До края на август Сметната палата ще провери банковия надзор

Председаетлят на одитната институция Цветан Цветков съобщи, че към проверката ще бъдат привлечени външни експерти, включително от аказдемичните среди.  Снимката е архивна.

© Анелия Николова

Председаетлят на одитната институция Цветан Цветков съобщи, че към проверката ще бъдат привлечени външни експерти, включително от аказдемичните среди. Снимката е архивна.Сметната палата ще направи проверка на управление "Банков надзор" в БНБ. Това ще е една от петте проверки годишно, които парламентът има право да възложи на одитиращата институция.


Решението бе прието  на днешното заседание на парламентарната бюджетна комисия. Подкрепиха го представители на всички парламентарни групи с изключение на "Атака", които се въздържаха, защото според тях тримесечният срок е недостатъчен, съобщи БНР. 


Задачата на Сметната палата е да провери ефективността на работата на банковия надзор и взаимоотношенията на ресорния подуправител с управителния съвет на БНБ. Периодът на проверката е от началото на 2012 г. до края на 2014 г. През този период управлението е ръководено последователно от Румен Симеонов и Цветан Гунев, които междувременно получиха обвинение за престъпление по служба заради кризата  с КТБ. 


Председателят на комисията Менда Стоянова препоръча Сметната палата да провери дали при инспекциите в КТБ е прилаган същият подход, както и в останалите банки. Председаетлят на одитната институция Цветан Цветков съобщи, че към проверката ще бъдат привлечени външни експерти, включително от аказдемичните среди.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK