Държавният дълг се повиши до 23.1% от БВП към ноември 2014 г.

Държавният дълг се повиши до 23.1% от БВП към ноември 2014 г.

© ShutterstockДържавният дълг към края на ноември 2014 г. възлиза на 9.598 млрд. евро или 23.1% от БВП при 22.8% месец по-рано, сочат данните на Министерството на финансите, оповестени днес.


Вътрешните задължения са в размер на 4.018 млрд. евро или 9.7% от БВП,  а външните - в размер на 5.58 млрд. евро или 13.4% от БВП. 


Към 30 ноември 58.8% от държавния дълг са в евро, 30.8% са в левове, 9.6% в долари, а останалите 0.8% са в други валути. 
Плащанията по държавния дълг през ноември възлизат на 43.5 млн. лв. 


Държавногарантираният дълг през ноември 2014 г. достига до 338.3 млн. евро, а съотношението държавногарантиран дълг/БВП е в размер на 0.8%.


Очаква се в данните за декември съотношението между дълга и БВП да нарасне заради пласираните емисии държавни ценни книжа за над 800 млн. евро и заема от 4 банки за 1.5 млрд. евро  заради покриването на гарантираните депозити в останалата без лиценз Корпоративна търговска банка. 


Разчетите за 2015 г. сочат, че дългът ще достигне 30% от БВП.  Министерството на финансите е определило лимит на новите заеми от чужбина в размер на 6.9 млрд. лв. и планира да пласира на вътрешния пазар ДЦК за 950 млн. лв., информира "Капитал daily" в днешния си брой. 

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 438 Неутрално

  "Държавният дълг се повиши до 23.1% от БВП към ноември 2014 г."

  А реформи нанайс! Нищо не се променя в тази държава - грам нищо. Така сме се запътили по пътя на Гърция че, свят ще ни се завие.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 2. 2 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  При такова безпринципно и безхаберно "управление" увеличèнието е напълно разбираемо и обяснимо

 3. 3
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 4. 4 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ... краденйето, не е само за йяденйе!
  Дано им приседне, дано!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 5. 5 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Гарантирано от ДС партиите.

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Да вимим сега, колко още месеци или години пресата ще върти клишето, че България има най-ниска задлъжнялост дълг/БВП в ЕС. Естония беше минала замалко зад нас, след като и нахлузиха участие в спасителната програма. Люксембург сами си го задминахме. Точно както всяка емисия ДЦК завършваше с 2 задължителни реда, че постигнатата рискова надбавка е по-ниска от тази на...., ...., .... и тези 2 реда първо се смалиха на 1 ред, а накрая и на четвърт ред, и в последно време съвсем ги махнаха от сводката.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Който се докопа до властта по тези земи гледа по най-бързия начин да обуе матряла в нЕкви яки борчове, да захапе голЕм кокал и да ръмжи доволно. Това ще продължава така, докато матряла не каже ясно СТИГА и не измете цялата политическа ояла се до безобразие "класа".

 8. 8 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Това е за Ноември, след като излязат данните за Декември дълга ще е в подножието на 30те процента. А за икономика като нашата това означава началото на дългова спирала.

 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1734 Весело

  Може да не сме щастливи, но пък сме красиви и мноооооого щедри

 10. 10 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#6:"cinik"]Да вимим сега, колко още месеци или години пресата ще върти клишето, че България има най-ниска задлъжнялост дълг/БВП в ЕС. [/quote]

  Все още сме добре като проценти на фона на ЕС, но това е за кратко , защото тренда на трупане на дълг е сериозен, а перспективите за подобрение са нищожни.

 11. 11 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  човек трябва да е малко луд за да живее и плаща данъци в България.

  тази престъпна клика, завладяла държавните институции и ползваща ги за собствени нужди както паразит, просто ще затрие държавата.

 12. 12 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "Вовка":
  Гърция имаше външни заеми за 380 милярда евро - колкото БВП за цели две години. Сега е 320 млр. Ама има кой да изисква и да им помага, защото са "в зоната"...Ние ще печелим от "шихтов газ и петрол", незнайно от кога....Абе, лаф да става...

 13. 13 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Скоро ще си мечтаем за гръцкия сценарии. Те имат огромен дълг, но поне си поживяха царски 20-30 години. Ние след няколко години ще имаме същия дълг, но никой от народа няма да види и стотинка от взетите пари. Само покрай КТБ всеки един от нас олекна лично с по около 1000 лева. Но никой и не си помисли да излиза на улицата за да протестира. За сметка на това преди 2 години за много по-малко пари по улиците излязоха стотици хиляди. Хората виждат ограбването само когато си видят черно на бяло сметките. Когато биват ограбени индиректно, много малко успяват да осъзнаят, какво се случва. Това говори много за интелекта на народа. Тъпия народ няма как да живее добре.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Весело

  айде сега някой да пусне и движението на резерва за последните 5г и да стане ясно най-после кой блажи .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Весело

  Може и още! Напред към 300%! Нали се натискаме за първите места!

 16. 16 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 904 Неутрално

  ГЕРБ...

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Дългът не е страшен ,ако има работеща икономика и се употребяват за растеж.Лошото е ,че ние само чакаме да „усвояваме“ парите на ЕС.

 18. 18 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Българският "ЕЛИТ" само това може. Натрупаното от народеца с мъки и страдания да открадне. И като държавата фалира, почваме всичко от начало. МВФ, икономии, глад, студ. За да можем са крадливия "ЕЛИТ" пак да натрупаме. Дано ни дойде акъла и да изгоним този пишман назначен комунистически "ЕЛИТ" към Русия, където му е мястото.

 19. 19 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1439 Любопитно

  До коментар [#6] от "cinik":

  [quote#6:"cinik"]Да вимим сега, колко още месеци или години пресата ще върти клишето, че България има най-ниска задлъжнялост дълг/БВП в ЕС. Естония беше минала замалко зад нас[/quote]

  Няма какво да гледаш. Цитирам:
  "Разчетите за 2015 г. сочат, че дългът ще достигне 30% от БВП. Министерството на финансите е определило лимит на новите заеми от чужбина в размер на 6.9 млрд. лв. и планира да пласира на вътрешния пазар ДЦК за 950 млн. лв., информира "Капитал daily" в днешния си брой."
  Този път са решили петилетката за една. Осем милиарда за 2015 са сравними с осемте милиарда в първата част от мандата, започнал през последната седмица на юли 2009 година, с едни 500 милиона - "на ура", както викаха едно време...
  Къде са възмутените?

  Ecrasez l’infâme
 20. 20 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#19:"Graf"]Разчетите за 2015 г. сочат, че дългът ще достигне 30% от БВП. Министерството на финансите е определило лимит на новите заеми от чужбина в размер на 6.9 млрд. лв. и планира да пласира на вътрешния пазар ДЦК за 950 млн. лв., информира "Капитал daily" в днешния си брой." [/quote]
  С 4.5 милиарда лева, които взеха Декември , дълга вече 30 процента, за догодина мислят да вземат около 2 милиарда първичен дълг , тоест 2015 ще я завършим с 33 процента минимум

 21. 21 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ": При такова безпринципно и безхаберно "управление" увеличèнието е напълно разбираемо и обяснимо


  -Твърде недостатъчно.
  Ще го направим както ни се харесва.

 22. 22 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Може още много дългове да се взимат от правителството. Имам усещането, че върви план за премахване на валутния борд. Ако през 2015 г. фалира БЕХ или някоя друга голяма държавна фирма, може да разклати държавата и да срути валутния борд. При тия дългове държавата е толкова слаба, че не и трябва особено голям трус, за да я срине. Путин може и да се възползва от ситуацията. България може да се окаже втората Украйна. При този бързо разтящ правителствен дълг, ако няма пари, ще се наложи да вдигат данъците и да изстискват максимума от данъкоплатците. Б. Борисов винаги е бил на дефицит. Убеден съм, че докато е на власт винаги ще е на дефицит. Това значи нови дългове върху нашите гърбове! Какво можем да направим, за да се спре това безумие, това пропадане на държавата? Силно съм притеснен.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 23. 23 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Що така бе, нали Борисов беше дисциплиниран уж.

  Кво става бе *** му да ***, нали уж дясно правителство, кви са тия дългове, кви ги вършат пак тия боклуци.Нали реформи чакаме, орязване на тъпанарските харчове - нелепата администрация, бджета, енергетика, ковачки боклука и ко....Има стотици огромни дупки за запушване, има как да се спретне тая изкъртена икономика, ама ВОЛЯ НЯМА.

  Малко надежда да има човек и пак да му се подиграят.Ето това е трагедия.

  The things you own end up owning you
 24. 24 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 620 Разстроено

  "9.598 млрд. евро"

  "Дневник", защо не напишете истината в лева, ами ни замазвате очите с евро че е по-малка сумата?!! Като недвижимите имоти, примерно апартамент 60 квадрата за 32500 евро, щото ако кажат 65000 лева става ясно колко са алчни!

  Това са близо 20 МИЛИАРДА ЛЕВА!!! (Добре де, "само" 18,77 милиарда.) Ако работещите у нас са 2 милиона, всеки трябва да плати 10000 лв. данъци за да се изплати целия дълг.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 25. 25 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Боже Господи! Толкова много икономически разбирачи, а никой не им дава власт, та да оправят страната...От аванти и пари разбират като от домашно ракия....

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  До коментар [#1] от "Вовка":
  +++++++++++++++++++++++
  И аз взех да се притеснявам за това!През 2014 год. рязко скочи новото на дълга и по всичко личи ,че ще продължаваме да задлъжняваме с усилени темпове,а това хич не е добре!

 27. 27 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Както се е повишил, така може и да спадне през 2015 :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#11] от "хм":

  Малко? Трябва да е тотално изгърмял за да се бута из тая прекрасна страна с изумителна държавност. Заместих с "изумителна" подобна думичка, започваща с "без" заради бдителните модератори.

  effi
 29. 29 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#27] от "marto76":

  Кой и как ще го плати?

  effi
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Преди голямата инфлация вътрешния дълг беше 40 млд лева. Равняват се на днешни 150 млд лева или на 8о млд евро. Държавата нарочно пришпори инфлацията и го стопи. Изгоряха спестяванията и пенсионния фонд. Бъдещият сценарий ще е същия, няма как да е друг, защото не сме в еврозоната. Не е въпросът дали, а кога. Надявам се да не е мнаго скоро.

 32. 32 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Весело

  Браво, Баце! Таз година 30, догодина шейсе Освен дългове, какво друго могат гербавите некадърници?

 33. 33 Профил на Thalatta
  Thalatta
  Рейтинг: 476 Весело

  Това е едно добро начало, има да превземаме нови висоти
  Справка - http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/graph.do?tab=graph&plugin=1&language=en&pcode=teina225&toolbox=type
  Като гледах тази статистика се зачудих, има ли страна без дълг?
  Някой ако знае, да ми помогне.

 34. 34 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Близо 1/3 от ВБП! С тенденция за нарастване! Мен това ме тревожи много! А, вас? Не самото задлъжняване. То би могло да е полезно за възраждане на икономиката, за растеж на БВП! Тревожи ме, защото тия пари не се влагат в нищо, произвеждащо пари! Напротив! Всеки лев дълг става на някакви стотинки. Може НСИ да ме залива с положителни статистики за някакъв икономически ръст, но фактите са на лице! Теглим скъпи пари, докато ги обърнем- те поевтиняват, а връщаме още по-скъпи! Все пак, има лихви!

  goblenka
 35. 35 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1170 Разстроено

  Началото на края започна. С намаляващо, циганизиращо и остаряващо население нищо добро не ни чака - няма кадри за бизнес, няма хора за далавера, нищо. Всеки, като дойде да власт, плямпа само за еврофондове, защото други пари няма. Единствено София ще си крета, защото там има няколко десетки хиляди ИТ-та, работещи за запада, и това е. И тук-там някой бисер из провинцията.

 36. 36 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Не съм финансист, но ме безпокои, че наскоро рейтингът ни падна до ниво "боклук". Това означава, май, много неизгодни лихви по дълга и тук става интересно.... ;-(

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 37. 37 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#32] от "Сиянието на Мрака":

  Казах нещо подобно по-горе и бдителни юнаци веднага ме постнаха. На тях и на модераторите трябва да го изартикулирам в писмен вид: поствайте, ама както върви ще постим, а вие ще сте си напълнили торбичката. Както казват в Париж "Аллах акбар"!

  effi
 38. 38 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  не знам гербавите как ше се оправдават. от 2009 уж виновна беше кризата. Ама дойде един умен човек и им показа, че може да се осъществи ръстъ, па даже и над 2%! нечувано и невиждано! Мафията веднага разгроми по команда КТБ и събори Орешарски. За да започнат отново жалките оправдания..за невъзможността поради изключително силно изявена некадърност и липса на управленски умения България да се развива като бяла държава. Гласувайте още 10 пъти за мафията! Хак ви е. Цял живот ще сте в калта. Жалки, бедни, гладни и на студено. Щото сте зяпнали в кучешка привързаност към хора със съмнително минало, които крадат бъдещето на децата ви. Андрешковци клети!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK