Бюджетната комисия одобри въвеждането на временен синдик в КТБ

Представителите на всички парламентарни сили, с изключение на "Атака", които подкрепиха само някои текстове от законопроекта, гласуваха "за" промените.

© Надежда Чипева, Капитал

Представителите на всички парламентарни сили, с изключение на "Атака", които подкрепиха само някои текстове от законопроекта, гласуваха "за" промените.Парламентарната бюджетна комисия прие на второ четене днес промените в Закона за банковата
несъстоятелност, според които дори и да не е открита процедура по несъстоятелност в банка с отнет лиценз - в случая КТБ, да може да се назначи временен синдик.


Представителите на всички парламентарни сили, с изключение на "Атака", които подкрепиха само някои текстове от законопроекта, гласуваха "за" промените, съобщи БТА.


Законът за банковата несъстоятелност, приет преди 10 години, всъщност за първи път се проиграва на 
живо и се вижда какво липсва, коментира пред медиите председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя посочи, че лицензът на КТБ е отнет още през ноември, но вече четвърти месец съдът не е започнал процедурата по несъстоятелност, защото има съдебни правила, които спазва. Става дума за висящото във ВАС обжалване на отнемането на лиценза на банката, което трябва да приключи, за да може Софийският градски съд да започне процедурата по несъстоятелността. 
Това безвремие не може да продължава, затова всички партии се обединихме около идеята да бъде създаден институтът на така наречения временен синдик, който да влезе в банката и да замени квесторите, каза Стоянова. 


Според приетите днес текстове, временният синдик ще има правомощия да опазва, попълва, управлява и издирва имуществото на банката. В правомощията му е и при определени условията да иска прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна. Целта на временния синдик ще е да опазва масата на несъстоятелността, посочи Стоянова.


Тя каза, че временният синдик ще може да внася отменителни искове, с които да атакува сключени преди отнемането на лиценза сделки по прихващания. Така ще могат да бъдат атакувани сделки по 
прихващания от датата на поставяне на банката под специален надзор. 


През ноември миналата година парламентът прие други промени в същия закон, според които прихващанията, извършени след поставяне на банка под специален надзор, могат да бъдат частично
недействителни до размера в който са защитените по закона депозити, припомни Менда Стоянова. Преди приемането на тези законови промени квесторите са признавали прихващания и така с 800-900 млн.лв. е намаляла масата на несъстоятелността, напомни председателят на бюджетната комисия.


Според Стоянова е въпрос на съдебно тълкуване, ако синдиците заведат искове за тези прихващания, дали те ще бъдат признати. 


Временният синдик ще може да наеме специализирана компания, която да издири имуществото и да проследи трансакциите, извършени от банката, като така да осигури връщане на част от тези средства, обясни Менда Стоянова. Тя уточни, че вече има подадени няколко молби от подобни компании и предстои Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) да избере една от тях. По информация на "24 часа" осем международни компании са заявили интерес към разследването, между които швейцарската Competitive Corporate Intelligence, международната Alvarez&Marsal и британската Dilligence.  


Временният синдик ще бъде управляван от ФГВБ, а дейността му ще се наблюдава от министъра на финансите.


Всъщност се предвижда синдиците физически да са двама и ще бъдат избрани от регистъра на банковите синдици, поддържан от БНБ. Регистърът е бил създаден още с приемането на Закона за банковата несъстоятелност, а сега в него са включени още хора, посочи Менда Стоянова.


Списъкът е поверителен. Днес в специално съобщение от БНБ уточниха, че са представили имената от него на Фонда още през октомври и обясниха, че не го оповестяват публично, защото такъв е законовият му статут и той съдържа лични данни, между които адреси и телефонни номера.


Председателят на бюджетната комисия изрази надежда, че утре промените в закона ще бъдат приети на второ четене и в пленарна зала и че веднага след влизането в сила на закона съдът ще назначи по предложение на фонда двамата синдици в КТБ. Според Стоянова това ще стане още следващата седмица. С назначаването на синдиците автоматично ще бъдат прекратени правомощията на квесторите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Мустака бил против. Значи е много вероятно мярката да е добра

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  БНБ предложила синдици.Т.Е. Искров. Да наемат по-бързо компания ,която да проследи парите, ако бавят значи имат интерес да се замаже.

 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Задкулисието и в частност ДП трябва да са доволни от това.

  Айде на бас, че и Плевнелиев няма да наложи вето

 4. 4 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 443 Неутрално

  ....осем международни компании са заявили интерес към разследването, между които швейцарската Competitive Corporate Intelligence, международната Alvarez&Marsal и британската Dilligence....

  ..Понеже никой не смее да натовари ДАНС и прокуратурата с такава сложна задача..

 5. 5 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Законът за банковата несъстоятелност, приет преди 10 години, всъщност за първи път се проиграва на живо..."

  В целият казус с КТБ ни сложихте на първият ред на гротескния спектакъла "на живо" без да сме искали, без да ни питате съгласни ли сме с това, дето го проигравате. А и много скъпа тая цена на билетите - милиарди левове!

 6. 6 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Мдаа, засилиха се и надскочиха куп закони - български и на ЕС. Май кашата дето я забъркаха от лятото миналата година с КТБ отива от зле на по-зле. Дълбоко се съмнявам, че с промените в закона за банкова несъстоятелност и вкарването на синдик ще се оправят нещата. И каква ще е гаранцията за независимост, безпристрастност и обективност на тия синдици, при условие, че те се предлагат от ФГВБ, чийто шеф е приятелче на минфин Горанов, който пък е приятелче на КОЙ? И моля ви се - същите синдици ще се избират от списък изготвен от БНБ, разбирай Искров...

 7. 7 Профил на crazyjohny
  crazyjohny
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ето заради това не се фалират банки,сега каквото и направят няма да се събере нищо,колко по лесно би било още веднага фонда или държавата да бяха влезнали като собственици и да почнат да осребряват,писал съм го ,но пак повтарям примера с Исландия ,който незнайно защо се дава като пример как оставили да фалират банките,всъщност е точно обратното,там спасиха банките,единствено не платиха на чуждестранните облигационерите ,а тук както винаги и солта ще ядем и тоягите и накрая ще платим възможно най-дебелата сметка

 8. 8 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Който и да назначат за синдик , ако не заработят надзорните,контролните и съдебните институции скоро няма да има ефект !

 9. 9 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Добре е че го закърпват това, но е добре да се замисли човек - за гигант като КТБ специално парламента се намеси. А другите несъстоятелности? Трябва ни работещ съд.

 10. 10 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тези промени са правен нихилизъм и ще паднат в европейски съд. С тях се нарушава Директива 98/26/ЕО на Европейския парламент от 1998 г, според който "моментът на откриването на процедура по несъстоятелност е моментът, когато съответният съдебен или административен орган произнесе своето решение." Такова решение за КТБ все още няма, няма и открито производство по несъстоятелност на банката. Очевидно ни чака поредната наказателна процедура от ЕК за неспазване и нарушаване правото на евросъюза.

 11. 11 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Аз предлагам да спрем да обиждаме мафията. Тя е просто пеленаче в сравнение с политиците от всички държави. Колко трябва да си се изродил като човешко същество, че да нямаш засищане на алчността си хранеща мегаломанската мания за власт и контрол над обществата.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 12. 12 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Бромак - адвокат на съдебната система и БНБ!?!?

  "От "Бромак" твърдят, че законодателните промени са в нарушение на конституцията, тъй като по този начин законодателната и изпълнителната власт упражняват натиск върху съдебната. ... Според "Бромак" на съда се оказва "натиск по какъв начин да постанови окончателното си съдебно решение по спора за отнемане на лиценза на КТБ - да е бързо и в полза на българската държава, която има да си събира пари от банката".
  ...
  Освен това отнема компетенции на независимата БНБ."
  /по медиапул/

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Синдикът да не продължи като квесторите.

 14. 14 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#1:"Костозомби"]Мустака бил против. Значи е много вероятно мярката да е добра [/quote]
  Съгласен!

  ТОВА е първото, което синдикът трябва да почне да прави:
  [quote#0:"статията"]временният синдик ще може да внася отменителни искове, с които да атакува сключени преди отнемането на лиценза сделки по прихващания. Така ще могат да бъдат атакувани сделки по
  прихващания от датата на поставяне на банката под специален надзор. [/quote]

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 15. 15 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Значи кредиторите на банката се представляват от ФГВБ, а Фондът едновременно с това определя и назначава временния синдик. Излиза, че това, което може да се прави е позволено единствено от Фонда, от който започва и свършва банковата несъстоятелност. И по какви критерии ще се признават или отменят цесиите? Не оставаме ли с впечатлението,че сделките ще бъдат предварително определени? Имам усещането, че депутатите не знаят, какво приемат. Просто така им е казано. Казал им е ТОЙ, след като е вечерял с КОЙ. А последиците от Страсбург ще ги носим НИЕ.

 16. 16 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Кольо Парамов: "Квесторите на КТБ имат бъдеще само като клиенти на прокуратурата"
  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/41084-kvestorite-na-ktb-imat-badeste-samo-kato-klienti-na-prokuraturata.html

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 17. 17 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Спомняте ли си, когато за пръв път проби новината и се разгоря дискусията за законността на цесиите веднага след обявяването на КТБ в несъстоятелност?
  Вероятно си спомняте и как писахме тук (във форума на Капитал) за това какво ще стане и как и малкото останали добри активи ще бъдат прилапани - как редица прозрачно предубедени и заинтересовани експерти като Герджиков носеха от 10 дерета вода да обясняват как нямало нищо лошо и колко законни си били по пронцип цесиите?
  И как и аз, и други предупреждавахме, че това ще се окаже накрая ново, поредното разграбване в тази "банка"?

  ------------------------------

  И днес четем, че СЕГА временните синдици от името на държавата започват съдебни дела за анулиране на цесиите, сключени от квесторите на КТБ.
  Сега!
  И същите големи познавачи и експерти без никакъв срам и утре ще имат наглостта пак да се показват пред медиите и отново да раздават щедро "ЕКСПЕРТНИТЕ НИ СЪВЕТИ" И ДА ОБЯСНЯВАТ КОЛКО ТЕ СА ВЕЛИКИ И КАК ВСИЧКИ ТРЯБВАЛО ТЯХ ДА СЛУШАМЕ!!!

 18. 18 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Интересува ме, квесторите кога ще ги еб@т публично на площад Гарибалди?

  Ще има ли опашка от недоволни вложители?

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#4] от "lynyrdS":

  Напротив! Никой няма да посмее да наеме швейцарскара фирма! Вие да не би да пишете от Канарските острови и заради това да не ви е ясно къде са парите?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#18] от "the социалиста":

  Социалистите, както обикновено нямате представа за това което се случва!

  Вложителите си евърнаха парите. Някои в рамките на закона други извън тях. Пре..ните камилчета са данакоплатците, които ще трябва да плщат масрафа.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#20] от "tribiri":

  Аз съм толкова социалист, колкото ти си tri-biri-на-баба-ти-шортите.

  Но много ме кефи да ме псуват на партия.

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK