ПИБ е изплатила 1.424 млрд. лв. по време на кризата през лятото

Не е ясно и при какви точно условия е депозитът на правителството в ПИБ. До ноември 2014 г. средствата бяха депозирани при 2.2% годишно, а за след това очаква "да е на сходни нива". Числото, сложено като минимум, е заличено в публичната версия и е заменено с диапазон 0.8-3%, пише изданието.

© Велко Ангелов, Капитал

Не е ясно и при какви точно условия е депозитът на правителството в ПИБ. До ноември 2014 г. средствата бяха депозирани при 2.2% годишно, а за след това очаква "да е на сходни нива". Числото, сложено като минимум, е заличено в публичната версия и е заменено с диапазон 0.8-3%, пише изданието.До 2016 г. Първа инвестиционна банка (ПИБ) планира да е възстанови масата на депозитите до равнището им от средата на юни 2014 г., когато след разпространението на слухове започна теглене на пари. Банката също така смята да се фокусира повече в кредитирането на дребно.


Това се разбира от писмото на Европейската комисия от 29 ноември миналата година, с което се одобрява държавната помощ под формата на 900 млн. лв. депозит на финансовото министерство в банката, което се оповестява едва сега, съобщава "Капитал daily". В документа са заличени повечето от статистическите и прогнозните данни, както и пасажи за поетите от банката ангажименти.


Сега обаче става известен пълният размер на тегленията. Според писмото от 20 юни до 3 юли банката е изплатила общо 1.424 млрд. лв.
Не е ясно и при какви точно условия е депозитът на правителството в ПИБ. До ноември 2014 г. средствата бяха депозирани при 2.2% годишно, а за след това очаква "да е на сходни нива". Числото, сложено като минимум, е заличено в публичната версия и е заменено с диапазон 0.8-3%, пише изданието.


Неизвестно е и как ще се промени графикът за вноските. Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че не бива да се оказва натиск върху ПИБ да връща дадените й от бюджета средства. "Не смятам, че в момента е редно да оказваме натиск върху банката да ги връща. Дори съм забранил на ПИБ да връща средства на правителството в момента. Като мине малко време и се успокоят нещата, ще си влезем в графика на възстановяване", обясни Горанов. Той каза още, че ПИБ иска да върне оставащите около 800 млн. лв. на правителството, но финансовият министър не иска да ги вземе. Няма информация защо в документите за държавната помощ сумата е 900 млн. лв., а министърът винаги говори за 100 млн. лв. по-малко.


Планът за преструктуриране на ПИБ предвижда действия по няколко линии. Първото е възстановяване на доверието и депозитната база. Там са заложени цели по години, които са скрити. Банката поема и ангажимент да поддържа съотношението кредити към депозити в рамките на 90%. На следващо място се предвиждат мерки за подобряване на рентабилността като оптимизиране на оперативните разходи.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 521 Гневно

  "ПИБ е изплатила 1.424 млрд. лв. по време на кризата през лятото" - и повече може да изплати, щом има безрезервната подкрепата на Искров и Горанов, може всички депозити на куп да изплати, а междувременно, ще продължава да финансира прасан и компания.., колко е изплатила ПИБ на Пеевски до сега????

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 2. 2 Профил на Miguel Del Angel Sosa
  Miguel Del Angel Sosa
  Рейтинг: 222 Неутрално

  "...изплатихме 1 млрд. за един ден, можем и повече..."
  Еми правилно си го казваха, ние се шегувахме с тях

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ivanov":

  Няма шега.Обаче не ги платиха те ,а ние.Явно Цеко е мил на всички правителства.

 4. 4 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Тя добре,че е платила банката. Иначе сега народа щеше да пали гуми и да прави барикади по улиците.

 5. 5 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ПИБ беше първата мишена на ББ и компания. Орешарски ги парира, като я спаси и те нападнаха другият "бивол" - КТБ. Ако герберите знаеха, че правителството си отива, изобщо нямаше да се мъчат да засаждат на баир - нива. При това с цената на над 4 милиарда...

 6. 6 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 478 Разстроено

  "Неизвестно е и как ще се промени графикът за вноските. Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че не бива да се оказва натиск върху ПИБ да връща дадените й от бюджета средства. "

  КАК ТАКА ГОРАНОВ?

  След като Банката е получила държавна помощ, тя трябва да е под постоянен натиск за реформи. Трябва да си изчисти портфейла от това което доведе до колапса в КТБ. А по този въпрос май нищо не се прави. Свързаните с собствениците на Банката продължават да я дестабилизират

 7. 7 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#3] от "hodounski":

  В интерес на истината Цеко коректно съобщи наскоро, че иска да си върне парите на държавата, които Орешарски му даде, за да се спаси от нападението на герберската мафия. Но..Горанов, кой знае защо - отказа? Странен юнак е този Владко

 8. 8 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1245 Весело

  "Той каза още, че ПИБ иска да върне оставащите около 800 млн. лв. на правителството, но финансовият министър не иска да ги вземе."
  Ахахахах искали били от пиб да върнат депозита, а министъра видите ли отказвал тия ще ме съсипят. Проверете сделките на пиб, проверете кредитите, ало надзора .. действайте!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  цеко пак намаза дебело филията.

  ще го разорите тоя човек бре, я направете така, че държавата да му плаща за концесията!

  също така едно законче може да се измисли - държавните такси да минават през сметките на цековата банка.

 10. 10 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#8] от "bludniq_sin":

  Нали от ЕК вече ги провериха щателно бе пич. Нали и кредитния им портфейл провериха и всичко това се случи преди да дадат разрешение за подкрепата. Кой още искаш да ги провери - Папата е малко зает в момента, наближава Великден все пак.

 11. 11 Профил на army
  army
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#3] от "hodounski":

  Какво точно си платил ти? Може ли да ме светнеш нещо? Първите 750 млн. лв. са ги платили още първия ден, преди да се заговори за подкрепа към банката, а останалите са изплатени до 3 юли. Парите за ПИБ са от масово финансиране осигурено от Ситибанк, Уникредит, СЖ Експресбанк и HSBC и са на депозит в банката, който тя не може да използва. Схващаш ли разликата или просто освояваш паричките за тролене днес. Няма емитиране на дълг тук и облигации, по които държавата да е гарант. Държавата се явява посредник, който взима комисионна за тази си дейност и печели от това. Стига си плямпал глупости.

 12. 12 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#10] от "maginka":

  Хехе Проверили проверили - те и КТБ проверяваха пък накрая какво стана Въпросът е - защо министърът не иска да му върнат парите и той ли не иска или някой не може да му ги върне?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 13. 13 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ivanov":

  тая криза ден и половина ли продължи?

 14. 14 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#11] от "army":

  държавата гарантира тоя заем. Ако банките искаха да финансират ПИБ щяха да го направят сами на междубанковия пазар, но те не искаха. Не искаха да поемат риска. Тогава МинФин пое риска, и дори попита ЕК дали може да внесе на депозит огромна сума. Ако парите не бяха на МинФин тогава нямаше да има причина да се пита ЕК. Парите ги взе държавата, на 5 или 6-месечен аукцион, доколкото си спомням, наскоро го рефинансираха. Държавата е гарант и така на банките спасили ПИБ им е готино. Ако ПИБ ритне камбаната няма да пият една студена вода. Това недоверие в банките същото недоверие през 2008-ма в САЩ и ЕС, когато междубанковия пазар за кредити замръзна и се наложи централните банки да раздават ликвидност на тон.

 15. 15 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#10] от "maginka":

  резултатите от разследването на Биволь видя ли ги? Кредити към кухи фирми и един собственик, кипърец.

 16. 16 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 554 Неутрално

  "FIB only experiences a sharp liquidity outflow due to external factors." Айде тролчетата хейтещи по ПИБ да вземат да си го преведат това, ако все пак имат някаква грамотност де. Ако не да използват гугълтранслейт.

 17. 17 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 488 Неутрално
 18. 18 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  [quote#7:"Сиянието на Мрака"]Но..Горанов, кой знае защо - отказа? Странен юнак е този Владко[/quote]

  Хич не е странен.
  Щото, ако ПИБ сега върне парите, те ще се появят у фискалния резерв, а трябва да се обосновават едни 16 милиарда дълг.
  Как да стане тая, като някой по-любопитен ще вземе да пита що са му 16 милиарда, като има бол пари в резерва, па и чака още от Фонда за гарантиране, от ЕС...

  Ecrasez l’infâme
 19. 19 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ЕК : "The week after KTB was placed into administration, the largest majority-domestically-owned bank and the third largest bank in the sector, First Investment Bank (FIB), faced a bank run and requested liquidity assistance from the authorities. A credit line of EUR 1.65 billion, approved under State aid rules by the Commission, was made available to all Bulgarian banks. The authorities used it to deposit EUR 0.6 billion into FIB with an initial duration of five months. On 25 November, the European Commission approved the State aid and the rest ructuring plan for the bank, extending the term of the originally-provided liquidity support by a further 18 months"

 20. 20 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ivanov":

  Всъщност ако се прочете документа точно, ще се види, че изплатената сума включва и изплатените суми СЛЕД правителственият депозит. Като се вземе в предвид анонса от тогавашният финансов министър Чобанов за 800 милиона, и след това отчета на БНБ (допълнителен спад 600 милиона), числата излизат. Но не са платили един милиард за един ден Сумата включва по дълъг период и нито в един ден не е имало повече от 200-300м платени.

 21. 21 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#16] от "kama_start":

  Това от точката твърдения на БНБ и правителството ли четеш? Защото документа е разделен на твърдения от правителството, съгласяване от ЕК дали предложената помощ е допустима (даже има интересна точка от която си личи че правителството известно време е твърдяло че това дори не е държавна помощ), и мониторинг за да се проверят твърденията на правителството

 22. 22 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#5] от "Сиянието на Мрака":

  ББ е отишъл при Кутев и му казал да обяви публично по телевизията че ПИБ е банка с проблеми, а после пратил СМС-и на приятели спешно да си теглят депозитите?

 23. 23 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#7] от "Сиянието на Мрака":

  Прочети документа. Когато и да върне Цеко помощта, мониторинга си остава. А избора кога да я върне не зависи от него. БНБ е направила график (но в документа са изтрити детайлите) до 2018-та, с разхлабени изисквания по изпълнението на Базел критериите (което си е точно такава помощ) и отделно има програма на правителството за допълване на ликвидността на банките, които слизат дори под изискванията на БНБ (и в случая знаем поне една такава банка) с график пак до 2018-та, с държавни пари

 24. 24 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#10] от "maginka":

  Не са ги проверили въобще. Всъщност ако прочетеш документа - проверка ТЕПЪРВА трябва да започне, но "не по късно от края на 2015-та, началото на 2016-та". Нещо повече. Още не е одобрен дори този, който ще мониторира изпълнението на изискванията от ПИБ

 25. 25 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#11] от "army":

  Даже мисля, че и тези 750 милиона са разбити в два дни и половина.

 26. 26 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Това платено съобщение ли е?

 27. 27 Профил на nspassov2007
  nspassov2007
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Престанете да се занимавате с бивши банки.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8586 Неутрално

  "... ПИБ иска да върне оставащите около 800 млн. лв. на правителството, но финансовият министър не иска да ги вземе."
  Сигурно му ги оставят да построи втория лифт в Банско.

 29. 29 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Аз се чудя защо е тайна цената. [0.8-3%] според мен нищо не значи. И защо сега цената не е публична, а 2,2 си е официално обявена?
  А и кой го интересува какво са изплатили от 20 юни до 3 юли? Какъв е този интервал, след като помощта е одобрена на 29 юни? Ако с това се аргументира втората помощ през ноември то да бяха дали изходящите потоци до ноември

 30. 30 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 764 Неутрално

  спасиха ПИБ а унищожиха КТБ. прокуратурата е ясна, поне журналистите да потърсят обяснение.

 31. 31 Профил на melani_simeonova
  melani_simeonova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Естествено че някои от данните няма да са публични бе хора. Няма нищо скрито покрито, просто е търговска тайна. Вие ако имате фирма, бихте ли искали конкурентите ви да знаят какви са финансовите ви планове за следващата година?

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  Каквото и да става аз лично нямам доверие на банките със Бг собственици!Всичките т.н. банкери имат произход,който е свързан партийно-мутренската номенклатура и на такива личности човек не трябва да вярва!Има доверие само на банките с чужди собственици /без гръцките такива/!

 33. 33 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "NicK":

  Първо поучите малко финанси тогава си излагай неграмотното мнение. Да знаеш развита страна без банки???? Колкото и да ти е неприятно всяка държава си подкрепя банките.

 34. 34 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#5] от "Сиянието на Мрака":

  Е те тоа коментар изкърти жълтите павета

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 35. 35 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Весело

  Няма да коментирам, защото ще ме цензурирате по чл. еди кой си, като враг на банковата система в България !
  Е, ДА, АМА ИСТИНАТА НЕ РЯБВА ДА СЕ ПРЕМЪЛЧАВА !

 36. 36 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#33:"prokopi"]Първо поучите малко финанси тогава си излагай неграмотното мнение[/quote] - хахаха, измежду нас двамата определено има неграмотник , поздравления към Вас че сте изучили финансите - същи Горанов, може и следващия министър на финансите да станете... хахаха

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 37. 37 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В плана на ПИБ е посочено, че ЕК ще има свой представител в ПИБ, който всяко тримесечие ще докладва директно на ЕК как се изпълняват изискванията в плана. Така че ясно ще се види точната картина. Времето ще покаже.

 38. 38 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  [quote#7:"Сиянието на Мрака"]В интерес на истината [/quote]
  Старши, пита ли руското посолство, преди да снесеш този коментар?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK