КНСБ отбеляза слаб спад в месечната издръжка на живот за пръв път от четвърт век

КНСБ отбеляза слаб спад в месечната издръжка на живот за пръв път от четвърт век

© Пресцентър КНСБПрез декември 2014 г. месечната издръжка на човек е била 561.88 лева, според резултати от проучване на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ).


Сумата е за човек в 4-членно домакинство (2-ма възрастни и 2 деца) и се отбелязва спад от 0.6% на годишна база. Това е първото средногодишно намаление в 25-годишната история на проучванията за издръжката на живота.


В рамките на тримесечието издръжката на живота нараства с 0.1% от 561.28 лв през предишното тримесечие. Издръжката през първото тримесечие на 2014 г. е била 563.41 лв.
Според КНСБ основните фактори, които имат влияние за продължаващото намаление на стойността на издръжката на живота, са намалението на цените на електроенергията на три пъти от началото на 2013 г. и спада на цените на горивата, понижението на цените на световните борси на захар, маслодаен слънчоглед, олио, ниската инфлация в Европейския съюз и еврозоната, и намалялото като цяло крайно индивидуално потребление, което е израз на общата рестриктивна политика по доходите.


Запазва се тенденцията, наложила се вече втора година, около 80% от домакинствата в страната да живеят с общ доход на 1 лице под необходимите средства за издръжка на живота. 


Повече от половината са домакинствата с доход на лице до минималната работна заплата (МРЗ) от 340 лв., а той представлява около 60% от необходимите средства за издръжка на живот, отчитат още от КНСБ.


Според данните на Националния статистически институт (НСИ) средномесечният общ доход на лице от домакинство през третото тримесечие на 2014 г. достига средно около 398 лв., което представлява 70.9% от необходимите средства за издръжка на живота.


С общ доход на 1 лице от домакинството до размера на МРЗ (340 лв.) са 52.3% от домакинствата в страната (около 3.773 млн. души). Наблюдава се увеличение с 26% спрямо същия период на 2013 г., което основно се дължи на увеличаването на МРЗ от началото на 2014 г.


Домакинствата с общ доход на 1 лице над издръжката на живот (562 лв.) са около 19.3%, което представлява около 1.392 млн. лица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK