"Голямата рецесия" в България приключи в края на 2014 г.

"Дневник" препечатва анализа на Петър Ганев от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. 


През последните години няколко пъти коментирахме т. нар. профил на рецесията в България  - графика, която показва дълбочината на кризата и последвалото тромаво възстановяване (виж например тук).


Идеята е на базирания в Лондон Национален институт за икономически и социални изследвания (NIESR), който периодично сравнява профила на най-тежките икономически спадове във Великобритания през последните близо 100 години - за целта се използват изгладени тримесечни данни за БВП по постоянни цени. За България подобно сравнение с минали периоди е трудно да се направи, но данните позволяват ясно да се очертае профила на последната рецесия - у нас настъпи в началото на 2009 година.
Профил на кризата и възстановяването в България (2009-2014 г.)

"Голямата рецесия" в България приключи в края на 2014 г.

Източник: Данни на НСИ, изчисления на ИПИ


Данните ясно показват не просто дълбочината на рецесията от 2009 г., но и изключително мъчното възстановяване след това. На практика бяха необходими пълни шест години, за да се върнем към пиковите нива от 2008 година.


Макар в края на 2014 г. графиката с данните за БВП вече да е затворена, данните за пазара на труда (заетост и безработица) и фискалното салдо, както и намаленият кредитен рейтинг на страната, показват, че главоболията съвсем не са останали в миналото. Важното в случая е, че проблемите с бюджета или заетостта вече съвсем не могат да се разглеждат като издънки единствено на тежката рецесия от 2009 година.


Структурните слабости в родните финанси и въобще в икономиката на страната вече не са толкова привнесени, колко направени у дома, особено през изминалата 2014 година. Достатъчно красноречиво е това, че именно в периода, когато икономиката на страната изплува до старите си пикови нива, бюджетът навлезе в най-черната си фаза от началото на кризата, а кредитният ни рейтинг удари 10-годишно дъно.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Личи си от диаграмата.

 2. 2 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дали са включили в изчисленията и новия заем?

  EU now have 1 GB empty space
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Ехеей, браво, добре, че ме светна, иначе да се бях умрЕл вчера нямаше да разбера, че рецесията свършила. Пък има и такива дето не разбраха, че има рецесия, те просто са си на далавера по всяко време.

 4. 4 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  По-интересно е какво е било преди рецесията .
  С БВП като нашия сме в перманентна рецесия ( доколкото съществува подобно понятие )

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  За науката и за учебниците ще остане, защо през това време Северна Европа отбеляза два цикъла на спад и възстановяване, а при нас нещата продължиха до 2014. И логичният отговор е, че причините са изцяло вътрешни. Отказ от пропазарни реформи, антипазарно поведение в цели сектори като ВЕИ, наливане на пари в безперспективни енергийни проекти, затапване с регулации на други изостанали сектори като транспорт, жп транспорт, медицина и образование, враждебно-отбранителни действия към чуждите инвеститори по всевъзможни канали, на първо място чрез правна несигурност и непредсказуемост. Про-пазарните икономики като 3-те балтийски държави бяха на нашия хал през 2009-та, а в момента задминаха Полша и Унгария, до 2 години ще догонят Словения и Чехия.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 6. 6 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Весело

  Едва ли има по-голяма дъвка от БВП, от доста време той е на неподозирани висоти, но пари за самолети - НЕМА, пари за образование - НЕМА, пари за пенсии - НЕМА!!! Защо е така, ами защото и коментарите във форума, и свирките на околовръстното са в този БВП. А с приказки и свирки нищо не се купува!

 7. 7 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 693 Неутрално

  На Института за пазарна икономика колко време и колко умни глави му трябваха за да направи този "проникновен , задълбочен , подробен и подкрепен с факти супер-анализ "?

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Тази може да е завършила, но ако продължаваме по същия начин, следващата може да я застъпи. Защото засегя слушаме само предложения, обещания и т.н., а цигарите си влизат, горивата нямат проблем да се включат в сивата икономика и т.н.

 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  " главоболията съвсем не са останали в миналото"

  Докато с помощта на прокуратура, съд и управляващи в страната се разпореждат "сенчести" хора и вършат безобразия като КТБ и докато няма наказани и им се позволява това, далеч не са зад нас "главоболията"

 10. 10 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Рецесията свърши, колапса нема край...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 899 Весело

  [quote#6:"capricorn2014"]А с приказки и свирки нищо не се купува![/quote]

  Бедна ви е фантазията, колега, що работи се накупиха и продължават да се купват с приказки и свирки........

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Най-обичам макроикономисти да ми казват, че кошницата и масата са ми пълни, пък в действителност да се чудим как да вържем двата края. И определено не съм от тези дето издържат семейства с 300-400лв...
  Икономиката ни е толкова скапана, че малко изменение в колечеството произведена продукция от няколкото чужди инвеститора вдигат грандиозно данните, на базата на които тези псевдо макроикономисти вадят "грандиозните заключения", че кризата била свършила.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 13. 13 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Защо при същото БВП през 2007-ма имаше излишъци, а сега няма? Значи нещо е криво и рецесията не е зад гърба на България. Иначе няма нищо лошо, ако същото БВП се постига при по-малко работещи хора (по-висока безработица), защото ако още 5% почнат да работят това ще вдигне БВП-то. БВП мисля скочи из целия ЕС, защото вече включват в него доходите от проституция и продажба на дрога, които са тъмни потоци с пари, но се вливат под един или друг начин в икономиката.

 14. 14 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  За нас "рецесията приключи" означава "стъпихме пак стабилно с два крака на дъното".
  Където на власт е мафията, упадъкът и регресът са устойчиви.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#2] от "ASTYLE":

  Ти май не правиш разлика между състояние на стопанството и състояние на бюджета?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сега следва невероятен растеж и икономически бум

 17. 17 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "pag":

  В личен аспект да, но като държава няма как, имаше едни целувки едно време, от които падаше малко реекспорт на гориво, малко оръжие за валута, и със съдействието на службите - малко дрога, и бюджета се вързваше, сега се чака на европари, евентуално малко туризъм, и толкоз!

 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Голямата рецесия приключи, сега идва катастрофата.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Рецесията ще е свършила когато видим, че фирмите работят предимно с частни партньори и пазари, а не "бръмчат" само на държавни поръчки и еврофондове!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 20. 20 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Така е!
  Вече всички усещат новият щастлив живот,и плуват в реки от щастие!!!

  Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
 21. 21 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  Съгласен съм с изводите ти, но не с първата част:

  [quote#5:"cinik"]защо през това време Северна Европа отбеляза два цикъла на спад и възстановяване, а при нас нещата продължиха до 2014[/quote]

  Ако погледнем данните за реален ръст на БВП, при нас има въстановяване още 2010-та, и от тогава винаги има някакъв ръст. Определението за рецесие е две последователни тримесечия на нулев ръст или спад, а възстановяването идва когато дойде позитивня ръст. Така се измерват и циклите, които описваш за Европа. Методът описан в статията е нещо по-друго. Но заключенията ти си имат своето място - те обясняват защо ръстът е толкова слаб при нас след пукането на балона през 2008.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 22. 22 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#4] от "stenlyaka":

  Няма такова нещо като "перманентна рецесия", а и не сме били в рецесия преди кризата. И на графиката не всичко е рецесия - само 2009 и част от 2010. Определението за рецесия е нулев икономически ръст или спад. Когато има ръст (при нас от началото на 2010) не може да се говори за рецесия. Можеш да кажеш слаб ръст, слаба икономика и т.н.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 23. 23 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  До коментар [#22] от "deutschwagen":

  Прав си .Не ми се влизаше в конкретика .

 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#21] от "deutschwagen":

  Нашият растеж трябва винаги да се сравнява със средния за ЕС. Ние сме държава, която не е достигнала и 1/2 от БВП на глава от населението спрямо средното за съюза, а спрямо водещите държави има 3 и повече пъти по-нисък БВП. Тоест ако нищо не се прави у нас и при другите държави, би следвало по чисто природни закони потенциалите да почнат да се изравняват. А защо това не се случва и защо ние тъпчем на едно място, даже леко изоставаме, причината е именно в това - у другите държави се случва нещо, а ние тъпчем на едно място или вървим в обратна посока. Гледай само какви законопроекти се внасят в народното събрание и ще ще видиш, че положението е "Бате, не знам кфоуу праат по Европа, аъ истината е, че ние тука ги неъме хората за ткиа модерни раоти!"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 25. 25 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Тоя помочко почна ли да се бръсне вече ?
  На територията нито пазара ни е пазар ,нито икономиката ни икономика ,а колко това е институт за тия двете къде не са ,това което трябва да са не са нужни прилагане на теореми за доказателство.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 26. 26 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  [quote#5:"cinik"] Про-пазарните икономики като 3-те балтийски държави бяха на нашия хал през 2009-та, а в момента задминаха Полша и Унгария, до 2 години ще догонят Словения и Чехия.[/quote]

  Ммм..
  Миии... Не!
  Про-пазарните балтийски икономики преживяват кризата като нас.
  Мъчително и трудно наваксване на срива, та едва в края на 2014 г. стигнаха нивата на БВП от 2008, пак като нас, но не така добре.
  http://prikachi.com/images.php?images/210/8062210e.png
  Значи, трябва да търсим характеристиките на кризата в балтийските страни и у нас някъде другаде, а не в идеологемите пропазарни и непазарни действия.

  Ecrasez l’infâme
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 28. 28 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#13] от "alabalko":

  [quote#13:"alabalko"]Защо при същото БВП през 2007-ма имаше излишъци, а сега няма?[/quote]

  Последните един-два пъти обявиха излишък. Но това е въпрос на моментни потоци. Колко е голяма икономиката няма толкова значение, важно е съотношението между приходи и разходи. Специално за приходите е важен икономическият ръст, а той е доста по-слабо от 2007.


  [quote#13:"alabalko"]БВП мисля скочи из целия ЕС, защото вече включват в него доходите от проституция и продажба на дрога[/quote]

  Не е толкова за това. Включването на тези фактори започна края на 2014, а данните за ръст на БВП бяха добри през цялата година. Дори Гърция започна да регистрира реален ръст от второто тримесечие (за ръст в Гърция се говорише края на 2013/началото на 2014, и това вдигна очакванията за икономиката). Много страни, като Испания, Португалия, Ирландия се справиха окончателно с дълговата криза.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 29. 29 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#26] от "Graf":

  Да, обаче сривът в Балтийските страни бе по-остър.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 30. 30 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#24] от "cinik":

  Да, така е. Или просто и другите вървят напред, даже повече от нас. То е ясно, че у нас трябват повече усилия.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 31. 31 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#29] от "deutschwagen":

  [quote#29:"deutschwagen"]Да, обаче сривът в Балтийските страни бе по-остър.[/quote]

  Така е.
  Въпросът е, защо ние не използвахме това обстоятелство, та да се доближим до "тигрите" от балтика през миналия период, а тъпкахме из калната нива с мерак, та чак сега забелязваме че пак сме на същите разстояния.

  ПП
  Поздрави на ловешкия "капацитет".

  Ecrasez l’infâme
 32. 32 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#13] от "alabalko":

  Пенсиите се увеличиха с над 50% спрямо 2007,пенсионерите се увеличиха, работещите намаляха. Отделно се вдигнаха и други соц.плащания.

 33. 33 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#12:"traveler1"]Най-обичам макроикономисти да ми казват, че кошницата и масата са ми пълни, пък в действителност да се чудим как да вържем двата края.[/quote]
  +++ В България пари има,но са взети,най-вероятно,необходимите мерки,тези пари да се движат по правилните пътища.

 34. 34 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#31] от "Graf":


  [quote#31:"Graf"]Въпросът е, защо ние не използвахме това обстоятелство, та да се доближим до "тигрите" от балтика през миналия период, а тъпкахме из калната нива с мерак[/quote]

  Защото не правихме реформи.  [quote#31:"Graf"]Поздрави на ловешкия "капацитет"[/quote]

  Кой е този??

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 35. 35 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#10:"LocoMondo"]Рецесията свърши, колапса нема край... [/quote]
  +++ докле управляват комуняги, така ще е....

 36. 36 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#34] от "deutschwagen":


  [quote#34:"deutschwagen"]Кой е този??[/quote]

  Как кой.
  Командированият от Световната банка "реформатор" от Ловеч, който с "реформаторски" напъни ни вкара у нивата, да газим калта повече от петилетка.
  Бизнесът му имаше пълно доверие, па и инвеститорите. Спавка, пазарът на ценни хартии у т.н БФБ.
  Лошото е, че картинката се повтаря.
  НСИ пак ни вика, че бизнесът е във възторг от връщането на аграрите:
  "По последни данни разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2014 г. са с 3.9% повече спрямо 2013 година. Настоящата бизнес анкета на инвестиционната активност показва, че плановете на промишлените предприятия през 2015 г. са за свиване на инвестициите с 30.4% спрямо направените
  през предходната година."
  Няма страшно.
  Шъ асфалтираме, картофи там, овцевъдство и цвеклопроизводство...
  Шъ са оправим.

  Ecrasez l’infâme
 37. 37 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#36] от "Graf":

  [quote#36:"Graf"]Командированият от Световната банка "реформатор" от Ловеч, който с "реформаторски" напъни ни вкара у нивата, да газим калта повече от петилетка. [/quote]

  Джанков ли бе? Ами не знам, той сега нали е в мАсква - можеш лично да му предадеш поздравите си И не е бил
  "командирован", а просто си дойде. Той дори не е имал нужния опит, занимавал се е със съвсем различни неща в СБ. Но колкото и да е неадекватен, не е умно да го обвиняваш за "изгубената петилетка". Неговите гафове имат ефект до 2010-та. След това дойде гръцката криза, след това при нас напрежението между ББ и КТБ, след това превратът, а най-накрая "експертния" кабинет на ДПС. Търси там повече, от колкото търсиш в Ловеч.


  [quote#36:"Graf"]Настоящата бизнес анкета на инвестиционната активност показва, че плановете на промишлените предприятия през 2015 г. са за свиване на инвестициите с 30.4% спрямо направените [/quote]

  Аз на анкети не вярвам. Да мине годината и да видим данните. А и това не включва чуждестранните инвестиции, с които българската промишленост е тясно свързана. Проимишленост в България има, и то в подем. Стига сме повтаряли соц митове как всичко било разрушено, след като Кремиковци и Химко са затворени, или защото не произвеждаме "цели автомобили". Всичко сега зависи от настоящия кабинет и дали ще успее да се заеме с проблемните звена, които никой не оправя повече от три мандата.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 38. 38 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#13:"alabalko"]Защо при същото БВП през 2007-ма имаше излишъци, а сега няма?[/quote]

  Това е така поради бързия кредит от Пощенска банка.

  Имаме кредити за фирми & матрял:

  2005 = 18 мрд лева
  2007 = 36,6 мрд
  2009 = 50 мрд
  2014 = 49,5 мрд

  Матряла като земе кредита и го инвестира в имоти, коли и плазми. От тая работа държавата прибира 20% дедесе + акцизи и имотни такси и бюджета богатее. Като спре кредита да расте с по 10 милярда на година и бюджета обеднява и за да се поддържа стандарта, заемите треба да ги тегли държавата.

  От 2009 до 2014 кредита си седи същия и имаме "но мъни - но фъни" Апък рецесията е понеже тея 50 милярда треба да се връщат с лихви.

 39. 39 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#5:"cinik"]Про-пазарните икономики като 3-те балтийски държави бяха на нашия хал през 2009-та, а в момента задминаха Полша и Унгария, до 2 години ще догонят Словения и Чехия. [/quote]
  Да така е, но тям пуската пета колона е слаба. Зависимостта е следната. Колкото една държава е по-свързана с Русия, толкова е по-зле.

 40. 40 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  [quote#31:"Graf"]ПП
  Поздрави на ловешкия "капацитет". [/quote]

  На ловешкия капацитет и до ден днешен не са му прецизирали обвинението.

  Едните му търсят сметка, че задушил икономиката с ниските си бюджетни дефицити. Другите, обратното, го гонят за похарчените 7 млрд от фискалния резерв. Но иначе и двете групи му пращат поздрави, за какво точно - това е второстепенен въпрос.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 41. 41 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#40] от "cinik":


  [quote#40:"cinik"]На ловешкия капацитет и до ден днешен не са му прецизирали обвинението.

  Едните му търсят сметка, че задушил икономиката с ниските си бюджетни дефицити. Другите, обратното, го гонят за похарчените 7 млрд от фискалния резерв.[/quote]

  Ако "финансовата дисциплина" се изчерпва с резултат минус 8 милиарда(толкова са) лева, то дисциплината е била като на алкохолик у бар.
  Ако с 8 милиарда не можеш да раздвижиш икономиката поне до ръст от 2%, значи си ги хвърлил под асфалта.
  Та затова и двете групи с обвиненията са прави.

  Ecrasez l’infâme
 42. 42 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И къде го видя тия 8 милиарда? Я дай дефицита по години.

 43. 43 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#41] от "Graf":

  Но ако иде реч къде да се налеят 8 млрд. , дали вината за това е негова, или у "разпоредителите с бюджетни средства" ?

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 44. 44 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#42] от "fec32306340":

  [quote#42:"fec32306340"]Я дай дефицита по години.[/quote]
  Някои тук ще поискат сметките и подневно.
  Взимаш си периода юли 2009 - февруари 2013, гледаш дефицит плюс размер на фискален резерв, па идваш без "дай".
  Става ли?

  Ecrasez l’infâme
 45. 45 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#43] от "cinik":


  [quote#43:"cinik"]Но ако иде реч къде да се налеят 8 млрд. , дали вината за това е негова, или у "разпоредителите с бюджетни средства" ?[/quote]

  Нали знаеш кой подготвя бюджетната рамка и контролира изпълнението и?
  Като си скочил и си казал "а", па си направил "бюджетната дисциплина" основен ПР темел, значи или си лъжец, или си неграмотен, щото нито има бюджетна дисциплина, нито политики, а се задоволяват щения на друг грамотен по темата.

  Ecrasez l’infâme
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  "На практика бяха необходими пълни шест години, за да се върнем към пиковите нива от 2008 година."
  И сега сме пак на нивото на 2008 година.Следващия път ще се върнем на нивото на 2014.И все така.Две напред,една назад.А при нас май е обратното.

 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тази констатация е грешна. България е все още в икономическа депресия - почти двойна безработица в сравнение в 2008 година и доходи, 1/3 по-ниски от 2008 година. Ако тези негативни фактори се включат в изчислението на БВП, то ще се види ясно в каква дълбока депресия е българската икономика.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#43] от "cinik":

  Изобщо, либертарианците не вземате под внимание рекордно високата безработица и ниските под нивото на 2008 година доходи. Тогава става ясно в каква дълбока депресия се намира икономиката ни.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 49. 49 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#48] от "socialen":

  От 2008 насам доходите се покачват и то сериозно. Безработицата е по-висока, защото отраслите, които са в подем, изискват квалифициран труд, който липсва на пазара. Това ми напомня на един задочен дебат Кол -Шроьодер, на който Кол каза, да - по мое време изгубихме 10 милиона работни места в мините, в губещите корабостроителници, в строителството, обаче отворихме 9 милиона места в автомобилостроенето, фармацията и информатиката. Кое от двете бихте предпочели?

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 50. 50 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#49] от "cinik":

  Би било добре и у нас да е така, но не е, за съжаление! Истината е, че тука безработните изпадат от пазара на труда дълготрайно и не се водят в никаква статистика. След 7 години депресия, реалната безработица е над 17%. А рекордно такава безработица оказва натиск в/у доходите и ги натиска надолу, както е всеобщо познато.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 51. 51 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#2:"ASTYLE"]Дали са включили в изчисленията и новия заем?
  --------------------
  Ти прочете ли статията???... а графиката анализира ли...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 52. 52 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Добре, че Бойчо подаде оставка, та да излезем от рецесията. Ама сега пак влизаме - при ГЕРБ нема празно.

 53. 53 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 432 Неутрално

  [quote#13:"alabalko"]Защо при същото БВП през 2007-ма имаше излишъци, а сега няма?[/quote]
  Основната причина е в по-ниските разходи през 2007 год. И заплати на държавните хрантутници и пенсии и издръжката на живота бе с 30-40% по-ниска от сега. Затова оставаха излишъци.

 54. 54 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  [quote#5:"cinik"]Отказ от пропазарни реформи, антипазарно поведение в цели сектори като ВЕ[/quote]

  Затова пък се въведоха проПАДАРНИ реформи.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 55. 55 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#44] от "Graf":

  А отиди и виж на сайта на МФ кога потъва резерва и ще видиш, че между септември 2008 и март 2010. Тогава се покриваше харченето като за последно на гея. Ореха щом се върна почна да харчи ударно отново. И ето ти дефицитите и изядения резерв

  Напъните на ББ показват по скоро некадърност но поне не и пладнпладнешкия грабеж от периодите на комунетата

 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  [quote#26:"Graf"]Про-пазарните балтийски икономики преживяват кризата като нас.[/quote]
  Отдавна съм забелязал, че тези от ИПИ нямат никакъв проблем да нагласяват факти и дори откровено да послъгват само и само да докарат предварително избраната теза да изглежда достоверно... за наивниците.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK