Тегленето на новия дълг ще покаже стабилността на България, заяви Муравей Радев

Тегленето на новия дълг ще покаже стабилността на България, заяви Муравей Радев

© Красимир ЮскеселиевСпорът в парламента за дълга се подменя. България опитва да излезе на международните финансови пазари, да вземе дълг при по-добри ословия, и така да покаже предвидимост и стабилност. Това заяви бившият финансов министър Муравей Радев пред Нова телезивия.


"Това, което става в парламента, не е ратификация за дълг, а за посредници, които ще обслужват бъдещия дълг през следващите 3 години. Всяка година има такова нещо. Сега излиза стар дълг в падеж. Една добра инициатива рискуваме чисто по български да я съсипем", каза Радев.


Според него ако не бъде одобрено взимането 3-годишния заем, задълженията по стари дългове за 2015 г., когато има падеж, ще бъдат покрити така или иначе.
Реалното увеличение на дълга на България след 3 г. ще е с 5.3 млрд. лева, а не със 16 млрд., тъй като основната част от новия заем е предназначен за рефинансиране на стар дълг.


"Няма 16 млрд. увеличен дълг. Увеличението е 5.3 млрд. Тази година има 22 млрд. лева вътрешен и външен дълг. След 3 г. те ще бъдат 27.3 млрд. Като ги извадим, се получава 5.3 млрд.", каза Радев.


Обявените 10% лихва по заема също не означават, че това ще бъде крайно договераната цифра. "В последните години България винаги оповестява лихва до 10%. Това се прави, защото ако например кажете "до 5%", пазарите ще се ориентират за вашата възможност да плащате дълг и ще ви забият 4.5%", смята Радев.


Мая Манолова от четирите аритметични действия знае само да събира, коментира Радев изказванията на депутата от БСП за новия дълг на правителството.


"Жената е юристка. Но трябва да се научи и на "изваждане". Чула, че миналата година са гласували 8 милиарда дълг, чула сега едни нови 16 милиарда, и ги събира. А тези 8 милиарда са част от 16-те. И онзи ден говори за 24 милиарда. Ужас, трагедия, какво да правим сега- държавата ще се изпари! Хората не разбират и ето как ги подвеждат".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK