Фондът за гарантиране на влоговете ще предлага временния синдик

Зад идеята застанаха представители на всички парламентарни групи

© Георги Кожухаров

Зад идеята застанаха представители на всички парламентарни групиВременният синдик ще бъде назначаван от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете. Тази промяна в Закона за банковата несъстоятелност предлагат депутати от всички парламентарни групи, съобщи "Фокус". Днес в Министерството на финансите се състоя обсъждане на измененията, които да бъдат приети до сряда на второ четене от Народното събрание. 


До промяната в закона се стигна след като премиерът Бойко Борисов настоя за назначаването на временен синдик в останалата без лиценз Корпоративна търговска банка заради значителното свиване на активите й в резултат от цесии и прихващания. Според сегашния закон в КТБ могат да влязат синдици едва след обявяването на несъстоятелност. Това обаче не може да се случи докато не приключи делото във Върховния административен съд срещу отнемането на лиценза на банката, водено от акционерите й. То обаче все още не е насрочено. 


След като вчера съдът отказа да назначи временен синдик, всички парламентарни групи се обединиха около идеята спешно да променят законодателството. 
За първи път можем да видим законопроект, подписан от всички политически партии и това показва, че когато има въпрос от национално значение може да се намери консенсус, отбеляза Горанов днес. Законодателните промени предвиждат въвеждане на института временен синдик с повече правомощия от синдика по търговска несъстоятелност. Правомощията ще са свързани с управление и 
опазване на имуществото на КТБ в периода от отнемането на нейния лиценз до обявяване на нейната несъстоятелност от съда, посочи Горанов. 


Депутатът от БСП Мая Манолова съобщи след днешните консултации, че са предвидени мерки за публичност и контрол на временните синдици, между които седмични отчети за предприетите действия. Временните синдици ще бъдат задължени да обявяват на интернет страницата на ФГВБ 
всички предприети от тях действия - договори и документи, които сключват, посочи Манолова. 
Очакваме, че това което се случи при управление на квесторите, вече ще е невъзможно чрез процедурите за контрол, посочи депутатът от БСП. Тя добави, че се надява с промените да се осуетят и вече предприети действия за разграбване на активите на банката.


Петър Славов от Реформаторския блок отбеляза, че РБ активно се е включил в изработване на промените. Най-после намира законодателна уредба възможността да се ангажира специализирано лице или институция в разследване на банкови фалити, каза Славов. Той обясни, че сега временният синдик ще има възможност да ангажира такава фирма и ще стане ясно къде са отишли парите от КТБ, кои лица са ги получили и какво са направили с тях. 


Йордан Цонев от ДПС напомни, че това е петото предложение на партията за законодателни промени. "От възникване на проблема с КТБ сме внасяли законодателни промени, които да решат въпроса", каза той и добави, че ДПС е последователна в приноса си за решаване на проблема.


По повод заявлението на квесторите в КТБ, че не са разрешавали никакво разпореждане с имущество на банката, Горанов посочи, че квестурата не е форма на защита на имуществото на банката при несъстоятелност, а е форма на временно управление. Вече отдавна не сме в хипотеза да имаме 
банка, тъй като надзорният орган БНБ се е произнесъл, че КТБ вече не е банка, каза Горанов. По думите му проблемът идва от празнотата в законодателството как да се действа в периода от решението на БНБ до настъпването на несъстоятелност. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK