Продължават консултациите за пенсионна реформа

Целта на промените е да намалят недостига на средства във фондовете на Националния осигурителен институт, допълвани всяка година с бюджетна субсидия.

© Анелия Николова

Целта на промените е да намалят недостига на средства във фондовете на Националния осигурителен институт, допълвани всяка година с бюджетна субсидия.Днес ще се състои вторият кръг консултации по параметрите на пенсионната реформа, които започнаха миналия вторник, 20 януари. През седмицата се родиха няколко нови идеи за това как да се променят правилата. 


Предложението на Министерството на труда и социалната политика, представено на първите консултации, беше за плавно увеличение на възрастта и стажа за пенсиониране през следващите над 20 години - с по 2 месеца на година за жените, а за мъжете - 2 години с по два месеца, а после с по един. За следващите 12 години се предлага осигурителните вноски да нараснат с общо 4.5 процентни пункта, като от тях 3.5 пункта е повишението на вноската за пенсия и 1 пункт - за фонд "Безработица". Те ще нарастват през година с по 0.5 пункта и 0.2 пункта съответно. Вицепремиерът Ивайло Калфин пресметна, че утежнението е около 3 лв. на месец. 


Междувременно в края на миналата седмица Министерството на финансите публикува проект за промени, с които отстъпва от прокараните в края на миналата година изменения в ущърб на пенсионните фондове. Ако новите идеи бъдат одобрени и приети, това ще означава, че осигурените ще могат да прехвърлят парите си за втора пенсия от частните фондове в НОИ и обратно всяка година. 


Ново развитие на темата даде БСП, която на пленум в неделя обеща свой проект за реформи в сектора, в основата на който е замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 800 Неутрално

  През седмицата се родиха няколко нови идеи за това как да се променят правилата.
  ================================
  Раждайте ги бързо, защото България ражда ежедневно пенсионери, а деца няма.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Проблемите с дефицита идват, че се правят данъчни отстъпки за олигарсите.

 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Докато не се вземат мерки, за събираемостта на осигуровките, работодателите ще продължават да заплашват с уволнения на работници. Който не може да плаща, да фалира! Ще освободят ниша за по-кадърните, които могат да бъдат бизнесмени, а не тарикати и мафиоти!

 4. 4 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  Ако Орешарски не беше опростил задълженията на Ковачки и &...половината проблеми в НОИ нямаше да ги има!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 5. 5 Профил на zoeker
  zoeker
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Колко още експерти и правителства ще се изпражняват по пенсионната тема? Колко пъти ще се отваря тоя въпрос в рамките на няколко години? Що за стабилност е това?

  NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
 6. 6 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Ясно е че ще се вдигат осигуровки. Но ако държавните служители, МО, МВР, ДАНС и подобните им продължават да плащат нищо от джоба си, те няма да разберат че ще има "реформа". Цялата тежест отново ще е в частният сектор.
  За годините и стажа - първо да се ограничи ранното пенсиониране на горните и да се премахнат 20-им заплати.

 7. 7 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Управляващите упорито наричат неадекватните си предложения реформа. Вдигането на възратта и размера на осигурителната тежест не е реформа. Не е реформа и осъкатяването на тристълбовия пенсионен модел.
  Реформа би било дългосрочното стабилизиране на пенсионната система. Чрез механично вдигане на осигурителната тежест и възрастта за пенсиониране няма как дългосрочно да се стабилизира системата. Изземването на средства от частните пенсионни фондове също не допринася за това.

 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Дебат, който едва ли ще вземе дълготрайно решение.

 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#4] от "chichka":

  Здрасти, колега!

  Защо опростил, нали са разсрочени за 10 години невнесените в НОИ от Ковачев осигуровки...колко бяха - 24 милиона май...

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  Повишаването на осигуровките бетонира разходопокривната система. Капиталонатрупваща система като чилийската работи повече от добре на 10% пенсионна вноска + още 2-3% осигуряване за общи рискове като инвалидност, безработица и майчинство. Днешните български 17,8% са предостатъчни за като вноска. В Германия, чиято система се смята за най-устойчивата в света, пенсионната вноска е 18,6% и касата прелива от пари.

  Дребната разлика е, че там заетостта е 75%, у нас е 59%. От тях само 3-4% се дължат на безработицата, другото се дължи на ДЕБЕЛ ОРИЕНТАЛСКИ МЪРЗЕЛ - ранно пенсиониране, измами с ТЕЛК, "учене" до 27 г. възраст без 1 ден практика, 2 г. платено майчинство и т.н. Отделно, държавата прибира 40% от разходите за труд към момента, което праща огромен брой хора в скритата икономика или ги прогонва в чужбина.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  [quote#2:"442"]Проблемите с дефицита идват, че се правят данъчни отстъпки за олигарсите.[/quote]

  А данъчните подаръци се правят умишлено, за да може после Мая Манолова да "защити" миньорите от трибуната на парламента, с аргумента че "дребният човек не е виновен, че НАП не си е потърсила осигуровките"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 12. 12 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#7] от "nnikolov_bg":

  Напълно съм съгласен, в краткосрочен план чудеса не могат да станат, имаме два милиона пенсионери, родили се и живели, преди чернобил, е-тата, наркотиците, безработицата и повечето от тях ще доживеят до 80! От друга страна започват да се пенсионират големите следвоенни набори, макар и доста понамалели от стреса на промените, доста от тях са и в чужбина, но все пак това са поне 50000 годишно. И накрая срещу всичко това една младежка безработица от 40%, набори до 40000, много от които едвали ще могат да намерят добре платена работа, а други пък ще заминат за чужбина! И се опитваме да балансираме всичко това с лепене на стиропор, два месеца туризъм в Банско, два месеца в Слънчев бряг, и няколко цеха за автомобилни части!!!

 13. 13 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#9] от "Добрин ВЕЛКОВ":
  Общо невнесени и разсрочени данъци и осигуровки на фирмите на Ковачки гонят половин милиард лева! Сега ги разсрочват за 3-5-10-15 години ....но никога няма да ги внесе. Неговия рекет към власта са 10-15 хиляди работника, които във всеки един момент може да хвърли на улицата и от там на врата на държавата. Няма правителство, което да оцелее, затова му коленичат!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 747 Весело

  [quote#10:"cinik"]От тях само 3-4% се дължат на безработицата,[/quote]
  ей ти пък тоя абзац с ученето до 27 години не ти ли омръзна да го копираш, и защо до 27, като реално е до 24-25, е ако правиш докторантура до 30!

 15. 15 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#13:"chichka"]половин милиард лева![/quote]
  а стига бе, той едва ли е изкарал толкова пари, но дори и да е верно само на година за пенсии трябват 5 милиарда!

 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#14] от "ban":

  Даниел Вълчев премахна 13-тия клас, а на единични места се бяха уредили и за 14-ти. Не забравяй също студентските бригади в Америка и семестрите по Еразмус, въпреки че за много от учащите ще се окаже, че последните 2 ще имат по-голям смисъл в живота, отколкото останалите 6 години бакалавър-магистър.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#12] от "ban":

  Много добре си описал защо е важно, час по-скоро да имаме устойчива капиталонатрупваща система и защо е важно пенсионната вноска да влиза в лична партида. На разходопокривна система не се знае колко още ще може да се разчита. 100 хиляди се пенсионират годишно, 60 хиляди раждаемост, при разбивката на университетските рейтинги се оказа, че за 25% от завършилите ВУЗ, 5 години след дипломирането няма движения по осигурителния статус - т.е. нито плащат осигуровки, нито вземат помощи, значи правилно - изнесли са се в чужбина или са дългосрочно в сивата икономика, като първото е по-вероятно.

  По принцип миграцията на работна ръка е отдавна позната. Германците също плачат, че кадрите им бягат в Лондон и Силициевата долина, но са достатъчно съобразителни, да приемат и интегрират големи групи бежанци и икономически имигранти.

  Ние не щем да приемаме чужденци (най-често инвеститори и мениджърски персонал) от запад, защото ни пият кръвчицата, не щем и от изток, защото са ислямисти, не щем и от Украйна, Молдова, Русия, защото заемат работните места на местните. Ни на чужди искаме да работим, ни чужди за нас да работят. Такова шизоидно поведение в глобална икономика ни прави нация-камикадзе.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 18. 18 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Разстроено

  До никъде няма да я докараме. Само имитираме реформи: сега с пенсионната, преди седмица с БДЖ. Сякаш само в здравеопазването става нещо реално.
  Ще има да тъпчем още незнайно колко години...

 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Това, което Калфин предлага, поне от публикуваното от пресцентъра на МТСП, ми... Калфин се самоубива политически. Жалко, на мен ми е симпатичен, ама предлага неща, които просто са "ебавка".

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  БСП освен да замразява,друго изглежда не може.Ако пенсионната реформа,така както беше почнала през 1198 година,беше продължена,сега в НОИ не само че нямаше да има дефицит,а даже излишък.Но всяко управление популистки премахваше нещо,докато от първоначалната реформа не остана нищо.И се стигна до сегашното положение.

 21. 21 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 749 Весело

  [quote#5:"zoeker"]Що за стабилност е това? [/quote]
  Гъвкава

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK