Совалки в парламента за промените в пенсионното осигуряване

Финансовият министър Владислав Горанов, който, както се разбра, е автор на идеята, дойде да я защити пред коалиционните партньори, придружаван от вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова. Вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин, отговорен за пенсионната реформа, не е забелязан да участва в консултациите. 

© Анелия Николова

Финансовият министър Владислав Горанов, който, както се разбра, е автор на идеята, дойде да я защити пред коалиционните партньори, придружаван от вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова. Вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин, отговорен за пенсионната реформа, не е забелязан да участва в консултациите. От сутринта в парламента вървят совалки за спорните промени в пенсионното осигуряване, одобрени вчера в бюджетната комисия. 


Депутати от Реформаторския блок, който не подкрепя измененията, се срещнаха днес с представители на работодателски организации - по информация на БНР само с  Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българската търговско-промишлена палата, които не подкрепят измененията. След това Реформаторите разговаряха и с представители  на пенсионните фондове, които също са против. 


По-късно в Народното събрание дойдоха вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова и финансовият министър Владислав Горанов, които заедно с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (и тримата от ГЕРБ) провеждат среща с коалиционните си партньори от Реформаторския блок.   
По-рано през деня пък представители на синдикатите разговаряха с Патриотичния фронт, чиито депутати, както и ДПС, вчера подкрепиха в комисията измененията. 


Промяната, обявена изненадващо в неделя след среща на премиера Бойко Борисов със синдикатите, предвижда сегашното задължително осигуряване в частните пенсионни фондове да стане доброволно, а всеки осигурен при встъпването на пазара на труда да може да избира дали да се осигурява и в частен фонд или само в държавния. Родените след 1959 г., които в последните 15 години превеждат по 5% от вноската си в частните фондове, пък ще могат да я прехвърлят еднократно в държавното обществено осигуряване. 


Работодателските съюзи и представителите на капиталовия пазар са против промяната, която засяга близо 8 млрд. лв., управлявани от частните фондове. Промяната е предложена от финансовия министър Горанов и се подкрепя от синдикатите. ГЕРБ я мотивира с необходимостта осигурените да имат по-голяма свобода и възможности за избор. Според експертите Йордан Христосков и Иван Нейков, които са авторите на пенсионния модел, държавният и частните фондове не трябва да се противопоставят, защото идеята е да се допълват и да съществуват заедно. Пенсионните фондове пък предупреждават, че са основните купувачи на държавни ценни книжа и ако им бъде отнет финансов ресурс, държавата ще изгуби стабилен източник на средства.  

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Боко за втори път се опитва да национализира пенсионните фондове. Това още веднъж идва да докаже, че може и да не е комунист по убеждения, но си остава комунист по манталитет.

 2. 2 Профил на georgigv
  georgigv
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Владко нещо се из... пусна. Много намирисва тая промяна, определено не е продиктувана от здравна икономическа логика (каквато съм сигурен, че не му липсва).

  Дали за да спасяват НОИ от фалит, дали за да посегнат на частните фондове... КОЙ, КОЙ поръча промените?!

 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Аз съм категорично против тази схема!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1140 Гневно

  Горанов, КОЙ ти наложи промяната?
  КОЙ протяга ръка към пенсионните фондове!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 5. 5 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Май Горанов и Пеевски наскоро на по-тихо място са хапнали. Гербаджии, срам за вас, ако защитавате този пладнешки обир.

 6. 6 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ако тази промяна влезе в сила, това ще е погубно за България в дългосрочен план. Вместо реформа в здравеопазването и съдебната система, ще се бута реформа, която работи и е вече с 15 години история. Изключително контрапродуктивно и ясен знак, че новото правителство не искат да счупи статуквото, а да го засили!

 7. 7 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  МенТа, като шеф на комисията по бюджет и финанси, много искаше да задължи със закон БНБ да спасява фалирали разбирай - ограбени банки, но не й се получи. Сега прокарва опит за грабеж на частните пенсионни фондове. Дали пък вече няма да успее? Грабителските мераци на кака МенТа само в рамките на 1 месец станаха симптоматични. Изобщо Гроб където видят събрани частни пари на куп, бързо измислят начин да турят ръка върху тях. Никой ли вече не помни онези 1млрд лв от НЗОК, които Дянков гепи, за да си закърпи бюджета?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 8. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Вчера в един български филм семейство с умствен капацитет на синдикални лидери, реши да инвестира откраднати 80 хил. лв. в хазарт - в казино.
  Това сега се опитва да направи държавата. Да изпука спестени пари днес, вместо да се труди всекидневно за да се увеличават натрупаните и посрещат разумни разходи. Защото "богат е не този, който има много, а този който има достатъчно".

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6741 Неутрално

  Не трябва да я допускат този вид промяна на пенсионните фондове.

 10. 10 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И нещо никак не ми се вързват приказките на Радан за остро несъгласие на РБ във вид на въздържали се в комисия. С това гласуване въздържали се, пуснахте разбойническия законопроект в зала, пък сега тепърва се кълнете, че ще гласувате против. Аако вашето на РБ против в зала не спре този грабеж, ще ви считам солидарно отговорни за него! Защото изобщо го допуснахте да бъде гласувано в НС!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 11. 11 Профил на kiril_chukanov
  kiril_chukanov
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Съмнителни моменти при частните пенсионни фондове има (пък в НОИ всичко е цвете), но те в никакъв случай не могат да бъдат аргумент в полза на планираната национализация. Да принуждаваш млади хора веднага и еднократно да решават какво да правят с осигуровките си е политика, родееща се с престъпни практики от близкото минало. Представлява и подигравка с принципа за свобода на избора. Мимикрия на пазарно стопанство.
  Плоска схема за ударно вкарване на пари в държавата и замитане под килима на досадните въпроси за загубите, причинени от случая с КТБ, който явно не трябва да се разследва. Всичко било много демократично и свободно, а сега пък совалки. Защо така, министър Горанов?

 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  ГЕРБ преди откраднаха 1.7 млрд. лв от Здравната каса, сега хвърлиха око на осигуровките от частните пенсионни фондове.
  Как да имаме висок рейтинг??
  Разсипаха бизнеса.
  ГЕРБ отново са на власт и започнаха катаклизмите - намаляват ни рейтинги спредовете по ODS-ите скачат и т.н.

 13. 13 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#1:"TPOTOAP"]Боко за втори път се опитва да национализира пенсионните фондове.[/quote]

  Как точно даването на ПРАВО НА ИЗБОР, къде да си вкарват парите хората е национализация?!?! Как точно това е в ущърб на осигуряващите се?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 14. 14 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Пред престъпната простотия, всеки разум е безполезен. Ние продължаваме да сме безпомощни свидетели на нещо почти невероятно - преднамереното срутване на една държава, по всички линии: образование, здравеопазване, осигуряване, отбрана, правоохранителна дейност, правораздаване, социална система, култура, етнизация, религиозно разделение, изобщо всичко, което си помислите. Въпросът вече не е дори за прокуратурата. Време е за трибунал.

 15. 15 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Споко. Фондовете ще цакат където трябва и няма да им закачат лапачката.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Като приберат парите и ги опукат , осигурените ще пият по една студена вода.В частните фондове партидите са лични и се унаследяват, а в НОИ всичко отива в кюпа.

 17. 17 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Оставка бе, Горанов!

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 18. 18 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "По-рано през деня пък представители на синдикатите разговаряха с Патриотичния фронт, чиито депутати, както и ДПС, вчера подкрепиха в комисията измененията."

  Кой? Кой? Кой твърдеше, че БОСТАНа не управлява??

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  [quote#7:"Скакауец"]Грабителските мераци на кака МенТа само в рамките на 1 месец станаха симптоматични[/quote]
  [quote#4:"virtual brain"]Горанов, КОЙ ти наложи промяната? [/quote]
  Менда няма мераци. Правилен въпрос. Те са нечии марионетки. Просто не са достатъчно тъпи, за да стигат непрекъснато до негодни решения. Някой им пее на ушенцето, но певецът ТОЙ едва ли е "онзи" КОЙ. Работата ще да е намерение не на дебел КОЙ, а по-дебела, със стратегически за България последствия.

 20. 20 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#16:"Трябва съдебна реформа"]Като приберат парите и ги опукат , осигурените ще пият по една студена вода.В частните фондове партидите са лични и се унаследяват, а в НОИ всичко отива в кюпа.[/quote]

  Добре, теб като не ти изнася, някой да те ЗАДЪЛЖАВА да си вкарваш парите в НОИ? Заварените случаи си остават, новите случаи имат една календарна година да решат. Как точно твоя интерес е нарушен?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 21. 21 Профил на eddhunter
  eddhunter
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Добре де, защо не видят как е направено примерно в Германия и не го направят същото. В Германия задължително си плащаш държавната пенсионна осигуровка, и пожелание, ако искаш може да внесеш и допълнителна, по-малка сума в някакъв частен пенсионен фонд.
  После като се пенсионираш, получаваш пенсия и от двете места, ако разбира се частния фонд не е фалирал. Частния фонд не е изключено да фалира - рисково инвестране, бонуси и големи заплати за шефовете, някой с мустак може да го източи и т.н.

 22. 22 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Пенсионните фондове пък предупреждават, че са основните купувачи на държавни ценни книжа и ако им бъде отнет финансов ресурс, държавата ще изгуби стабилен източник на средства."

  Че нали за това е цялата схема, със същите пари да се запълват дупки в бюджета, но да не се броят за дълг, за да не го връщат. Пък как ще ги връщат, да му мислят онези, които ще трябва да плащат пенсиите след години.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 23. 23 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Трябва да разберете едно, че освен врещенето което се отдава на разни хора, има и далеч по-софистикейтид методи. Давам пример: 2ма искат от теб взаимноизключващи се неща. Въпроса е какво правиш ти в ролята си да намериш консенсуса и решението. Единия начин е да започнеш да врещиш срещу 2мата и така всеки се настройва против всеки и консенсус и решение няма да има. По-хитрия начин обаче е съвсем друг, привидно се съгласяваш с исканията на един от 2мата, и даваш възможност тези 2мата сами да се разберат и сами да си направят компромиса. След като тези 2мата се изпокарат, тогава излизаш отпред и чак тогава изказваш своята позиция, която към тоя момент трябва да е съобразена и с 2те позиции, и тези 2мата да видят в нея разумния компромис. Хем постигаш своето, хем не се занимаваш да врещиш ти лично, хем излизаш като консенсусна и диалогична фигура. Този трик е толкова лесен и стар, но явно не всички го владеят. Герб и ББ обаче го владеят и сега ви гледат сеира, да се поизпокарате още малко, да разберете че сами не може да постигнете нищо, и да дойде след някой друг ден и да ви реши караницата. На вашето работно място, вашия мениджър най-вероятно ви пробутва този номер нон стоп. Стига сте скачали така първосигнално. Когато искаш нещо, трябва да имаш тактика и стратегия за постигане на целта, а това да врещиш без тактика и стратегия е роля за глупаците..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 24. 24 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "TPOTOAP":


  До коментар [#2] от "georgigv":


  До коментар [#4] от "virtual brain":


  До коментар [#3] от "today ":

  След като пенсионните фондове съборат вноските на категорийните работници, защо те не изплащат техните пенсии (или поне част от тях съобразно годините, за които хората са се осигурявали в чатен фонд), а чакат НОИ и държавата да плаща пенсиите? Нали правителството на Костов беше дало срок до 2007/2008 година фондовете да започнат плащането на пенсиите.

 25. 25 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Владко се оказва добър ученик на Дянков ама по страхлив.Тези 7 милиарда му трябват на Владко да закърпи бюджета.Като няма икономика вземаш спестяванията на хората и си решаваш проблема за една година напред.После ли?После ши видим бе.

 26. 26 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Не мога да разбера така наречения икономически екип на ГЕРБ от простотия и некадърност ли ги правят подобни издънки или по убеждение, че трябва по стар навик да опоскат всичко до което се докопат. Но и в двата варианта БъБъ ако не ги е разбрал що за стока са, значи е с тях.

 27. 27 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1850 Любопитно

  До коментар [#12] от "stenli1":


  [quote#12:"stenli1"]Как да имаме висок рейтинг??
  Разсипаха бизнеса.[/quote]
  И от кога комунетата се загрижихте за бизнеса...то вярно, че откраднахте и приватизирахте цялата икономика и бизнеса в голямата си част е червен...и за това сме на този хал...знаете само да крадете и източвате държавата...
  Та да попитам...къде са вноските в частните фондове на работещите 1 и 2 категория и защо не са почнали да ги изплащат като трбваше още преди година да почнат...и тях ли приватизирахте?

 28. 28 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#24] от "ivanalex2":

  За 15 години (в най-добрия случай) какво искаш да изплащат? По 500 лева пенсии ли?

 29. 29 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 859 Весело

  Совалката в парламента вече си има име - "Чаланджър".

 30. 30 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#13:"Некъф ужас, некъф ат"]
  Как точно даването на ПРАВО НА ИЗБОР, къде да си вкарват парите хората е национализация?!?! Как точно това е в ущърб на осигуряващите се?[/quote]
  Използвам коментара ви, за да обявя че май форумът полуде.
  Така ясно е записано, че както във всяка европейска страна задължителните вноски отиват във солидарния носител НОИ, а по желание всеки може да се осигури във частен фонд допълнително. Сложте си очилата колеги. Не е за вярване, как погрешно тълкувате поправката на една грабителска схема от костово време. Как е възможно да приемате че един гражданин е ЗАДЪЛЖЕН да внася 5% от задължителната осигурителна вноска към частен фонд. Или бързо забравихте КТБ, или как по времето на Орешарски фонда Доверие щеше за малко да бъде "прибран" от руска офшорка?!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 31. 31 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1850 Любопитно

  До коментар [#16] от "Трябва съдебна реформа":


  [quote#16:"Трябва съдебна реформа"]Като приберат парите и ги опукат , осигурените ще пият по една студена вода.[/quote]
  Да те питам и теб...как лично твоите вноски ще ги вземат...всеки си взема решение сам за себе си...или си решила да ги дадеш на НОИ?

 32. 32 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 390 Неутрално

  "както и ДПС, вчера подкрепиха в комисията измененията. "
  В различни статии в една и съща медия гласуването на ДПС в комисия, се представя по различен начин. В крайна сметка как са гласували ДПС? И къде е Йордан Цонев?

 33. 33 Профил на ypa
  ypa
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Да припомним, че последния кредитен рейтинг на България беше "боклук" с перспектива "стабилен". Кофти момент сте си избрали, господа управляващи. При този рейтинг и тази емиграция няма как да ни убедите, че можете да изплащате нормални пенсии. Нито сега, нито в бъдеще. Далеч по-почтенно е да си признаете, че ви трябват едни пари, че знаете в кое чекмедже са и че имате намерение да си ги вземете. Всичко друго е ала-бала.

 34. 34 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 901 Неутрално

  ако не направят реформите скоро време накрая ще останем без никаква пенсионна система

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 35. 35 Профил на violetyr
  violetyr
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#27] от "BGman1":

  Отговорът на въпроса ти е в едно решение на Конституционния съд от 2011 г., относно решение на правителството на Б. Борисов да преведе едни 100 милиона лева от професионалните фондове (тези на работещите 1 и 2 категория) в НОИ.
  Тогава "чопнаха" само 100 милиона, а сега искат "само" няколко милиарда.

 36. 36 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 859 Неутрално

  От житейски опит съм се убедил, че няма нещо, което да е хубаво и задължително. Ако е хубаво, човек сам би го избрал, ако е задължително, то е защото е неизгодно и лошо за човека. Не виждам какъв е проблемът на противниците на решението за свобода на избора къде да се внасят осигуровките. В края на краищата никой не им забранява да продължат да се осигуряват в частни пенсионни фондове по същия начин, както са го правили досега. Само че в частните фондове имат норма от 25 % от парите им за управление на фонда. Т. е. парите им се стопяват. Да не говорим за съмненията ми, че във пенсионните фондове отдавна парите ги няма, а това са около 8 млрд. лева - т. е. един ден може да осъмнем с нова КТБ, но с двойно по-голяма финансова дупка.

 37. 37 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#21] от "eddhunter":

  То и у нас приетият модел е като в Германия, но само с разликата, че и осигуряването в допълнителният 2-ри стълб/частните пенсионни фондове/ е задължителен за родените след 1959 година.

 38. 38 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако държавата беше по-добър стопанин от частника, нямаше да оцелее нито един частник. Същото се отнася и за НОИ. Те са привърженици на стария модел, който изключва финансиране на пенсията и от капиталовия пазар.
  Да не говорим, че такива огромно промени в пенсионното осигуряване не могат да се извършват от днеска за утре без задълбочено обсъждане от цялото общество. На мене това ми пролича на димка зад която нещо друго се прикрива. После ще се откажат да пипат пенсионния модел, но другата сметка вече ще им е излязла. Най-вероятното е, да се хаби време и енергия да се гонят вятърни мелници, докато кредитът на доверие на правителството бъде изразходван без нищо да се реформира.

 39. 39 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Пълни глупости и преливане от пусто в празно . Борбата е за едни пари , които не достигат да задоволят всички лакомници . Има една система , която действа години наред и докато безработицата не стана давеща и пресъхна поточето , което пълнеше пенсионната каца , всичко беше наред . Е , възстановете потока , напълнете кацата и ако има друг проблем , освен парите , решавайте го . Но каквито и реформи да се правят , ефекта ще е нулев , ако не доведат до увеличение на отчисленията за НОИ. А това става само с увеличение процента на отчисленията или увеличение броя на лицата , осигуряващите се . Увеличението на стажа и възрастта не води до увеличение на приходите, други няма да могат да работят и да се осигуряват . Просто ще остаряват като БЕЗРАБОТНИ . Което означава , че трябват нови работни места .

 40. 40 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  До коментар [#31] от "BGman1":

  Ти мен не ме давай за пример.Синдикатите ще натиснат работниците ,а министрите-администрацията.

 41. 41 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 859 Неутрално

  [quote#38:"bawarec"]Ако държавата беше по-добър стопанин от частника, нямаше да оцелее нито един частник. [/quote]
  Ако частника е толкова добър стопанин да го покаже и хората сами ще вкарат парите си в частен пенсионен фонд, без да е необходимо да го правим по задължение. Самия факт, че в момента се прави принудително никак не говори за добро "стопанисване".

 42. 42 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 605 Неутрално

  След като парите на КТБ бяха откраднати, идва ред на частните осигурителни фондове... Интересно ще е каква ще е следващата стъпка за намиране на пари за "олигарсите" близко до властта!!!

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 43. 43 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 783 Весело

  [quote#1:"TPOTOAP"]че може и да не е комунист по убеждения, но си остава комунист по манталитет. [/quote]

  Убежденията не падат от небето , а са резултат на мисълта . Манталитета е начин на мислене . Та ???

 44. 44 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 469 Неутрално

  МенТа се плючеше сутринта по една телевизия и НИЩО смислено не каза само мантрата за избора - ами моя избор е 0 кръгла нула % в НЗОК и НОЙ ама ниКОЙ не ми дава избор!

  www.soundcloud.com/x2805
 45. 45 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#36:"teridan"]
  Не виждам какъв е проблемът на противниците на решението за свобода на избора къде да се внасят осигуровките. В края на краищата никой не им забранява да продължат да се осигуряват в частни пенсионни фондове по същия начин, както са го правили досега. Само че в частните фондове имат норма от 25 % от парите им за управление на фонда. Т. е. парите им се стопяват. Да не говорим за съмненията ми, че във пенсионните фондове отдавна парите ги няма, а това са около 8 млрд. лева - т. е. един ден може да осъмнем с нова КТБ, но с двойно по-голяма финансова дупка.
  [/quote]
  Проблемът за мен е че с тази промяна май се настъпиха тежко интересите на КОЙ и сие. Защото е ясно(независимо какви опорни точки се лансират тук), че особено след КТБ пладнешкия грабеж, почти всеки втори българин ще си изнесе парите от Частните фондове. Става въпрос за онези 5%, които той по волята на Костов от преди 15 години внася задължително в някой от деветте ЧОФ.
  Кой разбрал, разбрал. Знаеше се че трудно ще се наруши комфорта на пиявиците на тоя народ. На някои явно им харесва да ги правят на будали.
  Живи и здрави!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 46. 46 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 859 Неутрално

  [quote#42:"plamen1967"]Интересно ще е каква ще е следващата стъпка за намиране на пари за "олигарсите" близко до властта!!![/quote]
  Мога да ти подскажа една идея - ще направят нови задължителни застраховки - на първо време за недвижими имоти. Ще мотивират решението с природните бедствия и необходимостта някой да покрива щетите. Ще принудят хората да внасят огромни суми в застрахователните компании на "наши хора". А когато се наложи да се плаща застрахователна премия това ще се случва след като потърпевшия трябва да води дело срещу застрахователната компания или ще му плащат нещо по някаква смешна застрахователна оценка.

 47. 47 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Няма ли да има протести? Възможно ли е тази кражба за поколения напред да мине просто така?

 48. 48 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#37:"desen"], но само с разликата, че и осигуряването в допълнителният 2-ри стълб/частните пенсионни фондове/ е задължителен за родените след 1959 година. [/quote]
  Е, та именно този факт е ПРЕСТЪПЕН. Или да бяха увеличили % на вноската към НОИ, или какво...дай да ги задължим тия баламурници да хранят наши хора? Та 5% никак не е малко да влиза в касите на тия от около два милиона работещи. Ежемесечно!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 49. 49 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 859 Любопитно

  [quote#38:"bawarec"]Ако държавата беше по-добър стопанин от частника, нямаше да оцелее нито един частник. [/quote]
  Като вкараха частници в Софийска вода, електроразпределението и топлоразпределението стопанисването да не стана по-добро. По-скъпо стана, многократно, ама по-добро - много се съмнявам.

 50. 50 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#28] от "TPOTOAP":

  Не, ако човек се е осигурявал 30 години, от които 15 в частен и 15 в държавен фонд, би трябвало и частният, и държавният фонд да му изплащат пенсия според годините, в които се е осигурявал, а не частният да дава на държавния каквото има, а държавния да покрива всичко останало.

 51. 51 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 859 Весело

  [quote#47:"TPOTOAP"]Няма ли да има протести? Възможно ли е тази кражба за поколения напред да мине просто така?[/quote]
  Малко е късно за протести срещу задължителното пенсионно осигуряване в частни фондове. Времето за протести беше преди 10-тина години по времето на Костов. Но да може да направим един протест пред къщата му в Драгалевци.

 52. 52 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#13] от "Некъф ужас, некъф ат":

  къде го правото на избор веднага ги изкарвам от държавата малкото си пари.... и отиват в частни фондове ама НЯМАМ /нито ти/ право на избор!

  www.soundcloud.com/x2805
 53. 53 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#40] от "Трябва съдебна реформа":


  [quote#40:"Трябва съдебна реформа"]Ти мен не ме давай за пример[/quote]
  Не съм те дал за пример а те питах как теб лично ще те накарат...защо трябва да плачеш за другите като всеки сам си взема решението...защо като демократ не искаш да имат право на избор...просто питах...знам, че теб лично не те интересува защото си преди 1960г...впрочем и мен...

 54. 54 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#52:"x2805"]къде го правото на избор[/quote]

  Значи сега е по-добре, щото пък избор изобщо няма - щеш не щеш вкарваш и в частен фонд. А тези, които предпочитат да вкарат в държавата вместо във фонда на Ковачки, те що да нямат право на избор? Ти като искаш пак си храни Ковачки

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 55. 55 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#20] от "Некъф ужас, некъф ат":

  още един инструмент на властта да задължава. Ти внеси тук, иначе ще бъдеш разкостен.

 56. 56 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#48] от "Кремена":

  Както вече написах в друг мой коментар - има си КФН с избран от ГЕРБ председател СМавродиев, която трябва да контролира и ЧПФондове.
  'За' съм тези отчисления да не са задължителни, а доброволни, тъй като са рискови. Но исканата промяна не е в тази посока и изисква обществен, експертен и политически дебат, защото касае тези 2 милиона работещи и ЛИЧНИТЕ ИМ ПАРИ.

 57. 57 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#55:"ungeheuer"]Ти внеси тук, иначе ще бъдеш разкостен.[/quote]

  Извинявай, но това си е чиста проба свободно съчинение.

  И пак питам, при положение, че правото на избор ще бъде дадено на всеки осигуряващ се, каква е драмата?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 58. 58 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ейй, дойдоха пак на власт и глупостите тръгнаха отново с пълна сила. направо не е за вярване тези гербери как ги бълват всеки ден, нови и нови простотии. Яд ме е, че българите отново гласуваха за тези откровено некадърни и крадливи п;артийци. Добре, че е РБ, за да има някакъв коректив, че "опозицията" от БСП и ДПС лесно се навива на далаверите. В поредно НС няма работа в посока да оправим, да подредим добре нещата, а се работи да откраднем и да изхарчим повече, а хората и системата кучета ги яли.

 59. 59 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#54] от "Некъф ужас, некъф ат":

  АМИ мога да си избера частния фонд а не мога да избера да избягам от НЗОК и НОЙ нали?
  Аз не храня ковачки ХИЧ...
  Ти ако го храниш говори за себе си! ПРаво на избо на Мента глупостите...

  www.soundcloud.com/x2805
 60. 60 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#59:"x2805"]Ти ако го храниш говори за себе си! ПРаво на избо на Мента глупостите...[/quote]

  Значи като можеш да избираш само м/у частни фондове е ОК, като можеш да избираш м/у тях и НОИ не е ОК? И защо точно не е ОК, ти нали пак ще си останеш, където си си избрал сега. Кое точно те притеснява за твоите си пари?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 61. 61 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 442 Неутрално

  От държавен монопол, по-страшно е единствено частен монопол.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 62. 62 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 783 Неутрално

  По време на предизборната агитация , герберите проповядваха , че бъдещо управление на Герб, ще протече както и при първия кабинет на Простия . Поради което БСП предупреждаваха избирателите - Ще получите от същото , но в повече . Е, повечето се очертава . При първото управление бяха цунати 1,2млрд от Касата и 200 млн от първата промяна в пенсионната система . Демек сега същото . Но в повече - частните фондове имат около 7-8 млрд. С които могат да се замрежат доста дупки в бюджетния чорап .

 63. 63 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 783 Неутрално

  [quote#38:"bawarec"] Най-вероятното е, да се хаби време и енергия да се гонят вятърни мелници, докато кредитът на доверие на правителството бъде изразходван без нищо да се реформира. [/quote]

  Как се сети !!! Е , остава да събудиш и ранобудните . Ама е късничко - Радановци и патриоти станаха като кърлежи - не падат от хранилката . Което не означава , че азбукарите не са в този кюп .

 64. 64 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 783 Неутрално

  [quote#16:"Трябва съдебна реформа"].В частните фондове партидите са лични и се унаследяват, а в НОИ всичко отива в кюпа. [/quote]

  С тази малка разлика , че от НОИ можеш да получаваш пенсия дори и сто години , ако живееш до сто и шестдесет . Примерно . Докато от частния фонд можеш да получаваш пенсия докато ти свършат парите в партидата . Пак може и сто години - ако получаваш по един лев на месец. Но могат да свършат и за пет години . Ти си решаваш . Вярно е и друго - може да умреш и три години или една след пенсиониране . Тогава вноските ти остават в НОИ. В полза на колегите пенсионери .

 65. 65 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 783 Неутрално

  [quote#58:"primaxm"]Добре, че е РБ, за да има някакъв коректив, че "опозицията" от БСП и ДПС лесно се навива на далаверите. [/quote]

  Глупостите са по хората . ДПС и радановците гласуват заедно . Не го ли виждаш ?

 66. 66 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  не само, че не трябва да се прехвърлят вноски към държавната пенсионна система, а последната трябва да се закрие.
  солидарният модел е класическа пирамида - плаща на първите вложители с парите на новите с тази разлика, че набирането на нови вложители е законно и задължително. ако не беше държавна, солидарната пенсионна схема щеше да бъде обявена за измамна схема тип пирамида, а собствениците и да са за затвора.

  Истината ни прави свободни.
 67. 67 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  До коментар [#53] от "BGman1":

  Meн не ме засяга, аз взех 2000лв. годишна пенсия и сега се чудя на кои острои да отида за Коледа.

 68. 68 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1850 Весело

  До коментар [#67] от "Трябва съдебна реформа":


  [quote#67:"Трябва съдебна реформа"]аз взех 2000лв. годишна пенсия и сега се чудя на кои острои да отида за Коледа. [/quote]
  Я пак...с 2000 ГОДИШНА ПЕНСИЯ...и до центъра на София няма да стигнеш...

 69. 69 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2939 Весело

  До коментар [#68] от "BGman1":
  +++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK