Кандидатът да оглави банковия надзор ще представи идеите си в бюджетната комисия

Димитър Костов

© Юлия Лазарова

Димитър КостовКандидатът да оглави управление "Банков надзор" в БНБ Димитър Костов ще представи днес концепцията си за осъществяването на евентуалната си бъдеща функция пред депутатите от парламентарната бюджетна комисия. 


Костов, който сега е подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банково",  е предложен за новия пост от управителя на централната банка Иван Искров. До тук се стигна след като досегашният ръководител на надзора Цветан Гунев беше обвинен за престъпление по служба покрай спирането на работата на Корпоративна търговска банка и в крайна сметка парламентът го освободи. 


Сега Искров, чиято оставка също се иска от депутатите от управляващото мнозинство, е внесъл кандидатурата на колегата си.
Процедурата за избора на Димитър Костов, одобрена от Народното събрание, предвижда изслушването да стане на  открито заседание на Комисията по бюджет и финанси, което ще се излъчва в реално време в интернет чрез сайта на парламента.


В рамките на две минути Искров ще трябва да представи кандидата си като изтъкне  специфичната му подготовка, мотивацията, публичната репутация и обществената подкрепа за него. След това в рамките на 10 минути самият Костов ще трябва да представи себе си и концепцията си за дейността на банковия надзор занапред. Членовете на комисията ще могат да обсъдят кандидатурата и да му задават допълнителни въпроси, на които той ще може да отговаря също в рамките на 10 минути. 
Предвижда се комисията да може да изисква допълнителна информация както от кандидата, така и от БНБ.


Пълният стенографски протокол от изслушването в комисията ще бъде публикуван в интернет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK