Парламентът ще одобри назначаването на временен синдик в КТБ

Измененията се подкрепят от всички парламентарни групи.

© Надежда Чипева, Капитал

Измененията се подкрепят от всички парламентарни групи.Народното събрание се очаква да узакони днес назначаването на временен синдик в останалата без лиценз Корпоративна търговска банка преди тя да бъде обявена в несъстоятелност.


Това ще стане с промени в Закона за банковата несъстоятелност, внесени в понеделник и одобрени вчера от парламентарната Бюджетна комисия.


Измененията бяха инициирани от премиера Бойко Борисов миналата седмица, когато той обяви, че имуществото на банката се разграбва със съгласието на назначените от БНБ квестори. Всички парламентарни групи подкрепиха промяната в законодателството и участваха в подготовката на новите текстове. Така днес текстовете ще бъдат гласувани направо на второ четене едновременно с внесени от Реформаторския блок изменения в Закона за банковата несъстоятелност. 
Те предвиждат временният синдик при определени условия да може да иска прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна. Той ще може да внася отменителни искове, с които да атакува сключени преди отнемането на лиценза сделки по прихващания. Така ще могат да бъдат атакувани сделки по прихващания от датата на поставяне на банката под специален надзор. 


Дружеството "Бромак" на Цветан Василев, чрез което той е мажоритарен собственик на банката, вчера се обърна в писмо до Народното събрание, президента, премиера и Европейската комисия във връзка съз законовата промяна. Според адвокатите му процедурата противоречи на конституцията, европейското законодателство и правовия ред.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Весело

  Хахххааха, кражбата на 4 млрд. не противоречи на конституцията, европейското законодателство и правовия ред!

  Happy face says, adios !
 2. 2 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1218 Весело

  Тази "република" стана прекалено парламентарна.
  Това не е на добре,никак не е на добре.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Измененията бяха инициирани от премиера Бойко Борисов миналата седмица, когато той обяви, че имуществото на банката се разграбва със съгласието на назначените от БНБ квестори."След като Премиера обявява това,прокуратурата що не се сезира.Или срещу квесторите,или срещу г-н Борисов,ако лъже.

 4. 4 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Разбрали са се ... сега да довършат започнатото! ... не знам дали в него влиза - връщане на парите на данъкоплатците?
  Не знам дали и колко хитреци с незаконно големи влогове и кредити от тая пирамида ще подпомогнат оздравяването на държавата и ще гледат дъъъъълго ..... небето на едри квадрати!?
  Дано тоя път да не е ... както винаги!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 5. 5 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  Борисов е притеснен че нещо не върви по план.Това,което прави,не мирише добре.Интересно РБ защо се натискат да участват в това!!!

 6. 6 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 688 Разстроено

  За да се "потули" кражбата на 4 милиарда ще и правят "обществено отговорен" контрол- от парламента. Баси,тия сведоха парламента не само до мокър печат на действията на мутролигархичната управляваща група, ами и до бърсалка за нас..ни за.ници.

 7. 7 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ми, очевидно, че досегашният закон е калпав, щом позволява подобно източване на банката и липсата на какъвто и да е контрол от страна на основният кредитор на банката - ФГВДБ. Тъй че, решението за промяната му е напълно оправдано. Все пак, нали идеята на законите е защита правата на гражданите и стопанските субекти в държавата.

  Pivoley
 8. 8 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Политиците отново поеха погрешен курс за КТБ" - проф. Христина Вучева:
  "Всички сигнали, които идват от политиците, звучат объркано и объркващо. Колкото и да е добронамерен човек, няма как да не стигне до извода, че има нещо друго зад целия шум. Другият възможен извод е още по-тъжен - липса на здрав разум и професионално отношение. Явно точно такъв дефицит е имало и през лятото на 2014 г., когато нашите народни представители, вместо единодушно и незабавно, още в края на юни, да одържавят банката, затънаха в спорове и празни лозунги и доведоха дотам, че наистина се загубиха милиарди левове. Ако тогава бяха осигурили само една трета от парите, които така или иначе бяха извадени за гарантираните депозити няколко месеца по-късно, за да направят работеща банка, сега картината щеше да е съвсем различна."
  http://www.segabg.com/article.php?sid=2015031700040000901

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Не се сизира защото знае, че Боко лъже!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Кой и защо внуши на премиера Бойко Борисов, че продължава разграбване на активите на КТБ? Това е невярно - и не само защото беше опровергано от квесторите на тази банка... Странно е защо този критичен патос го нямаше в периода след поставянето на КТБ под специален надзор, когато по закон банката трябваше да се оздравява..." Проф. Хр. Вучева

 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#7] от "pivoley":

  Някъде чу ли с промените в закона да се забраняват цесиите в банка, която е спряла нормалната си работа!

  Ако има такова нещо, значи си прав. Ако няма това е закон -тоалетна хартия. Знаеш за какво се използва!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Че трябва да не се допусне доограбване на активите на КТБ е факт, при това важен за всички нас, защото средствата в гаранционния фонд няма от къде другаде да дойдат освен за сметка на всеки човек или дружество, което има вземане-даване с банковата система, т.е. пак от нас.
  Но е много важно, да не кажа още по-важно, всички действия около банката да бъдат много издържани от юридическа гледна точка, защото няма да се размине без искове срещу държавата, БНБ т.е. пак срещу нас, като общество и данъкоплатци.
  Като се вземат предвид действията на самото БНБ, прокуратурата, спящите красавици от ДАНС и МВР, не мога да си представя как мажоритарния собственик и по-малките акционери от Кувейт и ВТБ, кротко ще преглътнат загубата на няколко милиарда, без да направят опит за оспорване.

 13. 13 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Кукловодите на сагата КТБ пак подцениха публиката. Първата им грешка беше на европейските избори. В парламента вече се осъзнават и никой не смее гък да каже. Упорито и настойчиво Искров е бламиран от всякъде. Сега бламират и квесторите му. Ако се продължи в същия дух очаквам да бъдат бламирани и други, съпричастни към сагата институции.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#11] от "tribiri":


  [quote#11:"tribiri"]Някъде чу ли с промените в закона да се забраняват цесиите в банка, която е спряла нормалната си работа! [/quote]
  Снощи проф. Вучкова, обясни точно това в интервюто си в БНТ, че с приетите още през декември промени, има въведена защита на всички действия с активите на банката.
  Впрочем тя и преди обясняваше много компетентно, че отнемането на лиценза на КТБ от БНБ е едно много грубо действие с непредвидими за всички нас последици, непредвидими в смисъл на кое е най- благоприятно и с по-малки щети за нас, данъкоплатците, но за съжаление и тогава нямаше кой да е чуе, а и ние като общество бяхме яхнали якобинската метла и искахме да бъдат наказани "богатите", все едно дали вносители или инвеститори.
  Лошото е, че "Едно е да искаш, друго е да можеш и трето и четвърто да го направиш" ( по Хайтов), та ние май си останахме някъде около първото, а сега ни чакат последствията, които (пак) не ни харесват.

 15. 15 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 386 Неутрално

  [quote#12:"tsvetko_51"]Като се вземат предвид действията на самото БНБ, прокуратурата, спящите красавици от ДАНС и МВР, не мога да си представя как мажоритарния собственик и по-малките акционери от Кувейт и ВТБ, кротко ще преглътнат загубата[/quote]
  До коментар [#12] от "tsvetko_51":

  След последната проява на Бромак като адвокат на БНБ и съдебната система си мисля, че всички изброени са в един отбор и играят срещу нас, т.е. срещу държавата.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#7] от "pivoley":


  [quote#7:"pivoley"]Ми, очевидно, че досегашният закон е калпав, щом позволява подобно източване на банката и липсата на какъвто и да е контрол[/quote]

  Не е измислен такъв закон, който сам (автоматично) да изпълнява написаното в него.
  Лошото е че ние, имам предвид като общество, се сещаме и искаме да се пазят законите когато ние сме потърпевши и губещи и сме готови да направим чудеса, когато същите тези закони ни "пречат" за осъществяване на нашия интерес.
  И дали това е за "дребния" проблем с паркирането или за не толкова дребния с кражбата на 4 млрд ( и това последното също е напълно недоказано, ама цифрата е публична), действията ни са еднакви.
  Пример са хората с депозити в КТБ бнд 100х.евро. Да получаваш едни високи проценти е добре, ама да рискуваш и в случая да загубиш парите си е зле и какво се прави в подобна ситуация, даваш мило за драго ти конкретно да се спасиш, без значение кое е и кое не е законно. И разбира се , срещу някакво възнаграждение, ще се намери някой да ти "помогне".
  А тези, дето трябва да ги хващат, през това време са много заети - да си опазят служебните места, да прикриват следите от старите бакии и т.н., да не говорим за "реформатора" Цацаров и неговата служба.

 17. 17 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 386 Неутрално

  [quote#11:"tribiri"]Някъде чу ли с промените в закона да се забраняват цесиите в банка, която е спряла нормалната си работа! ... Ако няма това е закон -тоалетна хартия.[/quote]

  До коментар [#11] от "tribiri":

  Обясниха го, синдикът ще атакува прихващанията, не цесиите. С цесия кредитополучател може да стане собственик и на депозит - няма лошо. Лошо е прихващането, особено ако кредитът е предварително обезценен, а и ако депозитът надхвърля гарантирания размер.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  А вложителите питаха ли ги кой да е синдик?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Депутатите ще демонстрират "политическа воля" за спиране разграбването на КТБ.Или както доцент Иво Христов много точно отбеляза,такава политическа воля е имало,когато банката е създадена,политическа воля е имало и банката да се разрастне неимоверно,политическа воля е имало и банката да бъде разграбена.Нищо ново.

 20. 20 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иван55":

  Погрешни и елементарни са внушенията ти - в писмото на мажоритарния акционер в КТБ Бромак се посочва кои точно български закони и европейски директиви се погазват с тези промени. Все още петчленката на ВАС не се е произнесла по отнемането на лиценза на КТБ, нито пък има решение на съда за обявяване на банката в несъстоятелност - т.е. не са налице законовите /български и европейски/ условия, при които се назначава синдик. Това са основните тези в писмото, а не защита на БНБ и съда.

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иван55":

  Кое му е лошото на прихващане по обезценен кредит!? В ущърб на обществото са прихващания, при които имаме редовен кредит срещу негарантиран депозит.

  Обезценения кредит затова е ибезценен, защото не очакваш да го събереш изцяло.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#21] от "tribiri":

  Обезценката, естествено, както и правилата по които е направена.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 23. 23 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 386 Весело

  [quote#20:"Мафията си има държава"]в писмото на мажоритарния акционер в КТБ Бромак се посочва кои точно български закони и европейски директиви се погазват с тези промени.[/quote]
  До коментар [#20] от "Мафията си има държава":

  Да, конституцията в частта и "независима съдебна система" и директивите, бранещи "независимостта" на БНБ. Е, време е да пробваме да не бъдем нито банкова, нито съдебна /термина е друг, ама нейсе / република. Без действия "с намигане" няма да мине. Въпросът е има ли кой от оправомощените да протестира?

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  "...процедурата противоречи на конституцията, европейското законодателство и правовия ред."
  После да не ни осъди в Страсбург,че и да му платим накрая.

 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иван55":

  Обезценки в КТБ започнаха да се правят след като я затвориха. Правени са от Делойт и туш. Остава да ми кажеш, че Те са мошеници, а Цветанчо Василев е цвете!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 262 Неутрално

  България не прилага Директива 59/2014 на Европейския парламент, съгласно която се изисква създаване на законова рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Естествено, че ще бъде осъдена, но по-скоро в Европейския съд в Люксембург и Арбитражния съд за чуждестранни инвестиции във Вашингтон. ЕСЧП в Страсбург не отпада, но той обхваща други нарушения.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK