Министрите ще обсъдят проектобюджета за 2015 г.

Министрите ще обсъдят проектобюджета за 2015 г.

© Надежда Чипева, КапиталПроектозаконът за държавния бюджет за 2015 г. е тема на днешното извънредно заседание на Министерския съвет. 


Министерството на финансите предлага през 2015 г. дефицитът в бюджета да бъде сведен до 3% от БВП. Очаква се икономическият растеж да бъде 0.8%, а  безработицата да е 11.7%.


Документът предвижда социалните и здравните вноски да се запазят на сегашното им равнище през 2015 г. Не е записана промяна и на минималната работна заплата, която през тази година е 340 лв. На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера обаче е обсъждано увеличението й на две стъпки с по 20 лв. 
В проекта е залегнало запазване на плоския данък, увеличение на данъка върху лихвите по депозитите с 2 пункта до 10 на сто, премахване на необлагаемия минимум и въвеждане на две нови преференции за деца. 


Минималните осигурителни прагове по професии ще бъдат увеличени средно с 4 на сто, ще се повишат и осигуровките за земеделските производители. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK