Бъдещият шеф на банковия надзор ще има 10 минути, за да се представи

Иван Искров (в дъното) предложи за шеф на банковия надзор колегата си Димитър Костов (на преден план). Сега временно изпълняващ длъжността беше Нели Кордовска (вдясно)

© Надежда Чипева, Капитал

Иван Искров (в дъното) предложи за шеф на банковия надзор колегата си Димитър Костов (на преден план). Сега временно изпълняващ длъжността беше Нели Кордовска (вдясно)Кандидатът за ръководител на управление "Банков надзор " в Българската народна банка ще има 10 минути, за да се представи и да защити концепцията си за дейността на управлението. Това предвиждат процедурните правила за изслушване и избор на нов ръководител на звеното, приети днес от Народното събрание. 


Управителят на БНБ Иван Искров, чиято оставка се иска от представителите на управляващото мнозинство, вече внесе своето предложение. Той номинира подуправителя на БНБ Димитър Костов, който сега ръководи управление "Банково". Постът в надзора е вакантен след като предишният шеф Цветан Гунев беше обвинен за престъпление по служба покрай затварянето на Корпоративна търговска банка. След като в продължение на шест месеца беше отстранен от поста депутатите го освободиха. 


Според приетите днес правила изслушването на Димитър Костов ще стане на  открито заседание на Комисията по бюджет и финанси, което се излъчва в реално време в интернет чрез сайта на парламента.
В рамките на две минути Искров ще трябва да представи кандидата си като изтъкне  специфичната му подготовка, мотивацията, публичната репутация и обществената подкрепа за него. След това в рамките на 10 минути самият Костов ще трябва да представи себе си и концепцията си за дейността на банковия надзор занапред. Членовете на комисията ще могат да обсъдят кандидатурата и да му задават допълнителни въпроси, на които той ще може да отговаря също в рамките на 10 минути. 
Предвижда се комисията да може да изисква допълнителна информация както от кандидата, така и от БНБ.


Пълният стенографски протокол от изслушването в комисията ще бъде публикуван в интернет.


Заседанието на парламента, на което ще се състои изборът, също ще се излъчва  през сайта на парламента.  Гласуването е явно чрез компютризираната система.


Ако Костов не получи необходимите гласове, парламентът ще открие нова процедура за избор. 


Приемането на правилата стана без дебати,  гласуваха 130 души, 126 от които "за", един се обяви против, а трима се въздържаха. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK