Всичко освен борда в България е несигурно и неясно, смята Стив Ханке

Всичко освен борда в България е несигурно и неясно, смята Стив Ханке

© Красимир ЮскеселиевВ България само едно нещо е фиксирано и това е валутният борд, всичко останало е несигурно и неясно, каза в лекцията си на тема "Тенденции в световните финанси. Ситуацията в България" проф. Стийв Ханке, който е специален гост на започналия днес в София икономически форум. Той коментира, че като финансов министър Симеон Дянков е бил пасивен и не е предприел нищо за увеличаване на икономическия растеж. "Когато говорим за растеж, то трябва да се предприемат действия - да се намалят бюрократичните режими например, казва Ханке, цитиран от БТА.


Според финансиста, ключ към по-висок икономически растеж е натрупване на по-голям запас от капитал и по-висок ръст на производителността на труда. Така България можела да повиши индекса си за правене на бизнес в икономическите класации и да привлече инвеститори.


В правосъдието е страшно
В областта на правосъдието също трябва да има реформи, защото там е много страшно, добави той. "Всички каши и проблеми, забъркани в България са забъркани от българи и начина да се оправят е да се оправят от българи. ЕС има достатъчно проблеми на гърба си, не вярвам Брюксел да размаха вълшебна пръчица и да оправи нещата в България, добави Ханке.


Забавеното плащане на депозитите от КТБ било провал
Той определи забавено изплащане на депозитите в КТБ като пълен провал, защото е довело до загубата на доверие към банковата система и регулациите. "Регулаторният режим на банковата система трябва да бъде прозрачен и хората трябва да възвърнат доверието си в банките в България, това е много критичен срив на доверие", заяви финансистът. Според него резултатът от фалита на КТБ ще бъде твърде бавното увеличаване на кредитирането. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK