КТБ е вероятно най-голямата финансова кражба в света, смята Иво Прокопиев

КТБ е вероятно най-голямата финансова кражба в света, смята Иво Прокопиев

© Надежда Чипева, КапиталСпрямо размера на българската икономиката КТБ вероятно е най-голямата финансова кражба в света, като са откраднати над 5% от БВП, каза днес по Би Ти Ви съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев. Той допълни, че банката си е имала правителство и държава. В отговор на въпрос Прокопиев допълни, че банката е имала влияние в последните четири-пет правителства, за да се развие, но най-силна е станала при Орешарски.


"За публиката останаха неизяснени и скрити механизмите, по които стана възможна финансовата злоупотреба. За да е факт, това означава, че всички защитни контролни механизми и системи в държавата са отказали", каза още Иво Прокопиев. Според него вината е на банковия надзор, финансовия регулатор КФН, ДАНС и одиторите, като тези независими една от други системи са работили против интересите на вложителите в банката и данъкоплатците.


Южен поток е безсмислен като финансов проект
Прокопиев смята, че станалото с Южен поток не е свързано пряко с фалита на банката. "Увлечени от "успеха" на схемата КТБ участниците в нея преминаха в сферата на икономическите мечти за гигантски и бързи печалби", допълни той.
По думите му като финансов проект Южен поток е напълно безсмислен, защото е много скъп и възвръщаемостта от него не е интересна за инвеститорите. "Като геополитически проект газопроводът има смисъл, но не и по начина, по който беше структуриран. Така както беше структуриран България носи половината риск, като участва с цялата си енергетика, заложена в него, а целият процес по реализацията, всички разходи и структурираните приходи зависят от руската страна. Двамата партньори не са равнопоставени", смята Прокопиев.


Решението на Цветан Василев да влезе в политика му изигра лоша шега
Той обобщи, че начинът на участие на "различните групи по интереси" в строителството на газопровода вероятно е катализирало част от споровете между двата основни центъра в КТБ – около Делян Пеевски и Цветан Василев, но не това е бил основният двигател на раздора. Попитан какво мисли за Цветан Василев Прокопиев каза: "Цветан Василев в един момент просто преигра и реши, че като собственик на банка може да е на върха на обществената, икономическа и политическата система. Решението му да влезе индиректно в политика му изигра лоша шега, защото влезе в конфликт с основните политически партии".


Промените в пенсионната система са груба грешка
Коментирайки подготвяните промени в пенсионната система издателят каза, че това е груба грешка. "Сегашната пенсионна система се въведе от Световната банка в резултат на много сериозно демографски и финансови изследвания, модели на икономиката, на развитието на доходите в държавата и на заетостта. Този модел не е случаен и това е най-доброто, което икономическата мисъл тогава направи. Той не е съвършен, не всичко сработи както се планираше, но не може да се разбива по този начин, без видима причина и цел", заяви Прокопиев.


Той допълни, че станалото в края на миналата година е необяснимо от нито една гледна точка "Единственото сигурно, което се постига, е че старият модел се разбива, тоест вредата се нанася по изключително порочен начин", каза Прокопиев. Според него критиката за стореното е къв ГЕРБ и ДПС, които гласуваха реформата.


Не дългът, а негативните тенденции в икономиката са проблем
Коментирайки бюджета за следващата година Прокопиев посочи, че проблемът не е в 8-те млрд. лв. дълг, който страната ще натрупа, а в негативната тенденция. "Ако погледнете основните индикатори на доверието, всички те бележат влошаване – кредитният рейтинг беше намален, индикаторът, който мери застраховката срещу фалит, също поскъпна с 30-40%", поясни той.


Говорейки за втория кабинет на Борисов, Прокопиев посочи, че за премиера е добре да е в коалиция, "защото в спонтанността си взима грешни решения, защото се предоверява на хора, които му дават лоши съвети". "Коалиционните партньори са гаранция за балансираност, стабилност и повече обсъждания за важните решения", завърши издателят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK