"Райфайзенбанк" прогнозира икономическият растеж в България да е 1.2% през 2015 г.

"Райфайзенбанк" прогнозира икономическият растеж в България да е 1.2% през 2015 г.

© ShutterstockИкономиката на България ще нарасне през 2015 г. с 1.2%, прогнозира анализаторското звено на австрийската "Райфайзенбак" в последното издание на "Стратегии за Централна и Източна Европа" за второто тримесечие на 2015 г.


Прогнозата е по-висока от очакванията за 0.8% растеж на правителството, на Европейската комисия и на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), но по-ниска от обявените от  "Ърнст енд Янг" 2.1%. 


Анализаторите от "Райфайзен Рисърч" отчитат, че през 2014 г. реалният БВП в България нарасна по-бързо от очакваното, достигайки 1.7% на годишна база. За него допринесоха вътрешното търсене и по-слабото външно търсене. Както можеше да се очаква водещ фактор на вътрешното търсене беше потреблението на домакинствата, което нарасна по-бързо от предвиденото с 2.4% на годишна база, даващо 1.7 процентни пункта към общия ръст на БВП. Брутното капиталообразуване също нарасна значително (+2.8% на годишна база), подкрепяйки БВП с растеж от 0.6 процентни пункта. От друга страна сравнително слабият износ (+ 2.2% на годишна база) доведе до отрицателен принос към БВП от нетната стойност на износа (-1.1 процентни пункта).
Прогнозата на анализаторите за тази година се основава на отчетената през февруари 2015 г. месечна инфлация от 0.2%, за пръв път от октомври миналата година насам. През 2015 г. публичните разходи в страната се очаква леко да се повишат, докато усвоените фондове от ЕС се предвижда да се увеличат значително, смятат в банката. По този начин, по-ниските очаквания за ръст на потреблението на домакинствата за 2015 г. (+ 2.0% на годишна база) частично се компенсират от по-голям ръст на брутното капиталообрзуване (+ 3.1% на годишна база). Предвиждайки сходна динамика относно вноса/износа, прогнозата за БВП за България през 2015 г. е ръст от 1.2%.


Различно развитие в отделните региони на Централна и Източна Европа


Отделните подрегиони в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължават да показват доста различно развитие през 2015 г., се посочва в доклада.


Докато растежът в Централна Европа (ЦЕ) вероятно ще бъде средно 3%, то прогнозата за Югоизточна Европа (ЮИЕ) е растежът да е по-нисък и да е средно 1.9%. Това се дължи най-вече на застоя в Хърватия и Сърбия, който засенчва достигналия изключителните 3% растеж в Румъния. Три държави в Източна Европа - Беларус, Украйна и Русия са изправени пред рецесия", заяви Петер Брециншек, ръководител на "Райфайзен Рисърч".


В допълнение на много силния вътрешен растеж (крайното потребление и инвестициите), тесните икономически връзки с Германия също са причина за стабилно представяне на подрегиона Централна Европа, се посочва в доклада. Високата конкурентоспособност на отделните държави също улесни стабилните салда по текущата сметка, което означава, че страните не са зависими от чужди капитали. Всъщност, капиталовите потоци действително подсилиха валутите на тези страни от началото на годината.


През изминалото тримесечие, липсата на инфлация и експанзивната парична политика на ЕЦБ, дадоха свободата на някои централни банки от Централна Европа да намалят лихвените проценти. Например, в Полша лихвеният процент достигна ново дъно от 1.5%; основният лихвен процент в Румъния се очаква да падне до 2%, а в Унгария да доближи 1.5%. С това цикълът на спад на нивата на лихвените проценти се очаква да приключи и впоследствие валутите в тези страни могат да отчетат отстъпление спрямо нивата достигнати спрямо еврото през първото тримесечие, прогнозират в банката.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Т.е. РайфайзенБанк има доста умерени очаквания за България!

  Tony
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Прогнозира статистическа грешка.

 3. 3 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  При тези бизнес и политически елити толкова. Важното е рушветите да нараснат с 10%.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Едни други ни обещаха повече,затова ще слушаме тях.

 5. 5 Профил на vilson
  vilson
  Рейтинг: 450 Неутрално

  е твърде малко.

  Слава Украйне!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK