В отчет БНБ обяснява срива на КТБ с публичното говорене по неин адрес

Членовете на ръководството на БНБ от ляво на дясно - управителят Иван Искров, изпълняващата длъжността шеф на "Банков надзор" Нели Кордовска, Димитър Костов, Калин Христов и Боряна Пенчева (в дъното).

© Анелия Николова

Членовете на ръководството на БНБ от ляво на дясно - управителят Иван Искров, изпълняващата длъжността шеф на "Банков надзор" Нели Кордовска, Димитър Костов, Калин Христов и Боряна Пенчева (в дъното).През втората половина на юни се наблюдаваше изтегляне на депозити от Корпоративна търговска банка (КТБ), породено вследствие на публично разпространявана информация, създаваща съмнения в качеството на кредитния портфейл на тази банка. Това обяснение за срива на финасовата институция, поставена под специален надзор на 20 юни, се съдържа в отчета на Българската народна банка за първото шестмесечие на 2014 г., публикуван днес.


В него липсват направените от БНБ през втората половина на годината констатации за заеми, отпускани на свързани лица, за увеличението на капитала с кредити, отпуснати от самата банка, и за подправените отчети. 


В отчета на БНБ се казва, че приоритет на банковия надзор през първото шестмесечие, както и преди това, са били надзорните прегледи и оценки на отделните банки, извършвани чрез дистанционните наблюдения и общо осем инспекции на място. 
Между януари и юни надзорът е установил 29 формални нарушения на нормативната уредба за бан-
ките и е предложил 102 препоръки към банковите ръководства за подобряване на различни банкови дейности. На три местни банки са отправени предписания и препоръки за подобряване управлението на рисковете, както и представяне на планове и ангажименти за отстраняване на слабостите.


Основната част от констатираните нарушения от банковия надзор, чийто ръководител Цветан Гунев е отстранен и обвинен за престъпление по служба заради казуса с КТБ, са били свързани с неправилно определяне и измерване на риска по рискови експозиции.


В документа, изготвен в централната банка, се посочва, че ликвидният проблем на КТБ се е прехвърлил и върху дъщерната й банка "Виктория", а след това и върху други банки. Процесът бе прекратен в началото на юли в резултат от значителните ликвидни буфери в системата, предприетите мерки от 
страна на БНБ и правителството, както и благодарение на бързата реакция на Европейската комисия, с която правителството своевременно договори рамка за ликвидна подкрепа, се казва в доклада. Обяснението за това, че самата КТБ не е била подкрепена, се съдържа в напомнянето, че "съгласно нормативните изисквания на ЕК ликвидна подкрепа може да се предоставя само на платежоспособни и жизнеспособни банки". 


БНБ отчита, че след предприетите мерки доверието в банковата система се е стабилизирало, притокът на депозити се е възобновил и нивото на депозити още в края на третото тримесечие се е повишило в сравнение с края на май. Банковата система успя да подобри показателите си за ликвидност, да съхрани капиталовите си буфери и да продължи без затруднения да изпълнява ролята си на финансов посредник в икономиката, се казва в доклада. 


Централната банка уверява, че през първата половина на 2014 г. е водила активен диалог с институциите, ангажирани с борбата срещу финансовите измами и трансграничните престъпления. На организирано обучение за банкови служители експерти на БНБ дори са представили новите стандарти и техники, прилагани в условията на свободно движение на капитали, чрез които могат ефективно да се идентифицират нежелани или недопустими от законодателството трансакции.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Кайш, "дума дупка не прави, само прави КТБедствие", хм?
  А от кого зависеше с други думи - и дела - да не се стига дотам, хм? Ало, Искров, чуваме ли се, хм-хм?

  Толкова много въпроси, а толкова малко... образувани досъдебни производства (тук трябваше да има "му-а-ха-ха", обаче нещо не ми е твърде смешно)!

 3. 3 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Все едно изнасилвач да се оправдава

  за деянието си, че виковете и писъците

  на жертвата са го мотивирали за блудството.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 4. 4 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ДАНС, управляващата коалиция и БНБ срутиха КТБ. Това го знаем всички.
  По-добре да си траят и да си харчат паричките, а не да дразнят допълнително...
  Крадци.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 5. 5 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Е, голяма наглост - те са за затвора

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Разстроено

  Ама така си е. КТБ беше една безупречна банка с перфектен кредитен портфейл.

  Ех, ако не беше това льошо, льошо публичното говорене по неин адрес ...

  Ех ...

  TAKE THE RED PILL!
 7. 7 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Весело

  Българинът най-много обича 3 неща:
  Кат’ пие, кат’ яде и КТБ.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  А говоренето и действията на Главния прокурор? Не беше ли той причината, всички да хукнат към КТБ?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 724 Неутрално

  О, да беше само говоренето! Да не забравяме Глобалното Затопляне, популациите на молци в Япония и хемороидитемъчещи леля Пена, главната експертка по хигиената на КТБ.

 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 750 Весело

  Демек: кръгът "Икономедия" е виновен! "Капитал" от години пише как се раздават кредити в КТБ => те са виновни. Искров президент! Да живей и Свинята (а.к.а. шефа на Прас-прес).

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на gast
  gast
  Рейтинг: 682 Неутрално

  БНБ са сложили каруцата пред коня, дето има една дума. Всичките да подават колективно оставка и да си ходят. Идиоти.

 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Незаменими кептомани!
  КОЙ вкара Иван Искоров в политиката?
  По време на Костов Иван Искров беше в ДСК. Костов го изгони моментално, щем разбра за измами там!
  Кюлев вкарва Иван Искров като своя платена квота всред депутатите от НДСВ!
  Първият избор на Иван Искров за управител на БНБ е по времето на НДСВ, а вторият по времето на ГЕРБ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  Причината е ясна, гербер. Виж през кои години КТБ е "нараснала" четворно? Да ти подскажа - 2009-20013г. Прави си сам изводите защо е било нужно, кой е наредил тази скандална ситуация? Защото нищо не става случайно. Парите на държавните фирми умишлено бяха натикани именно в тази банка, въпреки предупрежденията на умните хора. Затова - виновни само ГЕРБ и НИКОЙ ДРУГ! Това да се знае и помни!

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4720 Гневно

  БНБ най-добре да замълчи виновно! Каквото и да каже, само лъже и маже, за да не признаят вината си за КТБ! На всеки е ясно, че надзорът е спал непробудно, дори и след множество публикации в пресата, само за Искров и Ко не е ясно!

  Опасявам се само, че следващото бедствие ще е някой (поне един) пенсионен фонд под надзора на Мавродиев!

 15. 15 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Искров видя накъде духа вятъра, особено след изказването на ББ от Берлин и бърза да замете следите на нищоправенето си. Освен това предстоят съдебни производства у нас и в чужбина. Идеята че оценката на риска по кредитните портфейли била неправилна буди смях - защото всяка методология е субективна. Не Базел 3 ами Базел 10 да измислят - от това нищо няма да произтече. Банки минали стрес тестовете фалират. Но това което не могат да направят е да оцелеят при атака срещу банката и отказ от ликвидност - и двете неща са в сферата на отговорност като реакция на БНБ. Най-малкото с което УС на БНБ може да се размине е уволнение. Хайде

 16. 16 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Супер наглеци, Иван Искров за това ли получава 90 000 лв месечно , за да направи тази констатация..

 17. 17 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#4:"Никола Георгиев"]По-добре да си траят и да си харчат паричките[/quote]
  Може би го казвате, защото нямаме съд, прокуратура, разследващи органи...
  Защото ако имахме - съд, присъди (като е споменато - затвор), конфискация...И така и трябва. Ама надали.
  Между другото, Бисеров и подобни нему, къде са?

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Нахалството няма граници, се оказва. След като си надробил подобна каша, днес да прехвърляш от болната на здравата глава си е жива наглост и май, барабар със ВСС, трябва да започнем протести и срещу ръководството на БНБ, до пълната им оставка и започване на разследвания срещу тях.

 19. 19 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И космосът им пречи.
  И космите...

 20. 20 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  доста тъпо.
  Значи ако не бил медийния шум банката щяла да оцелее.
  С всичките безобразия в нея.
  Отврат

 21. 21 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Разбира се, че говоренето и писането събориха КТБ.

  Разсейният банков надзор, наливането на бюджетни пари, корупцията... бледнеят пред силата на медиите.

  Писачи, какво направихте!

 22. 22 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Знаех си аз. Виновни няма да има.
  Освен обществото, което коментирало ситуацията и така предизвикало кризата.

 23. 23 Профил на Kiril Dimov
  Kiril Dimov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  имам чувство, че 5 мангала от улицата да ги сложа да 'управляват' БНБ всичко ще си е както досега...начи за БНБ няма порочни практики в КТБ ?? екстра, начи тия 3.6млрд всъщност са добре инвестирани и няма никаква дупка

 24. 24 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Че бяха приказки, ама на крадливци- Искров, дето лъжеше за едни чували, Цацаров - за атаката с командосите, Борисов- за необходимостта от 4 милиарда и тн.
  Да не говорим за ограбването на КТБ от квесторите,назначени от Искров.
  Ето тази престъпна група- известна на цяла България,трябва да е в затвора, където да й прави компания другата престъпна група,съставено от Цв Василев,ДП и още няколко персони. Само дето тия,вместо да са в затвора,ще решават проблема. Че и вече го прехвърлиха на обикновения българин с бюджета.

 25. 25 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Гневно

  Няма такава наглост!!!
  Искров в ЗАТВОРА!!!!

  НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!!

 26. 26 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Абе и това повлия, но основното е пирамидалната структура на банката и любезното съдействие на политиците и на всички институции...

 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  [quote#13:"Сиянието на Мрака"] Затова - виновни само ГЕРБ и НИКОЙ ДРУГ! Това да се знае и помни! [/quote]
  Пак комунопростотии! Дори да е вярно, че държавните предприятия са си държели парите в КТБ, преди година и половина излезе постановление на МС, да не се държат повече от 1/4 ОТ ПАРИТЕ НА ДРУЖЕСТВО В ЕДНА БАНКА! Пък и всички да са там, никой не е нареждал да се откраднат! Ама това за вас- чугуните е неразбираемо! За вас, щом има някаде пари, то те трябва задължително да сде откраднат! Виновен е Орешарски и цялата ви крадлива шайка!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 28 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2280 Неутрално
 29. 29 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 458 Неутрално

  да бяха написали за "атаката от страна на КОЙ" поне

 30. По природа съм кротък човек и убеден пацифист,но след като така явно ме правят на идиот започват да ми минават едни особено кървави мисли през главата...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 31. 31 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 987 Неутрално

  аман от държавни идиоти.

 32. 32 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Кога ще подаде /най-после/ оставка шефът на БНБ?

 33. 33 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 402 Неутрално

  срам за държавата е това ръководство на БНБ...срам за институцията, срам за тези, които са ги изпратили там, срам за публичната администрация...изтрийте срама веднага господа депутати!

 34. 34 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дебил от Льонеберя":

  Така си е де, иначе пак щяхме да си фалираме, но без PR i повечко хора щяха да са "щастливите избранници на съдбата".
  Гиди гьостерица неокастрена..

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 35. 35 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1302 Гневно

  За обикновените хора ( като мен например) е непонятно как изобщо е възможно подобно безсрамие , безочие , наглост , потъпкване на всякакви лични морални ценности , липсата на такива и т.н

 36. 36 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Искрофф - ОСТАВКА! Оставка на най-некадърното ръководство на БНБ, дето с действията си и активното си бездействие допусна единствено в целия Евросъюз у нас банка да фалира!!!

 37. 37 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 571 Неутрално

  „КТБ беше умишлено съборена от предишното правителство. Орешарски, Чобанов и Искров са хората, които предизвикаха и допуснаха фалита на банката“ ББ в Германия...

  "Цацаров и подопечните му, глухи ли сте?
  Имаме изказване на действащия министър-председател, което е публикувано на официалната страница на българското правителство. Това не е разговор между двама пенсионери на пазара. Премиерът на България говори за организирана престъпна група. Защото по смисъла на законодателството ни, умишлените престъпни действия на трима души в една посока си е престъпна група. Какво повече трябва да се случи, за да започне разследване и преследване на организираната престъпна група „Орешарски, Чобанов и Искров“.

  http://www.miroivanov.com/2014/12/blog-post_74.html

 38. 38 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тази държава страда от дефицит на истинска революционна история... Каквото и да се е случило все е било под диктовката на външни сили. Никога елитът не е усещал хладния нож на гилотината или твърдото въже на бесилката....
  Истинска, масова, кървава революция българинът никога не е правил и няма никога да направи....този исторически и манталитетен дефицит води и до тези резултати...и нищо не може да се направи.
  Но дори и това нямаше да е такъв огромен проблем ако не беше вкоренения на генетично ниво инстинкт за тих, скрит, невидим и най-вече индивидуален саботаж на всяка власт...
  Съчетани двете заедно водят до това, което наблюдаваме в историята на българския народ.

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 39. 39 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#24] от "чобанмахала":
  [quote#24:"чобанмахала"]Искров, дето лъжеше за едни чували, Цацаров - за атаката с командосите,[/quote]

  Тук да добавя и "убийството" на Пеевски дето уж Василев го поръчал, че и "убийци" намерил. С това се почна, а иначе списъка с идиотизми е дълъг, но постигна целта си - матряла се хвана, банката я събориха и сега ще плащаме едни милиарди - стой та гледай!

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Всичко ще си кажат от БНБ.Но вече е късно за признания.Парите ги платихме,сега остава боя и солта.
  Само се страхувам пенсионните фондове, с това говорене,да не последват КТБ.

 41. 41 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Разстроено

  До коментар [#31] от "хм":

  Не бе - нас ни вземат за такива.....

 42. 42 Профил на vava
  vava
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Главният виновник, Василев, къде е. Защо сте се фиксирали в това БНБ. Тя че е некадърна некадърна е. Но Василев е управлявал банката като пирамида и сега горкичкия го играе жертва.

 43. 43 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Значи само с говорене сме я докарали до фалит банката. А финансовите далавери и престъпления? Докога Искров ще стои на този пост и ще говори безсмислици, вместо да си посипе главата с пепел.И кога ще му бъде наложена наказателна отговорност?

 44. 44 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 633 Весело

  При соца нямаше публично говорене. Имаше неприлични публични рисунки по стените. А, и Искров го нямаше..

  От идиоти отговор не чакам
 45. 45 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Може би все пак има някой властимащ в тази държава, който мисли за нея? Или това са празни надежди? Колко милиарда държавни пари бяха в КТБ, но бяха постепенно изтеглени по-рано и накрая държавата се овътри само май около 150-200 милиона? Дали някой е мислил за държавата или е чиста случайност това добро стечение на обстоятелствата?

 46. 46 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#42:"vava"]

  Главният виновник, Василев, къде е.[/quote]

  Човекът си е фараон, но явно кадърен, щом взе пара и каза "ши видим". Ограби ефективно вложителите си, които явно са си харесвали гнилата ябълка.

  БНБ обаче некадърно или умишлено проспа всичко. Сега ние плащаме, дори и да не сме харесвали по принцип гнилата ябълка. Ограби ефективно нас - работодателите на тая държавна кочина.

 47. 47 Профил на БД
  БД
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Перото е по-силно от сабята, финансовите машинации и корупцията.

 48. 48 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 458 Неутрално

  хахахах
  Искров и ко - ОСТАВКА!

 49. 49 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Цялото ръководство на БНБ трябва да бъде изхвърлено и нови и читави професионалисти да ги заменят...

 50. 50 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#36:"Мафията си има държава"]Искрофф - ОСТАВКА! [/quote]

  Никаква оставка. Това ще е спасение за тея бандити. Направо от бюрата да ги пращат при бай Ставри.

 51. 51 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4469 Неутрално

  До коментар [#1] от "kr":
  +++++++++++++++++++
  На Искров и неговото обкръжение и 100 тояги на голо им е малко!Сринаха имиджа и доверието в БНБ/една от малкото институции у нас на които хората гледаха с добро око/!А сега с този отчет си измиват ръцете все едно ,че нямат вина за това,че не са водили добър контрол върху КТБ години наред!

 52. 52 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#39:"Мафията си има държава"] списъка с идиотизми е дълъг, но постигна целта си - матряла се хвана, банката я събориха и сега ще плащаме едни милиарди - стой та гледай![/quote]
  Банката не я събориха неизвестни, а тия, които я затвориха и след това и пратиха хора и "световни одитори" да я доубият. Сега я празнят както свиня яде бъркалото си- плюскат/крадат и всички виждат, само прокуратурата пак нищо не вижда. Как да вижда?

 53. 53 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И нито дума за непазарните практики на Цветан Василев с раздаването на необезпечени кредити към негови кухи и свързани фирми?!? Забавно...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 54. 54 Профил на Dimitar Grigorov
  Dimitar Grigorov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Искрофф-оставка,незабавно

 55. 55 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Това е една от причините! Може би, първа! Тя отвори пътя за последвалите масови тегления на големи суми, обиски, задържани служители, масово продаване на депозити и кредити, затваряне на банката за прекалено дълго, което пък беше друга много важна причина.... Добавете бездействието на БНБ, Парламент, изпълнителна власт....

  goblenka
 56. 56 Профил на глупав българин
  глупав българин
  Рейтинг: 233 Неутрално

  БНБ в лицето на Искров е престъпник и ще отговаря - пред вложители, акционери и избиратели като цяло. БНБ е срам за България, докато съществува лицето Искров. Какво спи парламентът?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK