КТБ била фалирана по схемата от 1996 - 97 г., но усъвършенствана

Цветан Цветков

© Цветелина Белутова, Капитал

Цветан ЦветковКорпоративна търговска банка е била фалирана по схема, подобна на банковите фалити от 1996 и 1997 г., но по-усъвършенствана, казва в интервю за "Преса" новият председател на Сметната палата Цветан Цветков. 


"Компетентните органи трябва да се произнесат. Но самият факт, че една банка  изпада в такава криза, без да е имала симптоми - не е нормално", казва той и припомня за "потресаващи разкрития" при одита на синдиците на фалиралите през втората половина на 90-те години банки. 


По повод искането на депутати от различни парламентарни групи Сметната палата да провери банковия надзор в БНБ, Цветков посочва, че одитната институция не може да направи това по своя инициатива, а трябва парламентът да й го възложи. 
"Именно БНБ е горещият картоф в момента, затова подкрепям идеята да направим одит на банковия надзор. Това ще бъде добър знак, че парламентът иска да получи информация и да има обективна оценка как е функционирал той", казва Цветков. Той уточни, че при такива одити се канят външни експерти с познания в областта. 


Новият председател на палатата подкрепя идеята за създаване на специализиран орган, който да следи за разминаване между декларациите на политиците за имущественото им състояние и реалността. По принцип съм за, тъй като това беше пробойна в законодателството, уточнява той. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK