Орешарски разкритикува новата власт за планирания 16-милиарден дълг

Пламен Орешарски

© Анелия Николова

Пламен ОрешарскиБившият премиер Пламен Орешарски (2013 - 2014 г.) разкритикува в профила си във "Фейсбук" намерението на Министерството на финансите да изтегли 8 млрд. евро (16 млрд. лв.) нов дълг през следващите три години. 


Ратификацията на договора за дилърство с четири международни банки е в дневния ред на Народното събрание днес. 


Орешарски влиза в задочен спор с анализатори, изказващи се в подкрепа на правителствената политика, като нарича повечето от коментарите по темата аматьорски. Напомня и аргументите "против", когато неговото правителство се канеше да изтегли 1 млрд. лв. 
Според Орешарски обяснението, че причината за новия дълг е предходното правителство, е "твърде изтъркано политическо клише, умело разигравано вече доста години, за да може да подведе общественото мнение". Не казват с какво е виновно, но продължават да се упражняват в тази теза, вместо да насочат вниманието си върху обърканите политики на сегашното правителство, пише бившият премиер.


Той оспорва аргумента, че новият дълг ще раздвижи икономиката като прави аналогия с южноевропейските страни, които "с огромните си дългове трябваше досега да са с високи темпове на икономически растеж".


Орешарски изказва несъгласие и с твърдението, че новият дълг няма да влоши дълговите показатели на страната. "Щеше да бъде вярно, ако страната имаше двуцифрени темпове на икономически растеж... За съжаление, планираният от властите растеж не е дори едноцифрен /0.8%/", пише той.


Според него е безсъдържателна и тезата, че дългът се планира в тригодишна перспектива, за да се обезпечи финансовата стабилност. Бившият премиер я нарича "логичен апотеоз на необмислените фискални действия, които окончателно ще вкарат страната в дълговата спирала".


"Правителството завари фискални резерви от 9 млрд.лева – гаранция за безпроблемно обслужване на държавните дългове поне за настоящата година. Вместо да се фокусира върху политиките за стопанско оживление и растеж, наблюдаваме предпочитание към обезпечаване на ресурси за харчене. Така бе и в първия мандат – тогава се изразходва фискалният резерв, сега е ред да се заемат нови дългове...", коментира още Орешарски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK