Парламентът ще одобри назначаването на временен синдик в КТБ

Измененията се подкрепят от всички парламентарни групи.

© Надежда Чипева, Капитал

Измененията се подкрепят от всички парламентарни групи.Народното събрание се очаква да узакони днес назначаването на временен синдик в останалата без лиценз Корпоративна търговска банка преди тя да бъде обявена в несъстоятелност.


Това ще стане с промени в Закона за банковата несъстоятелност, внесени в понеделник и одобрени вчера от парламентарната Бюджетна комисия.


Измененията бяха инициирани от премиера Бойко Борисов миналата седмица, когато той обяви, че имуществото на банката се разграбва със съгласието на назначените от БНБ квестори. Всички парламентарни групи подкрепиха промяната в законодателството и участваха в подготовката на новите текстове. Така днес текстовете ще бъдат гласувани направо на второ четене едновременно с внесени от Реформаторския блок изменения в Закона за банковата несъстоятелност. 
Те предвиждат временният синдик при определени условия да може да иска прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна. Той ще може да внася отменителни искове, с които да атакува сключени преди отнемането на лиценза сделки по прихващания. Така ще могат да бъдат атакувани сделки по прихващания от датата на поставяне на банката под специален надзор. 


Дружеството "Бромак" на Цветан Василев, чрез което той е мажоритарен собственик на банката, вчера се обърна в писмо до Народното събрание, президента, премиера и Европейската комисия във връзка съз законовата промяна. Според адвокатите му процедурата противоречи на конституцията, европейското законодателство и правовия ред.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK