Нови 16 млрд. лева дълг ще осигурят финансова стабилност за следващите три години, обясни министър Горанов

Нови 16 млрд. лева дълг ще осигурят финансова стабилност за следващите три години, обясни министър Горанов

© Анелия НиколоваС поемането на нов външен дълг от 16 млрд. лева България ще си осигури финансова стабилност за следващите три години, каза днес по БНР финансовият министър Владислав Горанов. Според него, ако парламентът откаже да ратифицира искането, това няма да има драматични последици.  


"Държавата е взела 1.5 млрд лева мостови заем, за да изплати гарантираните влогове на гражданите в КТБ. Той е с предстоящ падеж. Все още във фискалния резерв има средства, за да бъде той изплатен. В следващия момент може да се окаже, че няма достатъчно ликвидност за финансиране на дефицита и държавата ще трябва да си ореже разходите", обясни Горанов.


Той смята своето предложение за разумно, особено в контекста на това, че в момента пазарите са свръхликвидни и взимането на дълг може да се осъществи при благоприятни условия. Финансовият министър уточни, че не е задължително да се усвои цялата сума по дълга, като размерът ще се уточнява година за година в закона за бюджета според нуждите.
Горанов подчерта, че 10-те процента максимална лихва и 30-те години максимален матуритет не са нещо необичайно за подобен тип емисия. "Те се слагат като горна граница много далеч от това, което ще се постигне реално", добави той.


Според Горанов в дългосрочния матуритет на книжата няма нищо сложно и притеснително. "Именно късите емисии, които се правеха в последните години, допуснаха да се случи едно огромно струпване на падежи в няколко години между 2015 г. и 2017 г. Около 6 млрд. лв. дълг България вече е поела и тя трябва да си ги плати", отбеляза финансовият министър.


Според Владислав Горанов бюджетът за 2015 година върви добре и няма да има нужда от дебати за промени в него, като дори било възможно да се намали дефицитът.


Кунева: Дълг трябва да се взима с повече обяснения и доказателства
Също по БНР вицепремиерът Меглена Кунева обясни, че на взимането на нов дълг трябва да се посвети повече време в обяснения, в доказателства и много спокойно да се изложат мотивите. "Това е абсолютно важно, за да знаем какво правим с тези пари, дали наистина е нужно, можем ли  по някакъв друг начин да се справим. Обикновено аргументите на Финансовото министерство са сериозни, добре подплатени с цифри, с факти, но това никак не отнема от задължението да бъдат много добре обяснявани", каза Кунева.


БСП: Има дефицит на информация
Жельо Бойчев от БСП също изрази мнение по БНР, че решението е взето при дефицит на информация. "С бюджета за 2015 година е гласуван 8.1 млрд. лева дълг, който е предложен от министър Горанов и правителството. Там ясно е разписано в рамките на годината за какво ще се харчат те. Казано е и че 6.9 млрд. ще са вътрешен дълг, а останалите – външен", заяви депутатът. Бойчев смята, че има много въпроси за какво ще се харчи новият дълг и как ще бъде поеман.


"Нормално беше да реагираме, още повече че първите реакции в самото управляващо мнозинство има неразбиране на този въпрос и незнание. Другото, което беше притеснително, е, че външната комисия отхвърли този заем, след това протоколът беше преправен", каза още Бойчев.  
Мястото на банковия надзор не трябва да е вакантно, за това бяхме склонни да подкрепим Димитър Костов. Управителят на БНБ предложи неговата кандидатура. Няма да допуснем като партия да бъдем вкарани в капана да проведем гласуване в парламента, в което всеки да търси дивиденти, а ние да стабилизираме банковия сектор. След като няма консенсус, след няколко месеца ще има дебат за избор на управител, тогава ще се определи и кой да оглави "Банков надзор". Искаме държавническо отношение, но няма да допуснем други да използват опита ни да вкараме ред в система за политически дивиденти. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK