Нови 16 млрд. лева дълг ще осигурят финансова стабилност за следващите три години, обясни министър Горанов

Нови 16 млрд. лева дълг ще осигурят финансова стабилност за следващите три години, обясни министър Горанов

© Анелия НиколоваС поемането на нов външен дълг от 16 млрд. лева България ще си осигури финансова стабилност за следващите три години, каза днес по БНР финансовият министър Владислав Горанов. Според него, ако парламентът откаже да ратифицира искането, това няма да има драматични последици.  


"Държавата е взела 1.5 млрд лева мостови заем, за да изплати гарантираните влогове на гражданите в КТБ. Той е с предстоящ падеж. Все още във фискалния резерв има средства, за да бъде той изплатен. В следващия момент може да се окаже, че няма достатъчно ликвидност за финансиране на дефицита и държавата ще трябва да си ореже разходите", обясни Горанов.


Той смята своето предложение за разумно, особено в контекста на това, че в момента пазарите са свръхликвидни и взимането на дълг може да се осъществи при благоприятни условия. Финансовият министър уточни, че не е задължително да се усвои цялата сума по дълга, като размерът ще се уточнява година за година в закона за бюджета според нуждите.
Горанов подчерта, че 10-те процента максимална лихва и 30-те години максимален матуритет не са нещо необичайно за подобен тип емисия. "Те се слагат като горна граница много далеч от това, което ще се постигне реално", добави той.


Според Горанов в дългосрочния матуритет на книжата няма нищо сложно и притеснително. "Именно късите емисии, които се правеха в последните години, допуснаха да се случи едно огромно струпване на падежи в няколко години между 2015 г. и 2017 г. Около 6 млрд. лв. дълг България вече е поела и тя трябва да си ги плати", отбеляза финансовият министър.


Според Владислав Горанов бюджетът за 2015 година върви добре и няма да има нужда от дебати за промени в него, като дори било възможно да се намали дефицитът.


Кунева: Дълг трябва да се взима с повече обяснения и доказателства
Също по БНР вицепремиерът Меглена Кунева обясни, че на взимането на нов дълг трябва да се посвети повече време в обяснения, в доказателства и много спокойно да се изложат мотивите. "Това е абсолютно важно, за да знаем какво правим с тези пари, дали наистина е нужно, можем ли  по някакъв друг начин да се справим. Обикновено аргументите на Финансовото министерство са сериозни, добре подплатени с цифри, с факти, но това никак не отнема от задължението да бъдат много добре обяснявани", каза Кунева.


БСП: Има дефицит на информация
Жельо Бойчев от БСП също изрази мнение по БНР, че решението е взето при дефицит на информация. "С бюджета за 2015 година е гласуван 8.1 млрд. лева дълг, който е предложен от министър Горанов и правителството. Там ясно е разписано в рамките на годината за какво ще се харчат те. Казано е и че 6.9 млрд. ще са вътрешен дълг, а останалите – външен", заяви депутатът. Бойчев смята, че има много въпроси за какво ще се харчи новият дълг и как ще бъде поеман.


"Нормално беше да реагираме, още повече че първите реакции в самото управляващо мнозинство има неразбиране на този въпрос и незнание. Другото, което беше притеснително, е, че външната комисия отхвърли този заем, след това протоколът беше преправен", каза още Бойчев.  
Мястото на банковия надзор не трябва да е вакантно, за това бяхме склонни да подкрепим Димитър Костов. Управителят на БНБ предложи неговата кандидатура. Няма да допуснем като партия да бъдем вкарани в капана да проведем гласуване в парламента, в което всеки да търси дивиденти, а ние да стабилизираме банковия сектор. След като няма консенсус, след няколко месеца ще има дебат за избор на управител, тогава ще се определи и кой да оглави "Банков надзор". Искаме държавническо отношение, но няма да допуснем други да използват опита ни да вкараме ред в система за политически дивиденти. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (270)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Нямам против да се вземе заем но:
  1. Да е обвързан с ясен пакет от мерки и реформи, с които да се постигне плащането му, без това да доведе до допълнително натоварване на бюджета. Казано иначе, да кажат за какво са им парите и как ще ги връщат!
  2. ѝувеличението на публичвият дълг, да е за сметка на намаляване на публичните разходи а не на увеличаване на данъците!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 948 Любопитно

  Ей, за крадците няма почивен ден...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3738 Любопитно

  .... Горанов подчерта, че 10-те процента максимална лихва и 30-те години максимален матуритет не са нещо необичайно за подобен тип емисия ...

  Хлъц!
  Ма това го мислел да му е една емисия само?
  Майкоооо!

 4. 4 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  16 милиарда е много, прекалено много. Ясно е, че трябва да се вземе нов заем, но не е ясно къде точно ще отиде. Съответно и няма как да е ясно как ще се връща.
  От изолацията на панелките това няма как да стане или поне ще е изключително трудно.
  Прекратиха се и всичките по-големи проекти - Белене, Южен поток.
  Може би единствено за новия блок на Козлодуй има смисъл и си заслужава да се тегли заем.
  Докато не разяснят в детайли за какво са им толкова много пари, не трябва да се бърза. Иначе и това правителство ще си реже клона, на който седи.
  А ние после ще плащаме...

 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  "В следващия момент може да се окаже, че няма достатъчно ликвидност за финансиране на дефицита и държавата ще трябва да си ореже разходите"
  ---------------
  Ами това би било чудесно, стига да ги ореже там, където трябва!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  "Държавата е взела 1.5 млрд лева мостови заем, за да изплати гарантираните влогове на гражданите в КТБ."
  -------------------------
  Къде се гаранциите, че това няма да се повтори и потрети? Къде са виновните за пладнешкия грабеж? Как да ви има доверие човек?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  А след тези три години какво ще последва г-н Министър..........?!Нови емисии и нови дългове ли....................?!

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  До коментар [#4] от "theanalyser":
  Със сигурност ние ще плащаме и съм напълно съгласен,че този нов дълг е много голям и няма яснота как точно ще се използват тези пари,освен тази част ,която е свързана с покриването на старите държавни дългове!

 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2269 Любопитно

  ако заема е за съживяване на икономиката и за вдигане на жизненият стандарт на българина добре ,проблема е че поне половината от този заем ще бъде откраднат и разпределен между "нашите хора от мафията"

 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4001 Весело

  Идват и големи заеми за покупка на оръжие ! Найс !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Това трябва да е противоконсттуционно. Ако след месец тези изроди паднат от власт и дойде ново правителство кво правим? Може пък то да не иска да плаща заеми а белким да свърши и някаква работа.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3738 Весело

  [quote#4:"theanalyser"]16 милиарда е много, прекалено много. [/quote]
  Тц!
  Белята е, че дори Горанов не може да ти обоснове дали е много или малко.
  Защото вътре са дефицитите на бюджета за три години напред, които се пробутват на куп с рефинансирането.
  Рефинансирането е ясно и е първолашка сметка.
  Но да ми залага дефицит така априори?
  Да е чувал, че дефицитът се гласува в ЗАКОНА за Държавния бюджет, който е за всяка година поотделно и се гласува поотделно?
  На всичкото отгоре въпросният дефицит, ако го пуснат в такъв вид, сам Горанов и МФ не може да гарантира, че ще е точно толкова. Може да е и по-малко, може и повече. Но никой от тях не би посмял да си заложи къщата връз точната сума, която са се засилили да си дръпнат, че ще съответства на дефицита. Т.е. ще има и други, по-малки емисии със сигурност по дефицита. Но те искат едни гоооолееееми пари у торбата сега и веднага.

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  Три години стабилност, след това я камилата, я камиларя.

 14. 14 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#4:"theanalyser"]

  16 милиарда е много, прекалено много. [/quote]
  Ей,ама вярно на билбордове трябва да ви се пише на вас,не е сигурно обаче,че и тогава ще вденете.

  Т О В А Е П Р О Г Р А М А М А К С И М У М !

  Никой нищо не е теглил,нито сумата ще е такава.

 15. 15 Профил на email
  email
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Финансова стабилност за 3 години напред срещу заробване за колко??? Нали ние ще яплащаме тази измислена стабилност... за колко години занапред няма да има повишаване на заплати пенсии и прочие и за колко години занапред цените на стоки и услуги ще са двойни спрямо европейските.

  Всеки заем е не само заробване за много години напред, то си е загробване...

 16. 16 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ако е и за оръжие, което е логично, все пак ние сме доста далече от стандартите на НАТО - би трябвало да се каже ясно.
  И то с какви точно средства се предвижда да стане това - не със 16 млрд, разбира се.
  А с оглед на мълчаливото съгласие на ЕС и САЩ тази версия изглежда доста правдоподобна.

 17. 17 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тия още не са дошли на власт и искат да правят 16 млрд. дългове. Българските комунисти-капиталисти ограбиха натрупваното за 40 години, ограбваха произвежданото за 25 години, а сега искат и бъдещето да ограбват. И без да кажат дума за какво им трябват тези пари. Ще се разпростират според чергата ни. Като им трябват пари, да направят инвестициите в България изгодни и икономиката ще тръгне. Осигуряват ли си пари на кредит, няма да изпитват натиск да променят нищо.

 18. 18 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 782 Весело

  [quote#12:"xm..."]Защото вътре са дефицитите на бюджета за три години напред, които се пробутват на куп с рефинансирането.[/quote]
  Почва да ми липсва графчето с бомбето.
  Как разбра колко ще е дефицита за 2016 и 2017-та?

 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  България страда от липса на работеща икономика! Не изнасяме стоки с висока добавена стойност! Икономика от ЕКСТЕНЗИВЕН тип. За сметка на което пълна с чужди монополи и цялата е собственост на офшорки(Божидар Данев, БНР). Които офшорки и чужди монополи изнасят дори и малкото икономическа кръв. Свива се основата на валутния борд=стагнация+дефлация. Ставаме още по-неконкурентни. И когато държаватъа взима дълг, то е за да може офшоркаджиите и енергийните монополисти да продължат да репатрират печалби към компаниите майки и/или към офшорните зони!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 601 Разстроено

  Как в тази нещастна държава не дойдоха едни свестни хора на власт , всеки краде като за последно .
  След нас и потоп.

 21. 21 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  министъра на КОЙ заедно с правителството на Великия ВоЖд имат ясна визия колко пари им трябват и никаква визия за нищо друго, оставили са няколко "чужди" министри да си блъскат главата в стената през това време и да ангажират медиите, продължавам да твърдя че участието в правителството на господин Борисов беше груба грешка на РБ

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Разбира се. но това не попречи на камуняките да опищят и оплюят наоколо. Тия дето години наред квичаха да се вземат заеми и да се отпусне колана сега се правят пак на много загрижени.

  Няма шики-мики.
 24. 24 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2269 Любопитно

  [quote#21:"stg"]участието в правителството на господин Борисов беше груба грешка на РБ [/quote]

  не само груба но и фатална грешка на "РБ" ,всъщност тази безпринципна коалиция с мутри и милиционери бележи краят на така нареченият "реформаторски блог"

 25. 25 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Защо 16 милиарда, а не 26 или 6. Или 0. За какво ще отидат? Политически комфорт и укрепване на своите фирми?

 26. 26 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 903 Неутрално

  ХАХАХХАХХА Къде са ранно ставащите студенти сега? А няма кой да им плаща, кофти.

  "Нови 16 млрд. лева дълг ще осигурят финансова стабилност за следващите три години, обясни министър Горанов"

  Ами да изтеглим направо 160 милиарда и да сме стабилни за следващите 30 години хахахаха не става само с ядене иска и акъл

 27. 27 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Щом 16-тях милярда са за 6 дълг + 10 дефицит за 3 г, то туй значи, че 2018 ше земеме назаем 20 милярда - 10 за дълга от дефицитите + 10 за нови 3.

 28. 28 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Значи какво излиза? Нашият БВП не е нищо друго освен поредния заем.... Умно, няма що!

 29. 29 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Цитат: "... В следващия момент може да се окаже, че няма достатъчно ликвидност за финансиране на дефицита и държавата ще трябва да си ореже разходите", обясни Горанов...."

  А дано! Когато ми намалеят приходите аз, както и всеки нормален българин, си намалявам разходите и преосмислям инвестициите. Тоя обаче ми предлага да взема заеми и пак да си харча на воля. Нали след 2-3 години пак аз ще трябва да ги връщам тези дългове? Но видиш ли той след 2 - 3 години ще избяга с взетите комисионни и добро име и ще ни остави ние да връщаме и неговите заеми.

 30. 30 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 788 Весело

  До коментар [#5] от "virtual brain":

  сакън! Държавните разходи никога не трябва да се пипат, каквото и ще да става

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 31. 31 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 809 Весело

  Като си спомня само какъв герберски рев беше, когато Орешарски искаше да тегли многократно по-малък заем с който да се гарантира януарското плащане тази година!

 32. 32 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 788 Неутрално

  стратегията на управляващите е ясна - гърция 2. Взимане на заеми за покриване на бюджетни дефицити, коити ще нарастват главоломно всяка година.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 33. 33 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Хоризонта на финансовата стабилност е с матуритет 3 години, т.е. докато сме на власт, после , абе като дойде "после" ще му мислим или пък следващите да му мислят.

  Ей това е моженето и принципа на управлението на нашите управленци - след нас и потоп

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 34. 34 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Никой в досегашната ни история не е лансирал толкова нагло и безподобно крадливо намерение! Затова ли разкарваха цяло лято по паветата безмозъчните "умни и красиви" марионетки.

 35. 35 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Нови 16 млрд. лева дълг ще осигурят финансова стабилност за следващите три години, обясни министър Горанов

  А защо не обяснява чия е тази финансова стабилност?

  "Държавата е взела 1.5 млрд лева мостови заем, за да изплати гарантираните влогове на гражданите в КТБ.

  А кога държавата ще подгони виновните за фалита на КТБ?

 36. 36 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Горанов, Гораноов, майка ти не те ли е учила, че финансова стабилност не се гарантира със заеми, а с осигуряване на приходи и намаляване на излишните разходи.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 37. 37 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И как ще се връща този заем при неработеща икономика и без шанс да работи?
  Децата ни, ако останат в тази държава, ще ги връщат, така ли. Дай обаче сега да си поживеем с тези пари.
  Крадци нагли, кога ще ви стигне възмездието!

  Пак да попитам- къде са парите на КТБ? Защо никой ни ги търси?

 38. 38 Профил на bviv
  bviv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Вместо управляващите да обърнат внимание на събураемостта на приходите, те тръгват по възможно най-лесния път - финансират текущите си разходи със заем ,

 39. 39 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Заемите трябва да се намаляват, а не да се увеличават или ни чака Гърция.
  А с 16 милиарда заем всеки некадърник може да е финансов министър. Да можеш да вържеш бюджета без да фалираш държавата или бъдните поколения е основното изискване за всеки финансов министър. Поради което и постоянно твърдя, че Горанов не става за такъв.

 40. 40 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Кой ше ви търпи 3 години бе, догановец!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 41. 41 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Не могат стигна гърците, но могат да опитат. Защото ний им позволяваме да опитват.

 42. 42 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Неприятно ми е да слушам Горанов по повод искането на нови заеми. Не мога да избегна съмнението си, че част от тях са целево предвидени за Пеевски, който вероятно сега потрива пухкави ръчички.

  Като отпадна ЮП, а Булгартабак и Виваком не стигат, когато мамините медии отмират, явно е време да проявим предприемачески дух, да натиснем 2-3 лоста в държавата, да се изтеглят едни заеми и да спазарим (между възложител и доставчик) поне 10-15% за лична употреба .

  generator
 43. 43 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Тия хора да не би да планират да изпразнят още няколко банки?

 44. 44 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Гораноф, вие откраднахте точно 17 милиарда през първия си мандат! Нищо не направихте! народът тотално обедня! Сега ще е същото, защото се готвите да откраднете цял милиард по-малко? Това е тревожен сигнал! Значи требе стегаме коланите още повече...не ми е ясно само едно - след като знаете, че ние знаем какво правите, откъде намирате таа смелост да продължавате с кражбите, след като знаете, че след като ние знаем, после ше ви търсиме парите, като невърнат "заем"?

 45. 45 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Вчера се върнах от Турция. Впечатленията ми са, че там работят хиляди фабрики, постоянно се строят нови. Всяка педя земя е засята, навсякъде има чисто нови училища и колежи. На тях кой им помага, нали не са в ЕС? Защо ние не можем да се развиваме като тях?

 46. 46 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Ами, че сменете шефовете на финансов надзор, МВР, ДАНС и сложете хора дето ще издирят и приберат парите на КТБ обратно. Кво ще теглим заеми, че да покриваме дълговете й. Толкова е просто. Моята версия е, че щом не се прави това толкова логично действие има само една причина - някой свързан с Бойко прибира днес в джоба си парите откраднати от Цветан Василев и компания. Да не забравяме и кога държавата държеше най-много пари в КТБ.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 624 Неутрално

  ... и т'ва е "десен" кабинет, напра'ен от "десни"... Мантрата на нЕкои форумци, че "леви" 'зимат заеми, а "десни" съкращават разходи е ... у рЯката. Още от сЯ признават, че шА актуализират бюджета... егаси "експертизата" имат. И е настанала пълна тишина откъм протеСната мрежа... а за 1 млрд заем к'во бе викане, к'ви бЕха протести.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 49. 49 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Горанов подчерта, че 10-те процента максимална лихва[/quote]
  Те,шведите, не са луди да държат парите си в шведска банка
  При положение че лихвата в Швеция е -0,1% (МИНУС 0,1%),
  шведите ще направят Горанов и началникът му герои на Швеция.


 50. 50 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Като сменят съдебната система няма кой да ги съди за новият грабеж. Горанов подчерта, че 10-те процента максимална лихва и 30-те години максимален матуритет не са нещо необичайно за подобен тип емисия.

  Абсолютно загробване и за мъгла саниране с кредити.
  Защо не харчат колкото събират от данъци, концесии и др. подобни. От богатите не събират данъци и осигуровки.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9149 Неутрално

  До коментар [#45] от "moreee":

  Защото сме многознайни /в смисъл с високо.но ненужно образование/ и богати /в смисъл с имоти.с наеми.с аренди и др./,намаляващи като брой живеещи на кв.км. и тоест няма смисъл/стимул да работим....

  karabastun1@abv.bg
 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  Гаранов е човек на който не вярвам на нито една дума! Кражбата започва с нова сила , сигурен съм че лъже като за световно!
  Ще откраднат и тези пари !

  klimentm
 54. 54 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1093 Весело

  "По темата
  От петица до тройка, или оценките на депутатите за стоте дни на кабинета - 13 фев
  Джема Грозданова: Външната комисия прие договора с банките посредници за нов външен дълг - 12 фев
  Новият дълг ще е основно за покриването на стар, обявиха от финансовото министерство - 11 фев
  С поемането на нов външен дълг от 16 млрд. лева България ще си осигури финансова стабилност за следващите три години, каза днес по БНР финансовият министър Владислав Горанов."
  -Бря! Че щом е така да вземат 160 млрд., та България да се стабилизира направо за следващите 30/ тридессет/ години. Трябва и в по-далечна перспектива да се мисли и действа.

 55. 55 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 615 Любопитно

  А ето, какво говореше Б.Б. преди да стане отново премиер:

  " - Пламен Орешарски се готви да вземе нов дълг. И това ще стане веднага след изборите. Само че тогава пазарите са по-лоши. Това каза пред журналисти председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.
  - Всички му дават акъл, ако взима дълг и емитира дълг, да го направи сега. Само че те, както всяко нещо, отлагат за след изборите. Тогава народът ще плати не само новия дълг, но и по-големи лихви по него – 3.9 млрд. лв. Отсега мога да кажа, че това е капан, който всяко следващо правителство няма да може да плати. В тази криза, в тази безработица, с тези забатачени програми, няма да може да се плати после този дълг. Никой не знае за какво е – да си ги харчат за нещо, което всички ще плащаме после с лихвите, обясни Борисов. "

 56. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  До коментар [#45] от "moreee":

  Защото си имаме Горанов , Мавродиев и Искров.

  klimentm
 57. 57 Профил на 0bi
  0bi
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Фактът, че направиха далаверата скрито, е много показателен.

 58. 58 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Най-добре да изтеглите едни 20-25 милиарда за да има ..финансова стабилност за следващите три години..
  а и до остане нещо в Държавния резерв.
  Като гледам има едни висящи 6 млрд. дългове с падеж, за които макар и с уговорки да приемем, че може да се тегли заем. За всичко останало, реформи, икономии и финансиране с европейски средства. Друг вариант води до гръцки сценарий, но за една страна за която половината не знаят къде се намира на картата. Като не може да произвеждаме, няма да потребяваме. Между другото този катаклизъм частният бизнес го преживя в повечето сектори, време е държавата и любимите и олигарси да го изживеят.

 59. 59 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Със същите мотиви като на Горанов и Гърция вземаше заемите си.

 60. 60 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1093 Разстроено

  [quote#26:"achtung"]Ами да изтеглим направо 160 милиарда и да сме стабилни за следващите 30 години хахахаха не става само с ядене иска и акъл[/quote]
  -Повторил съм, без да искам предложението ти. Съжалявам и ти признавам първоавторството.

 61. 61 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "Държавата е взела 1.5 млрд лева мостови заем, за да изплати гарантираните влогове на гражданите в КТБ. Той е с предстоящ падеж. Все още във фискалния резерв има средства, за да бъде той изплатен. В следващия момент може да се окаже, че няма достатъчно ликвидност за финансиране на дефицита и държавата ще трябва да си ореже разходите", обясни Горанов.
  ==========

  Министър Горанов да ореже разходите на БНБ - КФН - ДАНС - Прокуратура - МВР и с тях да плати разходите за КТБ, защото точно тези институции са виновни за тази загуба.
  Ако ли не да си взима бумагите и да го няма.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 62. 62 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#45] от "moreee":


  [quote#45:"moreee"]Вчера се върнах от Турция...Защо ние не можем да се развиваме като тях? [/quote]
  Защото нямаме ВОЕННИ като тях.
  Преди 100г. БГ армията биеше турците, а държавата ни се развиваше най-добре в света.
  А сега? В предното правителство на ББ имаше един генерал, който си изтърва пищофа на плочките пред журналистите (сега май е съветник на президента).
  Сега военните не могат оръжието СИ да държат, как да бият турците.

 63. 63 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 704 Весело

  Глей го само.. Като се вземали пари назаем които друг ще връща било по-лесно те да си харчат..Откри колелото.. Горко и на България с такива титани на мисълта!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 64. 64 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 931 Неутрално

  За следващите 3 години... ами след 13 години какво ще е бе аланколу ? При брутен продукт 80-90млрд лв, ние теглим 16 млрд... леле дупе да ни е яко, това са 18%!
  Спиралата със тези кредити във Европа и САЩ е направо необратина. Това постоянно търсене на все повече и повече във света един ден ще спре, колкото и да е развита една държава просто стагнацията ще ни смаже. Не може населението и консумацията да се увеличават до безкрай.... азиатците до момента спасяват положението, защото там има търсене... но и там няма да е до безкрай. Дори и държави като Франция и Германия със техните 2 трлн евро външни дългове, да не мислите че могат да ги върнат. Това никога няма да стане, те просто рефинансират и търсят нови пазари... но те новите пазари не са безкрайни и един ден не знам какво ще става.

 65. 65 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#61] от "Танас":


  [quote#61:"Танас"]Министър Горанов да ореже разходите[/quote]
  И да събере наложените глоби.

 66. 66 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Горанов мълчи като партизанин за направеното от неговия предшественик в КТБ, вместо да търси тези пари за бюджета. Явно той е новия стар човек на ДПС във финансовото управление. Тези, които дърпаха конците при Орешарски продължават и при ББ! Няма никакви промени нито в ДАНС, нито в МВР, нито в прокуратурата, нито даже в БНБ!!! Сякаш всички тези институции са си свършили блестящо работата, затова шефовете им не бива да бъдат пипани, сякаш няма откраднати едни 4 млд лева. А може би тези шефове наистина са си свършили работата и продължават да си я вършат - затова и демографската криза в България става все по-страшна...

 67. 67 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Колкото и хамалска да сметката, ако започнем и продължим да хлътваме със скорост 5 милиарда в година, нещата не изглеждат добре.

  generator
 68. 68 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#45] от "moreee":

  Защото българите от 100г са нямали държавници, а само държава.

 69. 69 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Нови 16 млрд. лева дълг ще осигурят финансова стабилност за следващите три години

  А, малко са... Аз мисля че едни 30-50 милиарда ще осигурят още повече финансова стабилност, да не говорим за другите благинки за някои.

 70. 70 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1093 Весело

  [quote#55:"_dan_"] какво говореше Б.Б. преди да стане отново премиер: [/quote]
  -"Не ме гледайте какво върша, ами чувайте какво ви говоря!"
  /Така отвърнал Сенека, когато го обвинявали, че едно-въздържание и бедност- проповядва в моралните си проповеди, а всъщност реално друго прави, потъва в разкош и богатее/.

 71. 71 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#56] от "klimentm":


  [quote#56:"klimentm"]Защото си имаме Горанов , Мавродиев и Искров. [/quote]
  Абе то и в Турция ги има, ама от време на време хунтата ги вкарва в пандиза.

 72. 72 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1093 Весело

  [quote#18:"ret"]Как разбра колко ще е дефицита за 2016 и 2017-та?[/quote]
  -Коалицията реши:Това е предвидено в правителствената програма. Значи ще се изпълни.

 73. 73 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#70:"Бенк-Бенк"]Така отвърнал Сенека,[/quote]
  Възниква един такъв въпрос:
  След като Цацаров води фамилията си от "цацарка"/малка пъпчива кратуна/, а прякорът на Борисов е "Тиквата" какво се получава?
  Получава се, че в тази държава тиквите и кратуните са на власт.
  Въпросът е над кого властват?

 74. 74 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Миналата година по това време реваха, че милиарда на Орешарски ще го връщат и внуците ни.
  Сега искат да теглят 16 милиарда - чудя се какво имат предвид за следващите 8-10 поколения.

 75. 75 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1093 Весело

  [quote#16:"theanalyser"]Ако е и за оръжие, което е логично, все пак ние сме доста далече от стандартите на НАТО - би трябвало да се каже ясно.[/quote]
  -Нека, нека се каже ясно: "На гол тумбак- чифте пищови".

 76. 76 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#18] от "ret":

  Виж си постингите преди година-две-три. Когато "стабилността" се измерваше с "мерките" на Дянковото - колкото заработим, толкова харчим. Тогава му ръкопляскахте, гербави безидейници такъви, а сега всячески се мъчите да оправдаете некадърността на хората си. Наново и за кой ли път?

 77. 77 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#19:"Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!"]България страда от липса на работеща икономика![/quote]

  На тия логиката е "Що да работим, като можем да заемем?".

 78. 78 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1093 Весело

  [quote#73:"Сиянието на Мрака"]Цацаров води фамилията си от "цацарка"/малка пъпчива кратуна/, а прякорът на Борисов е "Тиквата" какво се получава?
  Получава се, че в тази държава тиквите и кратуните са на власт.
  Въпросът е над кого властват?[/quote]
  -Отговор от Стоян Михайловски:
  "Гайдарят-цар

  Дървари, въглищари, камънари, воловари
  и биволари —
  събрани да избират
  народен главатар —
  разискват, спорят, кряскат, пискат… И кого намират
  най-напокон,
  достоен да седи на трон?

  Един гайдар!

  Поуката ми който не обича,
  ще ми рече: „Това на басня никак не прилича!“
  Такова мнение макар
  да не споделям — към това, що писах, ще прибавя
  един ред още — басня истинска за да съставя:

  — Във царството на тиквите кратуната е цар!"

 79. 79 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Горанов каза, че за погасяване на стари дългове ще отидат 6 милиарда евро, а за финансиране на бюджетния дефицит – 3 милиарда...ама глейте ся ко става:
  В същото време председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова каза, че с 6 милиарда евро ще се платят стари борчове, а с 2 милиарда ще се финансира дефицитът. Всъщност тя първоначално каза, че плащанията по старите дългове са 14 милиарда лева, 7 милиарда евро, но после се поправи и намали с един милиард. Да приемем, че остава последното.
  все пак има разминаване с това, което казва финансовият министър, с 1 милиард евро. От висотата на позициите, на които се намират и двамата, 1 милиард повече, 1 милиард по-малко може и да не е голяма разликата. Ама все пак е притеснително. Особено, когато "дърводелци" се опитват да боравят с финансите на държавата.
  Номинално БВП на България е около 50 милиарда евро и да се изтеглят 8 милиарда, па макар и за период от 3 години си е сериозна работа. Може би е невъзможно да се мине без нови кредити, но все пак е редно да се покаже сметката на всички и, ако е възможно, финансовият министър и председателката на бюджетната комисия да говорят все пак с приблизително еднакви числа.

 80. 80 Профил на so
  so
  Рейтинг: 261 Весело

  Извинете, но с безкрайни нови заеми и една маймуна от зоопарка може да ни управлява преспокойно. По-евтино и също толкоз ефективно. Просто ще я връзват на каишка по срещите в чужбина, за да не прави поразии. И без това от телесното ни присъствие нищо не зависи. Иначе ще си я гледаме в Бояна и на Дондуков. Може и допълнителна клетка в Банкя да и построим.

 81. 81 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  [quote#56:"klimentm"]До коментар [#45] от "moreee":
  Защото си имаме Горанов , Мавродиев и Искров.[/quote]
  Извинете ме, но Турция в момента се управлява от диктатура. Ердоган е корумпиран диктатор, който постоянно се конфронтира с ЕС и САЩ. Поддържа близки икономически връзки с Русия, и въпреки това Турция постоянно върви напред. Няма логика в това, не разбирам как го правят. Ние слушаме нашите съюзници, получаваме помощи от ЕС. Джон Кери винаги е добре дошъл у нас, хвали ни постоянно с напредъка ни. Въпреки това, сме най бедните в Европа. Наистина, не разбирам защо те се развиват, а ние не. Моля обяснете ми!

 82. 82 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#78:"Бенк-Бенк"]един ред още — басня истинска за да съставя:

  — Във царството на тиквите кратуната е цар!"[/quote]

 83. 83 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#48] от "ДЗВЕР":

  За съжаление човече си прав. Тиквите много бързо избуяха и започнаха да хвърлят сянка върху расада на културните растения. Ша требе да се копа здраво.

 84. 84 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#82] от "Сиянието на Мрака":

  Брей и ти си писал за тиквите. Пък аз си мислех, че съм оригинален.

 85. 85 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#6] от "virtual brain":
  [quote#6:"virtual brain"]"Държавата е взела 1.5 млрд лева мостови заем, за да изплати гарантираните влогове на гражданите в КТБ." [/quote]

  Това е просто лъжа. Държавата не е изплатила и 1 лв. на гарантираните вложители. Парите бяха платени от Фонда на банките, които участват в него (не всички банки в България участват). Друг е въпроса защо правителството продължава да не си иска парите от любимците си, търговските банки, а напротив реши да им прави нови подаръци под формата на депозити с нашите пари.

 86. 86 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#81:"moreee"] и въпреки това Турция постоянно върви напред. Няма логика в това, не разбирам как го правят. [/quote]
  Наскоро говорихме с отговорен чиновник по изграждане на инфраструктурата на Истанбул. Питахме като как така за хич време - 6 месеца са построени огромно количество небостъргачи, които в нормални условия биха били построени поне за срок от 5-6 години? Отговорът беше кратък"
  - направихме оферта, на която никой не можа да откаже - строите си сградата при най-добри за вас условия, но същевременно искаме толкова и толкова брой жилища, които общината ще продаде на нуждаещи се от дом млади хора. Срокът е този, съгласни ли сте? Никой не се отказа, допълни човекът. Ние повярвахме, защото резултатите бяха налице, пред носовете ни...

 87. 87 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#81] от "moreee":

  Турция си субсидира производството е особено износа. Тук ни управляват дупедавци, страхливци и глупаци , дето се страхуват да въведат даже понятието местна стока - за стоки произведени на до 100 км от пазарът им. Вижте в туристическите ни обекти дали има магазини, които да продават българска стока - само китайска и турска. Ние шием дрехите на половин Европа. Нашите плодове и зеленчуци са най-вкусните в Европа. Но нямаме си българи да ни управляват. Имаме само мафия !!!

 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4597 Неутрално

  От Реформаторският блок трябва внимателно да следят действията на този. В противен случай рискуват да ги отъждествят с неговите зулуми.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Този и неговият началник искаха банкова ваканция, и са в съпричастност с грабежа КТБ. Лецемерно загрижени за данъкоплатците отказаха да изтеглят един милярд за да спасят невинните вложители. Сега същите герой се хвалят с 16 милярден заем на гърба на същите данъкоплатци, които, дори, не се й споменават. Личните си интереси, представят като интереси на обществото. Непоклатимата, арогантна разбойническа шайка властваща в страната си подсигури богата тригодишна трапеза, която ще бъде в спокойствие поделена м/у фирмите им засмукващи чрез държавните поръчки и дргите известни мурафети. Стълбовете на тази схема са провоохронителната и правораздавателна с-ма. Призивите за реформирането им- от Радан и Иванов- са като за на дявола тамяна. При тази ситуация може да се приеме, че реформите са "замразени" за тези три години, пък после ще видим. Бъдете спокойни пак ще му намерят цаката.....!

 90. 90 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  [quote#86:"Сиянието на Мрака"]Наскоро говорихме с отговорен чиновник по изграждане на инфраструктурата на Истанбул. Питахме като как така за хич време - 6 месеца са построени огромно количество небостъргачи[/quote]
  Но ние получаваме фондове и помощи от ЕС, а турците не получават. Как без еврофондове може да се развива една съвременна държава? Освен това Ердоган е диктатор, който не спазва ембаргото и търгува с Путин. Ние сме послушни и верни съюзници на ЕС и САЩ, а те не са. Те забогатяват, а ние все кретаме на опашката. Не е справедливо това!

 91. 91 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  ЛУСТРАЦИЯ
  Рейтинг: 395 Гневно

  До коментар [#5] от "virtual brain": Значи излиза,че ще теглим заем ,за да не правим рефори ,поне в администрацията ,де.Аз така разбирам тия думи на Горанов.

 92. 92 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#45] от "moreee":

  Дали пък наистина искаш като тях, а? Икономическия им подем, до голяма степен се дължи на религиозната им и обществена система. Те са мравки затворени в мравуняк, но не мисля, че това е идеала за живот на масовия българин.

 93. 93 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#87] от "proizvoditel":

  Че управлявай бе. Кой те е спрял? Много е лесно да псуваш по телевизора. Хващай се и го прави. Акъл не трябва, трябват топки.

 94. 94 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#76] от "Сиянието на Мрака":

  Вашите сега също са там горе. Бъди така любезен като сипеш храчки и лиги, да го правиш наред, а?

 95. 95 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#93] от "niakoi_si":

  Ами може скоро и това да стане. Ако фалирам ще събера четата и каквото сабя покаже. То вие сами кокала нема да го пуснете. Явно ша требе и малко кютек.

 96. 96 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  [quote#92:"niakoi_si"]Дали пък наистина искаш като тях, а? Икономическия им подем, до голяма степен се дължи на религиозната им и обществена система. Те са мравки затворени в мравуняк, но не мисля, че това е идеала за живот на масовия българин.[/quote]
  Та те изповядват ислям, там е диктатура. Как може икономическият им напредък да се дължи на исляма и диктатурата?! Всички знаем, че икономически подем е възможен само при демократичните общества които съблюдават основните евроатлантически ценности. И все пак, минималната пенсия на тези "мравки" е 350 евро (25 г. стаж)! На майка ми е 110 евро ( 40 г. стаж ). Направо се разболя жената, като и казах колко пенсия получават турските "мравки"!

 97. 97 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  простотията винаги се заплаща скъпо ,нека следващият път мъдрият български народ отново да гласува за тиквите

 98. 98 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  [quote#88:"Храбър"]От Реформаторският блок трябва внимателно да следят действията на този. В противен случай рискуват да ги отъждествят с неговите зулуми.[/quote]

  Уви, ще ги отъждествяват обикновените безпартийни гласоподаватели. Жребият е хвърлен. Реформаторският блок е в управлението. Извесно време се надявах, че само тала могат да се направи нещо положително. Почвам да се съмнявам дали изобщо трябваше да влизат в коиалиция с ГЕРБ. А самият Горанов си е човаек на ДПС. Това и малките деца го знаят.

 99. 99 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9180 Неутрално

  Жал ми е за днешните бебета, които един ден след 20 год. ако са в Бг, трябва да връщат заема взет от едни алчни и некадърни управленци.

 100. 100 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  Правителството за 100 дни малко му оставаше да натрупа 20млрд. дългове !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK