Финансовият министър заговори за великденски добавки към пенсиите

Владислав Горанов

© Надежда Чипева, Капитал

Владислав ГорановУвеличението на бюджетните приходи с 500 млн. лв. при сегашното управление и реализираният през януари за пръв път от 6 години бюджетен излишък дават на министъра на финансите Владислав Горанов основание да приеме изплащането на великденски добавки към пенсиите през април. 


"Ако се запази темпото на събиране на приходите, аргументите ми да не се дадат великденски добавки на пенсионерите ще са малки", каза Горанов пред "Дарик" радио. 


Той изтъкна, че България е с най-голям дял сива икономика в ЕС и обясни увеличените приходи в бюджета с ефективността на борбата с нея. "Когато държавата си е на мястото, може да събира приходите си", заяви той. 
Липсата на реформи в съдебната власт е другата пречка пред страната да кандидатства за еврозоната, макар и това да е негласно, коментира Горанов. Той изрази надежда, че страната ще е първата присъединила си при следващото разширяване на валутния съюз и посочи като хоризонт за влизане в "чакалнята" 2018 г. Ако приемем, че разширяването на еврозоната следва някаква икономическа логика, след приемането на малките прибалтийски държави във валутния съюз, следващата по размер на икономиката и от там нататък по рискове спрямо общоевропейската валута идва нашата страна", каза той.


"Даде ни се да разберем, че предстоят изпитания, които няма да са само по техническите критерии. Очакват се структурни мерки за подобряване на икономиката - на производителността на труда, на икономическия растеж. Негласно се поставя като условие и реформата в съдебната власт, подобряването на скоростта на търговските и гражданските спорове", посочи той. 


Финансовият министър смята за недобра идеята на няколко бизнес организации, които предлагат държавата да продаде миноритарни дялове от структуроопределящи свои компании и така да запълни бюджетния дефицит. Причината, по думите му, е, че при продажба на по-малък дял държавата ще получи по-ниска цена за акция, отколкото ако продаде дружеството като цяло. Горанов не изказа подкрепа и за идеята магистрали - например "Хемус", да се строят с публично-частни партньорства, защото това означава тя да стане платена. 


Министърът изброи предприятията, които управляващите възнамеряват да приватизират - "Ел Би Булгарикум", Агенцията за дипломатически имоти - след като от нея се извадят имотите, в които са настанени дипломати, минаритарният дял на държавата в БМФ, а в бъдеще - Българската фондова борса  и централния депозитар. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK