Промените при втората пенсия застрашават капиталовия пазар, предупредиха участници в него

Председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев защити позицията на професионалистите на парламентарната бюджетна комисия, но въпреки това спорната поправка беше одобрена за второ четене.

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев защити позицията на професионалистите на парламентарната бюджетна комисия, но въпреки това спорната поправка беше одобрена за второ четене.В писмо до президента, премиера и Народното събрание шест професионални организации предупреждават, че промените в социалното осигуряване, които допускат пренасочване на пари от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт застрашават капиталовия пазар.


Измененията ще премахнат индивидуалните партиди на осигурените и на практика ще заличат модерния капиталов принцип на функциониране на пенсионната система, ще върнат страната към чисто солидарен модел на пенсионно осигуряване, който не може да реши сложните проблеми, пишат Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България (АДВИБ).


Според тях стъпката е неправилна и ненавременна стъпка и ще донесе повече проблеми, отколкото ще решения, въпросите, свързани с преодоляване на дефицитите в пенсионната система.
"Подобни действия биха подкопали не само съществуването на пенсионната система, но биха поставили под въпрос съществуването и на капиталовия пазар в страната. Под удар ще се окажат и публичните финанси, доколкото пенсионните фондове, като най-големи инвеститори в държавни ценни книжа (ДЦК), няма да имат достатъчен ресурс за инвестиране в инструменти, издадени от българската държава и то не само ДЦК, но и всякакви дългосрочни инвестиционни инструменти, които държавата в партньорство с частния бизнес би могла да издава за финансиране на крупни инфраструктурни проекти", пишат професионалните сдружения.


Те предупреждават, че страната ще бъде върната на път, който вече е изминат и отречен в края на 90-те години като безперспективен и неадекватен. "Ще се унищожи и доверието в капиталовия пазар – нещо, което не се случи дори в условията на глобалната финансова криза и последвалата банкова криза в страната", предупреждават участниците в него. Вторичните трусове, предизвикани от такава политика, ще се отразят на всички институции, опериращи на пазара, ще отблъснат портфейлни и стратегически инвеститори и ще навредят на стабилността на финансовата система, продължава писмото.


Авторите му настояват търсенето на решения да става в условията на диалог, след обстоен анализ на всички аспекти на дейността на пенсионно-осигурителните дружества и управляваните от тях пенсионни фондове, като се отчитат интересите на осигурените лица и инвеститорите на българския капиталов пазар.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 864 Весело

  Тъй тъй )) Ама наистина застрашават капиталовия пазар )))
  Тези Асет Мениджмънт фондове като получат поръчка от НОИ за обратно изкупуване на дяловете как ще продадат акциите, които са вложили в "Нашите фирми"?
  Бих се радвал, ако журналистите от Дневник вземат интервю от управителите на Булброкърс ЕАД и особено от управителите на Алфа Асет Мениджмънт АД )))

 2. 2 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 434 Весело

  Само да не ви скочат от синдикатите да ви бият .....

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  има голям резон в исканията на държавата ,като си гледам справката от частния ми пенсионен фонд ,толкова години вкарвам пари ,а всяка година парите ми намаляват ,върха на сладоледа беше преди 2 години когато сумата ми в известен фонд със звучно немско име ми удържаха 1600 лв от вноските за пенсия абсолютно без причина и без повод ,така ,накрая на годината се получиха 700 лв по малко в партидата ми ,преместих си фонда ,но и в новия пак същото положение ,по добре да ги вземе държавата и да зная ,че пак няма нищо да взема ,ама поне няма да ме крадат разни мошенгули частници ,които си живеят с парите ми като крезове

 4. 4 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Любопитно

  Никой не обича да му вземат кюфтето от чинията... Реват!

  Но като преобразувахте парите на хората в разни ваши си измислени "дялови капитали" които после изчезват и се стопяват, питахте ли ни?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 5. 5 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Накрая изрева и този който цял ден праща едни плямпала по телевизията да говорят за грабеж - едрият капитал.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Ами ГЕРБ го направиха това през 2011г веднъж.Конституционния съд тогава се произнесе,че не е законно.Обаче има нещо което е смущаващо в тези пенсионни фондове.Мисля,че те съществуват от 2000г.не съм сигурен.Спомням си,че когато ГЕРБ национализира професионалните фондове от частните дружества думите му бяха нещо приблизително:Ако миньорите сега трябва да получават пенсия от частните фондове ще трябва да вземат пенсия по 50-100лв.От 1-ви януари 2015 година ситуацията е пак същата.Обаче те и парите в НОИ не стигат,ама там се доплащат пенсиите от държавния бюджет.Доста комплицирана ситуация.

 7. 7 Профил на jimirino
  jimirino
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Някой трябва спешно да разкара Горанов след приемането на бюджета

 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Всичко е ясно като бял ден.
  Финансовият министър не иска да плаща ценните книги които Държавата е дала на Пенсионно Осигурителните Дружества срещу пари от осигуровки на вложителите а вместо това иска да направи дубъл както Дянков направи с Професионалните Фондове и да не плати нищо.
  Ако трябва да се гледа ПОД имат ценни книги и акции в много Държавни дружества и като такива ще запорират имущество защото Държавата е фалирала.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 9. 9 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Добре, да обявят че ще изплащат пенсии на хората. Реално имат тези задължения от 2015 и да не прехвърлят топката на НОИ. Да се разправят със синдикатите и да не ни занимават, защото в началото бяха партия с тях и пренасочваха хора в определени фондове. Партидите са индивидуални и сега ще се види каква е истината. Пенсия от 50 лв. за миньор ще е масовата. Аз съм 100% за, да му мислят политиците.

 10. 10 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1532 Весело

  -Е ето ви "радикални реформи" ! -Аз като ви пиша че цялата работа е да се "усвоят едни пари", вие ми лепите минуси и се кефите, че "нужните реформи" ще ни издърпат от блатото ! -Де е "европейският съюз" да озапти сегашните "демократични и правови действия" на "дясното мнозинство" от "народните партии"?!?!?

 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  [quote#3:"tur671"]ми удържаха 1600 лв от вноските за пенсия [/quote]
  КАК ТАКА? На какво основание?

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нищо няма да се случи, защото хората мразят еднакво и НОИ, и частните фондове. Пък и българинът е латентен, няма да си направи труда да мести пари, които не вярва, че някога ще получава.

 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 915 Весело

  Да не се заблуждаваме.
  Мутрата като тази от фотото са все дръти комунета и ченгета, прегърнали капитализмо навръх 10 ноември. Сеги с големо удоволствие ни бъркат в джебовете, представяйки се за честни частници. Па за назе остава един голем и чепат, накъдето и да се обърнеш...

 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#6:"chicago514"]Ако миньорите сега трябва да получават пенсия от частните фондове ще трябва да вземат пенсия по 50-100лв.От 1-ви януари 2015 година ситуацията е пак същата[/quote]

  Обясни ми как един миньор ще има 100 точки + възраст + стаж от 01.01.2000 година за 14 години и питай някой от НОИ колко вноски има същият и по коя партида къде можеш да я прочетеш защото отговора е от никъде.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 915 Любопитно

  По тази система, се некой роден след 1959г. требе да е зел втора пенсия, ако е бачкал Първа или Втора категория. Има ли някой у форумо, дето да познава такъв човек...

 16. 16 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Рядко съм бил толкова съгласен с правителствено решение, както сега. Хората трябва да могат да избират какво да правят с парите си и къде да бъдат вноските им. Иначе ни закрепостяват към едни частни пенсионни фондове, без да сме наясно какво може да се случи един ден с тях. По този повод си спомням приватизационните фондове, в които хората си даваха приватизационните бонове с надеждата един ден да получат нещо. Подозирам, че срещу пенсионните вноски за втора пенсия един слънчев ден могат да получат същото, което получиха при масовата приватизация.

 17. 17 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1532 Любопитно

  До коментар [#13] от "palav_nik":

  -Абсолютно вярно !! ++++

 18. 18 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Пълен майтап... Едните крадци, искат да вземата парите на другите крадци; щото кацата с меда на първите се поизпразнила..

  Да, майтап - ама на гърба на работещите

 19. 19 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Страхувам се, че големия рев на пенсионните фондове се дължи на факта, че ако много хора решат да си прехвърлят вноските за втора пенсия към НОИ може да лъсне една неприятна истина - че парите ги няма.

 20. 20 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Принципно съм съгласен, че трябва да има 2 и 3 ти осигурителен стълб, и частните пенсионни дружества трябва да съществуват.. Но в ситуиацията, която е в момента, те са едни бледи копия на РМД-тата - смао прибират пари, а нищо не плащат.

  Така , че гражданино ..следовател - изборай - всичкатати надежда да е в държавата, или 1/3 от надеждата да е в Пешо Тариката ..

 21. 21 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 836 Любопитно

  Хипотетично, какво ще се случи, ако частен пенсионен фонд фалира?

 22. 22 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1532 Любопитно

  До коментар [#16] от "teridan":


  [quote#16:"teridan"]Подозирам, че срещу пенсионните вноски за втора пенсия един слънчев ден могат да получат същото, което получиха при масовата приватизация. [/quote]
  -Ами тя цялата система я направиха така, че обикновените хора да пият по една "студена вода" и на принципа, че всички сме прекарани, да си сядаме на задниците, да продължаваме да работим, да "гледаме напред" и разбира се да се "реформираме" според новите условия !

 23. 23 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 915 Любопитно

  Някой пробвал ли е да разбере какви средства са натрупани в неговата лична партида в частните фондове и какъв ще бъде размерът на Втората му пенсия...

 24. 24 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#16] от "teridan":

  аз искам да мога да си прехвърлям парите в какъвто си искам фонд ,ама в чужбина ,там нещата са сигурни и не са като в България ,сигурен съм ,че няма да ми ги откраднат като тук и ще вземам реална пенсия ,а не символична като родителите ми след 43 години стаж и средна пенсия 156 за двамата ,а комшията ми милиционер ,който се е пенсионирал на 46 да взема 700 лв ,тоест 5 пъти повече ,щото е бил верен на партията .

 25. 25 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  [quote#21:"Nelumbo"]Хипотетично, какво ще се случи, ако частен пенсионен фонд фалира? [/quote]

  До коментар [#21] от "Nelumbo":

  Държавния и без да фалира ще ти окраде парите.

 26. 26 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1532 Любопитно

  До коментар [#21] от "Nelumbo":


  [quote#21:"Nelumbo"]Хипотетично, какво ще се случи, ако частен пенсионен фонд фалира? [/quote]
  -Според мен-нищо !!! -Наприм, какво се случи след като "приватизационите фондове", направиха колосални врътки и никой нищо не разбра, как изчезнаха десетки, да не кажа "стотици милиарди" в твърда валута ?!? -Очевидно сега схемата е същата !

 27. 27 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#23] от "palav_nik":

  Всяка година получавам известие от фонда,подробно описани разходи, приходи, лихви, падеж и т.н.

 28. 28 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#14] от "Танас":
  Нищо не мога да ти обясня.Знам какво говорят политиците.Тотю каза,че от от 1 януари 2015 година излизащите в пенсия категориини работници ще получават пенсиите си от частните пенсионни фондове,що така каза не знам.Затова пиша,че ситуацията комплицирана.От една страна в частните пеннсионни фондове има 7 милиарда лева с по висока доходност от българските банки,от друга страна ако от 1-ви януари започнат да плащат пенсии те ще бъдат много ниски.Доста е объркана ситуацията и на това отговор не мога да дам.Можем да разсъждаваме с вас,и да се чудим защо се налага държавата да национализира два пъти парите на частни пенсионни дружества.Всеки човек ще се запита защо става така и къде е грешката.Явно няма смислен отговор за да се стига до такъв батак. 29. 29 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#21] от "Nelumbo":

  Нещо като КТБ, но без гарантирани стотинки. Требе да ти е ясно какво точно означава това.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 30. 30 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#15:"palav_nik"]По тази система, се некой роден след 1959г. требе да е зел втора пенсия, ако е бачкал Първа или Втора категория.[/quote]

  Роден след 1959 година след 31.12.1999 година до сега ще има 14 години трудов стаж като го приравним 3 за 5 години става 23 години и 04 месеца а той е на 55 години и ми обясни как и какво ще получи при 55 + 23, 5 = 78,5 точки а са му нужни 100 !!!
  Не стигат 21 точки или делено на две поне още 11 години трета категория а ако ги има преди 01.01.2000 година те не влизат в Пенсионното Дружество а са солидарно опапани от милиционерите, защото и те кусат от този казан.
  За това се получава така.

  http://www.noi.bg/pensions/grantpensions/475-prp

  https://applications2.nssi.bg/stavapp/

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 31. 31 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#28:"chicago514"]Тотю каза,че от от 1 януари 2015 година излизащите в пенсия категориини работници ще получават пенсиите си от частните пенсионни фондове,що така каза не знам.[/quote]

  Тотюууу да иде при Чичовото да му обясни как да не си опари езикот.
  Цялата галимация е защото няма пари в НОИ а ако ги налеят през косвени и преки данъци всичко ще лъсне като празен тиган на месечина.
  Много от така наречените тежки професии бяха ударно редуцирани още 2000 година и останаха много малко работещи и внасящи а потребяващи без да внасят осигурителна вноска дал Господ към 60 000 милиционери и предполагам още толкова Държавни служители и 30 000 Армия.
  От тях поне половината не заслужават категориен труд а не внасят и стотинка по личните си партиди даже самите министтерства се скатават и понеже ние ги внасяме съм съгласен Държавните лемури в НОИ а другите в Частни фондове и веднага ще изреват, защото няма да има парса в казана за гребане.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 32. 32 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  "Според тях стъпката е неправилна и ненавременна стъпка и ще донесе повече проблеми, отколкото ще решения, въпросите, свързани с преодоляване на дефицитите в пенсионната система."

  На същото мнение съм.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 33. 33 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 915 Любопитно

  [quote#30:"Танас"]Роден след 1959 година след 31.12.1999 година до сега ще има 14 години трудов стаж[/quote]
  Сметките са други.
  Миньор-бачкатор , роден през 59-та година, започнал работа през 77-ма, Първа категория труд, сеги требе да зима две пенсии. Има ли такъв...

 34. 34 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#33:"palav_nik"]Миньор-бачкатор , роден през 59-та година, започнал работа през 77-ма, Първа категория труд, сеги требе да зима две пенсии.[/quote]

  Значи до 01.01.2000 има 23 години първа категория и след това до сега още 14 години та станаха 37 години които приравнен стаж е 61 година и 8 месеца и е интересно :
  Първо как е бачкал 37 години в забоя или е бил на влакчето дето се пенсионираха сума ти партиици от БКП със по 100 години стаж.
  Другото дали след това в ПОД са му внасяли осигуровка защото там е така даваш парата и тогава шор бозата инак не става.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 35. 35 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  До коментар [#3] от "tur671":

  Немой тъй!

  Ти изхождаш от позициите на Малката Правда, докато в матряла иде реч за Голямата Правда.

  Накратко какво иска да ни каже лирическият герой : преди време се дигна джабала, че един фонд го продават на някакви кагебисти под прикритие (явно е бил вече ошушкан) . Та от джабалата стана ясно , че чорбаджията на газетата си го е ползвал като куче - касичка като дотребат пари за некоя далавера и ако дойде нов сайбия ше затвори касичката. Тогава дийла се разсъхна, сега пък нова заплаха - кинтите да идат у държавата.

  Затуй сега са спешили пишурките да пишат ударно матряли за престъпния антипазарен заговор. Има и поддръжка от група либералстващи интелегенти.

 36. 36 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз юни месец казвах, че ГРОБ ще пробва пак да затрие финансовата система. Вече почвам да се съмнявам, че не е само от некомпетентност. Най-добрият начин да убиеш всякаква политическа конкуренция е като върнеш икономиката десетилетия назад. Може да е пустиня, но важното Вождът да е главен камилар...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 37. 37 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#14] от "Танас":

  За тях не се иска 100 точки, а определени години трудов стаж и да са навършили определена възраст. Косвено умножават по-високата категория с коефициент по-голям от 1-ца. Искат 10 години първа и 15- години втора категория. Започва Професионалния фонд да му плаща и като навърши 63 години отива към НОИ, там му се смята нова пенсия и тя се изплаща до като е жив. Само че, сега в тези професионални партиди имат няколко хиляди лева, ако имат и толкова, като го разделиш на 100 месеца поне и получаваш месечната пенсия. Затова е ревът, да минат към НОИ и от там да му се изплаща примерно 200-500 лв., което се явява 10 пъти повече от определената.

 38. 38 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#31] от "Танас":
  Ето го основанието, Тотю този път по случайност е прав.
  Възрастта по чл.68 ал. 1 е 60 -ж и 63-м.
  Право на професионална пенсия
  Чл. 168. (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., бр. 112 от 2004 г., бр. 100 от 2010 г., в сила от
  1.01.2011 г.) (1) От 1 януари 2015 г. осигурените лица в професионален пенсионен фонд
  придобиват право на пенсия за ранно пенсиониране при:
  1. не по-малко от 10 години осигурителен стаж при условията на първа категория труд и възраст 12 години и 6 месеца за жените и 10 години и 6 месеца за мъжете по-ниска от възрастта
  по чл. 68, ал. 1;
  2. не по-малко от 15 години осигурителен стаж при условията на втора категория труд и възраст 7 години и 6 месеца за жените и 5 години и 6 месеца за мъжете по-ниска от възрастта по чл. 68, ал. 1.

 39. 39 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#38] от "stoiank":

  А защо не постна и това дето го пише по долу в табличката дето възрастта скача и стажа !
  Така, че на Тотюууу му пожелавам той да се пенсионира по тези правила.

  ===========
  От 1 януари 2015 г. осигурените лица в професионален пенсионен фонд придобиват право на пенсия за ранно пенсиониране при:

  не по-малко от 10 години осигурителен стаж при условията на първа категория труд и възраст 12 години и 6 месеца за жените и 10 години и 6 месеца за мъжете по-ниска от възрастта по чл. 68, ал. 1 от КСО;
  не по-малко от 15 години осигурителен стаж при условията на втора категория труд и възраст 7 години и 6 месеца за жените и 5 години и 6 месеца за мъжете по-ниска от възрастта по чл. 68, ал. 1. от КСО.
  От 31.12.2015 г. възрастта при първа и втора категория труд се намалява с по 6 месеца от първо число на всяка следваща календарна година спрямо възрастта по чл. 68, ал. 1 от КСО до достигане на 8 години по-ниска възраст за жените и мъжете при първа категория труд и 3 години по-ниска възраст за жените и мъжете при втора категория труд, както е показано в таблицата.

  Година на
  ранно
  пенсиониране
  (ППФ) Възраст Минимален стаж
  (жени и мъже)
  жени мъже
  І-ва кат. труд ІІ-ра кат. труд І-ва кат. труд ІІ-ра кат. труд І-ва кат. труд ІІ-ра кат. труд
  2015 48 г.
  6 м. 53 г.
  6 м. 53 г.
  6 м. 58 г.
  6 м. 10 г. 15 г.
  2016 49 г.
  4 м. 54 г.
  4 м. 54 г.
  4 м. 59 г.
  4 м. 10 г. 15 г.
  2017 50 г.
  2 м. 55 г.
  2 м. 55 г.
  2 м. 60 г.
  2 м. 10 г. 15 г.
  2018 51 г. 56 г. 55 г.8 м. 60 г. 8 м. 10 г. 15 г.
  2019 51 г.
  10 м. 56 г.
  10 м. 56 г.
  2 м. 61 г.
  2 м. 10 г. 15 г.
  2020 52 г. 8 м. 57 г. 8 м. 56 г. 8 м. 61 г. 8 м. 10 г. 15 г.
  2021 53 г.
  2 м. 58 г.
  2 м. 57 г. 62 г. 10 г. 15 г.
  2022 53 г. 8 м. 58 г. 8 м. 57 г. 62 г. 10 г. 15 г.
  2023 54 г.
  2 м. 59 г.
  2 м. 57 г. 62 г. 10 г. 15 г.
  2024 54 г. 8 м. 59 г. 8 м. 57 г. 62 г. 10 г. 15 г.
  2025 55 г. 60 г. 57 г. 62 г. 10 г. 15 г.

  http://www.noi.bg/pensions/grantpensions/475-prp

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 40. 40 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#39] от "Танас":

  Искаш да кажеш, че никой няма да може да се пенсионира при този вариант ли? Тоест ще е нулева година. Не мога да разбера какво казваш. Според мен ще се пенсионират хората, но просто ако им остава сега една година за пенсия, ще работят две и така. Макар че у нас нищо не е сигурно, но чак никой да не се пенсионира не си прав. Просто се отмества с 6 месеца матрицата.

 41. 41 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#40] от "stoiank":
  Не знам но за сега все още това е действащ закон след като го гласуват в пленарна зала тогава ще се избени но май стопират възрастта а увеличават стажа и става манджа с грозде.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 42. 42 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1124 Весело

  До коментар [#41] от "Танас":

  О да, това новото е абсурд. Но кой изобщо мисли при тях. Може ли след 15.12 да гласуваш закон и то за пенсии който влиза от 01.01. Тези са уникални идиоти, а и не може да схване Бойко какво му обясняват и се решава на крак. Сигурен съм, че на този вой от неделя за фондовете никой не му каза, че има Професионални и Универсални и са съвсем различни като идеология. Няма нищо, сега сме в началото на хаоса нали Тотю е консултант!!!!

 43. 43 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 499 Неутрално

  [quote#3:"tur671"]има голям резон в исканията на държавата ,като си гледам справката от частния ми пенсионен фонд ,толкова години вкарвам пари ,а всяка година парите ми намаляват ,върха на сладоледа беше преди 2 години когато сумата ми в известен фонд със звучно немско име ми удържаха 1600 лв от вноските за пенсия абсолютно без причина и без повод ,така ,накрая на годината се получиха 700 лв по малко в партидата ми ,преместих си фонда ,но и в новия пак същото положение ,по добре да ги вземе държавата и да зная ,че пак няма нищо да взема ,ама поне няма да ме крадат разни мошенгули частници ,които си живеят с парите ми като крезове [/quote]

  Тези с немското име са немци колкото шапката ми е немска - 100%-ов ДС ченгесарски конгломерат, създаден да точи....както всички останали де....ровнете малко из нета и бързо се вижда кой кой е....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK