време уточнява, че "порочните банкови практики, както и финансовите пирамиди, се установяват най-ясно, когато нещата излязат извън контрол". 
Костов не вижда причина за исканията на политици за колективна оставка на управителния съвет на БНБ. "БНБ не се занимава само с надзор на банките. През последните години и месеци функционирането на валутния борд продължи да бъде стабилно, свързаното с него управление на валутните резерви продължи да бъде отлично, платежните системи продължиха да функционират безпроблемно и надеждно, ситемите за регистрация, търговия и сетълмент на държавни ценни книжа функционираха безупречно, производството на статистическа информация и макроикономически анализи и оценки запази както качеството, така и ритмичността си", казва банкерът.


Помолен да коментира идеята за назначаване на чужденец за управител на централната банка, Костов отговаря: "Отдавна съм се убедил, че фактът, че някой се казва Джон, Ханс, Франсоа и т.н. по никакъв начин не гарантира, че той знае, може, иска или пък има волята и куража да свърши някаква работа по разумен начин".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK