Външната комисия отхвърли договора с банките - посредници за нов външен дълг

Владислав Горанов

© Надежда Чипева, Капитал

Владислав ГорановГЕРБ и Реформаторският блок не успяха да съберат достатъчно гласове за приемане на ратификацията на договор за дилърство между правителството и четири международни банки във външната комисия. В редовната почивка на депутатите комисията по външна политика се събра на извънредно заседание и с 9 гласа "за" (ГЕРБ и РБ), 3 гласа "против" (БСП) и 6 "въздържал се" отхвърли предложението. Представителят на АБВ Георги Кючуков не участва в заседанието.


Според документа държавата възлага на "Ситигруп", HSBC, "Сосиете Женерал" и "Уникредит" да отговарят за пласирането на нови емисии облигации на обща стойност 8 млрд. евро на международните пазари през следващите 3 години. Целта е да се осигурят плащания на стари дългове и да се покрие евентуален бюджетен дефицит. 


Докато работят камерите, дебатът ще е винаги между първи и пети клас, коментира финансовият министър Владислав Горанов. За максималната лихва от 10%, предвидена в споразумението, той обясни, че не за първи път се залага такава лихва с идеята да не се дава никаква насока на пазара, каква доходност България очаква.
"Няма защо да подвеждаме хората. Става дума за дефицит, който трябва да се покрие, и сега става въпрос за рефинансиране при удобни условия. Има ниски нива на лихвите. С това рефинансиране ще спестим разходи при лихвите", защити ратификацията и Настимир Ананиев от Реформаторския блок.


Водеща комисия за ратификацията е бюджетната, която ще заседава по-късно днес.


До реакцията срещу ратификацията се стигна след като Министерството на финансите не оповести предварително за сключения с четирите банки договор и за това се разбра от сайта на Народното събрание едва след внасянето на правителствения законопроект. БСП използва това вчера като обвини управляващите, че натоварват обществото с нов многомилиарден дълг, прокарвайки набързо ратификацията, като така се опитват да си осигурят финансов комфорт. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK